HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Χρίστος Φωτεινόπουλος: Καλάβρυτα και Διεθνής Ημέρα Των Μουσείων

Γράφει ο κ. Χρίστος Φωτεινόπουλος  Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων». Με την επιλογή του...



Γράφει ο κ. Χρίστος Φωτεινόπουλος 
Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων».
Με την επιλογή του θέματος αυτού το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.
Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα:
ήτοι της βιώσιμης ανάπτυξης, της γόνιμης συνύπαρξης της ψηφιακής συνθήκης με την προσβασιμότητα στο πολιτιστικό αγαθό, και της ενδυνάμωσης των κοινωνικών δεσμών μέσα από την εκπαίδευση,
Σε αυτή τη γιορτή των Μουσείων και του Πολιτισμού, το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος συμμετέχει με τη φωτογραφική αυτή έκθεση με τίτλο «Καλάβρυτα: Μια πόλη στην Ιστορία, πριν και μετά το Ολοκαύτωμα» –αφιέρωμα τιμής και μνήμης στους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος,.
Γιατί, η γνώση της μνήμης, η μνήμη της γνώσης είναι η δύναμη των μουσείων που μπορούν να δείξουν τον τρόπο και τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο σε όσους είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να αφουγκραστούν την ιστορία τους…..τη φωνή της μνήμης…
Η φωτογραφική έκθεση μέσα από μία αναδρομή και μέσα από συνοπτικά εισαγωγικά δίγλωσσα κείμενα και κυρίως μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χρονολογικά και θεματικά κατανεμημένο σε 29 πάνελ., αποτυπώνει, πότε σε γκρίζο και μαύρο φόντο και. πότε σε φωτεινό και χρωματιστό φόντο, την ιστορική διαδρομή και πορεία των Καλαβρύτων και της ευρύτερης επαρχίας με επίκεντρο το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τις ημέρες μας.
Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ημερολόγιο αίσχους και φρίκης, αλλά και μεγαλείου, ∙ ξεπεσμού και ανάτασης του ανθρώπου, Ενας ύμνος στον αληθινό κι ανυπόκριτο ηρωισμό του ανθρώπου που μεταμορφώνεται σε γίγαντα, όταν το καλούν οι περιστάσεις: «Να μη δώσει ο θεός ν’ ανακαλύψεις τις αντοχές σου» λέει ο λαός, παραφράζοντας μια σκέψη του Καζαντζάκη…
Η εικονογραφία της φρίκης του πολέμου εγείρει καίρια και ουσιαστικά ερωτήματα για τον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας. Είναι ανάγκη να διερωτηθούμε για πολλά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και μας απειλούν κι εμείς μένουμε προκλητικά αδιάφοροι: στην αναβίωση του νεοναζισμού, στον ρατσισμό, στον φανατισμό, στη μισαλλοδοξία και στην ξενοφοβία, στη βία, στη φτώχεια, ή προκλητικά απαθείς και αδρανείς σε ανθρώπινα δράματα αποστρέφοντας το βλέμμα μας από τα χιλιάδες αθώα θύματα που έχουν εγκλωβιστεί στη δίνη των σύγχρονων πολέμων.
Η φωτογραφική έκθεση προσφέρεται και ως μάθημα βιωματικής ιστορίας. Αποτελεί, νομίζω, μαγιά πνευματικής ζύμωσης και αφετηρία εσωτερικής αναζήτησης κι επανατοποθέτησής μας ως άτομα και ως κοινωνία στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο. Είναι, για όλους, μια άσκηση αυτογνωσίας, μια πάλη με τον εαυτό μας, με την ιστορία μας, με όσα μας στοιχειώνουν, μας εμπνέουν, μας τρομάζουν ή μας καθοδηγούν.
Η Έκθεση δημιουργήθηκε για να ταξιδεύει, να γίνει πρεσβευτής της εξωστρέφειας του Μουσείου, για να εξακτινώνει, το μήνυμα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος πέραν από τα τοπικά σύνορα. Στόχος είναι η διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε θέματα πολέμου, ειρήνης, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αντίστασης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.
Το πρώτο ταξίδι της η έκθεση θα το πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο στην Πάτρα, όπου θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Αχάια Κλάους. Αποτελεί στόχο μας μετά από συνεννόηση με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να την επισκεφθούν οι μαθητές των σχολείων της Πάτρας. Επίσης σκοπεύουμε να έρθουμε σε επικοινωνία με το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας για να τους ενημερώσουμε για την ύπαρξη της Έκθεσης και ότι είναι στη διάθεσή τους εφόσον το επιθυμούν να την εντάξουν σε επετειακές εκδηλώσεις μνήμης. Τέλος, στις φιλόδοξες προθέσεις μας είναι να ταξιδέψει η έκθεση και να φιλοξενηθεί σε χώρες της Ευρώπης π.χ. Τσεχία, Πολωνία στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών. Ίδωμεν!
Η κινητή έκθεση χρηματοδοτήθηκε από ένα πρόγραμμα Τοπικής Ιστορίας στο πλαίσιο του έργου «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020» - προσέγγιση CLLD/LEADER ,το οποίο εκτός της Έκθεσης περιλάμβανε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται και βρίσκεται σε εξέλιξη από σχολεία του Νομού Αχαΐας στο χώρο του Μουσείου, την προμήθεια εκπαιδευτικού και ηλεκτρονικού υλικού και την έκδοση του Οδηγού του Μουσείου που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.
Με αφορμή την αναφορά του κυρίου Δημάρχου στη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου στο Μουσείο, βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι εγκρίθηκε η πρόταση που είχε υποβάλει το Μουσείο σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και αφορούσε την ψηφιακή αναβάθμιση και προβολή των υπηρεσιών του, ύψους 350.000.οοο ευρω.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, κύριο Αθανάσιο Παπαδόπουλο, για την έμπρακτη αγάπη, τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που δείχνει στην ιερή υπόθεση του Μουσείου. Επίσης, ευχαριστώ τη Διευθύντρια της εταιρείας «Αχαΐα Αναπτυξιακή», κυρία Ηρώ Τσιμπρή, καθώς και τους εργαζόμενους στην εταιρεία αλλά και τους εργαζόμενους του ΔΜΚΟ για την πολύτιμη βοήθειά τους. Και περισσότερο για τη φιλοτιμία…
Τέλος, ευχαριστίες οφείλω και στους κ. Κολιάκο Αντώνη (ιδιοκτήτη της εταιρίας ΙΔΙΟΤΥΠΟ) που είχε την ευθύνη του δημιουργικού, καθώς και στον κ. Καζάνη Ιωάννη, φίλο και εθελοντή του Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ