HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Ο Αλιευτικός Τουρισμός στην Ελλάδα» με την συμμετοχή της ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 31 Μαΐου 2022, στο Negroponte Resort στην Ερέτρια, η πρώτη ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ο Αλιευτικός Τουρισμός...

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 31 Μαΐου 2022, στο Negroponte Resort στην Ερέτρια, η πρώτη ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ο Αλιευτικός Τουρισμός στην Ελλάδα», παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Τουρισμού, στελέχη ΟΤΔ CLLD/LEADER - Αναπτυξιακών Εταιρειών, εκπροσώπων αλιευτικών φορέων από όλη τη χώρα, εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και πλήθους συμμετεχόντων.
Ως ομιλητές συμμετείχαν οι: εκπρόσωπος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης ΕΠΑλΘ (Μονάδα Β1) κα. Μαρία Μπερτάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλιείας του Υπ.Α.Α.Τ. κα. Μαρίνα Πέτρου, Συντονίστρια του Προγράμματος CLLD/LEADER Καβάλας - Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΕ – ΟΤΑ κα. Ευαγγελία Λυμπεροπούλου, Πρόεδρος FedHATTA, Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού κος. Λύσανδρος Τσιλίδης, Υπεύθυνος Αλιείας πεδίου της WWF Ελλάς κος. Μιχάλης Μαργαρίτης.
Από την ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. παρευρέθηκαν: η κα. Ηρώ Τσιμπρή, Γεν. Δ/ντρια – Συντονίστρια του Προγράμματος CLLD/LEADER Αχαΐας, και ο κος. Παναγιώτης Μπουτόπουλος - γεωπόνος .
Στόχος της ημερίδας ήταν, αφενός η ενημέρωση και κινητοποίηση των αλιέων αναφορικά με τα οφέλη που προσφέρει ο Αλιευτικός Τουρισμός, ως μέσο για την απόκτηση ενός συμπληρωματικού εισοδήματος και αφετέρου, η ανάδειξη της Ελλάδας ως διεθνή προορισμό για τον Αλιευτικό Τουρισμό, με σεβασμό πάντα στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας την προώθηση της αλιείας με νέες και καινοτόμες δραστηριότητες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων κος. Σίμος Κεδίκογλου στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι «ο Αλιευτικός Τουρισμός έχει τη δυναμική να παρέχει επιπλέον ενασχόληση και συμπληρωματικό εισόδημα στον αλιέα. Κυρίως όμως, προδιαθέτει ευνοϊκά το ευρύ κοινό για τις αλιευτικές δραστηριότητες, συμβάλλει στην συνειδητοποίηση της περιβαλλοντικής αξίας των ευαίσθητων και προστατευόμενων οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουν οι αλιευτικές δραστηριότητες για τη διατήρηση και την προστασία τους».
Η Υφυπουργός Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη, στην τοποθέτησή της τόνισε* ότι «κρίνοντας τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την πανδημία και παρατηρώντας τις νέες τάσεις των ταξιδιωτών, διαπιστώνουμε ότι ο ταξιδιώτης αναζητά ολοένα και περισσότερο τις διαφορετικές, μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες που μπορεί πραγματικά να δώσει η χώρα μας και μάλιστα με ιδιαίτερη ποικιλία».
Η κυρία Ζαχαράκη εξήγησε ότι: «ο Αλιευτικός Τουρισμός αποτελεί μία ειδική μορφή τουρισμού στην οποία, ιδιαιτέρως η Ελλάδα, μπορεί να αξιώνει ρόλο πρωταγωνιστή σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει, τόσο για το εθνικό μας τουριστικό προϊόν και την ποιότητά του όσο κυρίως για την οικονομική ευημερία της ελληνικής περιφέρειας, είναι τεράστια. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ακόμη και σήμερα μία ανεξερεύνητη ευκαιρία για τη χώρα μας».
Με ευκαιρία την ημερίδα, παρουσιάστηκε από την Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΕ – ΟΤΑ, κα. Ευαγγελία Λυμπεροπούλου, το σχέδιο διατοπικής συνεργασίας «Αλιευτικός Τουρισμός» στο οποίο συμμετέχει και η ΟΤΔ ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., με ακόμα δεκαέξι (16) ΟΤΔ από όλη την Ελλάδα και το οποίο και χρηματοδοτείται στα πλαίσια του Προγράμματος CLLD/LEADER του Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας 2014 – 2020.

Το συγκεκριμένο σχέδιο φιλοδοξεί να ωθήσει την ενεργοποίηση του Αλιευτικού Τουρισμού στην Ελλάδα, ο οποίος για ποικίλες αιτίες παραμένει σε εμβρυακό στάδιο, σε αντίθεση με τον μεγάλο αριθμό παράκτιων αλιέων και των 15.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής της χώρας μας. Σε μια εποχή που ο τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία, ασκώντας πιέσεις και εξωθώντας τους παράκτιους αλιείς, η Κοινή Αλιευτική Πολιτικής επιβάλλει περιορισμούς, τα προστατευόμενα θαλάσσια είδη προκαλούν σοβαρές ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία, ενώ παράλληλα καταγράφεται δραματική μείωση του ιχθυαποθέματος, οι παράκτιοι αλιείς είναι αντιμέτωποι τόσο με τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους όσο και με την αισθητή μείωση των μελών της κοινότητάς τους, καθώς κανένα κίνητρο δεν υφίσταται για την ενασχόληση με την παράκτια αλιεία από τη νέα γενιά. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο αλιευτικός τουρισμός, όπως έχει αποδεχθεί από την εφαρμογή του σε άλλες χώρες της Μεσογείου, μπορεί να επιδράσει καταλυτικά, προσφέροντας ένα αξιόλογο συμπληρωματικό εισόδημα στους αλιείς, εμπλουτίζοντας το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της περιοχής και συμβάλλοντας στη διατήρηση της αλιευτικής παράδοσης καθώς και στην προστασία του ιχθυαποθέματος

Η ημερίδα έκλεισε με την καταγραφή εμπειριών των επαγγελματιών αλιέων, που δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα του Αλιευτικού Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ