Τα Καλάβρυτα, ρίζα επιφανών επιστημόνων, έχει εδώ και χρόνια καταστεί κέντρο σημαντικών επιστημονικών συναντήσεων, µε τις πρωτοβουλίες των ...
Τα Καλάβρυτα, ρίζα επιφανών επιστημόνων, έχει εδώ και χρόνια καταστεί κέντρο σημαντικών επιστημονικών συναντήσεων, µε τις πρωτοβουλίες των κορυφαίων στο χώρο τους, συμπατριωτών και την συµµετοχή παγκοσμίου φήμης καθηγητών. Ένα ακόμη σημαντικό επιστημονικό συνέδριο που μετατρέπει τα Καλάβρυτα σε σημείο αναφοράς στην επιστημονική κοινότητα και τα αναδεικνύει ως κέντρο και συνεδριακού τουρισμού, διοργάνωσε το Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, από το Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών και το «Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο» με πρωτοβουλία και κάλεσμα του καθηγητή χειρουργικής και διευθυντή της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη των γονέων του Κωνσταντίνου Γ. Ζωγράφου και Ελένης Μαστροδήμου - Ζωγράφου.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγµατοποιήθηκαν στο Πολύκεντρο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων µε σημαντικές παρουσίες από την επιστημονική κοινότητα και παράπλευρες εκδηλώσεις, όπως επίσκεψη στο ∆ηµοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώµατος, επίσκεψη στα Φίλια και το Σκεπαστό.
Προσφώνησαν: ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Πικουλής, ο Πρόεδρος της Ιατρικής σχολής Αθηνών κ. Γεράσιμος Σιάτσος, Ο αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ.Νίκος Αρκαδόπουλος, ο αναπληρωτής διοικητής του Ιπποκρατείου κ. Καρούσος, ο Διευθυντής Χειρουργικής ΓΝΑ “Γ. Γεννηματάς” Γεώργιος Ν. Ζωγράφος, ο Προέδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κος Κώστας Κουτσόπουλος, ο Πρόεδρος αδελφότητας Φιλιωτών κος Μητρόπουλος, ο Βουλευτής Αχαΐας και Ιατρός κος Κώστας Μάρκου και ο Δήμαρχος Καλαβρυτων κος Παπαδόπουλος.
Μεταξύ των παρευρισκομένων, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δήμος Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ.Φίλια Πέτρος Χατζής, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαβρύτων κ. Γιάννης Δαφαλιάς, ο Διοικητής της Π.Υ.Καλαβρύτων κ. Κώστας Μπαλντάς κ.αλλ.
Το συνέδριο περιλάμβανε εισηγήσεις κορυφαίων επιστημόνων με σημαντικά και καίρια θεματολογία όπως:
"Σύγχρονη τεχνολογία στην εκπαίδευση" Απόστολος Παπαλόης
"Κοινωνία και ιατρική- μια ανθρωπολογική επισκόπηση" Παύλος Κάββουρας
"Ερευνητικές προσπάθειες στον Covid-19" Ευάγγελος Γιαμαρέλλος
"Νεότερες εξελίξεις στη βασική έρευνα" Βασίλειος Γοργούλης
"Το στρες στη ζωή μας" Γεώργιος Χρούσος
12.00-12.45 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ-ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ
Προεδρείο: Γ.Κ. Ζωγράφος, Εμ. Βροντάκης
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ-ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ.Γ.Κ. ΖΩΓΡΑΦΟΣ «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ»
"Ο ρόλος του ΕΟΠΠΥ στην πανδημία και η επόμενη μέρα" Θεανώ Καρποδίνη
"Προσωπικά δεδομένα ασθενή στη σύγχρονη εποχή" Αλέξανδρος Βαρβέρης
"Ο ρόλος της εκπαίδευσης στη διαδικτυακή εποχή" Εμμανουήλ Πικουλής
"Τι μάθαμε από το Covid-19 στις ΜΕΘ" Γεώργιος Δημόπουλος
"Οι εξελίξεις στη χειρουργική του σήμερα" Απόστολος Καμπαρούδης
"Ρευματολογία στη χειρουργική" Δημήτριος Βασιλόπουλος
"Οι αλλαγές στη χειρουργική ήπατος δια μέσου των ετών" Μανούσος Κωνσταντουλάκης
"Ο ρόλος της παχυσαρκίας σαν παράγοντας κινδύνου" Ευάγγελος Μενενάκος
"Χειρουργική παγκρέατος" Ευάγγελος Φελεκούρας
"Η ύπαρξή μας θα μπορούσε να νοηθεί ως η κλωνοποίησης του ενεστώτα μας. Άραγε μπορούμε να ορίσουμε τα όρια του ενεστώτα μας;" Χαράλαμπος Παπαγεωργίου
"Η ευθανασία και ο ρόλος του ιατρού" Θεοδόσιος Πελεγρίνης
"HPV- Προληπτικός εμβολιασμός και καρκινογένεση" Ευθύμιος Δεληγεώρογλου
"Εξελίξεις στην καρδιολογία" Κωνσταντίνος Τσιούφης
"Ο ρόλος της μεταφραστικής έρευνας" Κωνσταντίνος Πάντος
"Φιλοσοφία και ιατρική: συγκλίσεις και αποκλίσεις"Μαρίζα Φουντοπούλου
"Η φιλοσοφική θεμελίωση των τεσσάρων αρχών της βιοηθικής" Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης
"Ο ερωτόκριτος του Κορνάρου και η γόνιμη αλληλεπίδραση της λογοτεχνίας με την ιατρική" Κίρκη Κεφαλέα
"Η νομική συναντά την ιατρική" Ειρήνη Τσέκου
"Κοινωνία και ιατρική- Μια ανθρωπολογική επισκόπηση" Παύλος Κάββουρας
"Η ειδικότητα της χειρουργικής στην ευρωπαϊκή της διάσταση" Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος
Τη Κυριακή στο Σκεπαστό το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
"Πανδημία Covid-19 και εμβόλια" Κοτανίδου Αναστασία
"καρκίνος μαστού, Επιδημιολογία, Συμπτωματολογία, Προληπτικός έλεγχος" Ζωγράφος Γεώργιος
"Καρκίνος παχέος εντέρου, επιδημιολογία, συμπτωματολογία, προληπτικός έλεγχος" Καραμανώλης Γεώργιος
Ο Χαιρετισμός του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Αθανάσιου Παπαδόπουλου:
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Σας καλωσορίζουμε στα Καλάβρυτα και ευχαριστούμε θερμά την Οργανωτική Επιτροπή του Συνέδριου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της, καθηγητή κ. Γιώργο Ζωγράφο, τον Γενικό Γραμματέα της κ. Γιώργο Παπαπαναγιώτου, όπως επίσης και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου κ. Μιχάλη Βροντάκη, για την απόφαση τους αυτή η πολύ σημαντική επιστημονική συνάντηση να φιλοξενηθεί στην περιοχή μας.
Αυτό το διήμερο μερικοί απ’ τους πλέον διακεκριμένους στον τομέα τους Έλληνες γιατρούς δίνουν το παρών στα Καλάβρυτα και συμμετέχουν στις εργασίες ενός Συνεδρίου που έχει πολύ ευρύτερο ενδιαφέρον.
Ενδιαφέρον που δεν περιορίζεται μόνο στην ίδια την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος ή στα επιστημονικά δεδομένα που το περιβάλλουν, αλλά έχει ευρύτερη κοινωνική αναφορά και διάσταση, για να δανειστώ τον τίτλο του Συνεδρίου σας.
Είμαστε στην πρώτη περίοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας που μπορούμε να βρισκόμαστε ξανά δια ζώσης, να αισθανόμαστε και να λειτουργούμε σε συνθήκες μερικής κανονικότητας.
Και είναι φυσικό, αυτό που ζήσαμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, όπως έφερε μεταβολές, αναθεωρήσεις, νέα δεδομένα και νέες συμπεριφορές στη ζωή όλων μας, να είχε πολύ εντονότερο αποτύπωμα και πολύ ισχυρότερο αντίκτυπο εκεί που ήταν η πρώτη γραμμή του αγώνα. Στα νοσοκομεία, στα ιατρεία, σε κάθε δομή Υγείας που οι λειτουργοί της έδιναν και δίνουν καθημερινά μάχη ώστε να σωθούν ζωές.
Απ’ την πανδημία μάθαμε όλοι μας.
Απ’ τη δε στάση της κοινωνίας, υπήρξαν συμπεράσματα.
Όπως συμπεράσματα υπήρξαν -επίσης- και απ’ όλη τη συζήτηση που έγινε για τους εμβολιασμούς.
Το βέβαιο -κατά τη γνώμη μου- είναι ότι ανάμεσα σ’ όλα τ’ άλλα η πανδημία ήρθε να υπογραμμίσει με έμφαση αυτήν ακριβώς την κοινωνική διάσταση του γιατρού στην εποχή μας.
Τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια ήταν, είναι, ίσως η πιο αυθόρμητη και η πιο γενικευμένη έκφραση αναγνώρισης, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης απ’ την ελληνική κοινωνία σε μια επιστημονική κοινότητα που πλάι στην αφοσίωση της στην Επιστήμη και στον άνθρωπο, πλάι στο ηθικό χρέος και την ευσυνειδησία της, τοποθέτησε το ίδιο ψηλά -την πιο κρίσιμη στιγμή- την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία της.
Μη λογαριάζοντας τους πιθανόν πολλούς ανοικτούς λογαριασμούς που είχε -και έχει- με την Ελληνική Πολιτεία.
Αυτή η εικόνα, ο απλός πολίτης που συμβολικά και μ’ όλη τη δύναμη του, χειροκροτεί γιατί δεν έχει -εκείνη τη στιγμή- άλλο τρόπο να πει το ευχαριστώ του, δεν είναι μόνο ένα παράσημο για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.
Αλλά είναι και μια ιστορική στιγμή που έχει καταγραφεί και θα συνοδεύει κάθε αναφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, για γενιές και γενιές.
Και κάτι ακόμα που νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία.
Όλη αυτή η κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού ήρθε να δείξει με τον πιο καθαρό τρόπο πόσο δίκιο έχει η Ιατρική Επιστήμη όταν επί πολλές δεκαετίες επιμένει και «επενδύει» στην πρόληψη.
Η πρόληψη που είναι η πρώτη και η πιο αποτελεσματική άμυνα μας απέναντι σε κάθε ασθένεια. Οι μάσκες, τ’ αντισηπτικά, οι αποστάσεις, αργότερα το εμβόλιο, κάθε διαθέσιμο και εφαρμόσιμο προληπτικό μέτρο, έδειξε την τεράστια χρησιμότητα του στην περίοδο της πανδημίας.
Όπως συμβαίνει και σε κάθε ειδικότητα της Ιατρικής.
Σε κάθε εποχή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Η πρόληψη είναι το πιο συμπαγές τείχος ακόμα και όταν η απειλή ενός ιού είναι ασύμμετρη και καλπάζει. Πόσο, μάλλον, σε πολύ ηπιότερες συνθήκες.
Φίλες και Φίλοι,
Σας καλωσορίζουμε και πάλι στα Καλάβρυτα.
Έναν τόπο ιστορικό, έναν τόπο με πρωταγωνιστικό ρόλο στις κρισιμότερες περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας. Και έναν τόπο-σύμβολο.
Εδώ η ιστορική μνήμη συναντά το φυσικό κάλλος και τις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού.
Εδώ, δώδεκα μήνες το χρόνο, επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, έρχονται για ν’ ανακαλύψουν διαδρομές της Ιστορίας, διαδρομές της Φύσης, διαδρομές του Πολιτισμού, διαδρομές που αθροιστικά συνθέτουν μια μοναδική και πραγματικά αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία.
Θέλω και πάλι να συγχαρώ τους διοργανωτές του Συνεδρίου και να τους ευχαριστήσω που περιέλαβαν στο πρόγραμμα των συνέδρων την επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και στο χωριό Φίλια. Καθώς και για την απόφαση τους, οι αυριανές εργασίες να φιλοξενηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Σκεπαστού.
Τα Καλάβρυτα είναι ένας τόπος που θα είναι πάντα φιλόξενος για εσάς.
Και με μεγάλη χαρά θα περιμένουμε να σάς δούμε εδώ, ξανά και ξανά.
Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω την έναρξη του Συνεδρίου και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.
Σας Ευχαριστώ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ"
ρεπορταζ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.