HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΜΕ 9.281 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Στα 9.281 άτομα ανέρχεται ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Καλαβρύτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής που διενήργησε η Ελληνική Στατ...


Στα 9.281 άτομα ανέρχεται ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Καλαβρύτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Από τα 9.281 άτομα οι άνδρες είναι 4.844 και οι γυναίκες είναι 4.437.
Για την Επαρχία Καλαβρύτων αποτελεί ιστορικό χαμηλό με πολλαπλές συνέπειες. Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" είχαμε δημοσιεύσει όλα τα στοιχεία που δυστυχώς σήμερα επιβεβαιώθηκαν  

Τα προβλήματα που προκύπτουν σχετίζονται με το κρισιμότερο ζήτημα που είναι η κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης μέσα από τους Κ.Α.Π. (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), απαραίτητη για βασικές λειτουργίες σε επίπεδο καθημερινότητας και ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και με πολλά ακόμη ζητήματα όπως η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και των οργάνων των Τοπικών Συμβουλίων (Τοπικές Κοινότητες και Οικισμοί).
Στην προηγούμενη Απογραφή (2011) ο Δήμος Καλαβρύτων κατέγραψε ιστορικό χαμηλό με 11.045 κατοίκους.
Όλα πλέον είναι ρευστά κυρίως λόγω του τρόπου που κινήθηκε η διαδικασία της Απογραφής.
Γεγονός είναι οτι υπήρξαν προβλήματα οργάνωσης της όλης διαδικασίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχετικές ανακοινώσεις (Γενικός Πληθυσμός, Ετεροδημότες, Μόνιμοι Κάτοικοι, Άνδρες – Γυναίκες, Ηλικιακή Διαστρωμάτωση) αναμένεται να γίνονται σταδιακά έως το 2023 ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν, προ των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και άλλες ρυθμίσεις εξισορρόπησης.
Εκτός από τα πληθυσμιακά δεδομένα η κατανομή των Κ.Α.Π. περιλαμβάνει και άλλα κριτήρια όπως ορεινότατα, ειδικά γεωγραφικά ζητήματα, μήκος δικτύων, υπηρεσίες κά.

Οι αντιδράσεις των δημάρχων και η ανησυχία για τις εκλογές
Στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για μια μεγάλης έκτασης υποκαταγραφή. Δημογράφοι, πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές επισημαίνουν ότι αν τα προβλήματα της απογραφής δεν λυθούν, θα έχουν επιπτώσεις και στις εκλογές, αφού αυτές θα πρέπει να γίνουν με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, τα οποία θα ορίσουν και τον εκλογικό χάρτη με τις έδρες.
Η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ, που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ομαλά και χωρίς προβλήματα την απογραφή, έχει συστήσει τώρα μια επιτροπή ειδικών, από τους οποίους ζητά να δώσουν λύσεις. Την ίδια ώρα, οι δήμοι στους οποίους παρατηρείται η μεγαλύτερη υποκαταγραφή πληθυσμού ζητούν από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ να διορθώσει το λάθος, καθώς μικρότερος πληθυσμός σημαίνει μικρότερη χρηματοδότηση. Για τους δήμους που έχουν μεγάλο πληθυσμό αλλά αυτός δεν απογράφηκε πλήρως είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου», λένε οι δήμαρχοι. «Η υποκαταγραφή συνεπάγεται υποχρηματοδότηση».
Όλο το προηγούμενο διάστημα κυκλοφορούσαν καταγγελίες απογραφέων που διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση της πληρωμής τους. Τα προβλήματα όμως είναι πολύ περισσότερα, με αυτό της υποκαταγραφής να υπονομεύει όλη τη διαδικασία.

Τι πήγε στραβά
Η Απογραφή Πληθυσμού του 2021 σχεδιάστηκε για να διενεργηθεί τον περασμένο Οκτώβριο (με ημερομηνία αναφοράς την 22α Οκτωβρίου), αλλά λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν, πήρε παράταση ως τον Δεκέμβριο 2021 και γνωρίζουμε ότι ακόμα και τον Φεβρουάριο σε πολλούς δήμους συνέχιζαν την προσπάθεια απογραφής των κατοίκων τους, στην τρίτη φάση, όπως την ονόμασαν.
Η ανακοίνωση για τα πρώτα στοιχεία της απογραφής θα γινόταν μέσα στον Απρίλιο, αλλά σύμφωνα με τη Διεύθυνση Απογραφής, αυτή έχει μετατεθεί για τον Ιούλιο, χωρίς ακόμα στην ΕΛΣΤΑΤ να μπορούν να δώσουν ακριβή ημερομηνία. Άλλωστε η απογραφή που τελείωσε τον περασμένο Μάρτιο έχει αρκετά ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Στην απογραφή αυτή πολλά πράγματα πήγαν στραβά. Η δικαιολογία της ΕΛΣΤΑΤ είναι η πανδημία, αλλά αυτή μπορεί να δικαιολογήσει μόνο μερικά από τα προβλήματα. Είναι γεγονός πως ούτε την προηγούμενη φορά, στην απογραφή του 2011, είχαν πάει όλα τέλεια. Το έχει αναφέρει σε άρθρα του και ο μελετητής των απογραφών, πρώην υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ Μανόλης Δρεττάκης. Και τότε υπήρξε μια (μικρότερης τάξης) υποκαταγραφή του πληθυσμού και κάποιοι το είχαν επισημάνει.
Αυτήν τη φορά, όμως, σύμφωνα με ενδείξεις, στοιχεία και μαρτυρίες που διαθέτει το ρεπορτάζ μας από δήμους και απογραφείς, η αποτυχία είναι πολύ μεγαλύτερη. Τα βασικότερα προβλήματα ήταν η υιοθέτηση του καινούργιου συστήματος απογραφής, χωρίς να έχει προηγηθεί πιλοτική εφαρμογή του, η απουσία επαρκούς εκπαίδευσης των απογραφέων, καθώς και η απουσία μιας ευρείας και αποτελεσματικής ενημερωτικής καμπάνιας, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τα οφέλη και τη συμβολή μιας επιτυχούς απογραφής.
Ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης, ένας από τους καλύτερους γνώστες της ιστορίας των απογραφών αλλά και των σύγχρονων μεθόδων απογραφής, είχε εντοπίσει τα λάθη και τις παραλείψεις εγκαίρως και είχε μιλήσει για αυτά.
Πρώτα από όλα, διήρκεσε πολύ μεγάλο διάστημα, κάπου 5-6 μήνες, λέει. «Αυτό δεν είθισται. Η απογραφή έχει μία ημερομηνία αναφοράς. Ρωτάνε, π.χ., τι έγινε από την 31η ως την 1η του μήνα. Συμβατικά είναι μία μέρα αναφοράς, ακόμα και αν τραβάει 5-6 ημέρες. Εδώ πήρε μήνες». Από την άλλη, η περίοδος αυτή –το εξάμηνο της απογραφής– είχε δύο χαρακτηριστικά: ήταν μέσα στον χειμώνα και μέσα στην πανδημία. «Πολλές χώρες που είχαν το ίδιο πρόβλημα με εμάς ανέβαλαν την απογραφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.