Δύο εξαιρετικά πονήματα του εκλεκτού συμπατριώτη μας Παναγιώτη Μπούρδαλα, παρουσιάστηκαν το Σάββατο 22 Ιουλίου το απόγευμα στο "Πέτριν...
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος ενώ για τα βιβλία μίλησαν, η Ιωάννα Ροδοπούλου, φιλόλογος, Δ/ντρια του Γυμν. Καλαβρύτων, ο π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Εφημέριος Μητροπολιτικού Ι. Ν. Καλαβρύτων, Γενικός Αρχιερατικός του Δήμου Καλαβρύτων και ο συγγραφέας Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Το Συντονισμό είχε η φιλόλογος Κωνσταντίνα Δεσποτοπούλου
Το Συντονισμό είχε η φιλόλογος Κωνσταντίνα Δεσποτοπούλου
Η επανάσταση προετοιμάστηκε απ᾽ όλες τις λόγιες τάσεις της εποχής, ήταν έργο και απλών ιερέων και μοναχών, αλλά στην πράξη ήταν εν τέλει έργο των απλών ανθρώπων του λαού. Βεβαίως κάποιοι ξεπέρασαν τα όρια στους καπνούς, στις αντάρες και στα βόλια, τα οποία, κι’ όχι εμείς μόνο, αλλά και πολλοί συμμετέχοντες κληρικοί καυτηρίασαν. Συνολικά, όμως, ήταν μια «εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση» με βάση τα πολιτικά κριτήρια και στηρίχτηκε στη «θεολογία της απελευθέρωσης» με βάση τα σύγχρονα θεολογικά κριτήρια. Το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές ήταν κατά το μάλλον ή ήττον ορθόδοξοι χριστιανοί (αν και κάποιοι «αγριοχρίστιανοι»), η μεγάλη συμμετοχή ιερέων και μοναχών και η έστω με δεύτερη σκέψη συμμετοχή αρχιερέων έβαλε και το χριστιανικό στίγμα. Το σχίσμα όμως που επήλθε με την Βαυαροκρατία έναντι του Οικ. Πατριαρχείου, γέννησε την «ελληνοχριστιανική» ερμηνεία και εξ αυτής και ιδεολογία, εξού και ο επίσημος εορτασμός στις 25 Μαρτίου (που δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα).
Γι’ αυτό και σήμερα κυκλοφορούν τέσσερις οπτικές για το είδος της επανάστασης, για τις οποίες δεν είμαι ειδικός για να επιμείνω. Θεωρώ όμως ότι οι τρεις απ’ αυτές κουτσουρεύουν πλευρές. Η σύνθεση όλων των πλευρών της θεωρώ ότι είναι δίκαιη και αντικειμενική.
…Από το χάδι της Κέρτεζης ως την αγκαλιά της οικουμένης, ένας δρόμος σπαρμένος με αλάτι. Το ξαναλέω: Το αλάτι κρατά μακριά τη σαπίλα, νοστιμίζει τη μπουκιά, φανερώνει την πληγή τσούζοντάς την. …Αυτό το ζευγάρωμα τοπικού και οικουμενικού ούτε ουδέτερο είναι, ούτε «συμβαίνει» αυτόματα και νομοτελειακά. Έχει καθαρό προσανατολισμό στην ελευθερία και την αγάπη, και χρειάζεται να γίνει˙ να κατορθωθεί…
…Δείτε επίσης τα ζητήματα σχετικά με τον προσανατολισμό της παιδείας (σε εποχή κατά την οποία τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η ύπαρξη του σχολείου ως κοινωνικού χώρου), την ανάδυση του άφυλου ιδεώδους (η οποία αποσαρκώνει τον άνθρωπο), την ατολμία για αναμέτρηση με τα προβλήματα που δημιούργησε (ή αποκάλυψε) η πανδημία, την χρονίζουσα εκκρεμότητα για αντάμωμα με τους ποικίλους πολιτισμούς…
…Η μεγάλη λοιπόν προσφορά του φίλου Παναγιώτη Μπούρδαλα έγκειται θεμελιωδώς στο ότι προσεγγίζει κάθε ζήτημα με ματιά συγκινητικά διαποτισμένη από την κατάφαση της ανθρωπιάς, της παγκόσμιας αδερφοσύνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και μιας ανθρωπολογίας η οποία δεν δημιουργεί αποκλεισμούς και περιθώριο.
…Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να προβληματιστεί συναντώντας προσεγγίσεις χρόνιων τραυμάτων του Ορθόδοξου χώρου (η περίπτωση της Τρίτης Ρώμης είναι οδυνηρά επίκαιρη, μα κατά τη γνώμη μου απόνερα ενός πολυκαιρισμένου προβλήματος, που είναι το θρόνιασμα του πνεύματος της αυτοκρατορικής Ρώμης στην εκκλησιαστική συγκρότηση). Ο εθνικισμός κραταιούται στην παγκόσμια Ορθοδοξία, παρά τα λαμπρά ξεκαθαρίσματα που έχουν γίνει σε θεολογικό επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες…
Παναγιώτης Μπούρδαλας
Ο Παναγιώτης Αντ. Μπούρδαλας γεννήθηκε (Μάης 1955) και μεγάλωσε στην κωμόπολη Κέρτεζη Καλαβρύτων. Τις εγκύκλιες γνώσεις πήρε στο 3θέσιο Δημοτικό Σχολείο Κερτέζης, στο Γυμν. Καλαβρύτων (5 τάξεις) και αποφοίτησε από το 1ο Γυμν. Πάτρας. Τελείωσε το φυσικό τμ. της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας και το θεολογικό τμ. της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε για 33 χρόνια συνειδητά μόνο ως καθηγητής τάξης (φυσικός) σε σχολεία της Αχαΐας. Υπήρξε ενεργό συνδικαλιστικό στέλεχος στην Β΄ και Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας και με πολλές ευθύνες. Έχει εκλεγεί τακτικό μέλος στο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Αχαΐας και αναπλ/ικό μέλος στο Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Δυτ. Ελλάδας. Διετέλεσε μέλος του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε..
Τώρα είναι συνταξιούχος. Έχει δραστηριοποιηθεί κατά καιρούς σε πολιτισμικές δράσεις, τοπικά ζητήματα, προσπάθειες πρόληψης και ενοριακούς πυρήνες. Ασχολήθηκε ενεργά επίσης με το φοιτητικό και γονεϊκό κίνημα, συχνά από θέσεις ευθύνης. Διατηρεί το ιστολόγιο «Το Μανιτάρι του Βουνού» (2007) και την ιστοσελίδα «Αποικία Ορεινών Μανιταριών» (2009). Είναι ειδικός ερευνητής της Κέρτεζης Καλαβρύτων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του θεολογικού περιοδικού «Σύναξη», του πολιτικού «Σημάδια», του πατρινού θεολογικού/πολιτισμικού α-περιοδικού «Ψωμί και Κρασί» και της εκπαιδευτικής εφημερίδας «Ρωγμές και Παρεμβάσεις» στην Πάτρα. Αρθρογραφεί συχνά σε ιστοσελίδες και περιστασιακά στην εφημ. «Η Χριστιανική». Τον τελευταίο καιρό αρθρογραφεί με τη στήλη «Βουραϊκές νύξεις» στην καλαβρυτινή εφημερίδα «ΩΡΑ των Καλαβρύτων». Έχουν εκδοθεί: «Τα νερά των βουνών και η Κέρτεζη» εκδόσεις ΑΡΜΟΣ (2018), «ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» εκδόσεις ΑΡΜΟΣ (2019), η ποιητική συλλογή «ΑΠΟΣΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΔΥΣΤΟΠΙΑΣ» εκδόσεις ΑΡΜΟΣ (2020) και «Όταν παιδεία και ποίηση συναντούν την επανάσταση 1821» εκδόσεις ΑΡΜΟΣ (2021).
ρεπορταζ για την εκδήλωση - παρουσίαση στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας "Ωρα των Καλαβρύτων"
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.