HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Εκτός ελέγχου το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση με τους πληθυσμούς από τα αγριογούρουνα που έχουν «καταλάβει» μεγάλες εκτάσεις, κυρίως προς την πλευρά ...

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση με τους πληθυσμούς από τα αγριογούρουνα που έχουν «καταλάβει» μεγάλες εκτάσεις, κυρίως προς την πλευρά της Κλειτορίας, καταστρέφοντας καλλιέργειες εκτάσεις με κηπευτικά, στάρια και ζωοτροφές εισβάλλοντας σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στάβλους και εκτροφεία πουλερικών και απειλώντας τέλος ακόμη και τη ζωή κατοίκων καθώς δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που έχουν προκληθεί κατά τις βραδινές ώρες.
«Ολόκληρη η ορεινή ζώνη στην Πελοπόννησο έχει γεμίσει από αγριογούρουνα. Παλαιότερα ήταν αγαπημένο σπορ για τους κυνηγούς οι οποίοι όμως εκλείπουν ενώ την ίδια ώρα οργανώσεις τροφοδοτούν τα ορεινά με νέους πληθυσμούς. Τα ζώα αυτά αναπαράγονται τρεις φορές το χρόνο και η επέκταση της ορεινής ζώνης στην οποία έχουν κάνει κατάληψη, προς τα ημιορεινά και οροπέδια στην Κλειτορία, αποτελεί απειλή για δεκάδες κατοίκους» αναφέρει κάτοικος Κλειτορίας.
Για το ζήτημα της έξαρσης των προβλημάτων από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή στα αγριογούρουνα έχουν ενημερωθεί προσωπικά, εδώ και δύο μήνες, τόσο ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς όσο και ο Υφυπουργός Γιώργος Στύλιος. «Στη διάρκεια του καλοκαιριού, βραδινές ώρες, κυκλοφορούν δεκάδες οχήματα ετεροδημοτών και επισκεπτών οι οποίοι έχουν άγνοια του κινδύνου!
Τα αγριογούρουνα περνούν από τους δρόμους, τα φώτα τα τυφλώνουν και ο κίνδυνος να θρηνήσουμε ανθρωπινές ζωές είναι ορατός. Εκτός από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για το θέμα είναι ενήμερο και το Υπουργείο Εσωτερικών. Κάτοικοι της περιοχής ζητούν από το Υπουργείο Εσωτερικών να βρει άμεση λύση ώστε να περιοριστεί ο πληθυσμός στα αγριογούρουνα και τα τσακάλια τα οποία εισβάλλουν ανεξέλεγκτα σύμφωνα με δεκάδες καταγγελίες, μέσα σε μποστάνια και κοτέτσια! «Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται αρκετές Κυνηγετικές Οργανώσεις, ο πολλαπλασιασμός των αγριόχοιρων είναι πλέον ανεξέλεγκτος και απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων. Βλέπουμε θετικά προτάσεις όπως η απελευθέρωση, επέκταση δηλαδή στο κυνήγι του αγριόχοιρου για όλο το χρόνο αλλά και επιδότηση στο κυνήγι, με 10 ευρώ το κεφάλι» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Κλειτορίας Βασίλειος Κουτρουλάκης.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι αν και οι  καταστροφές δεν είναι ολοκληρωτικές, η ζημιές είναι τουλάχιστον 20%-25%, ποσοστό που ισοδυναμεί με το κέρδος του αγρότη.
Ο μεγάλος πληθυσμός των αγριογούρουνων έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά  η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω την περίοδο της πανδημίας, λόγω του γεγονότος ότι  δεν επιτράπηκε το κυνήγι.
Τα αγριογούρουνα προκαλούν ζημίες και στον εξοπλισμό του ποτίσματος, δηλαδή σε  λάστιχα, βανάκια, φίλτρα, καθώς και στις διακλαδώσεις άρδευσης, το χειρότερο όμως είναι τα τροχαία ατυχήματα που προκαλούν στους δρόμους
Η αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην Ελλάδα, την τελευταία διετία, καθιστά επιτακτική  την εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένης διαχείρισης της άγριας πανίδας, δηλώνουν οι ειδικοί.

Πάνω από 100.000 τα αγριογούρουνα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Άρτεμις» που καταγράφει την κυνηγετική κάρπωση των θηραματικών πληθυσμών στην Ελλάδα, έχει αυξηθεί κατά πολύ ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στη χώρα, ο οποίος υπολογίζεται με μαθηματικά και στατιστικά μοντέλα και προκύπτει από τον διπλασιασμό του αριθμού των ζώων που θηρεύτηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης κυνηγετικής περιόδου.
«Τα στατιστικά στοιχεία από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος που υλοποιεί το πρόγραμμα ''Άρτεμις'' αποκαλύπτουν ότι την περίοδο 1998 - 1999 θηρεύτηκαν 18.600 αγριόχοιροι, ενώ τις χρονιές 2008-2009, 27.300 αγριόχοιροι και την κυνηγετική περίοδο 2018 - 2019, 55.400 αγριόχοιροι» εξηγεί στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Θεοφάνης Καραμπατζάκης, δασολόγος, μηχανολόγος μηχανικός και επιστημονικός συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης. Όπως τονίζει, σύμφωνα με το στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα, εφόσον την κυνηγετική περίοδο 2018 - 2019 θηρεύτηκαν σε όλη την Ελλάδα 55.400 αγριόχοιροι, ο πληθυσμός τους την επόμενη κυνηγετική περίοδο 2019 - 2020 ήταν πάνω από 100.000. Κάνει δε λόγο για αλματώδη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων από δεκαετία σε δεκαετία.

Οι λόγοι της αύξησης του πληθυσμού
Επιχειρώντας να περιγράψει τους λόγους της αύξησης αυτής του πληθυσμού των αγριογούρουνων, ο αν. καθηγητής του τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Θωμαϊδης, την αποδίδει στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, τη δημιουργία καινούριων βιοτόπων για τους αγριόχοιρους και τον υβριδισμό που υφίστανται τα ήμερα γουρούνια.
«Κάποια στιγμή δόθηκαν κίνητρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βιολογική κτηνοτροφία και την ελεύθερη βοσκή των ζώων. Αυτό έγινε και για τα γουρούνια, ωστόσο τα ζώα των εκτροφών αυτών ήρθαν σε επαφή με τους άγριους χοίρους, ζευγάρωσαν και δημιουργήθηκαν υβρίδια. Κάποια από αυτά συμπεριφέρονται ως άγρια, επειδή όμως έχουν και το αίμα του χοίρου είναι πιο προσαρμοστικά στο ανθρώπινο περιβάλλον. Όλο αυτό είναι μια ζημιά για το οικοσύστημα καθώς νοθεύεται η φυσική βιοποικιλότητα, με τα επακόλουθα που αφορούν την παρουσία των ζώων αυτών σε αστικά περιβάλλοντα» αναφέρει και ο κ. Καραμπατζάκης.

Οι επιπτώσεις
Οι επιπτώσεις της κατάστασης που δημιουργήθηκε αφορούν τις αγροτικές καλλιέργειες (λόγω των ζημιών που προκαλούν σε αυτές οι αγριόχοιροι), τη μετάδοση ασθενειών όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων (λόγω του κινδύνου που υπάρχει ένα άγριο ζώο να μεταδώσει την ασθένεια σε μια οργανωμένη μονάδα εκτροφής γουρουνιών), αλλά και την πρόκληση ατυχημάτων (λόγω της διέλευσης των κοπαδιών από δρόμους μεγάλης ή μικρότερης κυκλοφορίας).
Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τον πληθυσμό των αγριογούρουνων, τα τελευταία χρόνια το κυνήγι τους πανελλαδικά δεν έχει όριο κάρπωσης, προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους και να υπάρξει προστασία από την αφρικανική πανώλη των χοίρων, καθώς η μετάδοση της ασθένειας θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες στη χοιροτροφία της χώρας, έναν υγιή κλάδο της ελληνικής οικονομίας με εξαγωγικό χαρακτήρα. Ο κ. Θωμαϊδης εκτιμά ότι το κυνήγι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου του πληθυσμού των αγριόχοιρων ενώ αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να γίνεται μεθοδικότερη θήρευση, (συχνότερη θήρευση και αύξηση του αριθμού των θηραμάτων). Από την πλευρά του ο κ. Καραμπατζάκης, πέραν του κυνηγιού από τον Σεπτέμβριο ως τον Ιανουάριο και της απαγόρευσής του κατά την αναπαραγωγική περίοδο, υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων από την πολιτεία ώστε να απομακρύνονται τα αγριογούρουνα από τον περιαστικό ιστό των πόλεων και τους κάμπους.


από εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.