Με δαπάνες του Δήμου Καλαβρύτων και απόφαση του Δημάρχου Θανάση Παπαδόπουλου, σε συνεννόηση με όλες τις συναρμόδιες αρχές και Υπηρεσίες, ξε...
Με δαπάνες του Δήμου Καλαβρύτων και απόφαση του Δημάρχου Θανάση Παπαδόπουλου, σε συνεννόηση με όλες τις συναρμόδιες αρχές και Υπηρεσίες, ξεκίνησαν ήδη ανασκαφικές εργασίες για την ανάδειξη κι αξιοποίηση του χώρου του Αρχαίου Κλείτορα, στη Δημοτική Ενότητα Κλειτορίας.
Όλο δε το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος Καλαβρύτων βρισκόταν σε συνεχή συνεννόηση τόσο με φορείς της περιοχής Κλειτορίας όσο και με υπηρεσιακά στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων ώστε να καθοριστεί το ακριβές πλαίσιο των ανασκαφικών παρεμβάσεων και να συμφωνηθούν τα βήματα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.
Σημαίνων δε ήταν ο ρόλος, σ’ όλο το διάστημα της προετοιμασίας, τόσο του Αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Κλειτορίας Βασίλη Κουτρουλάκη όσο και των πρώην Αντιδημάρχων και νυν Βοηθών Δημάρχου Σωτήρη Δουκλιά και Ασημάκη Μιχαλόπουλου.
Στην παρούσα φάση, η χρηματοδότηση που προέρχεται απ’ τον Δήμο Καλαβρύτων -μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού- αποβλέπει σε μικρής κλίμακας ανασκαφές και τομές στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Κλείτορα καθώς και σε άλλες συνοδευτικές εργασίες. Είναι, συνεπώς, ένα σημαντικό βήμα ανάδειξης και αξιοποίησης του χώρου ενώ, ταυτόχρονα, συνεχίζονται όλες οι ενέργειες για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων που θα καλύψουν σε πλήρη έκταση το ανασκαφικό έργο στον Αρχαίο Κλείτορα.
Ο Αρχαίος Κλείτωρ, ως γνωστόν, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και πιο πλούσιες αρχαίες πόλεις. Ιδρύθηκε από τον Κλείτορα, γιο του βασιλιά Αζάνα και εγγονό του Αρκάδα, γενάρχη των Αρκάδων. Πολλά από τα ερείπιά της (όπως το αρχαίο θέατρο) είναι διάσπαρτα στον μεγάλο κάμπο της Κλειτορίας. Το θέατρο του Αρχαίου Κλείτορα έχει ανασκαφεί σχετικά πρόσφατα, με τις έρευνες να έχουν φέρει στην επιφάνεια το κοίλο του θεάτρου και μερικά από τα εδώλια. Εκεί, στον προαύλιο χώρο του θεάτρου, παρουσιάζονται κατά τους θερινούς μήνες θεατρικές παραστάσεις.
Ο Παυσανίας αποτελεί τη σημαντικότερη ιστορική πηγή για την τοπογραφία, τα μνημεία και τους μύθους της περιοχής, ωστόσο αξιόλογη και διαφωτιστική είναι η μαρτυρία και προγενέστερων πηγών όπως ο Πίνδαρος, ο Ξενοφών, ο Πλούταρχος, ο Πολύβιος, ο Λίβιος.
Πολλοί ξένοι περιηγητές, οι Curtius, Dodwell, Leake, Frazer, Lebas, Bursian, Vischer και άλλοι, καθώς και ο Έλληνας ιστοριοδίφης Γ. Παπανδρέου, επισκέφθηκαν την πόλη και, στηριζόμενοι στις αρχαίες πηγές και τα ερείπια, διατύπωσαν τις απόψεις τους για τη μνημειακή τοπογραφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.