HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας - "Καλλιμανοπούλειο" ένα κόσμημα στα Καλάβρυτα (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν από 32 χρόνια, τ...

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν από 32 χρόνια, το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία φέτος αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων στην ενεργό γήρανση, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως με βάση τις προοπτικές μελέτες για τη δημογραφική γήρανση.


Για την σημερινή ημέρα επιλέγουμε το αφιέρωμα στο στολίδι των Καλαβρύτων το Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο
Το Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο άρχισε να κτίζεται ως Γηροκομείο το έτος 1970 με πρωτοβουλία του Σωματείου «Οι Φίλοι του Γηροκομείου» και με έμπνευση του τότε προέδρου του, Απoστόλου Τσεκούρα.
Στις αρχές του 1979 περιήλθε από δωρεά στην κυριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως και ενώ ακόμα οι οικοδομικές εργασίες βρίσκονταν στα σπάργανα. Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ άλλαξαν ριζικά τα αρχιτεκτονικά σχέδια και διευρύνθηκε ο σκοπός του Ιδρύματος. Προστέθηκε και το Διακονικό Κέντρο για την εξυπηρέτηση ιεραποστολικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Μητροπόλεως και φορέων της επαρχίας Καλαβρύτων κι όχι μόνο.
Ο μεγάλος ευεργέτης της περιοχής κ. Δημήτριος Τούζιος, χρηματοδοτεί τις πρώτες εργασίες. Προσφέρει τά μηχανήματα για τις χωματουργικές εργασίες, χρήμα για το μπετόν-αρμέ και όλα τά μάρμαρα των δαπέδων και λουτρών άριστης ποιότητας.
Το ζεύγος των αρχιτεκτόνων κ. Δημητρίου και κ. Ασπασίας Αλεξάκη, σχεδιάζουν δωρεάν το κτίριο.
Η υπηρεσία της Γερμανικής Εκκλησίας Diakonisches Werk Schober, χρηματοδοτεί το δεύτερο στάδιο του έργου. Ακολουθεί ή δωρεά της κας Barbara Lambercht.
Παρ' όλα αυτά το έργο παραμένει ημιτελές.
Η εμφάνιση όμως του κ Γρηγορίου Καλλιμανόπουλου φέρνει την οριστική λύση. Χρηματοδότηση του έργου άνευ ορίων μέχρι την αποπεράτωσή του. Δωρεά από μέρους του ύψους 85.000.000 δραχμών με την αξία του νομίσματός μας του έτους 1983. Κατά το έτος επιχορηγεί το Ίδρυμα με το ποσό των 5.000.000 δρχμ. για τά λειτουργικά του έξοδα. Προς τιμή και μνήμη του πατρός του αειμνήστου Περικλέους Καλλιμανόπουλου ονομάζεται «Καλλιμανοπούλειον».
Έτσι φθάσαμε στο 1985. Οι πρώτοι τρόφιμοι καταφθάνουν και χαίρουν της εκκλησιαστικής θαλπωρής και αγάπης από το τότε προσωπικό του Ιδρύματος.
8 Οκτωβρίου 1989. Η ημέρα των επίσημων εγκαινίων του Ιδρύματος. Η δικαίωση κόπου και μόχθου του Σεβασμιωτάτου. Η ικανοποίηση της χρηστής διαχείρισης των οικονομικών πόρων. Η πραγματοποίηση του οράματος ζωής. Η προσφορά προς τά τιμημένα γερατειά της ζωής. Το συνεδριακό κέντρο. Η Αβραμιαία φιλοξενία. Το Στολίδι της πόλης και της περιοχής των Καλαβρύτων. Η τιμή όλων, προς το πρόσωπο του Εργάτη, των ευεργετούμενων, και των ευεργετών.
Το έτος 2002 ,ο κ. Καλλιμανόπουλος προέβη σε νέα μεγάλη δωρεά ύψους άνω των 25.000.000 δρχμ. , με το οποίο έγινε ριζική ανακαίνιση του 2ου ορόφου του ΚΕΔΙΚ και του κτιρίου της «Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων και μη Αυτοεξυπηρετουμένων» ατόμων. Έτσι τον Αύγουστο του 2002 και μετά από πληθώρα αιτήσεων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Νέας Μονάδας του Καλλιμανοπουλείου στον 1ο όροφο του μη χρησιμοποιούμενου Ορφανοτροφείου Καλαβρύτων. Η δυναμικότητά της είναι 25 κλίνες και αποτελεί επέκταση των δραστηριοτήτων της υπάρχουσας Δομής στο Καλλιμανοπούλειο.
Κατόπιν, τον Αύγουστο του 2007 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια μιας ακόμη δραστηριότητας του Ιδρύματος με τη δημιουργία επιπλέον δεκαοκτώ κλινών στο Ισόγειο του Εκκλ. Ορφανοτροφείου, κυρίως για μη αυτοεξυπηρετούμενους συνανθρώπους μας. Από την ημέρα ενάρξεως των δραστηριοτήτων του έως και σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί περισσότεροι από 350 περιθαλπόμενοι, γυναίκες και άνδρες από τα Καλάβρυτα και την ευρύτερη επαρχία.
Το Καλλιμανοπούλειο, τόσο με το Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων όσο και με το Διακονικό Κέντρο, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην ευρύτερη επαρχία Καλαβρύτων. Με ιδέες και κατευθύνσεις που λαμβάνονται και εκπορεύονται από το ευέλικτο και δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο και το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, η δραστηριότητα του Καλλιμανοπουλείου στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας έχει λάβει πρωταρχικό ρόλο στην συνεχώς παρακμάζουσα ηλικιακά επαρχία μας.
Η διοίκηση ασκείται από επταμελές Δ.Σ. με πρόεδρο το Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, αντιπρόεδρο έναν εκπρόσωπο του Δωρητού και μέλη τον Αρχιερατικό Επίτροπο Καλαβρύτων, δύο εκπροσώπους του Δωρητή, τον πρόεδρο του Σωματείου «Οι Φίλοι του Γηροκομείου» και ένα ευυπόληπτο μέλος της κοινωνίας των Καλαβρύτων.
Το Ίδρυμα είναι επανδρωμένο με όλες τις ειδικότητες προσωπικού που διακρίνεται σε πέντε κατηγορίες και είναι α. Διοικητικό, β. Επιστημονικό, γ. Νοσηλευτικό, δ. Τεχνικό και ε. Βοηθητικό. Επιπλέον, άλλοι συνάνθρωποί μας προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ένα ιατρός Ω.Ρ.Λ. , μια εθελόντρια γενικών καθηκόντων μια εργασιοθεραπεύτρια, μια ψυχολόγος, δύο ιεροψάλτες κι ένας ευπρεπιστής των παρεκκλησίων των δύο δομών μας.
Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ευθυγραμμιστεί με τους σκοπούς του Καλλιμανοπουλείου και οι υπηρεσίες που προσφέρουν διακρίνονται για την ποιότητα, την αγάπη προς τον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο και την αποτελεσματικότητα.
Τόσο η Κεντρική Μονάδα όσο και η Νέα Μονάδα (με ενιαία Διοίκηση και Διεύθυνση) απευθύνονται σε μη αυτοεξυπηρετούμενους, χρονίως πάσχοντες ηλικιωμένους και η δυναμικότητα αγγίζει τις 72 κλίνες.
Την τελευταία πενταετία η πληρότητα αγγίζει το 100% και πολλοί είναι εκείνοι που με λίστα αναμονής περιμένουν την εισαγωγή τους στο Κ.Ε.ΔΙ.Κ. Οπωσδήποτε, μια τέτοια πολυσχιδής δραστηριότητα συνεπάγεται κι ένα δυσβάστακτο κόστος λειτουργίας. Τα έσοδα λοιπόν, προέρχονται κυρίως από δωρεές φιλανθρώπων συμπεριλαμβανομένου και του Μεγάλου Ευεργέτη κ. Γρηγορίου Καλλιμανόπουλου καθώς και από τις επιχορηγήσεις από την Ιερά Μητρόπολη. Άλλωστε η συνεχής άριστη πορεία του από την ημέρα λειτουργίας του έως και σήμερα, είκοσι συναπτά έτη, αποδεικνύει την καλή διαχείριση .


Κεντρική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων
Στον πρώτο όροφο του Καλλιμανοπουλείου, στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, έχουν αναπτυχθεί 33 κλίνες. Σε δώδεκα δωμάτια φιλοξενούνται περισσότεροι από τριάντα ηλικιωμένοι. Στον ίδιο όροφο μια μεγάλη, ευάερη και φωτεινή τραπεζαρία, το καθιστικό και ο χώρος εργασιοθεραπείας, το παρεκκλήσιο του Αγίου Αμβροσίου και ο υπόλοιπος εξειδικευμένος εξοπλισμός συνθέτουν μια εικόνα ενός σύγχρονου Ιδρύματος με άριστες συνθήκες διαβίωσης: το Καλλιμανοπούλειο είναι ένα στολίδι στα Μαρτυρικά Καλάβρυτα!
Από την άλλη πλευρά το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες και η ιατρική αντίληψη σε καθημερινή βάση, το εδεσματολόγιο με πρώτες ύλες κυρίως από την περιοχή μας, μαγειρεμένο με παραδοσιακό τρόπο , η καθημερινή καταγραφή της φροντίδας και νοσηλείας των περιθαλπομένων μας σε ειδικό πρόγραμμα Η/Υ για την καλύτερη παρακολούθησή τους, είναι μερικές από τις παραμέτρους που εξασφαλίζουν μοναδικές συνθήκες διαβίωσης για τους υπερήλικες φιλοξενούμενους. Έτσι η Μονάδα μας γίνεται το δεύτερο σπίτι των περιθαλπομένων


Το Καλλιμανοπούλειο είναι στολίδι των Καλαβρύτων και πρότυπο για την κατηγορία του Ίδρυμα. Και όλα τούτα χάρη στη συνδρομή, στην ηθική και οικονομική αρωγή των φίλων του στα Καλάβρυτα και όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.