HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Θανάσης Παπαδόπουλος: Η διπλή απειλή κι η ανάγκη διπλής στήριξης των ορεινών Δήμων

Σε σειρά ζητημάτων που αναφέρονται στις ανάγκες, στις προτεραιότητες, στις διεκδικήσεις αλλά και στις αγωνίες των ορεινών Δήμων όλης της χώ...

Σε σειρά ζητημάτων που αναφέρονται στις ανάγκες, στις προτεραιότητες, στις διεκδικήσεις αλλά και στις αγωνίες των ορεινών Δήμων όλης της χώρας, υπό το πρίσμα και της Κλιματικής Αλλαγής, εστίασε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος κατά τις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου για την Κλιματική Ουδετερότητα που φιλοξενήθηκε στα Καλάβρυτα κατά το τριήμερο 21-23 Οκτωβρίου.
Το Συνέδριο οργανώθηκε στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων απ’ το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «Αχαιός», παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστου Τριαντόπουλου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, του Προέδρου του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Γιώργου Καπεντζώνη, Γενικών Γραμματέων της κυβέρνησης, βουλευτών, Δημάρχων, στελεχών της Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακών, εκπροσώπων επιστημονικών φορέων κ.α.
 
Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΙ Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Συνέδριο ο Δήμαρχος Καλαβρύτων αναφέρθηκε στη συνάφεια ανάμεσα στην Κλιματική Κρίση και στην δημογραφική αποδυνάμωση των ορεινών περιοχών της χώρας επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ερήμωση της υπαίθρου, οι συνέπειες για τα δάση μας, η ένταση της εσωτερικής μετανάστευσης, η γιγάντωση των πόλεων, είναι όλα στοιχεία που έχουν επιδράσει επιβαρυντικά στην Κλιματική Κρίση. Όσο δε η τάση της αστικοποίησης θα ενισχύεται τόσο περισσότερο θα διογκώνονται φαινόμενα που ασκούν περιβαλλοντικές και κλιματικές πιέσεις».
Και πρόσθεσε ότι πέραν όλων των προβλέψεων που έχουν ήδη θεσπιστεί ώστε το 2050 να φτάσουμε -ή να προσεγγίσουμε- στο στόχο της Κλιματικής Ουδετερότητας, είναι ανάγκη να δρομολογηθούν και ενισχυμένες πολιτικές στήριξης των ορεινών περιοχών της χώρας, «με κεντρική φιλοσοφία και βασικό στόχο την συγκράτηση της πληθυσμιακής αποδυνάμωσης και φυσικά την αναστροφή αυτής της τάσης».
Ο κ. Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, αναφέρθηκε, επίσης, στο νευραλγικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι για την ανάγκη της δίκαιης μετάβασης στην Κλιματική Ουδετερότητα οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας αλλά και όλης της χώρας επωμίζονται μεγάλο μέρος των δράσεων προσαρμογής σε συνθήκες δραστικής καταπολέμησης της Κλιματικής Κρίσης. Και άρα είναι απολύτως αναγκαία η υποστήριξη τους, ειδικά σήμερα, σε μια εποχή αυξημένων αναγκών και παράλληλης συρρίκνωσης των οικονομικού εκτοπίσματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
«Χρειάζεται, λοιπόν, σοβαρή, συστηματική, επίμονη και σε βάθος δουλειά για την αποτύπωση της επικινδυνότητας σε κάθε Δήμο και παράλληλη υποστήριξη των παρεμβάσεων. Και επίσης, να ξεκαθαριστεί από που θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι ανάγκες και ποιος θα είναι ο φορέας που θα τις υλοποιήσει», είναι η θέση που ανέπτυξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ειδικότερα για τον Δήμο Καλαβρύτων ο κ. Παπαδόπουλος επέδωσε στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλο αναλυτικό υπόμνημα στο οποίο περιγράφονται οι άμεσες, επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες για την δρομολόγηση και υλοποίηση έργων υποδομής στην περιοχή που έχουν αναφορά και σε συνέπειες ή πιέσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
 
Η ΠΟΥΝΤΑΣ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ

Μεταξύ των άλλων ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται -στο υπόμνημα του-στο ζωτικής σημασίας έργο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του δρόμου Πούντας -Καλαβρύτων αλλά και άλλων οδικών αξόνων, όπως η Πατρών-Καλαβρύτων (μέσω Χαλανδρίτσας), ενδοδημοτικοί δρόμοι όπως η οδός Τριποτάμων- Λιβαρτζίου- Αροανίας, η οδός Βλασίας-Λεχουρίου, η οδός Αιγίου-Πτέρης Καλαβρύτων, το τμήμα Πετσάκων -Κυρίτσοβας- Γουμένισσας, ο αγροτοδασικός δρόμος Κούτελης- Ροδέας -Μανεσίου κ.α. Και φυσικά όλο το αγροτοδασικό δίκτυο των 450 χιλιομέτρων που είναι ανάγκη να στηριχθεί ώστε να στηριχθεί και το ίδιο το περιβάλλον.
Πιο αναλυτικά, για την Πούντας-Καλαβρύτων, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «ο σημερινός δρόμος είναι άκρως επισφαλής από κατολισθήσεις και εντελώς ανεπαρκής για να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής. Θα πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία απ’ το Υπουργείο Υποδομών, ν’ ανατεθεί μελέτη για τη μετατροπή του υπάρχοντος δρόμου σε ένα σύγχρονο κάθετο άξονα της Ολυμπίας Οδού, όπως προβλέπει το Χωροταξικό Πλαίσιο της Δυτικής Ελλάδας».
Και πρόσθεσε ότι «έχουμε συζητήσει με ειδικούς και έχω θέσει την πρόταση αυτήν υπόψη του Υπουργού Υποδομών. Με την κατασκευή μιας σύγχρονης σήραγγας μόλις δυο χιλιομέτρων θα λυθεί το πρόβλημα των συνεχών κατολισθήσεων στο άκρως επικίνδυνο τμήμα Κερνίτσα-Μέγα Σπήλαιο. Και θα καταστεί εφικτή μελλοντικά η σύγχρονη οδική διασύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με την κεντρική Πελοπόννησο και την Τρίπολη, με πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.