Η νέα δράση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, με τίτλο «Κατάρτιση Ανέργων, ανάπτυξη επαγγελματικών προσόντων», παρουσιάσ...
Η δράση, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» στοχεύει στην κατάρτιση και πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων σε 1.000 άνεργους των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Ελλάδας και όπως τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Φαρμάκης, αποτελεί άλλη μία στοχευμένη δράση της Περιφέρειας στην κατεύθυνση ενίσχυσης των ανέργων της περιοχής και διευκόλυνσης της εισόδου τους, στην αγορά εργασίας.
Ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στα πρόσφατα ενθαρρυντικά στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν σημαντική υποχώρηση των δεικτών ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα, σημειώνοντας πως η Δυτική Ελλάδα, που στις αρχές του 2016 είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ανεργία στη χώρα με ποσοστό της τάξης του 30%, το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατατάσσεται πλέον στην πέμπτη θέση με ποσοστό 14,6% και μία παγιωμένη κατάσταση πολλών ετών δείχνει πως άλλαξε. «Και δεν άλλαξε τυχαία, αλλά με προσπάθειες που διαμορφώνουν ένα καλύτερο επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα, που ενισχύουν τις υποδομές και την εξωστρέφεια της Δυτικής Ελλάδας, που ωθούν όλο και περισσότερους να πιστεύουν πως αυτός ο τόπος μπορεί να έχει ένα καλύτερο μέλλον» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας ωστόσο πως η Περιφερειακή Αρχή έχει απόλυτη επίγνωση ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε, εκεί που πραγματικά αξίζει στη δυναμική του τόπου μας. Η ανεργία πρέπει να πέσει πολύ περισσότερο, ενώ πρέπει να δοθεί έμφαση και σε ιδιαίτερες πτυχές της, όπως είναι για παράδειγμα η ανεργία των νέων, η διαφορά ανάμεσα στην απασχόληση ανδρών και γυναικών, αλλά και η αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ των ειδικοτήτων που ψάχνει η αγορά και των ειδικοτήτων – ή μάλλον της πλήρους ανειδίκευσης – ενός μεγάλου μέρους των ανέργων της περιοχής μας» τόνισε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φαρμάκης μίλησε για τον Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών στην Αγορά Εργασίας που δημιούργησε η Περιφέρεια, μέσω του οποίου εντοπίζονται οι πιο δυναμικοί κλάδοι και τα πιο δυναμικά επαγγέλματα, αλλά και οι αδυναμίες που υπάρχουν στην περιοχή, Μέσω του Μηχανισμού, εξήγησε ο Περιφερειάρχης, διαμορφώνονται στοχευμένες δράσεις που «χτυπούν απευθείας στις ρίζες του κακού».
«Αυτή είναι μία τεράστια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Δεν ρίχνουμε χρήματα σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Δεν εκπονούμε δράσεις για τις δράσεις, με μηδενικό ή ελάχιστο αποτέλεσμα, όπως γινόταν παλαιότερα. Γνωρίζοντας που «πονάμε», χρηματοδοτούμε δράσεις που ξέρουμε ότι θα φέρουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η δράση κατάρτισης ανέργων έχει ήδη εντοπίσεις ειδικότητες και δεξιότητες που είναι αναγκαίες στην τοπική αγορά εργασίας και προσφέρουν ένα ουσιαστικό «παράθυρο ευκαιρίας» για ανέργους. Επιπλέον, επεσήμανε πως «αν θέλουμε να διεκδικήσουμε ανάπτυξη επί της ουσίας, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η ισχυρή επιχειρηματικότητα με πολλές και καλές θέσεις εργασίας είναι η επιχειρηματικότητα που δεν στηρίζεται μόνο στον καλό επιχειρηματία, αλλά και στον καλό εργαζόμενο» και κατέληξε: «Κοινός στόχος όλων μας είναι αυξήσουμε τα εισοδήματα των πολιτών και τον πλούτο του τόπου μας. Γιατί από αυτόν τον πλούτο μέρισμα θα έχουμε όλοι».
Στη συνέχεια, ο Νίκος Θωμόπουλος (Προϊστάμενος Μονάδας Β1 ΕΥΔΕΠ ΠΔΕ) παρουσίασε τις δράσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος (2021-2027) και που στοχεύουν στην ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο προγραμματίζεται να διατεθούν:
16,8 εκ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας
25,938 εκ. ευρώ για την υποστήριξη παιδιών ΑμεΑ με ειδικές μαθησιακές ανάγκες
14,2 εκ. ευρώ για την κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων
6 εκ. ευρώ για την υποστήριξη μεταναστών και υπηκόων τρίτων χωρών
7,15 εκ. ευρώ για την προώθηση της ενεργού ένταξης των Ρομά
77,35 εκ. ευρώ για δομές υποστήριξης (Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, δομές φιλοξενίας αστέγων, κ.ά.)
Στη συνέχεια, εκπρόσωποι φορέων που θα αναλάβουν την υλοποίηση της δράσης κατάρτισης ανέργων, ανέλυσαν τα στοιχεία του προγράμματος.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα «Κατάρτιση Ανέργων, ανάπτυξη επαγγελματικών προσόντων» στοχεύει στη πιστοποίηση των αποκτηθέντων γνώσεων και των δεξιοτήτων των ωφελούμενων που θα ενταχθούν, λαμβάνοντας υπόψη και τα πλέον πρόσφατα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών για την Αγορά Εργασίας στην Περιφέρεια.
Μέσω του προγράμματος οι ωφελούμενοι θα λάβουν α) υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής μέσω ατομικών συνεδριών, που θα έχει ως αντικείμενο τη βέλτιστη σύγκλιση των εκπαιδευτικών αναγκών του ωφελούμενου με τα αντικείμενα κατάρτισης, β) υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης 400 ωρών (320 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 80 ώρες Πρακτική Άσκηση), γ) Πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης προσώπων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/ IEC 17024 ή άλλο ισοδύναμο ή τον ΕΟΠΠΕΠ, και δ)Εκπαιδευτικό Επίδομα ανά ώρα κατάρτισης και ανά ώρα πρακτικής άσκησης.
Στο πρόγραμμα προγραμματίζεται να ενταχθούν 1000 άνεργοι από τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
Τα αντικείμενα κατάρτισης είναι: Στέλεχος Εστίασης – Διοίκησης Μονάδων Εστίασης, Υπάλληλος μαγειρικής – Εστιατορικής τέχνης, Υπάλληλος Διοικητικής Υποστήριξης, Πωλητής Λιανικής, Πωλητής – Στέλεχος Εξαγωγικού Διεθνούς Εμπορίου, Ειδικός Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου (E-Commerce).
Η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο katartisou-pde.gr και ο πρώτος κύκλος αιτήσεων θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 και θα διαρκέσει μέχρι 30 Νοεμβρίου 2022.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.