Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, ολοκληρώθηκε στα Καλάβρυτα το τριήμερο συνέδριο με θέμα «Τα βουνά έχουν αξία – Ιδέες για δράση – Χτίζοντας ...
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τους Φίλους της Φύσης σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαβρύτων, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων και με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
Το συνέδριο περιλάμβανε συναντήσεις εργασίας, θεματικές ομιλίες και παρεμβάσεις συλλογικοτήτων και κινημάτων εστιασμένες εν γένει στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές καθώς και αναφορά σε επιχειρησιακές δράσεις στο Δήμο Καλαβρύτων από εκπροσώπους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού καθώς και από την ΑΧΑΪΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε..
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χώρους περιβαλλοντικού, ιστορικού, τουριστικού και παραγωγικού ενδιαφέροντος.
Οι συζητήσεις και ομιλίες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εστίασαν και ανέδειξαν βασικά ζητήματα που υποστηρίζουν τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.
Κοινωνία και ίσες ευκαιρίες για όλους χωρίς αποκλεισμούς, αντιμετώπιση του δημογραφικού σε τοπικό επίπεδο, προτεραιότητα στην προσέλκυση νέων και συμβολή στην εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών, προστασία περιβάλλοντος / βιοποικιλότητα & υγιές έδαφος και πολιτισμός, ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και εφαρμοσμένες πολιτικές για ορεινές περιοχές, αγροδιατροφή, αξιοποίηση των φυσικών πόρων με προσαρμοσμένες φυσικές λύσεις (natural based solutions), εκπαίδευση και κατάρτιση – επιμόρφωση κατοίκων, δημιουργία και λειτουργία των απαραίτητων υποδομών, υγεία είναι ζητήματα αναπόσπαστα στο σχεδιασμό της βιώσιμης τοπικής / ορεινής ανάπτυξης.
Για την επίτευξή τους σειρά μέτρων πρέπει να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν άμεσα, όπως ενδεικτικά και συνοπτικά αναφέρονται παρακάτω:
• η αναγκαιότητα για δικτύωση και συνεργασία μεταξύ θεσμικών φορέων και οργανισμών με την Κοινωνία των Πολιτών,
• η ενημέρωση με εύληπτο και στοχευμένο τρόπο στους κατοίκους,
• ο εντοπισμός και η αξιοποίηση των καλών και εφαρμόσιμων πρακτικών,
• η ενίσχυση των μικρών ορεινών κοινοτήτων,
• η αντιμετώπιση μείωσης του πληθυσμού στις ορεινές περιοχές δημιουργώντας ελκυστικά περιβάλλοντα για νέους και γυναίκες,
• η προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ,
• η ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς,
• η ενίσχυση της αγροτικής οικογένειας και του συνόλου των κατοίκων καθώς και η προώθηση των τοπικών προϊόντων με δημιουργία διακριτής επωνυμίας (brand name) προϊόντων, υπηρεσιών και περιοχών,
• η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων ανάπτυξης,
• ο σχεδιασμός πλαισίου ανθεκτικότητας της τοπικής οικονομίας και της παραγωγής στις καιρικές, οικονομικές, πολιτικές, υγειονομικές πιέσεις και απρόσμενες ξαφνικές μεταβολές,
• η πρόληψη από φυσικές καταστροφές και η άμεση παρέμβαση αποκατάστασης υποδομών στις τοπικές κοινότητες,
• η ενσωμάτωση της φέρουσας ικανότητας των βουνών στους τοπικούς σχεδιασμούς για τη διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος αλλά και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των κατοίκων.
• η διάθεση επαρκών κεντρικών πόρων στους ορεινούς και απομακρυσμένους Δήμους καθώς η έκτασή τους είναι πολύ μεγάλη και η διαχείρισή της απαιτεί έναν ικανό αριθμό από καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και πολλαπλάσιους πόρους από έναν πεδινό Δήμο.
Επιπλέον τέθηκαν στις συζητήσεις, εκτός από τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες, οι απειλές / τα προβλήματα που λειτουργούν ανασταλτικά για την εφαρμογή ενός σχεδίου πλαισίου βιώσιμης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων όπως π.χ. τα λατομεία, η βελτίωση, του οδικού / επαρχιακού δικτύου, η εναρμόνιση των δρομολογίων του Οδοντωτού σιδηροδρόμου με τα δρομολόγια του προαστιακού και η μείωση της τιμής των εισιτηρίων στον Οδοντωτό, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η αντιμετώπιση της διαρροής νέων προς τα αστικά κέντρα και η εγκατάλειψη μικρών χωριών κ.λ.π.
Στο συνέδριο συμμετείχαν με ομιλίες οι εκπρόσωποι του Δήμου Καλαβρύτων και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ.κ.,
Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων,
Φωκίωνας Ζαϊμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, ‘Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Επίσης συμμετείχαν οι αναπτυξιακοί φορείς και συλλογικότητες :
ΑΧΑΪΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ α.ε.,
Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού - Βουραϊκού & Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου,
ΕΟΣ Καλαβρύτων, Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος “Ο ΧΕΛΜΟΣ”,
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης,
Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (ΕΙΜ),
Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαγγανιακιτών,
Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ,
ΠΕΡΙΠΟΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ,
Ομοσπονδία Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος.
Χαιρετισμό στην ημερίδα έκανε ο κ. Κωνσταντίνος Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ) και διαμέσου γραπτού μηνύματος ο κ. Άγγελος Τσιγκρής (Νέα Δημοκρατία).
Οι ομιλίες, παρεμβάσεις και τα συμπεράσματα των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου θα παρουσιαστούν με αναλυτικό τρόπο σε ειδική ηλεκτρονική έκδοση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.