Προεξαρχόντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου τελέστηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης τα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου Κ...
Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, βουλευτές του νομού Αχαΐας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Δήμαρχοι Δήμων απ’ την Δυτική Ελλάδα, Αντιπεριφερειάρχες, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, στελέχη του Δήμου Καλαβρύτων και πλήθος κόσμου.
Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης αναφέρθηκε στις προοπτικές της περιοχής Καλαβρύτων, στις δυνατότητες ώστε η περιοχή να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της ως κορυφαίος προορισμός ενώ για το νέο Δημαρχείο υπογράμμισε ότι ο Δήμος Καλαβρύτων αποκτά, πλέον, ένα κτίριο αντάξιο της Ιστορίας του.
Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, στον σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην ολοκλήρωση του έργου και στην καλή συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων ώστε ο ιστορικός Δήμος ν’ αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό Δημαρχείο.
«Κάθε Δημαρχείο, δεν είναι μόνο ένα κτίριο εργασίας και Υπηρεσιών. Είναι και ένα ισχυρό σύμβολο για την τοπική κοινωνία. Και τα Καλάβρυτα αποκτούν πλέον ένα σύγχρονο και εμβληματικό Δημοτικό Μέγαρο, αντάξιο της ιστορίας και της σημασίας τους», είπε ο κ. Φαρμάκης.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της παραχώρησης του οικήματος του παλιού Διοικητηρίου στον Δήμο και στην πορεία των χρηματοδοτήσεων για την κάλυψη του συνόλου των εργασιών για την αναμόρφωση του χώρου και την αγορά του εξοπλισμού.
Όπως ανέφερε:
• «Εδώ, σ’ αυτόν τον χώρο, στεγάζονταν -απ’ τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και μετά- όλες οι κρατικές Υπηρεσίες, παραρτήματα και γραφεία των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και, φυσικά, τα Δικαστήρια και η Εισαγγελία της πόλης πριν μεταφερθούν στο σημερινό Δικαστικό Μέγαρο».
• «Το νέο Δημαρχείο, παρά τις πολλές δυσκολίες που υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις αντιξοότητες που οδήγησαν σ’ έναν κύκλο χρονοβόρων διαδικασιών και σ’ έναν κύκλο ματαιώσεων και καθυστερήσεων, είναι σήμερα μια ορατή πραγματικότητα και ένα χειροπιαστό όφελος για κάθε δημότη, για κάθε φίλο και επισκέπτη του Δήμου Καλαβρύτων».
• «Οι προσπάθειες μας ώστε το παλιό Διοικητήριο ν’ αποτελέσει το νέο Δημαρχείο Καλαβρύτων ξεκίνησαν το 2004 με τη διεκδίκηση του χώρου απ’ την τότε Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Και τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, στις 17 Φεβρουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κτηματικής Εταιρείας αποδέχθηκε το αίτημα του Δήμου Καλαβρύτων και παραχώρησε το ακίνητο ‘χωρίς αντάλλαγμα και για αόριστο χρόνο, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Δήμου’, όπως επί λέξει αναφερόταν στην σχετική απόφαση».
• «Ακολούθησε η φάση της εκπόνησης των μελετών απ’ την τότε Τ.Υ.Δ.Κ. Στη συνέχεια, η πιο κρίσιμη φάση για την υλοποίηση του έργου. Δηλαδή, η αναζήτηση των πόρων, του χρηματοδοτικού εργαλείου, ώστε να καλυφθεί -στο σύνολο του- το κόστος πλήρους ανακαίνισης, αναμόρφωσης και λειτουργικής αναβάθμισης του κτιρίου. Έτσι το έργο, μετά από επίμονες διεκδικήσεις του Δήμου Καλαβρύτων, εντάχθηκε στο τότε Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘Θησέας’».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος «σ’ όλα τα στάδια έως ότου φτάσουμε στην παραχώρηση του κτιρίου και στην εξασφάλιση της αρχικής χρηματοδότησης ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη και καθοριστική η βοήθεια του συμπατριώτη και συνδημότη μας πρώην Υφυπουργού Ανδρέα Φούρα. Όπως, εξίσου σημαντική ήταν και η συμβολή και η βοήθεια πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών, όπως του Βασίλη Μανωλόπουλου Διευθυντή στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και όλων όσοι εκείνη την εποχή είχαν φροντίσει για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής, μηχανολογικής και κτιριολογικής μελέτης του νέου Δημαρχείου».
Στη συνέχεια, όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, το 2009 αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου, ωστόσο μεσολάβησαν η οικονομική κρίση, η δραστική περιστολή των κρατικών χρηματοδοτήσεων, η αναπροσαρμογή των στόχων και των προτεραιοτήτων στα δημόσια οικονομικά. Δηλαδή, μια περίοδος ασφυκτικών δημοσιονομικών περιθωρίων και αντοχών η οποία και οδήγησε -τελικά- στην απένταξη του έργου του.
«Η προηγούμενη δημοτική αρχή, μόλις ισορρόπησαν οι οικονομικές συνθήκες, όπως όφειλε να κάνει, έβαλε και πάλι στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας το ζήτημα της αποπεράτωσης των εργασιών στο νέο Δημαρχείο. Και το 2017, με απόφαση του τότε Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, το έργο επανεντάσσεται», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνοντας, επίσης, ότι τότε «αρχίζει και πάλι να φαίνεται φως στον ορίζοντα και να πλησιάζουμε σ’ ένα καλό αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα, όμως, που θα ήταν ημιτελές, θα ήταν μισό και μετέωρο αν δεν ερχόταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης να εξασφαλίσουν τους πόρους για την τελική αποπεράτωση του νέου Δημαρχείου. Η περιφερειακή αρχή πίστεψε στη χρησιμότητα και στην αναγκαιότητα του έργου και στάθηκε στο πλευρό μας. Έτσι, απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας εξασφαλίστηκαν οι πόροι για την ολοκλήρωση του νέου Δημαρχείου, για τα κτιριακά, για τον εξοπλισμό, με μια φράση για τη κάλυψη κάθε εκκρεμότητας που έπρεπε να τακτοποιηθεί ώστε να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα».
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων υπογράμμισε ακόμα ότι για την ολοκλήρωση του έργου σημαντική ήταν η συμβολή όλων των στελεχών αλλά και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαβρύτων.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων τόνισε ότι «έχω χρέος να ευχαριστήσω τις πολιτικές ηγεσίες, τα υπηρεσιακά στελέχη, τις κρατικές, αυτοδιοικητικές ή κυβερνητικές αρχές. Να ευχαριστήσω όλους εκείνους που βρέθηκαν στο ίδιο μετερίζι μ’ εμάς κι απ’ τους οποίους δεν εξαιρούνται οι Αντιδήμαρχοι, τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Καλαβρύτων, τα στελέχη του Δήμου μας και φυσικά το προσωπικό που υπηρετεί με συνέπεια και συχνά κάτω από σκληρές και δύσκολες συνθήκες τον Δήμο».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.