HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ξεκίνησε από την Παρασκευή 9 και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στα Καλάβρυτα, η Διημερίδα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρ...

Ξεκίνησε από την Παρασκευή 9 και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στα Καλάβρυτα, η Διημερίδα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας Καλαβρυτινών Ιατρών, αφιερωμένο τιμητικά στην συμπλήρωση, σε λίγα 24ωρα, 79 ετών από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.
Η εναρκτήρια τελετή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου CANYON, παρουσία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αιγιαλείας κ.κ.Ιερωνύμου, του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλου, του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντ. Αυγερινού, διακεκριμένων καθηγητών και εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμραχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος ανέφερε: 
"Είναι ιδιαίτερη η χαρά όλων μας να σάς υποδεχόμαστε στα Καλάβρυτα αυτές τις μέρες που η πόλη και όλη η περιοχή τιμούν τη συμπλήρωση των 79 χρόνων απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, το μεγαλύτερο και ειδεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής.
Την Τρίτη, στις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα κορύφωσης των φετινών επετειακών εκδηλώσεων, θα έχουμε την τιμή να βρίσκεται εδώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Είναι, δηλαδή -όπως κάθε χρόνο -μια ξεχωριστή μέρα για τα Καλάβρυτα αλλά και για όλη τη χώρα. Για όλο τον Ελληνισμό.
Είναι μια μέρα που για εμάς του Καλαβρυτινούς έχει διπλή όψη. Αλλά καθόλου αντιφατική ή αταίριαστη.
Απ’ τη μια είναι το πένθος, είναι το τραύμα που άφησε πίσω του ο Πόλεμος και το Ολοκαύτωμα, είναι οι νωπές διηγήσεις όσων επέζησαν και οι επιπτώσεις του ολέθρου και της φρίκης που δεν εξαντλήθηκαν σε μια γενιά αλλά μετακυλήθηκαν στο χρόνο κι έγιναν επιπτώσεις διαγενεακές, όπως θα μάς πει αύριο ο Καθηγητής Ψυχιατρικής κύριος Παπαγεωργίου.
Και απ’ την άλλη πλευρά, είναι ο ηρωισμός των συμπατριωτών μας, το παράδειγμα τους, η μέχρι τέλους αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των αρχών και των ιδανικών τους, ακόμα και τη στιγμή που βρίσκονταν αντιμέτωποι με τις κάνες των πολυβόλων του γερμανικού αποσπάσματος στο Λόφο του Καππή ή απειλούνταν να καούν ζωντανοί, όπως συνέβη με τις γυναίκες και τα παιδιά που είχαν αιχμαλωτιστεί στο οίκημα του τότε Δημοτικού Σχολείου.
Εκεί όπου στεγάζεται σήμερα ο δική μας «Κιβωτός της Μνήμης», το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Απ’ την μια, λοιπόν, το τραύμα του Δεκέμβρη του ‘43, απ’ την άλλη η συγκίνηση, η περηφάνια, ο θαυμασμός για τους μάρτυρες μας, για τους ήρωες και τις ηρωίδες μας και μαζί ο ύμνος για την Ειρήνη, τη Συναδέλφωση και την Αλληλεγγύη των λαών.
Αυτές, λοιπόν, τις σημαντικές μέρες για την περιοχή μας είναι χαρά μας να φιλοξενούμε τη Διημερίδα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας Καλαβρυτινών Γιατρών «Ο Μελάμπους».
Είναι, επίσης, χαρά μας -και θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά- να υποδεχόμαστε και φέτος τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κύριο Αντώνη Αυγερινό και φυσικά είναι ευκαιρία να θυμίσουμε και να θυμηθούμε τον κρίσιμο και πολύπλευρο ανθρωπιστικό ρόλο που είχε ο Ερυθρός Σταυρός τις πρώτες μέρες αμέσως μετά το Ολοκαύτωμα.
Οι πρώτοι που έφτασαν στα Καλάβρυτα μετά την καταστροφή ήταν το κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού, οι νοσοκόμες που συνέδραμαν -με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο- τις γυναίκες και τα παιδιά, βοηθώντας τους να σταθούν στα πόδια τους.
Οφείλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες στους διοργανωτές αυτής της πολύ σημαντικής επιστημονικής συνάντησης αλλά και σ’ όλους τους ομιλητές που επέλεξαν τις εργασίες της ώστε να περιγράψουν, να συζητήσουν ή να κάνουν ανακοινώσεις γύρω απ’ τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της Ιατρικής Επιστήμης.
Οφείλω, όμως, μια ακόμα ευχαριστία, για το γεγονός ότι αυτή η Επιστημονική Συνάντηση αναφέρεται τιμητικά και στη μνήμη ενός γιατρού, ενός ανθρώπου που προσέφερε πολλά στον τόπο μας, όχι μόνο μέσα απ’ την Επιστήμη του αλλά και μέσα απ’ την πολυσχιδή και ακαταπόνητη κοινωνική, εθελοντική και πολιτιστική δράση του.
Ο Νίκος Ραζής μάς λείπει. Το κενό που άφησε πίσω του είναι αισθητό και δυσαναπλήρωτο, όπως σπουδαίο και υψηλό ήταν και είναι το παράδειγμα και η στάση ζωής του, το βαθύ αποτύπωμα που άφησε ως ένας μη Καλαβρυτινός που ρίζωσε στα Καλάβρυτα, έγινε Καλαβρυτινός και αγάπησε βαθιά αυτό τον τόπο.
Με τις σκέψεις αυτές σας καλωσορίζω και πάλι, συγχαίρω ξανά τους διοργανωτές και το σύνολο των ομιλητών και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και καλή διαμονή στα Καλάβρυτα.
Σας Ευχαριστώ."

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ