Σε μια φορτισμένη συγκινησιακά εκδήλωση, το βράδυ της Δευτέρας, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου Καλαβρύτων, φι...
Στην ίδια εκδήλωση έγινε η απαγγελία και η βράβευση των ποιημάτων που διακρίθηκαν στον φετινό Πανελλήνιο Μαθητικό Ποιητικό Διαγωνισμό «Άθλον Ποιήσεως-Γιάννη και Λένας Στρέφη -Κουτσοχέρα» που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καλαβρύτων και το ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα.
Ο ποιητικός διαγωνισμός «Άθλον Ποιήσεως Γιάννη και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα» είναι εδώ και 27 χρόνια, από το 1995, ένας πολύτιμος κρίκος και ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στις εκδηλώσεις μνήμης για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.
Όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος «αυτός ο διαγωνισμός που ξεκίνησε έναν ακριβώς χρόνο μετά το θάνατο του μεγάλου ποιητή, λογοτέχνη και πολιτικού αλλά -πριν απ’ όλα- του μεγάλου ουμανιστή, ιδεολόγου και φιλειρηνιστή Γιάννη Κουτσοχέρα, είναι και ένα σημείο στο οποίο συνοψίζονται όλοι οι λόγοι και οι στόχοι για τους οποίους οργανώνονται αυτές οι εκδηλώσεις. Πρώτα απ’ όλα, η οφειλόμενη τιμή -το χρέος μας, δηλαδή- στη μνήμη των μεγάλων νεκρών μας. Στη μνήμη των ηρώων μας. Ύστερα, η ανάγκη η ιστορική μνήμη να κρατηθεί άσβεστη και ζωντανή. Η ανάγκη οι νέες γενιές όχι μόνο να μάθουν για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα αλλά και να εμπνευστούν απ’ αυτό, ως μια απ’ τις ενδοξότερες σελίδες ηρωισμού, αυτοθυσίας και πατριωτικού παραδείγματος στην ελληνική και στην παγκόσμια Ιστορία».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν μελοποιημένα ποιήματα απ’ τους δυο τόμους της ποιητικής συλλογής «Πνοές Ειρήνης» σε συνθέσεις των Ανδρέα και Λουκά Αδαμόπουλου.
Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων «όλα αυτά τα χρόνια, οι εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές που με τα ποιήματα τους έχουν συμμετάσχει στο ‘Άθλον Ποιήσεως’, έχουν έρθει πολύ κοντά στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Έχουν γνωρίσει την Ιστορία του τόπου, έχουν συμμετάσχει στο πένθος μας που είναι πένθος όλης της Ελλάδας, όπως έλεγε ο αείμνηστος Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος. Και έχουν, επίσης, συμμετάσχει στην περηφάνια μας που είναι επίσης περηφάνια κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα όταν σκέφτεται τα Καλάβρυτα και το ιστορικό φορτίο αυτής της περιοχής».
Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του προς την Πρόεδρο του Ιδρύματος Γιάννη και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα, Λέτα Κουτσοχέρα, προς όλους τους συμμετέχοντες στον φετινό διαγωνισμό, στους βραβευθέντες καθώς και προς την πενταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης των ποιημάτων, ενώ ειδική αναφορά για την πολύτιμη συμβολή του έκανε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χρίστο Φωτεινόπουλο.
Φέτος, τα βραβεία και οι έπαινοι του διαγωνισμού απονεμήθηκαν σε ποιήματα μαθητών και φοιτητών απ’ την Σκάλα Λακωνίας, απ’ τη Μύρινα της Λήμνου, απ’ το Μακρυχώρι Λάρισας, απ’ τη Λαμία, απ’ την Κόρινθο, απ’ τη Ζάκυνθο, απ’ το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών, απ’ την Τσαριτσάνη της Ελασσόνας, απ’ το Παγκύπριο Λύκειο της Λάρνακας, απ’ τη Σχολή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απ’ την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απ’ το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Νεάπολης, στην Πάφο της Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.