Δήμαρχος Αιγιαλείας: «Χρέος μας να διατηρήσουμε άσβεστη τη «φλόγα» των αξιών και των ιδανικών που μας κληροδότησαν οι άξιοι πρόγονοί μας!» ...
Δήμαρχος Αιγιαλείας: «Χρέος μας να διατηρήσουμε άσβεστη τη «φλόγα» των αξιών και των ιδανικών που μας κληροδότησαν οι άξιοι πρόγονοί μας!»
Με την εντυπωσιακή παρέλαση των Συλλόγων Αναβιωτών επί της οδού Μητροπόλεως ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο τετραήμερος εορτασμός του μεγαλύτερου προεπαναστατικού πολιτικού γεγονότος που οδήγησε στον ξεσηκωμό των Ελλήνων το 1821, της επετείου δηλαδή της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αιγιαλείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αναβιωτών Αιγιαλείας «Βοστίτσα 1821».Το πρωί (10.30π.μ.), χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στον προαύλιο χώρο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ανδρέα Λόντου από τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο και τους εκπροσώπους των Αρχών και των φορέων της Αιγιάλειας αλλά και των Αναβιωτικών Συλλόγων, αρκετοί εκ των οποίων ταξίδεψαν από μακρινά σημεία της Ελλάδας για να τιμήσουν τη φετινή επέτειο.
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Αιγιαλείας, εφαρμόζοντας την υπ’ αριθ. 7/2023 απόφαση του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ δήμου Αιγιαλείας, απένειμε στην κα Ευανθία (Βάνα) Μπεντεβή τον τιμητικό τίτλο της Επίτιμης Προέδρου του Δημοτικού Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου «Ανδρέας Λόντος». Ο κ. Καλογερόπουλος, αφού πρώτα ανέγνωσε τη σχετική απόφαση, ανέφερε ότι ο δήμος Αιγιαλείας προέβη σε αυτή την πρωτοβουλία – κίνηση ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του υψίστης σημασίας έργου της, το οποίο (όπως είπε χαρακτηριστικά) αποτελεί εστία Πολιτισμού για την πόλη του Αιγίου αναδεικνύοντας την ιστορία της. «Η απονομή του τίτλου αυτού είναι μια μικρή ηθική επιβράβευση του μακροχρόνιου αγώνα της κα Μπεντεβή για την ίδρυση και λειτουργία του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου. Ένα Μουσείο, για τη λειτουργία και την αναγνώριση του οποίου η ίδια έχει αφιερώσει, και συνεχίζει να το κάνει, ένα μεγάλο μέρος της ζωής της!», τόνισε ο δήμαρχος Αιγιαλείας.
Λίγο πριν τις 12.30μ.μ. ξεκίνησε η παρέλαση των Συλλόγων Αναβιωτών, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Αιγίου, οι οποίοι κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου, που, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, γέμισε τα πεζοδρόμια της οδού Μητροπόλεως για να απολαύσει ένα μοναδικό ομολογουμένως θέαμα, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις.
Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η νυχτερινή πορεία που πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου εκατοντάδες μέλη Συλλόγων Αναβιωτών, που ξεκίνησαν από την Ανδρέου Λόντου και, υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας «Ιωάννης Κοκονέτσης» και της Φιλαρμονικής Ακράτας, κατέληξαν στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, όπου έλαβαν τα αναμνηστικά τους διπλώματα, με τη βραδιά να ολοκληρώνεται με παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου και το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου.
Οι Σύλλογοι που κατέθεσαν στεφάνια το πρωί της Κυριακής και συμμετείχαν ακολούθως στην παρέλαση είναι οι εξής:
Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ), Ελληνομνήμονες «Σπύρος Κατσίρας» (Καλαμάτα), Σύλλογος Νεδουσαίων (Καλαμάτα), Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» (Πύργος), Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, Άγημα «Καρατζάς» (Πάτρα), Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Λιάρος» (Μεσολόγγι), Όμιλος Διαφύλαξης και Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες» (Αιτωλικό), Αναβιωτικός Σύλλογος «Σάλωνα του ’21» (Άμφισσα), Άγημα Απόδοσης Τιμών Ηρώων του ’21 Ο Επίσκοπος Σαλώνων «Ησαΐας» (Άμφισσα), Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος», Πολιτιστικός Σύλλογος Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος», Φρουρά Ακροπόλεως (Αθήνα), Σώμα Απόδοσης Τιμών Δήμου Ανατολικής Μάνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Τέμενης «Η Ένωση», Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, Κέντρο Ελληνικού Χορού Τρίπολης, Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών», Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος «Παράδεισος» Καλαμάτας - Τμήμα Αναβίωσης «Παναγιώτης Κεφάλας», Λαογραφικός Σύλλογος «Μωραΐτες εν χορώ», Εργαστήρι Φορεσιών Νίκος Πλακίδας (Κατοχή Μεσολογγίου), Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ρόδο» Χανίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα», Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης «Αρματολοί», Αναβιωτική Ομάδα Αιγιαλείας, Σύλλογος Ιστορικής αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», Χορευτικός Όμιλος «Αχαιοί», Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου, Στέγη Πολιτισμού Αγίας Λαύρας (Πάτρα), Αχαϊκό Εργαστήρι Πολιτισμού και Παράδοσης (Πάτρα), Πολιτιστικό Σωματείο «Άρατος».
Με αφορμή την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τη φετινή επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Κατά το τετραήμερο 26-29 Ιανουαρίου το Αίγιο, η ιστορική Βοστίτσα, βρέθηκε, κατά κοινή ομολογία, στο επίκεντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, καθώς μας τίμησαν με την παρουσία τους δεκάδες Αναβιωτικοί Σύλλογοι, αρκετοί εκ των οποίων από μακρινά μέρη της χώρας! Ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα μέλη των συγκεκριμένων Συλλόγων, που, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Συλλόγου Αναβιωτών Αιγιαλείας «Βοστίτσα 1821», προσέδωσαν αίγλη και λάμψη στις φετινές μας εκδηλώσεις. Παράλληλα, όμως, επιθυμώ να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και το μέλος του Δ.Σ. του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνο Πλαπούτα και κ. Αντώνιο Πετμεζά, που λάμπρυναν με την παρουσία τους το φετινό εορτασμό. Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας θεωρείται (και είναι) το πιο σπουδαίο πολιτικό γεγονός του Ιανουαρίου του 1821, που πυροδότησε τις εξελίξεις και οδήγησε στην έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα κατά του οθωμανικού ζυγού. Όλοι εμείς, ως απόγονοι εκείνων των πραγματικών ηρώων, έχουμε ένα και μοναδικό χρέος: Να παραδειγματιζόμαστε από εκείνους, ενισχύοντας την ιστορική μας συνείδηση και κρατώντας άσβεστη τη «φλόγα» των αξιών και των ιδανικών που μας κληροδότησαν οι άξιοι πρόγονοί μας!».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.