HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πιερρακάκης: Έτος ορόσημο το 2027 για την υγεία με την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών

Tο 2027 θα είναι έτος ορόσημο για την ψηφιοποίηση στην υγεία στη χώρα μας. Τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το ψηφιακό άλμα που ήδη π...

Tο 2027 θα είναι έτος ορόσημο για την ψηφιοποίηση στην υγεία στη χώρα μας. Τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το ψηφιακό άλμα που ήδη πραγματοποιείται στο πεδίο της υγείας, με τις πρώτες εξαιρετικές επιδόσεις να καταγράφονται και να αφορούν τον ατομικό ιατρικό φάκελο και την κοινή γλώσσα (διαλειτουργικότητα) των νοσοκομείων αλλά και των φορέων υγείας.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε τη Δευτέρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στα γραφεία του. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.
«Η ψηφιοποίηση στην Υγεία», που ήταν το θέμα της ημερίδας, βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι ξεκίνησε ουσιαστικά μόλις πριν από τρία χρόνια, τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι δημοπρατούνται και ολοκληρώνονται μεγάλα έργα χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλώντας για το MyHealthapp, το χαρακτήρισε ως το πρόπλασμα του ατομικού ψηφιακού ιατρικού φακέλου που θα διαθέτουν οι πολίτες, ο οποίος στην τελική του μορφή θα αντλεί δεδομένα από όλες τις ψηφιακές βάσεις και θα οπτικοποιεί την κατάσταση υγείας του πολίτη/ χρήστη του φακέλου.
«Ήδη μέσα από την απλή αυτή εφαρμογή MyHealthapp οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα πλέον των 400 εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται σε 59 δημόσια νοσοκομεία. Σύντομα θα δίνουν ψηφιοποιημένα τα αποτελέσματα και τα άλλα δημόσια νοσοκομεία, τα ιδιωτικά και τα διαγνωστικά κέντρα. Περίπου τα μισά δημόσια νοσοκομεία δίνουν ήδη ψηφιακές βεβαιώσεις νοσηλείας. Μέχρι το 2027 θα έχει συρρικνωθεί το χαρτοβασίλειο στην υγεία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Για την κομβική στιγμή της δημιουργίας της άυλης συνταγογράφησης στο πεδίο της υγείας μίλησε η πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, κυρία Νίκη Τσούμα. Παραθέτοντας στοιχεία από την αρχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ανέφερε ότι έχουν εκδοθεί 800.000.000 ιατρικές συνταγές και 300.000.000 παραπεμπτικά. Κάθε μήνα μέσω της ΗΔΙΚΑ εξυπηρετούνται 2,5 εκατομμύρια πολίτες και εκδίδονται 7 εκατ. συνταγές και 3 εκατ. παραπεμπτικά.
Ωστόσο, ήταν η άυλη συνταγογράφηση εκείνη που «απογείωσε» τις δυνατότητες του συστήματος υγείας και την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του από τις αρμόδιες αρχές, όπως τόνισε. Πλέον το 75% των ιατρικών συνταγών εκδίδονται άυλα.
Στις δυσλειτουργίες στην επικοινωνία που έχουν οι δομές υγείας στο εγχώριο σύστημα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ), κ. Γεώργιος Κακουλίδης. «Είναι γεγονός πως τα νοσοκομεία, οι δομές, οι φορείς υγείας, το υπουργείο Υγείας δεν έχουν διαλειτουργικότητα, δεν επικοινωνούν γιατί δεν μιλούν κοινή ψηφιακή γλώσσα. Αυτό αλλάζει πλέον χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο εξελίχθηκε σε μία μεγάλη ευκαιρία για την ψηφιοποίηση στην υγεία και σε άλλα πεδία στη χώρα. Οι επενδύσεις στην ψηφιοποίηση της υγείας γίνονταν με το σταγονόμετρο» είπε ο κ. Κακουλίδης, σημειώνοντας την ανάγκη να εξασφαλισθεί και η συντήρηση του ψηφιακού δημιουργήματος, ώστε να μην μείνει μετέωρο ένα τέτοιο εμβληματικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.