HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κραυγή αγωνίας από την εκπαιδευτική κοινότητα - Υποστελεχωμένα τα σχολεία Καλαβρύτων

Σχολεία χωρίς Δασκάλους αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" Μάλλον κάτι έχουν μπερδέψει στο Υπουργείο Παιδείας και ...

Σχολεία χωρίς Δασκάλους

αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ"
Μάλλον κάτι έχουν μπερδέψει στο Υπουργείο Παιδείας και στις Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σχετικά με την έννοια του χρόνου…  Άλλο καλή χρονιά και άλλο καλή… σχολική χρονιά. Είναι Φεβρουάριος και όχι Σεπτέμβριος… Και γιατί το λέμε αυτό; Γιατί αν και Φεβρουάριος τα σχολεία των Καλαβρύτων έχουν τεράστιες και σοβαρές ελλείψεις. Η επιτροπή παιδείας του Δήμου Καλαβρύτων και οι διευθυντές των σχολείων της περιοχής φωνάζουν εδώ και καιρό, στέλνουν έγγραφα, προσπαθούν με κάθε τρόπο, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι διευθυντές των σχολείων της περιοχής, ο υπεύθυνος παιδείας του Δήμου Καλαβρύτων κ. Βασίλειος Κουτρουλάκης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του Δήμου Καλαβρύτων κα. Πολυξένη Σφυρή οι ελλείψεις είναι πολλές κα σοβαρές:
- Στα δημοτικά σχολεία Κλειτορίας & Ψωφίδας, δεν λειτουργούν τα τμήματα
ένταξης λόγω μη τοποθέτησης εκπαιδευτικών.
- Στο δημοτικό σχολείο Καλαβρύτων λειτουργεί ένα τμήμα ένταξης γιατι έχει τοποθετηθεί μόνο ένας εκπαιδευτικός, ενώ απαιτούνται 2 γιατί ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 12 (18) και εκκρεμούν αξιολογήσεις.
- Στα Δημοτικά Σχολεία Κλειτορίας και Σκεπαστού δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί αγγλικών και πληροφορικής
- Στα Δημοτικά Σχολεία Ψωφίδας, Δάφνης και Πάους δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής, αγγλικών, εικαστικών, μουσικής και πληροφορικής.
- Στα Δημοτικά Σχολεία Καλαβρύτων & Σκεπαστού η θέση του εκπαιδευτικού πληροφορικής είναι τυπικά καλυμμένη, ουσιαστικά όμως είναι κενή. Ο εκπαιδευτικός που έχει τοποθετηθεί και στα δύο σχολεία βρίσκεται σε συνεχόμενες άδειες, κρατώντας τα σχολεία αυτά σε μια κατάσταση ομηρίας
αφού δεν μπορεί να δοθούν τα κενά για να έρθει κάποιος άλλος εκπαιδευτικός. Το αποτέλεσμα είναι το μάθημα να μη διδάσκεται στα σχολεία αυτά.
- Στα Δημοτικά Σχολεία Καλαβρύτων, Κλειτορίας και Δάφνης, αν και λειτουργεί το διευρυμένο ολοήμερο πρόγραμμα, δεν υπάρχει καμία ειδικότητα από αυτές που “διαφημίστηκαν” για τους μαθητικούς ομίλους.
Δηλαδή, δεν υπάρχει δάσκαλος πληροφορικής για τη ρομποτική, δάσκαλος μουσικής για τα μουσικά όργανα, γυμναστής για τους χορούς κ.ο.κ.
- Σε κανένα από τα Νηπιαγωγεία δεν έχει τοποθετηθεί εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας. Η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο είναι ένας θεσμός που προωθείται και διαφημίζεται ενεργά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της υποστήριξης της εξοικείωσης των μαθητών/τριων με την αγγλική γλώσσα.

Όπως τονίζει η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του Δήμου Καλαβρύτων Πολυξένη Σφυρή, «τα σχολεία του δήμου μας είναι υποστελεχωμένα» και επισημαίνει:
«Όλους αυτούς του μήνες ταλανίζονται από τις ελλείψεις προσωπικού, από τις συνεχείς εναλλαγές προσωπικού, από τις συνεχείς εναλλαγές ωρολογίων προγραμμάτων, από τις αλλαγές στις αναθέσεις των μαθημάτων για να καλυφθούν τα κενά.
Οι εκπαιδευτικοί κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μην επηρεάσουν αυτές οι ελλείψεις τους μαθητές.
Οι διευθυντές ενημερώνουν συνεχώς, εγγράφως ή/και προφορικώς, την Διεύθυνση για τα κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Οι γονείς ζητούν το αυτονόητο. Τα σχολεία να έχουν όλους τους εκπαιδευτικούς που δικαιούνται ώστε τα παιδιά τους να έχουν τη μόρφωση που τους αρμόζει.
Όμως, αυτό δεν είναι στο χέρι των διευθυντών των σχολείων, οι οποίοι καλούνται από τους γονείς να λογοδοτούν για τις ελλείψεις αυτές.
Περιμένουμε την άμεση κάλυψη των κενών για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας όπως θα έπρεπε να λειτουργεί κάθε σύγχρονο σχολείο. Άλλωστε ο Δήμος Καλαβρύτων έχει σταθεί πάντοτε αρωγός φροντίζοντας τα σχολεία μας να είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως διαδραστικούς πίνακες και εργαστήρια πληροφορικής και είναι κρίμα να μένουν αχρησιμοποίητα.»

Τα υποστελεχωμένα σχολεία μας κατορθώνουν να παραμένουν ανοικτά κυρίως από το φιλότιμο των εκπαιδευτικών αλλά και την εφευρετικότητα των διευθυντικών ομάδων. Ως πότε όμως; Οι γονείς και οι μαθητές νιώθουν την εγκατάλειψη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη ζωή τους στα ορεινά για το καλό των παιδιών τους. 

Το Υπουργείο έχει ενημερωθεί από την Δημοτική Αρχή
Η Δημοτική αρχή έχει αποστείλει επιστολές προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ενημερώνοντας πλήρως για την κατάσταση παραθέτοντας προτάσεις για την λύση τους.
Σε επιστολή του ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων: 
Τα τελευταία χρόνια, ως δημοτική αρχή, έχουμε παρατηρήσει ότι τα σχολεία της περιοχής είναι υποστελεχωμένα ή είναι τα τελευταία σχολεία που στελεχώνονται στον νομό Αχαΐας και αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης που δέχονται τα παιδιά του δήμου μας.
Συγκεκριμένα, τα σχολεία μας μονίμως ξεκινούν τη λειτουργία τους με μικρότερη δυναμικότητα από την κανονική και χωρίς τις απαραίτητες ειδικότητες, γεγονός που καθυστερεί και την έναρξη της λειτουργίας του ολοήμερου τμήματος. Την ίδια στιγμή το νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στους εκάστοτε διευθυντές εκπαίδευσης τροποποιώντας τα κενά των εκπαιδευτικών αλλά και χρησιμοποιώντας το «θεσμό» της απόσπασης και της βελτίωσης θέσης να τοποθετούν και κατόπιν να τροποποιούν τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τμήματα χωρίς εκπαιδευτικούς για μήνες αλλά και τμήματα που αλλάζουν 3 και 4 εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Κάτω από τέτοιες συνθήκες οι μαθητές δεν μπορούν να ακολουθήσουν ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα φοίτησης. Το πρόγραμμα φοίτησης διακόπτεται από την αλλαγή του εκπαιδευτικού, ενώ οι μαθητές είναι αναγκασμένοι να προσαρμόζονται σε διαφορετικούς εκπαιδευτικούς με διαφορετικό τρόπο δουλειάς, συνήθειες και μεθόδους διδασκαλίας. […]
Οι μαθητές τη περιοχής των Καλαβρύτων- όπως και όλων των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας μας- έχουν μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. Οι περισσότεροι προέρχονται από χωριά πολύ απομακρυσμένα από το σχολείο στο οποίο φοιτούν. Ξυπνούν πολύ πρωί, διασχίζουν αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων για να φτάσουν στο σχολείο, πολλές φορές με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά είναι τα μοναδικά παιδιά του χωριού στο οποίο ζουν και συχνά δεν έχουν ευκαιρίες μετακίνησης και διεξόδου από το χωριό τους. Αυτό σημαίνει ότι το σχολείο αποτελεί πραγματικά ένα παράθυρο στον κόσμο, έναν χώρο διαφυγής από δύσκολα οικογενειακά περιβάλλοντα και ο μόνος τρόπος να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Όλη αυτή η διαδικασία μετακίνησης υπάρχει γιατί τα σχολεία των χωριών τους έκλεισαν με τη δικαιολογία της φοίτησης σε ένα μεγαλύτερο σχολείο το οποίο θα διαθέτει όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό για να τα βοηθήσει να αναπτύξουν όλες τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους. Φυσικά αυτό δεν υφίστανται αφού τα «μεγάλα» σχολεία που τους υποσχέθηκαν είναι μονίμως υποστελεχωμένα. Ακόμα και τώρα, τα σχολεία του δήμου μας στερούνται εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και γενικής αγωγής.
Κανονικά, τα παιδιά στα δυσπρόσιτα σχολεία θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα όσων αποφασίζουν για τη μόρφωση των παιδιών της χώρας. Θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα. Θα έπρεπε να στελεχώνονται κατά προτεραιότητα, έτσι ώστε να έχουν τον δάσκαλό τους και όλες τις ειδικότητες και μαζί την ευκαιρία να καλύψουν τα ερεθίσματα που στερούνται. Απεναντίας, τα σχολεία μας είναι η τελευταία επιλογή μόνο όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν κεντρικά και το χωνευτήρι όσων, για κάποιον λόγο, δεν είναι επιθυμητοί στα κεντρικά σχολεία.
Η πρόταση μας είναι να τροποποιηθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο πρόσληψης και τοποθέτησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. (η επιστολή παραθέτει μια σειρά προτάσεων) […]
Απαιτούμε να σκύψετε με ευαισθησία στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών των σχολείων του δήμου μας- καθώς και όλων των μαθητών δυσπρόσιτων περιοχών- και να φροντίσετε ώστε να υλοποιηθούν οι παραπάνω προτάσεις μας. Μόνο έτσι τα σχολεία των ορεινών και δυσπρόσιτων δήμων, όπως του δήμου Καλαβρύτων, θα μπορέσουν να βελτιώσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στους μαθητές του και συνάμα τις επιδόσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ