Μια πολύ όμορφη και πρωτότυπη λογοτεχνική-πολιτιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό κέντρο Σκεπαστού με θέμα «Ποίηση: Η γλώσσα ...
Στην όμορφη εκδήλωση συμμετείχαν και απήγγειλαν ποιήματα οι ποιητές-Μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης «Ειρήνη του Κόσμου»: Abdalah Casmi (Τυνησία) Slavica Rejovic (Σερβία), Oksana Tereshcenlco, (Ουκρανία) Fatma Cherif (Τυνησία) και Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες μεταξύ των οποίων και ο Λειβαρτζινός Νίκος Παπακωνσταντόπουλος αλλά και η Σωτηρία Δριμάλα από την Βλασία . Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση έχει τη στήριξη του Δήμου Καλαβρύτων, της Τοπικής Κοινότητος Σκεπαστού και του Συλλόγου Σκεπαστού, ενώ συμμετείχε η μουσική Χορωδία του Δήμου Αρτέμιδας. Την εκδήλωση συντόνισαν η κ. Ειρήνη Ντούρα-Καββαδία, ο κ. Αντώνης Ευθυμίου και η Ευτυχία Παπαναγιώτου.
Στο καλωσόρισμα του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος ανέφερε:
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Θέλω κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω θερμά την συμπατριώτισσα μας Βούλα Μέμου όχι μόνο για τη σημερινή πρωτοβουλία της που τιμά το Σκεπαστό και όλο το Δήμο Καλαβρύτων αλλά και για το εν γένει έργο της, την πολύπλευρη προσφορά της στο χώρο των Τεχνών, της ποίησης και του κινηματογράφου.
Η Βούλα Μέμου, μέσα απ’ την διαδρομή και τις διακρίσεις της, μέσα απ’ το αποτύπωμα της στο χώρο των Γραμμάτων και απ’ το σύνολο της δημιουργίας της, δικαιώνει στο ακέραιο τον τίτλο της σημερινής συνάντησης.
Η Ποίηση -αλλά και ο Πολιτισμός στο σύνολο του, οι Τέχνες και τα Γράμματα- αποτελεί πράγματι μια γλώσσα που δεν έχει σύνορα.
Μια γλώσσα στιβαρή, αποφασιστική, ταγμένη στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και των πραγμάτων.
Δηλαδή, στην πλευρά της βαθιάς αυτογνωσίας και του συνεχούς αναστοχασμού αλλά και της προσωπικής και συλλογικής έκφρασης.
Της έκφρασης που σέβεται και μεταδίδει την αλήθεια και συγκλίνει στην πρόοδο και στην υπεράσπιση των ανθρώπινων αξιών.
Θέλω, όμως, να ευχαριστήσω για την παρουσία και τη συμμετοχή τους και να καλωσορίσω στο Δήμο Καλαβρύτων κι όλους τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης.
Και ιδιαίτερα τους φίλους μας που έρχονται από χώρες με τις οποίες ο ελληνικός λαός έχει στενούς δεσμούς φιλίας όπως η Σερβία, η Ουκρανία και η Τυνησία.
Στα Καλάβρυτα αυτό το σαββατοκύριακο κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 202 χρόνια απ’ την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.
Εδώ, στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, υψώθηκε το Λάβαρο του Αγώνα.
Από εδώ οι επαναστατημένοι Έλληνες έδωσαν το πρώτο σύνθημα του ξεσηκωμού κατά των Τούρκων.
Τα δε Καλάβρυτα ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που στις 21 Μαρτίου 1821 αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό.
Σε κάθε κρίσιμη, σε κάθε κομβική στιγμή της ελληνικής Ιστορίας -όπως συνέβη και το 1943 με το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, το βαρύτερο έγκλημα που διέπραξαν οι Ναζί στην κατοχική Ελλάδα- αυτή η περιοχή, αυτή η ματωμένη περιοχή, είχε πάντα πρωταγωνιστικό και κυρίαρχο ρόλο.
Ήταν πάντα στην πρωτοπορία των Αγώνων.
Η επιδίωξη της Ειρήνης και της Ελευθερίας, η Εθνική Αξιοπρέπεια, η Ανεξαρτησία, η δημοκρατική πρόοδος, η ενότητα απέναντι σε κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, σε κάθε μορφής βαρβαρότητα και καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της αντίστασης και των πατριωτικών αγώνων αυτού του τόπου.
Τα Καλάβρυτα σήμερα είναι στον χάρτη της παγκόσμιας ιστορίας ένα διακριτό σύμβολο με φιλειρηνικό και αντιπολεμικό χαρακτήρα.
Εμπνέοντας ένα μεγάλο αριθμό ποιητών, συγγραφέων, πεζογράφων, κινηματογραφιστών, μουσικών, εικαστικών να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα της Τέχνης τους και να προβάλλουν μηνύματα που ξεπερνούν τα όποια σύνορα.
Μηνύματα που μιλούν για αξίες, μιλούν γι’ αρχές και νοήματα με πανανθρώπινο και οικουμενικό χαρακτήρα.
Αξίες και αρχές που, μ’ αφετηρία το παρελθόν και ορίζοντα το μέλλον, επισημαίνουν την ανάγκη αυτός ο κόσμος να διδαχθεί απ’ όσα έχει περάσει και να γίνει πολύ καλύτερος.
Να γίνει πιο ανθρώπινος, πιο δίκαιος και πιο αλληλέγγυος.
Κι οι λέξεις έχουν τη δύναμη να υπηρετήσουν αυτό το σκοπό.
Γι’ αυτό και ο Δήμος Καλαβρύτων στηρίζει, ενισχύει, ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στη δημιουργική απεικόνιση της Ιστορίας και των συμβολισμών αυτού του τόπου.
Είτε πρόκειται για την Ποίηση, για τη Ζωγραφική, για το Σινεμά ή το τραγούδι, είμαστε εκεί παρόντες ώστε -ως Δήμος- να δείξουμε στην πράξη αυτό που όλοι συζητούμε σήμερα.
Ότι η Τέχνη ενώνει, καταργεί τους διαχωρισμούς, ξεπερνά τα σύνορα και συνθέτει τις όποιες διαφορές.
Συνομιλεί με τις αντιθέσεις και δημιουργικά τις γεφυρώνει.
Ίσως είναι αυτό που έχει πει σ’ ένα ποίημα της η Βούλα Μέμου, δηλαδή «να χτίσουμε αποικίες αδελφοσύνης».
Σε μια δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας η σημερινή εκδήλωση, εδώ στο Σκεπαστό, λίγες μέρες μετά την παρουσίαση της στην Αθήνα, έρχεται να μας θυμίσει ότι η Τέχνη είναι διέξοδος στο αδιέξοδο, είναι οξυγόνο, είναι δύναμη Προόδου αλλά και δύναμη αφύπνισης και ενεργοποίησης των συνειδήσεων
Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τη Βούλα Μέμου για την πρωτοβουλία της, να ευχαριστήσω ξανά τους φίλους που ήρθαν από πολύ μακριά και να ευχηθώ καλή επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση.
Σας Ευχαριστώ.
Περισσότερα στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ"
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.