HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο κληρικός και ψυχίατρος Βασίλειος Θερμός στα Καλάβρυτα για την σχολική και κοινωνική βία

Μία εξαιρετική ομιλία του ψυχίατρου παίδων και εφήβων π. Βασίλειου Θερμού, που συνοδεύτηκε με ερωτήσεις και διάλογο για την σχολική βία, εί...

Μία εξαιρετική ομιλία του ψυχίατρου παίδων και εφήβων π. Βασίλειου Θερμού, που συνοδεύτηκε με ερωτήσεις και διάλογο για την σχολική βία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου CANYON στα Καλάβρυτα.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων «Ευσέβιος Κηπουργός» την Παρασκευή 5 Μαΐου στα Καλάβρυτα.
Ο π. Βασίλειο Θερμός αναφέρθηκε στον σχολικό εκφοβισμός και την βία που όπως τόνισε αποτελεί ένα σύνθετο και ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο έχει πολ­λαπλές αρνητικές συνέπειες στον σχολικό χώρο αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική πραγ­ματικότητα.
Ο ομιλητής με γλαφυρό και κατανοητό λόγο, έδωσε το στίγμα της σημερινής κοινωνίας τονίζοντας μεταξύ άλλων οτι: "Η δημόσια κουλτούρα μας ως λαού δεν έχει παράδοση διαλόγου ως μέσου για την επίλυση των διαφορών. Ο τσαμπουκάς και η απειλή στην πράξη λειτουργούν ως τρόποι έκφρασης του παράπονου. Η παθολογία αυτή δεν χαρακτηρίζει μόνο την κορυφή, δηλαδή την πολιτική ζωή, αλλά έχει βαθειές ρίζες στη βάση, στον λαό. Ειδικότερα από τα μνημόνια και μετά, η νοοτροπία της αντιδικίας, των ύβρεων, της σωματικής βίας, επεκτάθηκε και εδραιώθηκε. Θα έλεγα ότι για κάποιους ‘καθαγιάστηκε’ ως ο ασυμβίβαστος δρόμος για τη διεκδίκηση και τη διαμαρτυρία.
Όταν οι ενήλικοι δεν βρίσκουν πρόβλημα στον τσαμπουκά, με τις δικές τους εκλογικεύσεις που συνηθίζουν να τις βλέπουν ως ιερές, δεν είναι καθόλου παράξενο οι ανήλικοι να καταφεύγουν σε αυτόν για λιγότερο σημαντικούς λόγους. Συνήθως οι λόγοι είναι η αγορίστικη αυτοεπιβεβαίωση, η κοριτσίστικη αντιζηλία, ο φθόνος, το άγχος που προκαλεί η διαφορετικότητα (του χρώματος, του βάρους, της υγείας). Όταν υπάρχουν δικαιολογημένα παράπονα θεωρείται προτιμότερη η καταφυγή στην ομάδα των φίλων για να ‘αποκαταστήσουν την τάξη, παρά ο απευθείας διάλογος ή η καταγγελία. Στον μικρόκοσμο των αγοριών, μάλιστα, η αυτοδικία εκλαμβάνεται ως ανδρισμός και η απόπειρα διαλόγου ως (αγχογόνος) εκθήλυνση.
Δεν θα ήταν έτσι αν οι μεγάλοι διδάσκαμε διαφορετικό δημόσιο ήθος. Όταν αποτελεί σπάνιο γεγονός να συναντήσεις έναν αυθεντικό διάλογο στην τηλεόραση μεταξύ πολιτικών, όταν ο κάθε συνομιλητής απλώς ανέχεται τον άλλον μέχρι να τελειώσει (στην καλύτερη περίπτωση) ή συνεχώς τον διακόπτει (το συνηθέστερο), όταν λεκτική βία ασκείται από βουλευτές και σωματική βία από πολίτες, σε τι ακριβώς εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά; Έχουμε άραγε αναρωτηθεί ποτέ γιατί προσδοκούμε από τους εφήβους να κάνουν την υπέρβαση; Γιατί να τα καταφέρουν καλύτερα από τους γονείς τους;"
Ο π. Βασίλειο ολοκληρώνοντας την ομιλία του επισήμανε οτι: "Προσπάθησα να δείξω ότι τα φαινόμενα κοινωνικής παθολογίας που εμφανίζονται στα σχολεία μας όλο και συχνότερα, απαιτούν προληπτικές δράσεις, παράλληλα με τις θεραπευτικές. Συγκεκριμένα, καλούν για ένα διαφορετικό είδος πολίτη. Είναι εύλογο η αρχή να γίνει από αυτούς που είμαστε ήδη πολίτες, ώστε να ακολουθήσουν και οι υποψήφιοι πολίτες…"
Ο ομιλιτής αναφέρθηκε επίσης στα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας
Μετά το πέρας της ομιλίας του ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τους παραβρισκόμενους με τον π. Βασίλειο να απαντά σε καίρια ερωτήματα γονέων αλλά και εφήβων.

Ο πατήρ Βασίλειος Θερμός
Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1957 και σπούδασε Ιατρική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων,  διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής Ποιμαντικής στην ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως "επισκέπτης επιστήμων" (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Boston University, στο Boston College, και στο Andover Newton. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά. Για το σύνολο του έργου του έχει εκπονηθεί μεταπτυχιακή εργασία(master thesis) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Balamand στον Λίβανο. Βασικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η ποιμαντική παρουσία της Εκκλησίας, η θρησκευτικότητα σε συνάρτηση με την προσωπικότητα, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του θρησκευτικού βιώματος και της θρησκευτικής συμπεριφοράς, η ψυχολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, η ψυχολογία της θρησκευτικής διαστάσεως του πολιτισμού, ο διάλογος ψυχαναλύσεως και θεολογίας, τα ζητήματα λειτουργικής κ.α. Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Αμερική, Φιλανδία), ενώ διδάσκει και στην Θεολογική ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ