HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τα Καλάβρυτα - Μονοπάτι για το Σύμπαν: Παγκοσμίου φήμης Επιστήμονες σε διεθνές συνέδριο με φόντο τον Αρίσταρχο (ΦΩΤΟ)

Στα Καλάβρυτα σήμερα 17 Μαΐου 2023, κορυφαίοι επιστήμονες απ όλο τον κόσμο στα πλαίσια του ετήσιου Συνεδρίου Scylight για τις Οπτικές και Κ...

Στα Καλάβρυτα σήμερα 17 Μαΐου 2023, κορυφαίοι επιστήμονες απ όλο τον κόσμο στα πλαίσια του ετήσιου Συνεδρίου Scylight για τις Οπτικές και Κβαντικές Τεχνολογίες και το Εργαστήριο για το Κβαντικό Διαδίκτυο. Με φόντο το Αρίσταρχο που οι παγκοσμίου φήμης επιστήμονες χαρακτήρισαν "Ορεινό Σύνορο και Μονοπάτι για τον Ουρανό και το Σύμπαν". 
Στο συνέδριο, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες του κλάδου, ερευνητές και ακαδημαϊκοί  μοιράζονται την τεχνογνωσία τους και σχεδιάζουν το μέλλον των τεχνολογιών οπτικών και κβαντικών επικοινωνιών!
Παρόντες μεταξύ της διεθνούς επιστημονική κοινότητας, ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλης Πλειώνης,  ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και διευθυντής ερευνών στο κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Βασιλάκος, ο κ. ο Harald Hauschildt Διαχειριστής Προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, ο Προϊστάμενος Δ/νσης του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής  Καγκλής Δημήτριος και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος
Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και την ESA, με την υποστήριξη του HellasQCI, έργο που συντονίζει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.-GRNET) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη. Αρωγός και υποστηρικτής του Συνεδρίου και ο Δήμος Καλαβρύτων 

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Κυρίες και Κύριοι, 
Φίλες και Φίλες, 
Έχουμε σήμερα τη μεγάλη χαρά και τιμή να σάς υποδεχόμαστε στα Καλάβρυτα. 
Έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε και να καλωσορίζουμε στην πόλη και στην περιοχή μας επιστήμονες απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν σημαντικές διακρίσεις και πολλές περγαμηνές στο επιστημονικό τους πεδίο και κυρίως στον τομέα της έρευνας, κι άρα της εξέλιξης και της προόδου. 
Τα Καλάβρυτα είναι ένας ιστορικός τόπος. 
Εδώ ξεκίνησε, τον Μάρτιο του 1821, η Ελληνική Επανάσταση κατά την Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 
Εδώ, τον Δεκέμβριο του 1943 συντελέστηκε η μεγαλύτερη θηριωδία των γερμανικών δυνάμεων Κατοχής στην Ελλάδα και ένα απ’ τα πιο φρικώδη και μαζικότερα εγκλήματα πολέμου που έχουν καταγραφεί ποτέ στην παγκόσμια Ιστορία. Ένα έγκλημα που η Γερμανία ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη της για τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις και το τονίζω αυτό σήμερα εδώ, ανάμεσα σε εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, για να ακουστεί άλλη μια φορά και να διατρανώσουμε οτι νομικά ενεργές και απολύτως βάσιμες.
Τα Καλάβρυτα, επίσης, όλος ο Δήμος Καλαβρύτων, είναι ένας τόπος σπάνιας φυσικής ομορφιάς και τεράστιου περιβαλλοντικού πλούτου. 
Το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ. 
Οι προστατευόμενες περιοχές μας είναι μνημεία της Φύσης με παγκόσμια σημασία και αναφορά. 
Χιλιάδες επισκέπτες έρχονται για να δουν από κοντά αυτούς τους περιβαλλοντικούς θησαυρούς. 
Και μόλις την περασμένη Κυριακή περισσότεροι από 3.000 πεζοπόροι συμμετείχαν στο Πέρασμα του επιβλητικού Φαραγγιού του Βουραϊκού, μιας διαδρομής 22 χιλιομέτρων που οργανώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, απ’ τα Καλάβρυτα έως το Διακοπτό. 
Μιας διαδρομής που έχει χαρακτηριστεί απ’ τις ομορφότερες, αν όχι η ομορφότερη πεζοπορική διαδρομή, σ’ όλη την Ευρώπη. 
Κατά μήκος δε του Φαραγγιού λειτουργεί εδώ και 127 χρόνια το τρενάκι του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου. Ένα τρενάκι που έκανε το πρώτο του δρομολόγιο τον Μάρτιο του 1896 και είναι μια απ’ τις πιο μαγευτικές σιδηροδρομικές διαδρομές σ’ όλο τον κόσμο. 
Σε βαθμό που τηλεοπτικά συνεργεία, εκπομπές απ’ όλη την υφήλιο, έρχονται εδώ για να καταγράψουν τη μοναδικότητα του Οδοντωτού των Καλαβρύτων και του τοπίου μέσα απ’ το οποίο το τρενάκι μας διέρχεται, χαρίζοντας μια πραγματική εμπειρία ζωής στους επιβάτες του. 
Σ’ αυτό τον τόπο σας υποδέχομαι και σας καλωσορίζω. 
Σ’ έναν τόπο που φιλοξενεί κι ένα απ’ τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας. 
Το όρος Χελμός. 
Γνωστό, μεταξύ όλων των άλλων, για το εξαιρετικά δημοφιλές Χιονοδρομικό μας Κέντρο που κάθε χρόνο υποδέχεται πάνω από 100.000 επισκέπτες. 
Αλλά και για το Τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος». 
Το μεγαλύτερο Τηλεσκόπιο στη Βαλκανική Χερσόνησο και το δεύτερο μεγαλύτερο Τηλεσκόπιο σ’ όλη την Ευρώπη το οποίο πρόσφατα αποτέλεσε τον πρώτο επίγειο σταθμό του Προγράμματος ΣΚΑΙ-ΛΑΪΤ. 
Το Τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» βρίσκεται στη θέση Νεραϊδοράχη, σε υψόμετρο 2.340 μέτρων και λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 
Η τοποθεσία του επελέγη για δυο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί εκεί καταγράφεται πολύ χαμηλή φωτορύπανση, μια απ’ τις χαμηλότερες σ’ όλες την Ευρώπη. Και ο δεύτερος είναι γιατί, εξαιτίας του υψομέτρου, συχνά το Τηλεσκόπιο βρίσκεται πάνω απ’ τα σύννεφα. 
Η κατασκευή του Τηλεσκοπίου ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2007. Πήρε δε τ’ όνομά του – τ’ όνομα «Αρίσταρχος»- απ’ τον σπουδαίο Μαθηματικό, Φυσικό και Αστρονόμο της αρχαιότητας (4ος αιώνας προ Χριστού) που καταγόταν απ’ το νησί της Σάμου στο Βόρειο  Αιγαίο. 
Ακριβώς 13 χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία του, τον Αύγουστο του 2020, ο «Αρίσταρχος» επιλέχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως o πρώτος επίγειος σταθμός του προγράμματος ΣΚΑΙ-ΛΑΙΤ. 
Τον Ιούλιο του 2021, επιστημονικά όργανα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος εγκαταστάθηκαν στο Τηλεσκόπιο και ολοκληρώθηκαν μ’ επιτυχία και οι πρώτες δοκιμές. 
Τον Νοέμβριο του 2021 εγκαταστάθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος πρόσθετος εξοπλισμός και ολοκληρώθηκαν με την ίδια επιτυχία και οι δοκιμές για την επικοινωνία με τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο ΑΛΦΑ-ΣΑΤ. 
Θα μου επιτρέψετε να δανειστώ μια φράση του Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) και επίτιμου δημότη Καλαβρύτων, του Καθηγητή Σπύρου Βασιλάκου ο οποίος έχει πει ότι η επιλογή του «Αρίσταρχου» για το πρόγραμμα ΣΚΑΙ-ΛΑΙΤ αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας στις εφαρμογές νέας γενιάς στον διαστημικό τομέα και ανοίγει νέους δυνατότητες για την πατρίδα μας. 
Οι οπτικές δορυφορικές επικοινωνίες έχουν αναφορά και στην Ελλάδα, έχουν αναφορά και στον «Αρίσταρχο» και πιθανότατα αυτό συνδέει την περιοχή μας με μια απ’ τις μεγαλύτερες τεχνολογικές επαναστάσεις που βρίσκονται μπροστά μας. 
Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. 
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμος Καλαβρύτων, με όποιο τρόπο του ζητηθεί και στο βαθμό που έχει τις δυνατότητες, συνδράμει το έργο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες του. 
Η συνεργασία μας είναι σταθερή, είναι διαρκής και ανέφελη εδώ και πολλά χρόνια. 
Και το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας σχεδιάζουμε και επόμενα βήματα που θ’ αναδείξουν τον Δήμο Καλαβρύτων σε προορισμό Εκπαιδευτικού και Επιστημονικού Τουρισμού.   
Σας καλωσορίζω, λοιπόν, και πάλι στα Καλάβρυτα, σας εύχομαι καλή διαμονή και καλή επιτυχία στις σημερινές εργασίες σας. 
Σας Ευχαριστώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ