Μια «άλλη» Ελλάδα ερευνά το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών επί 125 χρόνια. Την Πέμτη 15 Ιουνίου στο Παράρτημα Αθηνών του Αυστριακ...
«Στην Ελλάδα, έγιναν κοινωνικές, καλλιτεχνικές, πολιτικές και επιστημονικές καινοτομίες που καθορίζουν μεγάλα τμήματα του κόσμου μέχρι σήμερα. Aποδεικνύεται συνεχώς ότι πολλά από αυτά τα επιτεύγματα μπορούν να θεωρηθούν ακόμη και σήμερα ως μοναδικά και κάθε άλλο παρά αυτονόητα. Το λίκνο της σύγχρονης Ευρώπης βρίσκεται όμως σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Πρόκειται για μια "άλλη" Ελλάδα, ένα άλλο πρόσωπό της -πέραν της Ακρόπολης, του Μαντείου των Δελφών, της Ολυμπίας ή της κοσμοπολίτικης Κορίνθου- το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επαρκώς αντιληπτό. Σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να μάθουμε περισσότερα για την πραγματικότητα και τις συνθήκες της τότε ζωής», σύμφωνα με την Μπριγκίτα Έντερ διευθύντρια (από 2019) του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (ΑAI) Αθηνών, το οποίο γιορτάζει φέτος τα 125 χρόνια από την ίδρυσή του το 1898. Σε αυτήν ακριβώς την Ελλάδα εστιάζει τις έρευνές του και μέσω της ενασχόλησης με τα ευρήματα της ηπειρωτικής χώρας εδραιώθηκε στο πέρασμα των δεκαετιών το ιδιαίτερο προφίλ των αυστριακών ερευνών.
Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (AAI) στεγαζόταν αρχικά στο σπίτι Ελβετού ζωγράφου στην οδό Σκουφά 43. Το 1900 το ελληνικό κράτος παραχώρησε ένα οικόπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 26, λόγω της εγγύτητάς του με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να κατασκευαστεί το σημερινό κτίριο. Σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ και του απονεμήθηκε μάλιστα γι' αυτό και το παράσημο του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄, όπως αναφέρει ο ίδιος ο αρχιτέκτονας στα απομνημονεύματά του. Διασώθηκε από τους πολέμους «πιθανότατα λόγω του σκοπού του και παρέμεινε κόμβος και σημείο διεπαφής για τους Αυστριακούς επιστήμονες, ενώ λειτουργεί ως η κεντρική διασύνδεση με τις ελληνικές αρχές όσον αφορά τις άδειες ανασκαφών ή τις πολλές διεθνείς συνεργασίες. Όλοι υπηρετούν τη διερεύνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, η οποία από πολλές απόψεις υπήρξε καθοριστική για την Ευρώπη και τον κόσμο»», τονίζει η Μπριγκίτα Έντερ.
Οι απαρχές του Αυστριακύ Αρχαιολογικού Ινστιτούτου ανάγονται στις τελευταίες δεκαετίες της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Σύντομα, όμως, η παγκόσμια ιστορία θα ρίξει τη βαριά σκιά της στην αρχική άνθησή του. «Η επέτειος είναι μια κατάλληλη αφορμή να ανακαλέσουμε στη μνήμη τα επιτεύγματα αλλά και τα αναγκαστικά διαστήματα παύσης της λειτουργίας του λόγω των δύο Παγκόσμιων Πολέμων. Πριν από 125 χρόνια, το Ινστιτούτο έκανε ένα είδος αστραπιαίας επιστημονικής εκκίνησης, η οποία επιβραδύνθηκε σημαντικά μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συρρίκνωση της Αυστρίας στα σημερινά της σύνορα. Ήδη, την χρονιά της ίδρυσής του (1898) πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανασκαφή στο Ιερό της Αρτέμιδος των Λουσών στην Αχαΐα, από τους Βόλφγκανγκ Ράιχελ και Άντολφ Βίλχελμ, του πρώτου επικεφαλής του Ινστιτούτου. Το 1910 ξεκίνησε το ανασκαφικό πρόγραμμα στην Ήλιδα, το πολιτικό κέντρο ενός σημαντικού μικρού κράτους στη δυτική Πελοπόννησο. Αυτές οι ανασκαφές και από το 1916 στην Αιγείρα, στη βόρεια Πελοπόννησο, έμελλε να χαράξουν τον δρόμο για τις μετέπειτα δραστηριότητες του Ινστιτούτου, οι οποίες στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα συνεχίστηκαν σε αυτές ακριβώς τις θέσεις» συνοψίζει την ιστορία του η Μπριγκίτα Έντερ.
Εκτός από μακροχρόνιες ανασκαφές στις προαναφερθείσες περιοχές, το Πανεπιστήμιο του Ζάλτσμπουργκ ερευνά τον οικισμό και το ιερό στο ακρωτήριο Κολώνας της Αίγινας. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, γίνονται επίσης ανασκαφές μεταξύ άλλων στο Λεόντειο και στο Κλειδί Σαμικού της δυτικής Πελοποννήσου. Εκεί, η έρευνα επικεντρώνεται στο Ιερό του Ποσειδώνα, που αναζητούνταν για περίπου 100 χρόνια και εντοπίσθηκε μόλις πριν δύο χρόνια από Αυστριακούς, Έλληνες και Γερμανούς επιστήμονες. Εκεί διεξάγει έρευνες και η ίδια η νυν διευθύντρια του Ινστιτούτου.
Ανασκαφές γίνονται όμως -από κοινού με Έλληνες αρχαιολόγους- και στην κεντρική Ελλάδα: στη νεκρόπολη της Ελάτειας στη Φωκίδα, σε μια μέχρι τώρα ελάχιστα γνωστή περιοχή της αρχαίας Ελλάδας. Στις δε Πλαταιές της Βοιωτίας, πραγματοποιήθηκε ένα από τα πρώτα προγράμματα γεωφυσικής διασκόπησης. Στο πλαίσιο της ελληνο-αυστριακής συνεργασίας διεξήχθησαν επίσης ανασκαφές στην Πλευρώνα της Αιτωλίας και στην ανατολική Κρήτη. Δεν τελούσε μεν υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου αλλά πολυετής υπήρξε και η συμμετοχή αρχαιολόγων από το Ζάλτσμπουργκ στην ανασκαφή της αρχαίας Μεσσήνης υπό τον Πέτρο Θέμελη. Όσον αφορά την κατανόηση των εκάστοτε ευρημάτων, θέσεων και τοπίων, αποφασιστικής σημασίας είναι να ληφθούν υπόψη οι ποικίλες γενικές οικονομικές, πολιτικές και οι εξ αυτών εκπορευόμενες κοινωνικές συνθήκες στις διάφορες περιόδους από τη Νεολιθική, την Εποχή του Χαλκού και την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου έως την Αρχαϊκή, την Κλασική, την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή περίοδο, ενώ μεμονωμένα ευρήματα απαιτούν έρευνα της Ύστερης Αρχαιότητας και της Βυζαντινής περιόδου.
«Σήμερα η έρευνα αποσκοπεί στη δημιουργία μιας συνολικής εικόνας ενός οικισμού και του περιβάλλοντος χώρου. Εκεί αποκτά κανείς μια "μοντέρνα οπτική" για την ποικιλομορφία της τότε "κανονικής ζωής" στις πόλεις. Δεν πήγαιναν όλοι στην Ακρόπολη κάθε μέρα. Γι' αυτό προσφέρονται πολύ οι "τόποι της δεύτερης ιεραρχίας", όπως οι Λουσοί και η Αιγείρα. Αυτή είναι η αληθινή Ελλάδα, η πραγματικότητα των αρχαίων κοινωνιών.Υπάρχουν πολλά να μάθουμε, όταν για παράδειγμα ασχολούμαστε με αρχαία κλιματικά δεδομένα ή την οργάνωση των πρώιμων κοινωνιών. Το γεγονός ότι η σημερινή κοινωνία είναι έτσι συγκροτημένη δεν είναι κάτι που έπεσε από τον ουρανό και πολλά μπορούν να γίνουν κατανοητά μέσω μιας ματιάς στην αρχαία Ελλάδα», όπως επισημαίνει η Έντερ στον επετειακό τόμο, ο οποίος παρουσιάσθηκε στην εορταστική εκδήλωση για τα 125 χρόνια του.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 125 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Εξοχότατη κυρία Πρέσβυ της Αυστρίας,
Κυρία Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ,
Κύριε Πρόεδρε της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών,
Κυρία Διευθύντρια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου,
Κύριε Διευθυντά της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής,
Καθηγητά κ. Γκέρκε,
Κυρία Διευθύντρια του αθηναϊκού Παραρτήματος του ΑΑΙ, αγαπητή Μπιργκίτα,
Φίλες και Φίλοι,
Έχω την χαρά να είμαι σήμερα εδώ εκπροσωπώντας τους 19 Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως Πρόεδρος τους και ως Δήμαρχος του ιστορικού Δήμου Καλαβρύτων.
Τα 125 χρόνια παρουσίας του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου συνδέονται άρρηκτα με το ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας. Ευχόμαστε η επέτειος να αποτελέσει ορόσημο για την ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Αυστριακή Ακαδημία και το έναυσμα για νέες δράσεις στην περιοχή μας.
Σε αυτό το πνεύμα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε να συνδράμει συμβολικά στην έκδοση του συλλογικού τόμου «Μια άλλη Ελλάδα—125 Χρόνια έρευνας του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών», διότι πραγματικά μέσα από τις εισηγήσεις των 51 καταξιωμένων επιστημόνων αναδεικνύεται μια «άλλη Ελλάδα», πέρα από τα κοινώς γνωστά μνημεία της ελληνικής προϊστορίας και αρχαιότητας, που αποτελεί όμως εξίσου σημαντική συμβολή στην κατανόηση της ιστορικής εξέλιξης του ελληνικού πολιτισμού και των κοινωνιών που αναπτύχθηκαν στον χώρο της Πελοποννήσου.
Αγαπητοί φίλοι, είναι καθήκον μας απέναντι στην ιστορία να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη για τις μελλοντικές γενιές. Τα Καλάβρυτα αποτελούν τόπο μνήμης για τον ελληνισμό και μαζί με το Μεσολόγγι της ηρωικής Εξόδου, μαρτυρικές πόλεις της νεώτερης Ελλάδας. Στα Καλάβρυτα διασώζεται ο τόπος εκτέλεσης των θυμάτων της θηριωδίας της 13ης.12.1943 και το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου φυλάσσονται τα ιστορικά τεκμήρια των ναζιστικών εγκλημάτων. Σε αυτό το κρίσιμο θέμα διαπιστώνουμε με σχετική ικανοποίηση ότι υπάρχει τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρον από ερευνητές, πολίτες και εθελοντικές οργανώσεις στην Γερμανία και πιστεύουμε ότι θα παραμείνει.
Κυρίες και κύριοι, έχω την τύχη να γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι οι ανασκαφές στους Αρχαίους Λουσσούς των Καλαβρύτων, στην Αρχαία Αιγείρα στην Αιγιάλεια, στην Αρχαία Ήλιδα και πρόσφατα στο Κάτω Σαμικό στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, έχουν φέρει στο φως συναρπαστικά ευρήματα, έχουν προωθήσει την έρευνα για το ιστορικό μας παρελθόν και αποτελούν πεδίο ανάπτυξης περαιτέρω επιστημονικής συνέργειας με τις αρχαιολογικές αποστολές, ενώ μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στα έργα και τις δράσεις προβολής και ανάδειξης των αρχαιολογικών τόπων, στην βιώσιμη αναπτυξιακή και τουριστική αξιοποίηση των πολιτιστικών θησαυρών προς το πανελλήνιο και ευρύτερα προς την Ευρώπη και το ενημερωμένο κοινό της Αυστρίας.
Μαθαίνουμε ότι οι Αυστριακοί πολίτες που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν τη Δυτική Ελλάδα για τις θερινές διακοπές τους, συνδυάζουν την απόλαυση του εκπληκτικού φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας, με το έντονο ενδιαφέρον τους για την ιστορία, τον πολιτιστικό πλούτο και τις βαθιές παραδόσεις της περιοχής.
Κυρία Πρέσβυ, γνωρίζετε ότι η εποχική αεροπορική σύνδεση του Αεροδρομίου του Αράξου της Πάτρας με την πόλη της Βιέννης, από Μάιο έως Σεπτέμβριο προσφέρει μια πρώτης τάξεως αναβάθμιση των μεταξύ μας επαφών και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Είναι αίτημα προτεραιότητας για μας η ανάπτυξη και αναβάθμιση του αεροδρομίου Αράξου για την ενίσχυση των απευθείας πτήσεων με την Αυστρία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα θέλαμε την αρωγή σας σε αυτήν την προσπάθεια.
Ακόμα, τα παραδοσιακά μας προϊόντα η φέτα, τα γαλακτομικά, τα αμπέλια και τα κρασιά μας, τα ορεινά βότανα και εδέσματα της ορεινής Αχαΐας που περιγράφουν οι κλασικοί συγγραφείς και περιηγητές, αποτελούν βασικό συστατικό της σύγχρονης γαστρονομικής κουλτούρας. Για την ανάδειξή τους ο Δήμος μας συμμετέχει από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών σε προγράμματα ευρωπαϊκής διακρατικής συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Graz στην Αυστρία για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων ονομασίας και προελεύσεως.
Αντίστοιχα, οι αρχαιολογικοί τόποι και χώροι μπορούν εντασσόμενοι μέσα στον συνολικό σχεδιασμό χωρικής ανάπτυξης της περιοχής μας, να αποτελέσουν πόλο έλξης και βιωματικής περιήγησης για το ευρύ κοινό.
Στο σχεδιασμό του Δήμου Καλαβρύτων έχουμε εντάξει πολιτιστικό πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων που σκοπό έχει να αναδείξει τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής, όπως με το επιτυχημένο Φεστιβάλ Χελμού και τις εκδηλώσεις στην Αγία Λαύρα, αλλά και το πλήθος των εκδηλώσεων και εορτασμών στη διάρκεια του έτους. Η σημερινή επέτειος είναι μια σπουδαία ευκαιρία να οργανώσουμε μια επίκαιρη εκδήλωση με θέμα την Αρχαιολογική Έρευνα στα Καλάβρυτα με τη συμμετοχή φορέων και της κοινωνίας πολιτών από την περιοχή μας.
Επίσης, στον τομέα της διαχείρισης των ορεινών όγκων, προσβλέπουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με φορείς από την Αυστρία, οι οποίοι έχουν την ειδική εμπειρία και γνώση στην διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων που απειλούν τις Αυστριακές Άλπεις και τις οποίες βιώνουμε αντίστοιχα και εδώ στα δικά μας βουνά του Χελμού και του Ερυμάνθου, όπως η κλιματική αλλαγή, η ξηρασία, η αστάθμητη χιονόπτωση, η βιώσιμη διαχείριση του χιονοδρομικού τουρισμού και των ορεινών εγκαταστάσεων, των δασών και βοσκοτόπων. Η προστασία και ανθεκτικότητα των υποδομών και των ιστορικών μνημείων στην ορεινή Αχαΐα είναι για μας προτεραιότητα και αποτελεί πεδίο συνέργειας.
Ειδικά στις αρχαιότητες, χρειαζόμαστε επενδύσεις για την ολοκλήρωση των ανασκαφών και την προσβασιμότητα σε εμβληματικούς ιστορικούς τόπους όπως η Αρχαία Αιγείρα, όπου με την συμπαράσταση του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Αιγιαλείας γίνονται κάθε καλοκαίρι θεατρικές παραστάσεις σε ένα μαγευτικό τοπίο στο Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας.
Προσβλέπουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με το ΥΠΠΟΑ ώστε αντίστοιχα οι Αρχαίοι Λουσσοί στα Καλάβρυτα, το Αρχαίο Λεόντιο και η Αρχαία Ήλιδα να αποκτήσουν ασφαλή πρόσβαση, επισκεψιμότητα και μια σύγχρονη μικρή μουσειακή έκθεση που να εισάγει τους επισκέπτες στην ιστορία του τόπου.
Κάνουμε ως αυτοδιοίκηση προσπάθειες σε ολοκληρωμένη κατεύθυνση με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, την ποιότητα και την ανθεκτικότητα κοινωνίας και υποδομών στον ορεινό χώρο. Θέλουμε ακόμα να προαγάγουμε τις φυσικές επιστήμες, τον αστρονομικό τουρισμό και την αστροπαρατήρηση με τη δημιουργία Πλανηταρίου σε σύνδεση με το μεγάλο ελληνικό και ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στον Χελμό.
Μην ξεχνάμε τη σχέση των αστερισμών με τους ελληνικούς μύθους. Όπως τους μύθους που διαδραματίστηκαν γύρω από τα Καλάβρυτα από τους μεγάλους ήρωες της Αρχαιότητας, τον Ηρακλή που αιχμαλώτισε την Κερυνίτιδα Έλαφο και τον Ερυμάνθιο Κάπρο και τον μύθο του Αχιλλέα που βαπτίστηκε από την μάνα του τη Θέτιδα—κάπως βιαστικά είναι αλήθεια—στα Ύδατα Στυγός, όπως και την ιστορία του Μελάμποδα, του μυθικού μάντη και ψυχοθεραπευτή της που θεράπευσε στους Αρχαίους Λουσσούς, με δεήσεις και εξαγνισμό, τις κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας, Προίτου, τις Προιτίδες.
Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζουμε εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την αποψινή εκδήλωση και ευχόμαστε μια εξίσου εποικοδομητική πορεία στις επόμενες δεκαετίες, για το έργο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.
Εξοχότατη κυρία Πρέσβυ της Αυστρίας,
Κυρία Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ,
Κύριε Πρόεδρε της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών,
Κυρία Διευθύντρια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου,
Κύριε Διευθυντά της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής,
Καθηγητά κ. Γκέρκε,
Κυρία Διευθύντρια του αθηναϊκού Παραρτήματος του ΑΑΙ, αγαπητή Μπιργκίτα,
Φίλες και Φίλοι,
Έχω την χαρά να είμαι σήμερα εδώ εκπροσωπώντας τους 19 Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως Πρόεδρος τους και ως Δήμαρχος του ιστορικού Δήμου Καλαβρύτων.
Τα 125 χρόνια παρουσίας του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου συνδέονται άρρηκτα με το ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας. Ευχόμαστε η επέτειος να αποτελέσει ορόσημο για την ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Αυστριακή Ακαδημία και το έναυσμα για νέες δράσεις στην περιοχή μας.
Σε αυτό το πνεύμα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε να συνδράμει συμβολικά στην έκδοση του συλλογικού τόμου «Μια άλλη Ελλάδα—125 Χρόνια έρευνας του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών», διότι πραγματικά μέσα από τις εισηγήσεις των 51 καταξιωμένων επιστημόνων αναδεικνύεται μια «άλλη Ελλάδα», πέρα από τα κοινώς γνωστά μνημεία της ελληνικής προϊστορίας και αρχαιότητας, που αποτελεί όμως εξίσου σημαντική συμβολή στην κατανόηση της ιστορικής εξέλιξης του ελληνικού πολιτισμού και των κοινωνιών που αναπτύχθηκαν στον χώρο της Πελοποννήσου.
Αγαπητοί φίλοι, είναι καθήκον μας απέναντι στην ιστορία να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη για τις μελλοντικές γενιές. Τα Καλάβρυτα αποτελούν τόπο μνήμης για τον ελληνισμό και μαζί με το Μεσολόγγι της ηρωικής Εξόδου, μαρτυρικές πόλεις της νεώτερης Ελλάδας. Στα Καλάβρυτα διασώζεται ο τόπος εκτέλεσης των θυμάτων της θηριωδίας της 13ης.12.1943 και το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου φυλάσσονται τα ιστορικά τεκμήρια των ναζιστικών εγκλημάτων. Σε αυτό το κρίσιμο θέμα διαπιστώνουμε με σχετική ικανοποίηση ότι υπάρχει τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρον από ερευνητές, πολίτες και εθελοντικές οργανώσεις στην Γερμανία και πιστεύουμε ότι θα παραμείνει.
Κυρίες και κύριοι, έχω την τύχη να γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι οι ανασκαφές στους Αρχαίους Λουσσούς των Καλαβρύτων, στην Αρχαία Αιγείρα στην Αιγιάλεια, στην Αρχαία Ήλιδα και πρόσφατα στο Κάτω Σαμικό στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, έχουν φέρει στο φως συναρπαστικά ευρήματα, έχουν προωθήσει την έρευνα για το ιστορικό μας παρελθόν και αποτελούν πεδίο ανάπτυξης περαιτέρω επιστημονικής συνέργειας με τις αρχαιολογικές αποστολές, ενώ μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στα έργα και τις δράσεις προβολής και ανάδειξης των αρχαιολογικών τόπων, στην βιώσιμη αναπτυξιακή και τουριστική αξιοποίηση των πολιτιστικών θησαυρών προς το πανελλήνιο και ευρύτερα προς την Ευρώπη και το ενημερωμένο κοινό της Αυστρίας.
Μαθαίνουμε ότι οι Αυστριακοί πολίτες που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν τη Δυτική Ελλάδα για τις θερινές διακοπές τους, συνδυάζουν την απόλαυση του εκπληκτικού φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας, με το έντονο ενδιαφέρον τους για την ιστορία, τον πολιτιστικό πλούτο και τις βαθιές παραδόσεις της περιοχής.
Κυρία Πρέσβυ, γνωρίζετε ότι η εποχική αεροπορική σύνδεση του Αεροδρομίου του Αράξου της Πάτρας με την πόλη της Βιέννης, από Μάιο έως Σεπτέμβριο προσφέρει μια πρώτης τάξεως αναβάθμιση των μεταξύ μας επαφών και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Είναι αίτημα προτεραιότητας για μας η ανάπτυξη και αναβάθμιση του αεροδρομίου Αράξου για την ενίσχυση των απευθείας πτήσεων με την Αυστρία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα θέλαμε την αρωγή σας σε αυτήν την προσπάθεια.
Ακόμα, τα παραδοσιακά μας προϊόντα η φέτα, τα γαλακτομικά, τα αμπέλια και τα κρασιά μας, τα ορεινά βότανα και εδέσματα της ορεινής Αχαΐας που περιγράφουν οι κλασικοί συγγραφείς και περιηγητές, αποτελούν βασικό συστατικό της σύγχρονης γαστρονομικής κουλτούρας. Για την ανάδειξή τους ο Δήμος μας συμμετέχει από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών σε προγράμματα ευρωπαϊκής διακρατικής συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Graz στην Αυστρία για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων ονομασίας και προελεύσεως.
Αντίστοιχα, οι αρχαιολογικοί τόποι και χώροι μπορούν εντασσόμενοι μέσα στον συνολικό σχεδιασμό χωρικής ανάπτυξης της περιοχής μας, να αποτελέσουν πόλο έλξης και βιωματικής περιήγησης για το ευρύ κοινό.
Στο σχεδιασμό του Δήμου Καλαβρύτων έχουμε εντάξει πολιτιστικό πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων που σκοπό έχει να αναδείξει τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής, όπως με το επιτυχημένο Φεστιβάλ Χελμού και τις εκδηλώσεις στην Αγία Λαύρα, αλλά και το πλήθος των εκδηλώσεων και εορτασμών στη διάρκεια του έτους. Η σημερινή επέτειος είναι μια σπουδαία ευκαιρία να οργανώσουμε μια επίκαιρη εκδήλωση με θέμα την Αρχαιολογική Έρευνα στα Καλάβρυτα με τη συμμετοχή φορέων και της κοινωνίας πολιτών από την περιοχή μας.
Επίσης, στον τομέα της διαχείρισης των ορεινών όγκων, προσβλέπουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με φορείς από την Αυστρία, οι οποίοι έχουν την ειδική εμπειρία και γνώση στην διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων που απειλούν τις Αυστριακές Άλπεις και τις οποίες βιώνουμε αντίστοιχα και εδώ στα δικά μας βουνά του Χελμού και του Ερυμάνθου, όπως η κλιματική αλλαγή, η ξηρασία, η αστάθμητη χιονόπτωση, η βιώσιμη διαχείριση του χιονοδρομικού τουρισμού και των ορεινών εγκαταστάσεων, των δασών και βοσκοτόπων. Η προστασία και ανθεκτικότητα των υποδομών και των ιστορικών μνημείων στην ορεινή Αχαΐα είναι για μας προτεραιότητα και αποτελεί πεδίο συνέργειας.
Ειδικά στις αρχαιότητες, χρειαζόμαστε επενδύσεις για την ολοκλήρωση των ανασκαφών και την προσβασιμότητα σε εμβληματικούς ιστορικούς τόπους όπως η Αρχαία Αιγείρα, όπου με την συμπαράσταση του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Αιγιαλείας γίνονται κάθε καλοκαίρι θεατρικές παραστάσεις σε ένα μαγευτικό τοπίο στο Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας.
Προσβλέπουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με το ΥΠΠΟΑ ώστε αντίστοιχα οι Αρχαίοι Λουσσοί στα Καλάβρυτα, το Αρχαίο Λεόντιο και η Αρχαία Ήλιδα να αποκτήσουν ασφαλή πρόσβαση, επισκεψιμότητα και μια σύγχρονη μικρή μουσειακή έκθεση που να εισάγει τους επισκέπτες στην ιστορία του τόπου.
Κάνουμε ως αυτοδιοίκηση προσπάθειες σε ολοκληρωμένη κατεύθυνση με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, την ποιότητα και την ανθεκτικότητα κοινωνίας και υποδομών στον ορεινό χώρο. Θέλουμε ακόμα να προαγάγουμε τις φυσικές επιστήμες, τον αστρονομικό τουρισμό και την αστροπαρατήρηση με τη δημιουργία Πλανηταρίου σε σύνδεση με το μεγάλο ελληνικό και ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στον Χελμό.
Μην ξεχνάμε τη σχέση των αστερισμών με τους ελληνικούς μύθους. Όπως τους μύθους που διαδραματίστηκαν γύρω από τα Καλάβρυτα από τους μεγάλους ήρωες της Αρχαιότητας, τον Ηρακλή που αιχμαλώτισε την Κερυνίτιδα Έλαφο και τον Ερυμάνθιο Κάπρο και τον μύθο του Αχιλλέα που βαπτίστηκε από την μάνα του τη Θέτιδα—κάπως βιαστικά είναι αλήθεια—στα Ύδατα Στυγός, όπως και την ιστορία του Μελάμποδα, του μυθικού μάντη και ψυχοθεραπευτή της που θεράπευσε στους Αρχαίους Λουσσούς, με δεήσεις και εξαγνισμό, τις κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας, Προίτου, τις Προιτίδες.
Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζουμε εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την αποψινή εκδήλωση και ευχόμαστε μια εξίσου εποικοδομητική πορεία στις επόμενες δεκαετίες, για το έργο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.
Η Επετειακή έκδοση
Η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας πέρα από τα μέρη με τα μεγάλα ονόματα και τις διάσημες αφηγήσεις αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες το επίκεντρο των εργασιών του Παραρτήματος Αθηνών του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Για πρώτη φορά στην ιστορία του AAI Αθηνών, ο τόμος αυτός παρουσιάζει μια σύνοψη των ερευνητικών επιτευγμάτων της αυστριακής αρχαιολογίας στην Ελλάδα. Σε 51 εισηγήσεις, καταξιωμένοι ειδικοί μεταφέρουν από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα των αυστριακών ερευνών, που διεξήχθησαν σε στενή συνεργασία με τους φορείς του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.
Επιπλέον πληροφορίες
Βάρος 1950 g Διαστάσεις 22 × 28 cm
Γλώσσα Ελληνικά-Γερμανικά (δίγλωσσο)
Σελίδες 476 Φωτογραφίες 165
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.