Στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων, την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλε...
Το διήμερο γεγονός περιλάμβανε ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού και μνήμης. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μέγα Σπήλαιο και τα Καλάβρυτα και προσέλκυσαν πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή και από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Κορυφώθηκαν την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, με την παρουσία πέντε Μητροπολιτών και της Υφυπουργού Μεταφορών κ. Χριστίνας Αλεξοπούλου, του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Αθανάσιου Παπαδόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ανδρέα Φίλια, του Προέδρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε. μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, εκπροσώπων συλλόγων, εκπροσώπων, φορέων, σωμάτων ασφαλείας και πολλών συλλόγων. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους, επιδεικνύοντας την αφοσίωσή τους στην ιστορία και την παράδοση της περιοχής.
Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν μία ποικιλία δράσεων, που ξεκίνησαν από το Σάββατο με τον ισχυρού συμβολισμού και μνήμης «Εσπερινό των Αρματωμένων». Στον Εσπερινό χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Ακολούθησε η βραδινή παράσταση και η προετοιμασία της «Μάχης» στο Μέγα Σπήλαιο με την σκηνοθετική ματιά του Χρήστου Κοντογιάννη και τη γενική επιμέλεια της Αρετής Πράγια και του Βασίλη Καλογερόπουλου, από το ΔΣ της ΠΕ.
Στη συνάντηση των Αρματωμένων που επακολούθησε στα Καλάβρυτα συμμετείχαν ομάδες Αρματωμένων από Μεσσηνία -Αγία Τριάδα και Νέδουσα, Πάτρα -Άγημα Καρατζάς-, Αίγιο -Βοστίτσα 21-, Άμφισσα -Σάλωνα ’21-, Πάτρα – Στέγη Πολιτισμού Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ- και πολλοί εκπρόσωποι από Συλλόγους και φορείς. Παιδιά από μουσικά σχολεία απέδωσαν παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.
Συνεχίστηκαν την Κυριακή όπου στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ. Τιμόθεος, ενώ στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και του Σεπτού Ποιμενάρχου μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Γέρων Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.
Μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία τον Ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ Δημήτριος Βαρβιτσιώτης και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Σωτήριος Γιαννόπουλος, Καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, ο οποίος από στήθους περιέγραψε με τη μεστή ομιλία του τις συνθήκες και κυρίως την απήχηση της νικηφόρας Μάχης του 1827 στην ιδιαίτερα δύσκολη τότε καμπή του Αγώνα και προέβαλε την αξία της ενότητας των Ελλήνων, “διά της οποίας επιτυγχάνεται το φαινομενικά ακατόρθωτο”.
Ακολούθησαν φιλέματα από τη Μοναστική κοινότητα και η πομπή των 5 Μητροπολιτών και όλων των επισήμων, διαβαίνοντας μέσα από παρατεταγμένες εκατοντάδες ανδρών, γυναικών και παιδιών με παραδοσιακές φορεσιές κατέβηκε στον αύλειο χώρο της Μονής.
Εκεί με την εξαιρετική παρουσίαση της Κοσμήτορος της ΠΕ κ Χρονοπούλου, στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής παρουσιάστηκε το Λεύκωμα της Ιεράς Μητροπόλεως με τίτλο "Η θυσιαστική και οικονομική συμμετοχή των Ιερών Μονών μας στον Αγώνα του 1821". Το βιβλίο συνέγραψε η Φιλόλογος-Ιστορικός κ. Βάνα (Ευανθία) Μπεντεβή και παρουσιάστηκε από τον Οθωμανολόγο Δρ. κ. Δημήτριο Σταθακόπουλο. Αυτό το Λεύκωμα αναδεικνύει τον θυσιαστικό ρόλο και την οικονομική συμμετοχή των Ιερών Μονών στην Επανάσταση του 1821.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιερώνυμος τίμησε την κ. Μπεντεβή και της προσέφερε τιμητικά τον Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως και Ευεργετήριο Γράμμα.
Ο Πρόεδρος της ΠΕ κάλεσε στο Βήμα την κ Υφυπουργό κ. Αλεξοπούλου, της οποίας η πρώτη επίσκεψη στην Αχαΐα ως Υφυπουργού Μεταφορών ήταν στην εκδήλωση αυτή του μεγάλου Σπηλαίου. Η κ Αλεξοπούλου συγκινημένη μίλησε με απλότητα κερδίζοντας ισχυρό χειροκρότημα και την εκτίμηση των παρευρισκόμενων.
Τιμή αποδόθηκε στον πρόωρα εκλιπόντα σκηνοθέτη και αφηγητή της αναπαράστασης Ιωάννη Σταματίου από τον Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριο Βαρβιτσιώτη στη δε αναπαράσταση ακούστηκε ηχογραφημένη η φωνή του Αφηγητή, από τον αείμνηστο Γιάννη Σταματίου.
Ακολούθησαν η αναπαράσταση της «Ηρωικής Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ», από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως σε σκηνοθεσία Χρήστου Κοντογιάννη και με την συμμετοχή στους ρόλους των Χρήστου Κοντογιάννη, Σωκράτη Μούσιου, Σπήλιου Πίστα, Θανάση Αναγνωστόπουλου, Μάριου Τσαμαδιώτη, Χρήστου Αυγέρη, Γιώργου Κριμπένη, Βασίλη Μούσιου, Γιώργου Φώσκολου, Χρήστου Κοτσιά, Αντώνη Ντόκου, έφιππου Νίκου Θωμά, Καραχρήστου Γιάννη - Άγημα Καραντζάς, Λάμπη Ψυχογιάννη - Βοστίτσα ’21, και των αποστολών των Αρματωμένων Αγίας Τριάδας, Βοστίτσα ’21, Νεδουσαίων, Στέγης Πολιτισμού ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ, και πολλών με παραδοσιακές φορεσιές. Οι καπνοί της Μάχης και οι εντυπωσιακοί πυροβολισμοί από τις ομάδες Αρματωμένων, κατέβαλαν το ακροατήριο και συγκίνησαν όλους βάζοντας τους στο κλίμα της Μάχης.
Παρόντες στην εκδήλωση και απόγονοι Αγωνιστών του 21 που συμμετείχαν στη Μάχη, οι κ.κ. Αντώνης Πετιμεζάς, Φίλιππος Σαρδελιάνος και Θανάσης Αναγνωστόπουλος.
Η παρέλαση οργανωμένων τμημάτων με συντονισμό από την Αρετή Πράγια, το Βασίλη Καλογερόπουλο και τον Παναγιώτη Φραντζή –τον οποίο ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής ανακοίνωσε ότι είναι πλέον και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης - με παραδοσιακές ενδυμασίες από τους συντελεστές, τις αποστολές και τους συλλόγους εντυπωσίασε και απέσπασε παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, με συντονισμό από τον Σωκράτη Μούσιο, από τα χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρύτων, του Συλλόγου Λυκουριωτών και της Παγκαλαβρυτινής, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρύτων, του Πολιτιστικού συλλόγου Κλειτορίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου των Τριποτάμων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέρτεζης, της Στέγης Πολιτισμού ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ, οι οποίοι ενώθηκαν σε ένα τεράστιο κύκλο εντυπωσιάζοντας και αφήνοντας μια αίσθηση «υπερπαραγωγής» σε όσους παραβρίσκονταν.
Η Επέτειος για το 2024 έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2024. Ας οργανώνουν όλοι από τώρα τη συμμετοχή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.