Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης, Λογοτέχνης-συγγραφέας, τ. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών & Αντιδήμαρχος Πολ...
Μια μοναδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό πύργο του οπλαρχηγού Λεχουρίτη στο Λεχούρι Καλαβρύτων στις 17-8-2023. Την εκδήλωση διοργάνωσε η κ. Ελένη Πορετσάνου που διατηρεί και το υπέροχο Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί στον «Πύργο του Λεχουρίτη». Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο της Κ. Λεχουρίου και το Σύλλογο Λεχουριτών Πάτρας. Ήταν μια εκδήλωση με λαμπερό πνευματικό και ποιοτικό υπόβαθρο, απ’ τις καλύτερες του φετινού καλοκαιριού, που η συμμετοχή συμπατριωτών από πολλά χωριά των Καλαβρύτων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και αποτέλεσε μια πραγματική μυσταγωγία, σ’ έναν μοναδικό και ιστορικό τόπο, μια αληθινά «Πολιτιστική Κυψέλη».
Αδιαχώρητο επικράτησε στην εκδήλωση με πολλούς και υψηλούς προσκεκλημένους.
Ήταν εκεί και λάμπρυναν με την παρουσία τους: Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Βασιλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης Φωκίων Ζαΐμης, ο γραμματέας του Ιστορικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 Αντώνης Πετμεζάς, πολλοί απόγονοι αγωνιστών και πλήθος κόσμου.
Κύριοι ομιλητές ήταν ο γράφων Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης, Λογοτέχνης – Συγγραφέας και ερευνητής, ο γραμματέας του Ομίλου Απογόνων Αντώνης Πετμεζάς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Λειβαρτζινών Αθήνας Παναγιώτης Φράγκος.
Παρενέβησαν επίσης και μίλησαν: Ο ιστοριοδίφης και συγγραφέας Αθανάσιος Τζώρτζης που έχει εκδώσει το «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ», ο επίσης ιστορικός ερευνητής Φίλιππος Σαρδελιάνος.
Λαμπρό χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ενώ παράλληλα προσέφερε στην διοργανώτρια κ. Ελένη Πορετσάνου το επετειακό Λεύκωμα και την επετειακή σημαία του δήμου για τα διακόσια χρόνια απ’ το εικοσιένα.
Παραθέτω εδώ την ομιλία μου επειδή μου ζήτησε πολύς κόσμος να την δημοσιεύσω. Ευχαριστώ το KALABRYTA NEWS για την φιλοξενία.
ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΜΕΝΙΑΝΙΤΗ
Αιδεσιμολογιότατε, κύριε Δήμαρχε Καλαβρύτων, κύριε Αντιδήμαρχε, κύριε εκπρόσωπε της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αγαπητέ μας κ. Αντώνη Πετμεζά γραμματέα του Δ. Σ. του Ιστορικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών Γενών της Ελλάδας. Κύριοι εκπρόσωποι της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης. Κύριε Αθανάσιε Τζώρτζη συγγραφέα και ιστοριοδίφη, εκδότη του Ιστορικού Λεξικού της Επαρχίας Καλαβρύτων. Κύριε πρόεδρε της Κοινότητας Λεχουρίου, κυρία πρόεδρε του Συλλόγου Λεχουριτών και Κερασοβινών Πάτρας. Λοιποί εκπρόσωποι κοινοτήτων, Συλλόγων και άλλων φορέων του τόπου μας. Σας καλωσορίζουμε σήμερα σε αυτή την όμορφη αετοφωλιά της πατρίδας μας, στον ιστορικό Πύργο του Λεχουρίτη που το 1821 έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στα τότε τεκταινόμενα για την απελευθέρωση των Καλαβρύτων και της Ελλάδας.
. Εδώ φυλακίστηκε φυλασσόμενος, ο Αρναούτογλου μετά την απελευθέρωση της πόλης των Καλαβρύτων, 21 Μάρτη 1821 μετά από πενθήμερη μάχη. Εδώ επίσης φιλοξενήθηκε ο βασιλιάς Όθωνας με την βασίλισσα Αμαλία κατά την περιοδεία τους στην Πελοπόννησο-διερχόμενοι με τη συνοδεία τους μέσω Καπρίβαινας των Καμενιάνων, την Άνοιξη του έτους 1840.
Χαιρετίζουμε λοιπόν την παρουσία σας στην σημερινή εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές του εικοσιένα, που διοργανώνει η ακούραστη πυργοδέσποινα κ. Ελένη Πορετσάνου σε συνεργασία με τους φορείς του χωριού. Μια εκδήλωση που θα την χαρακτήριζα σαν την κορυφαία του φετινού καλοκαιριού. Η κ. Ελένη Πορετσάνου συνεχίζει να προσφέρει πολιτισμό στον τόπο μας με την διοργάνωση τόσο σπουδαίων εκδηλώσεων, με δικούς της πόρους και πρωτοβουλία, και την ευχαριστούμε!
Η γνώση της ιστορίας μας αγαπητοί μου, αποτελεί πολύ ουσιαστική συνιστώσα για τη διατήρηση των αξιών και των ιδανικών της γενέτειρας της δημοκρατίας και του πνεύματος.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 1821
Απόγονοι των Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Παπαφλέσσα, Μπότσαρη, Μαυρομιχάλη, Ζαΐμη, Νοταρά, Πετμεζά, Πλαπούτα και άλλων μορφών της ηρωικής Επανάστασης του ΄21 συνεχίζουν να συγκροτούν σήμερα τον Πατριωτικό Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος που ιδρύθηκε το 1938.
Σ΄ αυτό μας το αφιέρωμα θα αναφερθούμε στους Καλαβρυτινούς μέλη του Ομίλου σήμερα, αλλά και σε κάποιους πρωτοπόρους αγωνιστές της εποχής εκείνης τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν σε μια ομιλία να καλυφθούν όλα τα ονόματα εκείνων που έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα. Όλα τα χωριά είχαν αγωνιστές που σαν ποτάμι ρίχτηκαν στην μάχη για την λευτεριά.
1821, χρονιά ορόσημο για την Εθνική μας Παλιγγενεσία. Τότε που ενωμένοι οι Έλληνες πολέμησαν με το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος» και αποτίναξαν τον τουρκικό ζυγό μετά από τετρακόσια χρόνια βασάνων και σκλαβιάς. Η τιμή του προβαδίσματος βέβαια ανήκει στα Καλάβρυτα και τα Καλαβρυτοχώρια. 17 Μαρτίου 1821 του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου της Αγίας Λαύρας, ένθα φυλάσσεται και η κάρα του, συγκεντρώθηκαν όλοι οι εντόπιοι αγωνιστές και έγινε η ορκωμοσία από τον εθνεγέρτη Π. Π. Γερμανό. Κατόπιν επιτέθηκαν στους Τούρκους των Καλαβρύτων και μετά από πενθήμερη μάχη, 21 Μαρτίου απελευθέρωσαν την πόλη και τα Καλαβρυτοχώρια. Πρώτη απελευθερωθείσα πόλη, για να απλωθεί η φλόγα κατόπιν σε όλη την Ελλάδα .Το γεγονός εκείνο της απελευθέρωσης θεωρείται και είναι θαύμα για τον ελληνισμό. Παρόμοια θαύματα έχουν πραγματοποιήσει πολλές φορές ενωμένοι οι Έλληνες, όταν η διχόνοια η δολερή δεν κυριαρχούσε στις ψυχές τους. Ας αντλήσουμε παραδείγματα από εκείνον τον υπέρ βωμών και εστιών αγώνα και για το σήμερα, που πολλά μαύρα σύννεφα περιζώνουν την πατρίδα μας, που θεσμοί υπονομεύονται, οι αξίες διαβρώνονται, οι αρετές μυκτηρίζονται (περιφρονούνται και κατακρίνονται περιγελώντας τες), οι συνειδήσεις δοκιμάζονται και οι πολίτες που πιστεύουν σε αξίες διασύρονται και εμπαίζονται. Ας κρατήσουμε ψηλά τις σημαίες των ιδανικών μας.
1823, Εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Ελλήνων για το ποιος θα κυβερνήσει. Διχόνοια: αιώνια παθογένεια της φυλής μας.
Ξεκινώντας, τιμής ένεκεν αναφέρουμε εδώ και την οικογένεια Κολοκοτρωναίων που είχαν και δεσμούς συγγένειας σε τούτο το χωριό. Ομιλούμε για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που θεωρείται από πολλούς ως η σημαντικότερη στρατιωτική φυσιογνωμία της Ελλάδας μετά τον Μ. Αλέξανδρο.
Επίσης θεωρήσαμε σκόπιμο, να καταθέσουμε εδώ τιμής ένεκεν ονόματα Λεχουριτών και Κερασοβινών Αγωνιστών με πρώτο τον Οπλαρχηγό Καπετάν Γιώργη (Παπαδόπουλος) Λεχουρίτη και τους αγωνιστές Γ. Γαλάνη, Αγγελή Πορετσάνο, Αυγουστή Λαδά, Β. Πέπα, Δήμο Λάγιο, Χρύσανθο Κουρόγιαννο, Σπηλιώτη Φασουλάρα, Γ. Σωτήρη, Αν. Οικονόμου, Κ. Λέγουρα, Β. Πατητήρα, Ν. Καραχούσο, Απόστολο Περσάνη, Δήμ. Ρέμπο, Ηλία Τσεκλένη, Δ. Πορετσάνο κ.αλ. Και οι Κερασοβίνοί : Δημήτριος Τσεντούρος ιερέας και φιλικός, καθώς και η οικογένεια Μπέλη σημερινών Γιαννοπουλαίων. Απόγονος του αγωνιστή είναι και ο εξαίρετος συμπατριώτης μας γνήσιος εκφραστής της δημοτικής μας παράδοσης Χαράλαμπος Γιαννόπουλος.
Επιφανείς Καλαβρυτινοί Αγωνιστές του 1821.
Αξίζει εδώ όμως να ξεκινήσουμε και να αναφερθούμε στον Γεώργιο Λεχουρίτη εντόπιο καπετάνιο μιας και σε τούτο τον ιστορικό πύργο του εδώ στο Λεχούρι είχε το στρατηγείο του.
Ο Καπετάν Γιώργης (Παπαδόπουλος) Λεχουρίτης, γιος του Αναγνώστη. Ανέπτυξαν έντονη δράση κατά τους αγώνες της Πατρίδας μας ενάντια στους Τούρκους κατακτητές και ο Γιώργης έφτασε στον βαθμό του χιλιάρχου. Ο Γιώργης Λεχουρίτης σπούδασε στην περίφημη Σχολή του Σοπωτού. Στην συνέχεια πήγε στα Επτάνησα και κατατάχθηκε στον Αγγλικό Στρατό, όπου πολύ γρήγορα εξελίχθηκε φτάνοντας στον βαθμό του Λοχαγού. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. Αργότερα, το 1829, παντρεύτηκε την ανεψιά του Θ. Κολοκοτρώνη, Βενέτα, αφού είχε κερδίσει την εκτίμηση τού μεγάλου οπλαρχηγού λόγω της φήμης του κατά τους αγώνες του Έθνους και της μόρφωσής του,
Οικογένεια Ζαΐμη
Ζαΐμης ήταν το επώνυμο της ιστορικής οικογένειας προκρίτων από τα Καλάβρυτα, η οποία προσέφερε πολλές υπηρεσίες στο Γένος κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και αργότερα στο ελεύθερο κράτος. Με τους Φίλιππο Ζαΐμη, 1730, τον πρώτο από την οικογένεια που έγινε προεστός Καλαβρύτων, και Κωνσταντίνο Ζαΐμη, προεστό Καλαβρύτων και βεκίλη του Μοριά στην Υψηλή Πύλη, κυριότεροι εκπρόσωποι της οικογένειας αυτής ήταν: Ασημάκης Ζαΐμης, Προεστός Καλαβρύτων, Κερπινή περίπου 1745 - Ναύπλιο 1826. Γιος τού Παναγιώτη. Σπούδασε στην Πίζα. Πρωτεργάτης τού Αγώνα, υπηρέτησε το έθνος στη διάρκεια τής Επανάστασης. Λέγεται ότι ο Χονδρογιάννης ενέργησε με διαταγή του όταν επιτέθηκε πρώτος εναντίον τουρκικού αποσπάσματος στην Χελωνοσπηλιά Λυκούριας στην (Κλειτορία) στις 16 Μαρτίου 1821.
Ανδρέας Ζαΐμης, Φιλικός, προεστός Καλαβρύτων & κορυφαίος πολιτικός (Κερπινή 1791 - Αθήνα 1840). Πρωτότοκος γιος τού Ασημάκη. Υπηρέτησε πολιτικά και στρατιωτικά στον Αγώνα, διακρίθηκε για τη μετριοπάθεια του και άσκησε επωφελή επίδραση στα πολιτικά πράγματα τού μαχόμενου Γένους.
Οι επιφυλάξεις του για την ωριμότητα του χρόνου κήρυξης τού Αγώνα δεν τον εμπόδισαν, όταν ήλθε η στιγμή, να πρωτοστατήσει στην κήρυξη της Επανάστασης. Η συμβολή του στη στρατιωτική πορεία των γεγονότων υπήρξε ουσιαστική, (εκστρατεία Δράμαλη, πολιορκία Τριπολιτσάς, πρώτη πολιορκία Μεσολογγίου (1822), μάχη Ακράτας κ.ά.)
Οικογένεια Πετιμεζά
Πετιμεζάς ή Πετμεζάς ήταν το επώνυμο της ιστορικής οικογένειας των Καλαβρύτων, μέλη της οποίας διακρίθηκαν στην πολιτική, στον στρατό και στα γράμματα. Οι γόνοι αυτής διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα Ορλωφικά και στην επανάσταση του 1821. Οι Πετιμεζαίοι εμφανίζονται κυρίως στα Ορλωφικά, όπου 16 μέλη της οικογένειας φονεύτηκαν μαχόμενοι στο χωρίο Σκεπαστό, αλλά και κατά τη διάρκεια των διώξεων των κλεφτών κυνηγήθηκαν άγρια από τους Τούρκους και τους κοτζαμπάσηδες. Με το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821 οι Πετιμεζάδες ανασυγκρότησαν το στρατιωτικό τους σώμα και έλαβαν μέρος σε αρκετές μάχες με επιτυχία.
Αθανάσιος Πετιμεζάς, (1760 - 1804), διάσημος κλέφτης και αρματολός, γιος του Αντώνη Πετιμεζά, υπήρξε αρματολός και αρχηγός της κλεφτουριάς των Καλαβρύτων. Είχε αναγνωρισθεί αρχηγός της κλεφτουριάς των Καλαβρύτων διατηρώντας συνεχή συνεργασία με τους Ζαχαριά και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Κωνσταντίνος Πετιμεζάς (1764 - 1824), στρατηγός και πολιτικός. Γεννήθηκε στα Σουδενά Καλαβρύτων και ήταν γιος του Αντωνίου Πετιμεζά.. πήρε μέρος στην άλωση των πύργων των Καλαβρύτων, στις μάχες της Τριπολιτσάς, του Λεβιδίου, του Ναυπλίου, των Πατρών κ.α
Αναγνώστης Πετιμεζάς (1760 - 1822), αγωνιστής του 1821. Γεννήθηκε στα Σουδενά Καλαβρύτων. Ήταν γιος του Σωτήρη Πετιμεζά, αδελφού του Αθανασίου Πετιμεζά.
Βασίλειος Αθ. Πετιμεζάς (1785 - 1872), αγωνιστής του 21΄ και πολιτικός. Γεννήθηκε στα Σουδενά Καλαβρύτων και ήταν γιος του Αθανασίου Πετιμεζά.
Νικόλαος Πετιμεζάς (1790 - 1865), στρατιωτικός, αγωνιστής του 1821 και πολιτικός. Γεννήθηκε στα Σουδενά Καλαβρύτων και ήταν γιος του Αθανασίου Πετιμεζά.
Γκολφίνος Πετιμεζάς, αρματολός και αγωνιστής του 1821. Γεννήθηκε στα Σουδενά Καλαβρύτων και ήταν γιός του Αθανασίου Πετιμεζά.
Σωτήριος Θεοχαρόπουλος, αγωνιστής και πολιτικός
Γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα Καλαβρύτων και σύντομα κατάφερε να γίνει πρόκριτος της περιοχής.
Χαραλάμπης: Το επώνυμο Χαραλάμπης αναφέρεται στα μέλη αρχοντικής οικογένειας πολιτικών και στρατιωτικών των Καλαβρύτων.
Οικογένεια Φωτήλα
Ο Ασημάκης Φωτήλας, πρόκριτος των Καλαβρύτων, Φιλικός και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821 (Καλάβρυτα 1761-1835) Σε σχέδιο τού Φωτήλα αποδίδεται η επίθεση εναντίον δύο Τούρκων ενοικιαστών φόρων στο Λιβάρτζι των Καλαβρύτων και ο ίδιος πρωταγωνίστησε στην πολιορκία της κωμόπολης, που υποχρέωσε τους Τούρκους πολιορκημένους να συνθηκολογήσουν και να παραδοθούν. Σημαντική επίσης φυσιογνωμία ήταν και ο γιος του Παναγιωτάκης Φωτήλας τον οποίο είχε ερωτευτεί παράφορα η Αϊσέ, κόρη του πασά των Καλαβρύτων Αρναούτογλου και μέσω αυτής μάθαινε πολλά μυστικά για τις κινήσεις των τούρκων.
Οικογένεια Σοφιανόπουλων: Παναγιώτης Σοφιανόπουλος, λόγιος ιατρός (Σοπωτό Καλαβρύτων).
Οικογένεια Σολιώτη
Ο Νικόλαος Σολιώτης, οπλαρχηγός του 1821 καταγόταν από το χωριό Σόλος των Καλαβρύτων, απ' όπου πήρε το επώνυμο του.
Οικογένεια Ζωγράφου
Αθανάσιος Ζωγράφος, γιατρός από τα Καλάβρυτα. Σπούδασε στην Πάδουα. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης κατέφυγε στη Σαλαμίνα, όπου προσέφερε περίθαλψη στους Αθηναίους που είχαν καταφύγει εκεί.
Ασημάκης Σκαλτσάς, οπλαρχηγός του 1821
Γεννήθηκε στα Σουδενά Καλαβρύτων, όπου από τις 19 Μαρτίου 1821 με τον Νικόλαο Σολιώτη έστειλαν μήνυμα στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που αναφερόταν στην κήρυξη της Επανάστασης.. Κατ’ άλλους στον Παπαφλέσσα.
Αναγνώστης Στριφτόμπολας,
Ο Δημήτριος - Αναγνώστης Στριφτόμπολας από την Κέρτεζη Καλαβρύτων. Σπουδαίος αγωνιστής του 1821. Κατά την προεπαναστατική περίοδο συνεργάστηκε με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Σκοτώθηκε στη μάχη του Λεβιδίου.
Ο Ξενοχρήστος Νικολόπουλος – Καμενιανίτης
Έλληνας οπλαρχηγός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από τους Καμενιάνους και γενάρχης της οικογένειάς μου.
Έλαβε την ονομασία «Ξενοχρήστος», ενώ έπειτα έγινε γνωστός και ως «Καμενιανίτης».
Το καλοκαίρι του 1820 χτύπησε με το δικράνι τον Τούρκο σπαή-φοροεισπράκτορα στους Καμενιάνους λέγοντας την ιστορική φράση που σήμαινε πολλά. « Του χρόνου ούτε συ σπαής ούτε εγώ φορολογούμενος». Στους Καμενιάνους προεπαναστατικά, στρατολόγησε και εκπαίδευε άνδρες από τα γύρω χωριά, στην περιοχή της Καπρίβαινας.
Περί τα μέσα Μάρτη του 1821 ύψωσε την πρώτη επαναστατική σημαία στους Καμενιάνους και κατόπιν μετέβη στα Καλάβρυτα. Συμμετείχε από τους πρώτους στην πολιορκία των Καλαβρύτων, ενώ ήταν παρών στην ορκωμοσία των αγωνιστών και την ύψωση του λαβάρου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στην Αγία Λαύρα, καθότι είχε αδελφό μοναχό εκεί και κατά συνέπεια ισχυρό σύνδεσμο με την Μονή.
Διακρίθηκε ακόμη, στις μάχες της Κέρτεζης, στο Πούσι και στον Λάλα Ηλείας, όπως και στην πολιορκία των Πατρών.
Ήταν επικεφαλής 150 ανδρών, ενώ αγωνίστηκε υπό τις στρατιωτικές διαταγές του Ασημάκη Ζαΐμη και του Παναγιώτη Φωτήλα.
Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1822 πολέμησε ηρωικά στην μάχη του Πουρναροκάστρου, έξω από την Πάτρα, όπου πληγώθηκε και τελικά πέθανε. Ο τάφος του βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου έξω από το χωριό Κρυσταλλόβρυση-(Μπαρδικώστα) της πρώην Επαρχίας Πατρών.
Παναγιώτης Κόσκορης:(Σαβανοί),Καλλιφώνιο, Καλαβρύτων. Έλληνας οπλαρχηγός, αγωνιστής της επανάστασης του 1821, με σημαντική δράση και προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα. Συμπολεμιστής του Ξενοχρήστου κατά την πολιορκία των πύργων και απελευθέρωση των Καλαβρύτων.
Ανδρέας Σαρδελιάνος: Οπλαρχηγός και αγωνιστής του 1821 από την Κερπινή. Σκοτώθηκε στην μάχη του Μ. Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά 24 Ιουνίου 1827.
Ο Δημήτριος Ινδαρές (Δημητράκης Ινταρές) ήταν αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 από το Λειβάρτζι Καλαβρύτων με σημαντική Δράση. Όπως επίσης ο Ξαντάκης Τομαράς που σκότωσε δύο τούρκους εισπράκτορες 14 Μαρτίου 1821 κ. α.
Αναφέρουμε και την οικογένεια των προγόνων του Δημητρίου Σταθακόπουλου από το Λευκάσιο Καλαβρύτων, με επίσης ιστορική καταγωγή, καθώς ο εκ μητρός του πρόγονός, ήταν ο Φιλικός Ιωάννης Τσερνοτόπουλ(ο)ς.
Καραγιωργάκης Μπαμπίλης: Σημαντικός Αγωνιστής του 1821 από το Αγρίδι Αροανίας Καλαβρύτων.
Γιάννης Χονδρογιάννης (1765-1834). Γεννήθηκε στο Μάζι των Καλαβρύτων, έγινε Κλέφτης, κάπος και σωµατοφύλακας του Ασηµάκη Ζαΐµη. Πρωτοστάτησε στα προεπαναστατικά γεγονότα της 16 Μαρτίου 1821 στη Χελωνοσπηλιά της Λυκούριας.
Μουρλογιώργης από το Πάος.
Χρυσανθακόπουλος Στάθης, και Αναγνωστόπουλος Αναγνώστης εκ Δεσινού Καλαβρύτων. Πολέμησαν σε πολλές μάχες όπως και στην απελευθέρωση των Καλαβρύτων, υπό τον Ξενοχρήστο Καμενιανίτη και τον Ζαΐμη. Απόγονος του εκ Δεσινού αγωνιστή Αναγνωστόπουλου είναι ο φουστανελοφόρος που βρίσκεται απόψε μαζί μας και τιμά την εκδήλωση, ένα απ’ τα νεότερα μέλη του Ομίλου απογόνων Αγωνιστών του 1821.
Θεοφίλης Θεοφιλόπουλος εξ Αναστάσεως Καλαβρύτων.
Τσούνης Αντώνιος, Αμβροσιάδης Ιωάννης και άλλοι από το Δροβολοβό Καμενιάνων Καλαβρύτων. Σημαντικοί κατηχητές-Ιερολοχίτες και πρωτεύοντα στελέχη της Φιλικής Εταιρίας με σπουδαία προεπαναστατική και επαναστατική δράση κατά το 1821. Κ.α.
ΣΗΜΕΡΑ 202 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ
2023. Είναι πασιφανές σήμερα, ότι η χώρα μας διέρχεται μια απίστευτη πολιτική, κοινωνική, οικονομική, πνευματική και ηθική κρίση.
Επικρατούν παντού η δημαγωγική κενολογία, η αδίστακτη καπηλεία των ιδεών, οι λεκτικοί μύδροι, το αγοραίο υβρεολόγιο και οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί.
Κυριαρχούν σήμερα η απάνθρωπη προπαγάνδα, η τρομοκρατία των συστημικών ΜΜΕ, ο φόβος του θανάτου, η πολιτική και ιδεολογική παραπλάνηση, η αδίστακτη δημαγωγία, η εμετική κολακεία, η κυνική αδιαφορία και ο ηθικός ξεπεσμός.
Η Ελλάδα μας βρίσκεται σε μετα-κορωνοϊκή καταστολή που έχει δημιουργήσει πολλά αρνητικά για την πατρίδα μας. Η μεταναστευτική λαίλαπα συνεχίζει σαρώνοντας την εθνική και κοινωνική μας συνοχή. Δεν είναι μόνο αυτά αλλά και η προσπάθεια εκπόρθησης του Ελληνικού στοιχείου από γειτονικά κράτη. Μέσα σ’ αυτά και η «Συνθήκη των Πρεσπών» με ότι αυτό συνεπάγεται. Η οικονομική καταστροφή διαλύει τις ελληνικές επιχειρήσεις και φτωχοποιεί τους Έλληνες πολίτες, ενώ παράλληλα η γνωστή εχθρική Τουρκία συνεχίζει και κλιμακώνει τις απειλές χρήσης βίας, δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα, ως αποτέλεσμα της ελληνικής συνεχούς υποχωρητικότητας και των δυτικών εξαρτήσεων.
Κοινή όμως πεποίθηση είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει. Δεν νοείται η χώρα αυτή, που πέρασε τόσες και τόσες εθνικές περιπέτειες και επέζησε, να μείνει τώρα «με σταυρωμένα τα χέρια» αναμένοντας τον θάνατό της.
Όταν εμείς τρωγόμαστε κάποιοι άλλοι κάνουν «πάρτι».... Η Επανάσταση δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση της Ελληνικής Ιστορίας. Μήπως ήρθε η ώρα να ιδρύσουμε μια νέα Φιλική Εταιρία;;
Ας πορευτούμε λοιπόν αντλώντας δύναμη απ’ το τότε. Κι ας γνωρίζουμε καλά πώς, εκεί που τελειώνει η λεβεντιά τα όριά της, αρχίζει η αγιοσύνη.
Το μήνυμα των αγωνιστών του εικοσιένα δεν ολοκληρώνεται με την εδαφική απελευθέρωση τμήματος της χώρας, αλλά συνεχίζεται με την οριοθέτηση των προσωπικών ευθυνών του καθενός μας απέναντι σε αυτή μέχρι σήμερα.
Δόξα και τιμή σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Ζήτω το αθάνατο εικοσιένα.
Η Ιστορία μας δεν
Επαναλαμβάνεται αγαπητοί μου,
συνεχίζεται…
Κι εμείς είμαστε μέρος αυτής. Ας αφήσουμε το λαμπερό αποτύπωμά μας!!
Ευχαριστώ που με ακούσατε!!
Παραθέτω εδώ την ομιλία μου επειδή μου ζήτησε πολύς κόσμος να την δημοσιεύσω. Ευχαριστώ το KALABRYTA NEWS για την φιλοξενία.
ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΜΕΝΙΑΝΙΤΗ
Αιδεσιμολογιότατε, κύριε Δήμαρχε Καλαβρύτων, κύριε Αντιδήμαρχε, κύριε εκπρόσωπε της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αγαπητέ μας κ. Αντώνη Πετμεζά γραμματέα του Δ. Σ. του Ιστορικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών Γενών της Ελλάδας. Κύριοι εκπρόσωποι της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης. Κύριε Αθανάσιε Τζώρτζη συγγραφέα και ιστοριοδίφη, εκδότη του Ιστορικού Λεξικού της Επαρχίας Καλαβρύτων. Κύριε πρόεδρε της Κοινότητας Λεχουρίου, κυρία πρόεδρε του Συλλόγου Λεχουριτών και Κερασοβινών Πάτρας. Λοιποί εκπρόσωποι κοινοτήτων, Συλλόγων και άλλων φορέων του τόπου μας. Σας καλωσορίζουμε σήμερα σε αυτή την όμορφη αετοφωλιά της πατρίδας μας, στον ιστορικό Πύργο του Λεχουρίτη που το 1821 έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στα τότε τεκταινόμενα για την απελευθέρωση των Καλαβρύτων και της Ελλάδας.
. Εδώ φυλακίστηκε φυλασσόμενος, ο Αρναούτογλου μετά την απελευθέρωση της πόλης των Καλαβρύτων, 21 Μάρτη 1821 μετά από πενθήμερη μάχη. Εδώ επίσης φιλοξενήθηκε ο βασιλιάς Όθωνας με την βασίλισσα Αμαλία κατά την περιοδεία τους στην Πελοπόννησο-διερχόμενοι με τη συνοδεία τους μέσω Καπρίβαινας των Καμενιάνων, την Άνοιξη του έτους 1840.
Χαιρετίζουμε λοιπόν την παρουσία σας στην σημερινή εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές του εικοσιένα, που διοργανώνει η ακούραστη πυργοδέσποινα κ. Ελένη Πορετσάνου σε συνεργασία με τους φορείς του χωριού. Μια εκδήλωση που θα την χαρακτήριζα σαν την κορυφαία του φετινού καλοκαιριού. Η κ. Ελένη Πορετσάνου συνεχίζει να προσφέρει πολιτισμό στον τόπο μας με την διοργάνωση τόσο σπουδαίων εκδηλώσεων, με δικούς της πόρους και πρωτοβουλία, και την ευχαριστούμε!
Η γνώση της ιστορίας μας αγαπητοί μου, αποτελεί πολύ ουσιαστική συνιστώσα για τη διατήρηση των αξιών και των ιδανικών της γενέτειρας της δημοκρατίας και του πνεύματος.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 1821
Απόγονοι των Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Παπαφλέσσα, Μπότσαρη, Μαυρομιχάλη, Ζαΐμη, Νοταρά, Πετμεζά, Πλαπούτα και άλλων μορφών της ηρωικής Επανάστασης του ΄21 συνεχίζουν να συγκροτούν σήμερα τον Πατριωτικό Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος που ιδρύθηκε το 1938.
Σ΄ αυτό μας το αφιέρωμα θα αναφερθούμε στους Καλαβρυτινούς μέλη του Ομίλου σήμερα, αλλά και σε κάποιους πρωτοπόρους αγωνιστές της εποχής εκείνης τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν σε μια ομιλία να καλυφθούν όλα τα ονόματα εκείνων που έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα. Όλα τα χωριά είχαν αγωνιστές που σαν ποτάμι ρίχτηκαν στην μάχη για την λευτεριά.
1821, χρονιά ορόσημο για την Εθνική μας Παλιγγενεσία. Τότε που ενωμένοι οι Έλληνες πολέμησαν με το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος» και αποτίναξαν τον τουρκικό ζυγό μετά από τετρακόσια χρόνια βασάνων και σκλαβιάς. Η τιμή του προβαδίσματος βέβαια ανήκει στα Καλάβρυτα και τα Καλαβρυτοχώρια. 17 Μαρτίου 1821 του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου της Αγίας Λαύρας, ένθα φυλάσσεται και η κάρα του, συγκεντρώθηκαν όλοι οι εντόπιοι αγωνιστές και έγινε η ορκωμοσία από τον εθνεγέρτη Π. Π. Γερμανό. Κατόπιν επιτέθηκαν στους Τούρκους των Καλαβρύτων και μετά από πενθήμερη μάχη, 21 Μαρτίου απελευθέρωσαν την πόλη και τα Καλαβρυτοχώρια. Πρώτη απελευθερωθείσα πόλη, για να απλωθεί η φλόγα κατόπιν σε όλη την Ελλάδα .Το γεγονός εκείνο της απελευθέρωσης θεωρείται και είναι θαύμα για τον ελληνισμό. Παρόμοια θαύματα έχουν πραγματοποιήσει πολλές φορές ενωμένοι οι Έλληνες, όταν η διχόνοια η δολερή δεν κυριαρχούσε στις ψυχές τους. Ας αντλήσουμε παραδείγματα από εκείνον τον υπέρ βωμών και εστιών αγώνα και για το σήμερα, που πολλά μαύρα σύννεφα περιζώνουν την πατρίδα μας, που θεσμοί υπονομεύονται, οι αξίες διαβρώνονται, οι αρετές μυκτηρίζονται (περιφρονούνται και κατακρίνονται περιγελώντας τες), οι συνειδήσεις δοκιμάζονται και οι πολίτες που πιστεύουν σε αξίες διασύρονται και εμπαίζονται. Ας κρατήσουμε ψηλά τις σημαίες των ιδανικών μας.
1823, Εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Ελλήνων για το ποιος θα κυβερνήσει. Διχόνοια: αιώνια παθογένεια της φυλής μας.
Ξεκινώντας, τιμής ένεκεν αναφέρουμε εδώ και την οικογένεια Κολοκοτρωναίων που είχαν και δεσμούς συγγένειας σε τούτο το χωριό. Ομιλούμε για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που θεωρείται από πολλούς ως η σημαντικότερη στρατιωτική φυσιογνωμία της Ελλάδας μετά τον Μ. Αλέξανδρο.
Επίσης θεωρήσαμε σκόπιμο, να καταθέσουμε εδώ τιμής ένεκεν ονόματα Λεχουριτών και Κερασοβινών Αγωνιστών με πρώτο τον Οπλαρχηγό Καπετάν Γιώργη (Παπαδόπουλος) Λεχουρίτη και τους αγωνιστές Γ. Γαλάνη, Αγγελή Πορετσάνο, Αυγουστή Λαδά, Β. Πέπα, Δήμο Λάγιο, Χρύσανθο Κουρόγιαννο, Σπηλιώτη Φασουλάρα, Γ. Σωτήρη, Αν. Οικονόμου, Κ. Λέγουρα, Β. Πατητήρα, Ν. Καραχούσο, Απόστολο Περσάνη, Δήμ. Ρέμπο, Ηλία Τσεκλένη, Δ. Πορετσάνο κ.αλ. Και οι Κερασοβίνοί : Δημήτριος Τσεντούρος ιερέας και φιλικός, καθώς και η οικογένεια Μπέλη σημερινών Γιαννοπουλαίων. Απόγονος του αγωνιστή είναι και ο εξαίρετος συμπατριώτης μας γνήσιος εκφραστής της δημοτικής μας παράδοσης Χαράλαμπος Γιαννόπουλος.
Επιφανείς Καλαβρυτινοί Αγωνιστές του 1821.
Αξίζει εδώ όμως να ξεκινήσουμε και να αναφερθούμε στον Γεώργιο Λεχουρίτη εντόπιο καπετάνιο μιας και σε τούτο τον ιστορικό πύργο του εδώ στο Λεχούρι είχε το στρατηγείο του.
Ο Καπετάν Γιώργης (Παπαδόπουλος) Λεχουρίτης, γιος του Αναγνώστη. Ανέπτυξαν έντονη δράση κατά τους αγώνες της Πατρίδας μας ενάντια στους Τούρκους κατακτητές και ο Γιώργης έφτασε στον βαθμό του χιλιάρχου. Ο Γιώργης Λεχουρίτης σπούδασε στην περίφημη Σχολή του Σοπωτού. Στην συνέχεια πήγε στα Επτάνησα και κατατάχθηκε στον Αγγλικό Στρατό, όπου πολύ γρήγορα εξελίχθηκε φτάνοντας στον βαθμό του Λοχαγού. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. Αργότερα, το 1829, παντρεύτηκε την ανεψιά του Θ. Κολοκοτρώνη, Βενέτα, αφού είχε κερδίσει την εκτίμηση τού μεγάλου οπλαρχηγού λόγω της φήμης του κατά τους αγώνες του Έθνους και της μόρφωσής του,
Οικογένεια Ζαΐμη
Ζαΐμης ήταν το επώνυμο της ιστορικής οικογένειας προκρίτων από τα Καλάβρυτα, η οποία προσέφερε πολλές υπηρεσίες στο Γένος κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και αργότερα στο ελεύθερο κράτος. Με τους Φίλιππο Ζαΐμη, 1730, τον πρώτο από την οικογένεια που έγινε προεστός Καλαβρύτων, και Κωνσταντίνο Ζαΐμη, προεστό Καλαβρύτων και βεκίλη του Μοριά στην Υψηλή Πύλη, κυριότεροι εκπρόσωποι της οικογένειας αυτής ήταν: Ασημάκης Ζαΐμης, Προεστός Καλαβρύτων, Κερπινή περίπου 1745 - Ναύπλιο 1826. Γιος τού Παναγιώτη. Σπούδασε στην Πίζα. Πρωτεργάτης τού Αγώνα, υπηρέτησε το έθνος στη διάρκεια τής Επανάστασης. Λέγεται ότι ο Χονδρογιάννης ενέργησε με διαταγή του όταν επιτέθηκε πρώτος εναντίον τουρκικού αποσπάσματος στην Χελωνοσπηλιά Λυκούριας στην (Κλειτορία) στις 16 Μαρτίου 1821.
Ανδρέας Ζαΐμης, Φιλικός, προεστός Καλαβρύτων & κορυφαίος πολιτικός (Κερπινή 1791 - Αθήνα 1840). Πρωτότοκος γιος τού Ασημάκη. Υπηρέτησε πολιτικά και στρατιωτικά στον Αγώνα, διακρίθηκε για τη μετριοπάθεια του και άσκησε επωφελή επίδραση στα πολιτικά πράγματα τού μαχόμενου Γένους.
Οι επιφυλάξεις του για την ωριμότητα του χρόνου κήρυξης τού Αγώνα δεν τον εμπόδισαν, όταν ήλθε η στιγμή, να πρωτοστατήσει στην κήρυξη της Επανάστασης. Η συμβολή του στη στρατιωτική πορεία των γεγονότων υπήρξε ουσιαστική, (εκστρατεία Δράμαλη, πολιορκία Τριπολιτσάς, πρώτη πολιορκία Μεσολογγίου (1822), μάχη Ακράτας κ.ά.)
Οικογένεια Πετιμεζά
Πετιμεζάς ή Πετμεζάς ήταν το επώνυμο της ιστορικής οικογένειας των Καλαβρύτων, μέλη της οποίας διακρίθηκαν στην πολιτική, στον στρατό και στα γράμματα. Οι γόνοι αυτής διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα Ορλωφικά και στην επανάσταση του 1821. Οι Πετιμεζαίοι εμφανίζονται κυρίως στα Ορλωφικά, όπου 16 μέλη της οικογένειας φονεύτηκαν μαχόμενοι στο χωρίο Σκεπαστό, αλλά και κατά τη διάρκεια των διώξεων των κλεφτών κυνηγήθηκαν άγρια από τους Τούρκους και τους κοτζαμπάσηδες. Με το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821 οι Πετιμεζάδες ανασυγκρότησαν το στρατιωτικό τους σώμα και έλαβαν μέρος σε αρκετές μάχες με επιτυχία.
Αθανάσιος Πετιμεζάς, (1760 - 1804), διάσημος κλέφτης και αρματολός, γιος του Αντώνη Πετιμεζά, υπήρξε αρματολός και αρχηγός της κλεφτουριάς των Καλαβρύτων. Είχε αναγνωρισθεί αρχηγός της κλεφτουριάς των Καλαβρύτων διατηρώντας συνεχή συνεργασία με τους Ζαχαριά και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Κωνσταντίνος Πετιμεζάς (1764 - 1824), στρατηγός και πολιτικός. Γεννήθηκε στα Σουδενά Καλαβρύτων και ήταν γιος του Αντωνίου Πετιμεζά.. πήρε μέρος στην άλωση των πύργων των Καλαβρύτων, στις μάχες της Τριπολιτσάς, του Λεβιδίου, του Ναυπλίου, των Πατρών κ.α
Αναγνώστης Πετιμεζάς (1760 - 1822), αγωνιστής του 1821. Γεννήθηκε στα Σουδενά Καλαβρύτων. Ήταν γιος του Σωτήρη Πετιμεζά, αδελφού του Αθανασίου Πετιμεζά.
Βασίλειος Αθ. Πετιμεζάς (1785 - 1872), αγωνιστής του 21΄ και πολιτικός. Γεννήθηκε στα Σουδενά Καλαβρύτων και ήταν γιος του Αθανασίου Πετιμεζά.
Νικόλαος Πετιμεζάς (1790 - 1865), στρατιωτικός, αγωνιστής του 1821 και πολιτικός. Γεννήθηκε στα Σουδενά Καλαβρύτων και ήταν γιος του Αθανασίου Πετιμεζά.
Γκολφίνος Πετιμεζάς, αρματολός και αγωνιστής του 1821. Γεννήθηκε στα Σουδενά Καλαβρύτων και ήταν γιός του Αθανασίου Πετιμεζά.
Σωτήριος Θεοχαρόπουλος, αγωνιστής και πολιτικός
Γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα Καλαβρύτων και σύντομα κατάφερε να γίνει πρόκριτος της περιοχής.
Χαραλάμπης: Το επώνυμο Χαραλάμπης αναφέρεται στα μέλη αρχοντικής οικογένειας πολιτικών και στρατιωτικών των Καλαβρύτων.
Οικογένεια Φωτήλα
Ο Ασημάκης Φωτήλας, πρόκριτος των Καλαβρύτων, Φιλικός και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821 (Καλάβρυτα 1761-1835) Σε σχέδιο τού Φωτήλα αποδίδεται η επίθεση εναντίον δύο Τούρκων ενοικιαστών φόρων στο Λιβάρτζι των Καλαβρύτων και ο ίδιος πρωταγωνίστησε στην πολιορκία της κωμόπολης, που υποχρέωσε τους Τούρκους πολιορκημένους να συνθηκολογήσουν και να παραδοθούν. Σημαντική επίσης φυσιογνωμία ήταν και ο γιος του Παναγιωτάκης Φωτήλας τον οποίο είχε ερωτευτεί παράφορα η Αϊσέ, κόρη του πασά των Καλαβρύτων Αρναούτογλου και μέσω αυτής μάθαινε πολλά μυστικά για τις κινήσεις των τούρκων.
Οικογένεια Σοφιανόπουλων: Παναγιώτης Σοφιανόπουλος, λόγιος ιατρός (Σοπωτό Καλαβρύτων).
Οικογένεια Σολιώτη
Ο Νικόλαος Σολιώτης, οπλαρχηγός του 1821 καταγόταν από το χωριό Σόλος των Καλαβρύτων, απ' όπου πήρε το επώνυμο του.
Οικογένεια Ζωγράφου
Αθανάσιος Ζωγράφος, γιατρός από τα Καλάβρυτα. Σπούδασε στην Πάδουα. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης κατέφυγε στη Σαλαμίνα, όπου προσέφερε περίθαλψη στους Αθηναίους που είχαν καταφύγει εκεί.
Ασημάκης Σκαλτσάς, οπλαρχηγός του 1821
Γεννήθηκε στα Σουδενά Καλαβρύτων, όπου από τις 19 Μαρτίου 1821 με τον Νικόλαο Σολιώτη έστειλαν μήνυμα στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που αναφερόταν στην κήρυξη της Επανάστασης.. Κατ’ άλλους στον Παπαφλέσσα.
Αναγνώστης Στριφτόμπολας,
Ο Δημήτριος - Αναγνώστης Στριφτόμπολας από την Κέρτεζη Καλαβρύτων. Σπουδαίος αγωνιστής του 1821. Κατά την προεπαναστατική περίοδο συνεργάστηκε με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Σκοτώθηκε στη μάχη του Λεβιδίου.
Ο Ξενοχρήστος Νικολόπουλος – Καμενιανίτης
Έλληνας οπλαρχηγός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από τους Καμενιάνους και γενάρχης της οικογένειάς μου.
Έλαβε την ονομασία «Ξενοχρήστος», ενώ έπειτα έγινε γνωστός και ως «Καμενιανίτης».
Το καλοκαίρι του 1820 χτύπησε με το δικράνι τον Τούρκο σπαή-φοροεισπράκτορα στους Καμενιάνους λέγοντας την ιστορική φράση που σήμαινε πολλά. « Του χρόνου ούτε συ σπαής ούτε εγώ φορολογούμενος». Στους Καμενιάνους προεπαναστατικά, στρατολόγησε και εκπαίδευε άνδρες από τα γύρω χωριά, στην περιοχή της Καπρίβαινας.
Περί τα μέσα Μάρτη του 1821 ύψωσε την πρώτη επαναστατική σημαία στους Καμενιάνους και κατόπιν μετέβη στα Καλάβρυτα. Συμμετείχε από τους πρώτους στην πολιορκία των Καλαβρύτων, ενώ ήταν παρών στην ορκωμοσία των αγωνιστών και την ύψωση του λαβάρου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στην Αγία Λαύρα, καθότι είχε αδελφό μοναχό εκεί και κατά συνέπεια ισχυρό σύνδεσμο με την Μονή.
Διακρίθηκε ακόμη, στις μάχες της Κέρτεζης, στο Πούσι και στον Λάλα Ηλείας, όπως και στην πολιορκία των Πατρών.
Ήταν επικεφαλής 150 ανδρών, ενώ αγωνίστηκε υπό τις στρατιωτικές διαταγές του Ασημάκη Ζαΐμη και του Παναγιώτη Φωτήλα.
Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1822 πολέμησε ηρωικά στην μάχη του Πουρναροκάστρου, έξω από την Πάτρα, όπου πληγώθηκε και τελικά πέθανε. Ο τάφος του βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου έξω από το χωριό Κρυσταλλόβρυση-(Μπαρδικώστα) της πρώην Επαρχίας Πατρών.
Παναγιώτης Κόσκορης:(Σαβανοί),Καλλιφώνιο, Καλαβρύτων. Έλληνας οπλαρχηγός, αγωνιστής της επανάστασης του 1821, με σημαντική δράση και προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα. Συμπολεμιστής του Ξενοχρήστου κατά την πολιορκία των πύργων και απελευθέρωση των Καλαβρύτων.
Ανδρέας Σαρδελιάνος: Οπλαρχηγός και αγωνιστής του 1821 από την Κερπινή. Σκοτώθηκε στην μάχη του Μ. Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά 24 Ιουνίου 1827.
Ο Δημήτριος Ινδαρές (Δημητράκης Ινταρές) ήταν αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 από το Λειβάρτζι Καλαβρύτων με σημαντική Δράση. Όπως επίσης ο Ξαντάκης Τομαράς που σκότωσε δύο τούρκους εισπράκτορες 14 Μαρτίου 1821 κ. α.
Αναφέρουμε και την οικογένεια των προγόνων του Δημητρίου Σταθακόπουλου από το Λευκάσιο Καλαβρύτων, με επίσης ιστορική καταγωγή, καθώς ο εκ μητρός του πρόγονός, ήταν ο Φιλικός Ιωάννης Τσερνοτόπουλ(ο)ς.
Καραγιωργάκης Μπαμπίλης: Σημαντικός Αγωνιστής του 1821 από το Αγρίδι Αροανίας Καλαβρύτων.
Γιάννης Χονδρογιάννης (1765-1834). Γεννήθηκε στο Μάζι των Καλαβρύτων, έγινε Κλέφτης, κάπος και σωµατοφύλακας του Ασηµάκη Ζαΐµη. Πρωτοστάτησε στα προεπαναστατικά γεγονότα της 16 Μαρτίου 1821 στη Χελωνοσπηλιά της Λυκούριας.
Μουρλογιώργης από το Πάος.
Χρυσανθακόπουλος Στάθης, και Αναγνωστόπουλος Αναγνώστης εκ Δεσινού Καλαβρύτων. Πολέμησαν σε πολλές μάχες όπως και στην απελευθέρωση των Καλαβρύτων, υπό τον Ξενοχρήστο Καμενιανίτη και τον Ζαΐμη. Απόγονος του εκ Δεσινού αγωνιστή Αναγνωστόπουλου είναι ο φουστανελοφόρος που βρίσκεται απόψε μαζί μας και τιμά την εκδήλωση, ένα απ’ τα νεότερα μέλη του Ομίλου απογόνων Αγωνιστών του 1821.
Θεοφίλης Θεοφιλόπουλος εξ Αναστάσεως Καλαβρύτων.
Τσούνης Αντώνιος, Αμβροσιάδης Ιωάννης και άλλοι από το Δροβολοβό Καμενιάνων Καλαβρύτων. Σημαντικοί κατηχητές-Ιερολοχίτες και πρωτεύοντα στελέχη της Φιλικής Εταιρίας με σπουδαία προεπαναστατική και επαναστατική δράση κατά το 1821. Κ.α.
ΣΗΜΕΡΑ 202 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ
2023. Είναι πασιφανές σήμερα, ότι η χώρα μας διέρχεται μια απίστευτη πολιτική, κοινωνική, οικονομική, πνευματική και ηθική κρίση.
Επικρατούν παντού η δημαγωγική κενολογία, η αδίστακτη καπηλεία των ιδεών, οι λεκτικοί μύδροι, το αγοραίο υβρεολόγιο και οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί.
Κυριαρχούν σήμερα η απάνθρωπη προπαγάνδα, η τρομοκρατία των συστημικών ΜΜΕ, ο φόβος του θανάτου, η πολιτική και ιδεολογική παραπλάνηση, η αδίστακτη δημαγωγία, η εμετική κολακεία, η κυνική αδιαφορία και ο ηθικός ξεπεσμός.
Η Ελλάδα μας βρίσκεται σε μετα-κορωνοϊκή καταστολή που έχει δημιουργήσει πολλά αρνητικά για την πατρίδα μας. Η μεταναστευτική λαίλαπα συνεχίζει σαρώνοντας την εθνική και κοινωνική μας συνοχή. Δεν είναι μόνο αυτά αλλά και η προσπάθεια εκπόρθησης του Ελληνικού στοιχείου από γειτονικά κράτη. Μέσα σ’ αυτά και η «Συνθήκη των Πρεσπών» με ότι αυτό συνεπάγεται. Η οικονομική καταστροφή διαλύει τις ελληνικές επιχειρήσεις και φτωχοποιεί τους Έλληνες πολίτες, ενώ παράλληλα η γνωστή εχθρική Τουρκία συνεχίζει και κλιμακώνει τις απειλές χρήσης βίας, δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα, ως αποτέλεσμα της ελληνικής συνεχούς υποχωρητικότητας και των δυτικών εξαρτήσεων.
Κοινή όμως πεποίθηση είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει. Δεν νοείται η χώρα αυτή, που πέρασε τόσες και τόσες εθνικές περιπέτειες και επέζησε, να μείνει τώρα «με σταυρωμένα τα χέρια» αναμένοντας τον θάνατό της.
Όταν εμείς τρωγόμαστε κάποιοι άλλοι κάνουν «πάρτι».... Η Επανάσταση δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση της Ελληνικής Ιστορίας. Μήπως ήρθε η ώρα να ιδρύσουμε μια νέα Φιλική Εταιρία;;
Ας πορευτούμε λοιπόν αντλώντας δύναμη απ’ το τότε. Κι ας γνωρίζουμε καλά πώς, εκεί που τελειώνει η λεβεντιά τα όριά της, αρχίζει η αγιοσύνη.
Το μήνυμα των αγωνιστών του εικοσιένα δεν ολοκληρώνεται με την εδαφική απελευθέρωση τμήματος της χώρας, αλλά συνεχίζεται με την οριοθέτηση των προσωπικών ευθυνών του καθενός μας απέναντι σε αυτή μέχρι σήμερα.
Δόξα και τιμή σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Ζήτω το αθάνατο εικοσιένα.
Η Ιστορία μας δεν
Επαναλαμβάνεται αγαπητοί μου,
συνεχίζεται…
Κι εμείς είμαστε μέρος αυτής. Ας αφήσουμε το λαμπερό αποτύπωμά μας!!
Ευχαριστώ που με ακούσατε!!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.