HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παπαδόπουλος από Δάφνη: Κεντρικός στόχος μας, είναι να ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής στην Δάφνη, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και εκ νέου υποψήφιος Θανάσης Παπαδόπουλος. Η σ...

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής στην Δάφνη, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και εκ νέου υποψήφιος Θανάσης Παπαδόπουλος. Η συνεχής βροχόπτωση, δεν πτόησε τους κατοίκους της Δάφνης, που υποδέχθηκαν ένθερμα τον Δήμαρχο.
Ο κ. Παπαδόπουλος στην ομιλία του τόνισε οτι "Σήμερα από εδώ, απ’ την Δημοτική Ενότητα Παίων, μπαίνουμε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της Δάφνης. Έχει το συμβολισμό και το νόημα της. Θέλουμε απόψε απ’ τη Δάφνη, ν’ ακουστεί όσο γίνεται πιο δυνατά και πιο καθαρά ότι στην επόμενη περίοδο, η βασική προτεραιότητα του Δήμου Καλαβρύτων, ο κεντρικός πολιτικός στόχος μας, είναι να ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας."
Το κ. Παπαδόπουλος συνόδευαν υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Τοπικοί Πρόεδροι οι οποίοι συνομίλησαν με τους μόνιμους κατοίκους, αφουγκράστηκαν τους προβληματισμούς τους σχεδίασαν την επόμενη μέρα


Ολόκληρη η ομιλία του Θανάση Παπαδόπουλου:

Συνδημότισσες και συνδημότες,
Αγαπητοί συνεργάτες, Φίλες και Φίλοι,
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη σημερινή παρουσία σας εδώ, για την υποδοχή,για τη δύναμη που μάς δίνετε, για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη σας.
Είναι πάντα μεγάλη η χαρά να βρίσκεται κανείς ανάμεσα σε φίλους.
Ανάμεσα σε ανθρώπους με τους οποίους συνδέεται με τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες ανησυχίες αλλά και τις ίδιες ελπίδες και προσδοκίες.
Και μαζί, τους ίδιους στόχους για το αύριο, την ίδια βαθιά πεποίθηση ότι τα βήματα που έγιναν ως τώρα, μέσα σε συνθήκες πραγματικά πολύ δύσκολες και απρόβλεπτες, θα γίνουν πολύ περισσότερα στο μέλλον.
Οι βάσεις έχουν ήδη μπει.
Είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο απ’ ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.
Και πάνω σ’ αυτές τις βάσεις, σ’ αυτά τα θεμέλια, χαράζουμε ήδη τη διαδρομή μας στο μέλλον, με περισσότερη σιγουριά για όλους μας, μ’ ευημερία, με πιο πολλές ευκαιρίες και μεγαλύτερες προοπτικές για εμάς και τα παιδιά μας.
Σήμερα από εδώ, απ’ την Δημοτική Ενότητα Παίων, μπαίνουμε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου.
Δεν είναι τυχαία η επιλογή της Δάφνης.
Έχει το συμβολισμό και το νόημα της.
Θέλουμε απόψε απ’ τη Δάφνη, ν’ ακουστεί όσο γίνεται πιο δυνατά και πιο καθαρά ότι στην επόμενη περίοδο, η βασική προτεραιότητα του Δήμου Καλαβρύτων, ο κεντρικός πολιτικός στόχος μας, είναι να ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας.
Είναι ν’ ανακοπεί η δημογραφική συρρίκνωση του τόπου μας, να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις ώστε οι νέοι άνθρωποι να μένουν εδώ, να δημιουργούν εδώ και να μεγαλώνουν εδώ τα παιδιά τους.
Πολλοί λένε ότι αυτός ο στόχος δεν εξαντλείται στο πεδίο της βούλησης, στο εύρος των δυνατοτήτων και των εφοδίων μιας δημοτικής αρχής.
Ότι είναι ένας στόχος πολύ υψηλότερος, ότι αφορά κυρίως την κυβέρνηση και τις κεντρικές πολιτικές, ότι δεν μπορεί να περιορίζεται στα όρια της χωρικής και διοικητικής ευθύνης και αρμοδιότητας ενός Δήμου.
Ίσως να μην έχουν άδικο.
Όμως, η δική μας δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι δεν είναι για τα εύκολα.
Έχει αποδείξει ότι σηκώνει τα μανίκια και δουλεύει.
Ότι βάζει ψηλά τον πήχη και δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο απ’ το να φτάσει το ύψος του και να τον περάσει.
Ότι φέρνει αποτελέσματα, ότι διεκδικεί, ότι προσπαθεί διαρκώς να ισορροπήσει ανάμεσα στις πολλές και αναντίρρητα υπαρκτές ανάγκες του σήμερα -σε κάθε Δημοτική Ενότητα- αλλά και στο χρέος της, στο χρέος όλων μας, να κοιτάζουμε το Αύριο και να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό.
Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Στο δρόμο της ευθύνης. Χωρίς την παραμικρή ολιγωρία ή παρέκκλιση.
Εμάς θα μας βρείτε εκεί που ο δημότης έχει ανάγκη να δει τον Δήμο δίπλα του, μέσα στο χιόνι όταν θα πρέπει ν’ ανοίξουν οι δρόμοι, θα μάς βρείτε εκεί που πρέπει να σβήσουν οι φωτιές, θα μάς βρείτε ειδικά στη δύσκολη στιγμή του, όπως συνέβη και με τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις.
Εμείς δεν είχαμε, ούτε έχουμε το χρόνο ή την πολυτέλεια για τίποτα περισσότερο απ’ το να είμαστε συνεχώς χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για τον δημότη και τον τόπο.
Η δική μας δουλειά είναι η διοίκηση, είναι το νοικοκύρεμα του Δήμου μας, είναι πώς θα βρούμε τρόπους, πόρους και μέσα ώστε ν’ ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των συνδημοτών μας, κάθε περιοχής και κάθε ηλικίας.
Στις δικές σας ανάγκες, δηλαδή, και στα έργα που κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.
Πολλά απ’ αυτά τα έργα καταφέραμε να τα ολοκληρώσουμε ή να τα ξεκινήσουμε την τετραετία που πέρασε.
Κι όσα δεν καταφέραμε να γίνουν, τα διεκδικήσαμε μ’ επιμονή, τα σχεδιάσαμε, βρήκαμε τους πόρους και τα δρομολογήσαμε.
Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου.
Είναι η αυταπόδεικτη αλήθεια που λέει, με πολύ απλά λόγια, ότι είχαμε διαρκώς ανοικτά τα μάτια μας στις ευκαιρίες, ότι δουλέψαμε μεθοδικά, ότι τρέξαμε, πιέσαμε, βρήκαμε λύσεις ώστε έργα που ήταν μετέωρα, έργα που έρχονταν απ’ το παρελθόν να μπουν σε τροχιά υλοποίησης.
Αυτό κάναμε και για τη Δημοτική Ενότητα Παίων.
Αλλά πριν αναφερθώ σε συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οφείλω να κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά. Μια μικρή παρένθεση.

Αυτά τα τέσσερα χρόνια υπήρξε και εξακολουθεί να εκτυλίσσεται ένα κύμα ακρίβειας, πληθωρισμού και ανατιμήσεων που εξανέμισε το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών.
Ένας μόνιμος βραχνάς για όλα τα σπίτια, για κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό.
Στο Δήμο Καλαβρύτων, ωστόσο, είμαστε περήφανοι ότι δεν γίναμε μέρος αυτής της εικόνας.
Ο Δήμος μας, παρά την κατακόρυφη αύξηση των λειτουργικών δαπανών του, βρήκε τον τρόπο ώστε αυτές οι αυξήσεις να μην μετακυληθούν, να μην περάσουν στους δημότες.
Έτσι, ακόμα και σ’ αυτές τις ανορθόδοξες και μη προβλέψιμες συνθήκες, ο Δήμος μας κατάφερε να εξασφαλίσει οικονομική ισορροπία και εικόνα μεγέθυνσης στον προϋπολογισμό του, χωρίς να επιβαρύνει στο παραμικρό τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σε καμία απ’ τις Δημοτικές Ενότητες.
Με μια φράση, όχι μόνο δεν μπήκαμε στη λογική να ζητήσουμε αυξήσεις, αλλά απεναντίας, φροντίσαμε -με διάφορους τρόπους και διάφορες δράσεις- ώστε το τοπικό εισόδημα ν’ αυξηθεί κι έτσι να ωφεληθούν οι δημότες μας.
Παράλληλα, μέσα σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον βάλαμε σε σειρά τις ανάγκες κάθε Δημοτικής Ενότητας αλλά και κάθε Δημοτικής Κοινότητας, πάντα σε συνεργασία με το σύνολο των φορέων του Δήμου.
Ιεραρχήσαμε τις προτεραιότητες και κάναμε έναν δίκαιο προγραμματισμό στα έργα και στις παρεμβάσεις.
Ειδικότερα για τη Δημοτική Ενότητα Παίων δώσαμε έμφαση σε ανάγκες που αφορούσαν τόσο στις υποδομές και στα δίκτυα της περιοχής όσο και σε παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητα ζωής.
Και παράλληλα, εκπονήσαμε ένα καλά μελετημένο σχέδιο για την επόμενη περίοδο το οποίο έχει απολύτως δεσμευτικό χαρακτήρα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μιλάμε για αόριστες εξαγγελίες ή για εκθέσεις ιδεών αλλά για έργα που έχουν ήδη διασφαλισμένους πόρους και ορατό και συγκεκριμένο ορίζοντα υλοποίησης.
Επιπλέον, αυτή τη φορά έχουμε στα χέρια μας κι ένα ακόμα πολύ χρήσιμο εργαλείο.
Την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Καλαβρύτων, Αιγιάλειας και Ερυμάνθου, πρόγραμμα στο οποίο ο Δήμος Καλαβρύτων έχει οριστεί ως Συντονιστής και το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει -στην υλοποίηση του - δράσεις όπως η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος κι η εικόνα των οικισμών μας, δράσεις ενίσχυσης της επισκεψιμότητας στην περιοχή, προώθηση της έξυπνης διαχείρισης των οικισμών, έργα παρακολούθησης και διαχείρισης των νερών μας, ανάδειξη τόπων με ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, κάτι που αφορά ιδιαίτερα την Δημοτική Ενότητα Παίων.
Δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.
Για την Δημοτική Ενότητα Παίων, αυτή την τετραετία, έχουν ολοκληρωθεί μικρότερης κλίμακας έργα και παρεμβάσεις που ξεπέρασαν τα 700.000,00€ από ΣΑΤΑ - ανταποδοτικούς και δημοτικούς πόρους,
Αναφέρω ενδεικτικά:
 Δημιουργία τριών (3) γηπέδων 5Χ5 σε Πάος και Δάφνη
 Δημιουργία Γυμναστηρίου Δάφνης
 Αναπλάσεις - Πλακόστρωτα εσωτερική οδοποιία και βελτιώσεις σε όλους τους οικισμούς.
 Φωτισμός Παιδικών Χαρών
 Αναβάθμιση των Σχολικών Μονάδων με την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, ολική ανακαίνιση κτιρίου Λυκείου Δάφνης κ.α.
 Κατασκευή ενός χιλιομέτρου τσιμενταυλάκων
 Καθαρισμός και συντήρηση χιλιομέτρων αγορτικού οδικού δικτύου
Σχεδιάσαμε, δρομολογήσαμε και εξασφαλίσαμε πόρους για έργα μεγάλης κλίμακας που έρχονται ν’ αναβαθμίσουν αποφασιστικά τις υποδομές της περιοχής και να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των δημοτών.
Στον τομέα της ύδρευσης, ολοκληρώθηκε το Σύστημα Τηλεμετρίας στη Δάφνη και μπαίνουμε οριστικά σε μια σύγχρονη εποχή για τη διαχείριση και την εξοικονόμηση του νερού και ενέργειας.

Είναι ένα σύστημα συνεχούς ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου, ειδοποίησης για τις βλάβες και τις διαρροές και ελέγχου των υποδομών μας, με συνολικό προϋπολογισμό 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα επεκταθεί σε όλη τη Δημοτική Ενότητα, σε όλο το Δήμο.
Στον τομέα της αποχέτευσης, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ποσό 560.000 ευρώ για το έργο «Αποχέτευση και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στη Δάφνη», το οποίο έχει οριστικά ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Επίσης προβλέπεται και η κατασκευή των αποχετευτικών δικτύων στα τμήματα του οικισμού της Δάφνης που σήμερα δεν εξυπηρετούνται.
Έργο που έλειπε απ’ την Δάφνη και θα έχει τεράστια οφέλη στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ποιότητα ζωής.
Για τον ηλεκτροφωτισμό, ολοκληρώνεται η αντικατάσταση όλων των φωτιστικών με νέας τεχνολογίας φωτιστικά ΛΕΝΤ ενώ είμαστε σε συνεννόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να δρομολογηθεί ένα συντονισμένο έργο υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροδότησης και παράλληλα η εγκατάσταση συστήματος Τηλεμετρίας για την εξοικονόμηση ενέργειας απ’ τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού του Δήμου.
Στον τομέα της Καθαριότητας, δίνουμε έμφαση στην μεγάλη πρόκληση αλλά και αναγκαιότητα της εποχής. Στην ανακύκλωση, που είναι κι η πιο αποφασιστική και σίγουρη απάντηση στις περιβαλλοντικές απειλές κι ανισορροπίες δίπλα μας.
Με Γωνιές Ανακύκλωσης που θα λειτουργήσουν ως σημεία συλλογής και στη Δημοτική Ενότητα Παϊων αλλά και άλλες δράσεις όπως η διαχείριση των Βιοαποβλήτων, με προϋπολογισμό εξοπλισμού 1,2 εκατομμύρια ευρώ και πιλοτική εφαρμογή αρχικά σε Καλάβρυτα, Κλειτορία και αμέσως μετά στις Ενότητες Παϊων και Αροανίας.
Παράλληλα, ενισχύουμε και τον εξοπλισμό στην Καθαριότητα, με την αγορά νέων οχημάτων και εξοπλισμού.
Επιτρέψτε μου εδώ μια αναφορά στο σχεδιασμό μας που αφορά στις ψηφιακές υποδομές του Δήμου που όλοι καταλαβαίνουμε πόσο αναγκαίες είναι στη σημερινή εποχή.
Βασικός στόχος μας είναι, πολύ σύντομα, η παροχή δωρεάν Ίντερνετ σ’ όλο το Δήμο Καλαβρύτων, σ’ όλους τους οικισμούς μας, και της Ενότητας Παίων φυσικά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την Ελλάς-Σατ.
Επίσης, με ποσό 310.000 ευρώ απ’ το πρόγραμμα ΣΜΑΡΤ ΣΙΤΙΣ αναβαθμίζουμε το σύνολο των ψηφιακών συστημάτων και υποδομών του Δήμου.
Στον τομέα της οδοποιίας, ξέρουμε τα προβλήματα, τα ζούμε κι εμείς μαζί σας.
Σε πρώτη φάση, με πόρους απ’ την ΣΑΤΑ 2023, βελτιώνουμε την εσωτερική οδοποιία των Δημοτικών Ενοτήτων. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Διεκδικούμε μ’ επιμονή περισσότερα χρήματα και περισσότερες παρεμβάσεις. Τόσο απ’ την Περιφέρεια όσο και κεντρικά απ’ την κυβέρνηση.
Κι αυτή η επιμονή και η διεκδίκηση μας αποδίδει.
Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε καλά νέα και την ανακοίνωση μιας δέσμης νέων έργων βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος με την σημερινή εικόνα των δρόμων μας.
Αυτό, λοιπόν, αλλάζει. Έχουμε κάνει -όλον αυτό τον καιρό- όλη την προετοιμασία ώστε πολύ σύντομα να δούμε ένα διαφορετικό οδικό περιβάλλον και στην Δημοτική Ενότητα Παίων, ακόμα κι αν η αρμοδιότητα αυτής της ευθύνης δεν αναφέρεται εξ ολοκλήρου στο Δήμο.
Στο Δήμο, όμως, αναφέρεται κι ανήκει η ευθύνη της συνεχούς διεκδίκησης.
Κι αυτό κάνουμε. Διεκδικούμε. Με μόνο γνώμονα, το πως θα πάμε μπροστά, το πως θα είμαστε πιο χρήσιμοι και πιο αποτελεσματικοί στους δημότες μας.
Μιλάμε για τους δρόμους και το οδικό δίκτυο.
Αμετακίνητος στόχος μας είναι η αναβάθμιση της «111».
Εδώ δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω.
Ο δρόμος της «111» είναι χαρακτηρισμένος ως δευτερεύων διαπεριφερειακός άξονας ανάπτυξης και άρα έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε άμεσα να μπει σ’ ένα πλάνο εκσυγχρονισμού.
Και θα μπει. Θα το κάνουμε εμείς να μπει.
Θα το καταφέρουμε, όπως καταφέραμε τόσα και τόσα στα χρόνια που πέρασαν.
Παράλληλα προωθούμε την πρόταση που έχει διατυπωθεί για την μελέτη σύνδεσης της Δάφνης με την “111” με νέα - ευθεία - χάραξη .
Σε ό,τι αφορά στους κοινόχρηστους χώρους, η παιδική χαρά Δάφνης έχει ήδη περιληφθεί στην συνολική πρόταση μας στο Πράσινο Ταμείο για την τοποθέτηση οργάνων άθλησης εξωτερικού χώρου.
Ενώ ανάλογες παρεμβάσεις έρχονται και σ’ όλες τις Κοινότητες της Ενότητας Παίων.
Μέσα στο 2021 ολοκληρώθηκαν παραπάνω από 14 νέοι, σύγχρονοι παιδότοποι στον Δήμο Καλαβρύτων.
Ένας απ’ αυτούς στη Δάφνη κι ένας άλλος στο Πάος.
Θα πάμε σε κάθε γωνιά της Δημοτικής Ενότητας, με αντίστοιχης εμβέλειας παρεμβάσεις – δηλαδή παρεμβάσεις καταλυτικές για την εικόνα και λειτουργία τους - στην Αμυγδαλιά, στα Νάσια, στο Πάος, στο Βεσίνι, στο Δεχούνι, στην Ποταμιά, στο Πεύκο, στη Σκοτάνη, στη Χόβολη.
Θα επαναλάβω ότι και εδώ θα είναι πολύτιμη η βοήθεια της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης η οποία θα δώσει έμφαση και προτεραιότητα στα χωριά μας.
Στο ζήτημα των αναπλάσεων, εδώ έχουμε να πούμε ότι ολοκληρώσαμε την μελετητική προετοιμασία για την Δημοτική Ενότητα Παίων, με έργα όπως η πολύ σημαντική ανάπλαση της πλατείας Πάου και οι διαδρομές δίπλα απ’ την οδό «111», παράλληλα με την ανάπλαση των πεζοπορικών διαδρομών Αροανίου-Λάδωνα που θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Στη δε Δάφνη -κι όλοι ξέρουμε πόσο αναγκαίο είναι- σχεδιάζουμε Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης, στο πλαίσιο της καλύτερης χωροταξικής οργάνωσης και λειτουργίας της περιοχής και προχωρούμε στην ολοκλήρωση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας της Δημοτικής Κοινότητας, κάτι που θα είναι πολύ χρήσιμο για τις επόμενες παρεμβάσεις μας.
Παράλληλα, με έργο που έχει συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 1,9 εκατομμύρια ευρώ για όλο το Δήμο Καλαβρύτων, δρομολογούμε την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Δάφνης, του Γυμνασίου και του Λυκείου Δάφνης και του Δημοτικού Σχολείου στο Πάος.
Στο ίδιο πλαίσιο, ενισχύουμε τις Σχολικές Μονάδες στη Δημοτική Ενότητα και είμαστε πολύ κοντά σε κάθε αίτημα τους.
Στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής.
Ενισχύουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», διευρύνουμε -ακόμα περισσότερο- τις δράσεις του Κέντρου Κοινότητας σ’ όλες τις Δημοτικές Ενότητες, δρομολογούμε νέες δομές κοινωνικής στήριξης, όπως η δημιουργία Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενισχύουμε το ρόλο του Δήμου ως την πρώτη στάση κάθε ανάγκης για κάθε δημότη και για κάθε νοικοκυριό, μ’ έμφαση στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Παράλληλα προωθούμε ένα συνολικό πρόγραμμα διασύνδεησς - αναβάθμισης πολιτιστικών υποδομών όλων των δημοτικών ενοτήτων, όπως και την ανάπτυξη μιας μεγάλης σύγχρονης αθλητικής υποδομής σε κάθε ενότητα.
Ειδικότερα εστιάζουμε στην αναβάθμιση του γηπέδου της Δάφνης με νέες συμπληρωματικές υποδομές άθλησης και εξοπλισμό.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου εκσυγχρονισμού του ΚΕΠ στη Δάφνη, ύψους 55.000 ευρώ, επόμενο βήμα είναι οι εργασίες αναβάθμισης των οικημάτων που στεγάζουν τις Δημοτικές Υπηρεσίες.
Στον τομέα της ανάδειξης του σπάνιου φυσικού πλούτου και της τόνωσης της επισκεψιμότητας της περιοχής έχουμε ήδη ολοκληρώσει την μελέτη ενός οργανωμένου και ενιαίου δικτύου πεζοπορικών διαδρομών, μήκους 330 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Ένα δίκτυο που θα διατρέχει όλες τις Δημοτικές Ενότητες και θα συνδέει σημεία ιστορικού, πολιτιστικού και φυσιολατρικού χαρακτήρα, με στόχο την προώθηση εναλλακτικών μορφών Τουρισμού.
Ειδικότερα, τώρα, για τις πηγές του Λάδωνα προωθούμε μελέτη ύψους 207.000 ευρώ με σκοπό την προστασία, την ανάδειξη και αξιοποίηση των πηγών και της ευρύτερης περιοχής σε μια συνολική έκταση 50 στρεμμάτων.
Με τον τρόπο αυτό αποβλέπουμε σε οφέλη όπως η αύξηση της τουριστικής κινητικότητας στην περιοχή και φυσικά η περιβαλλοντική αναβάθμιση.
Στον τομέα της αγροτικής οδοποιίας που είναι επίσης εξαιρετικά κρίσιμος έχουμε ήδη σ’ εξέλιξη έργα 2,9 εκατομμυρίων ευρώ σ’ όλο το Δήμο, με χρήματα που εξασφαλίσαμε απ’ το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Ειδικότερα, για την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας προβλέπεται η τσιμεντόστρωση αγροτικού οδικού δικτύου σε Δάφνη, Σκοτάνη, Πάος.
Όμως εδώ είναι ευκαιρία να πω ότι βασική επιδίωξη μας για την επόμενη περίοδο είναι, σ’ όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, να μην υπάρχει αγροτική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση χωρίς ρεύμα και χωρίς προσβάσιμο οδικό δίκτυο.
Για την άρδευση, έχουμε ήδη προχωρήσει μέσω της δράσης «Τεχνικός Σύμβουλος» της Περιφέρειας, στην επικαιροποίηση της μελέτης για το Αρδευτικό Έργο στο Λάδωνα, ενδεικτικού προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Καταλαβαίνουμε όλοι τα οφέλη αυτού του έργου.
Ένα έργο το οποίο θα επιτρέψει την άρδευση, θα συμβάλλει στην καλύτερη και πιο ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων φυσικών πόρων, στην αύξηση του όγκου των παραγόμενων φυτικών προϊόντων και στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με νέες πιο αποδοτικές, ποιοτικά και οικονομικά.
Ένα από τα ισχυρά χαρτιά του Δήμου Καλαβρύτων είναι ο Τουρισμός.
Στόχος μας τώρα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και μαζί η διασπορά του λεγόμενου τουριστικού «προϊόντος» και των επισκεπτών μας και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες.
Ήδη, πέραν της αναβάθμισης των ψηφιακών μέσων τουριστικής προβολής της περιοχής μας, κάτι που έχει ήδη ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία, επιμένουμε στην πληροφόρηση των επισκεπτών μας για τις ομορφιές, τα ιστορικά και φυσικά μνημεία, τις δραστηριότητες που υπάρχουν σ’ όλο το Δήμο Καλαβρύτων.
Και είναι σημαντικό ν’ αναφέρω ότι είμαστε ήδη σε συνεργασία και με τον Φορέα Διαχείρισης του Γεωπάρκου Χελμού -Βουραϊκού με σκοπό την συντονισμένη δράση προβολής περιοχών όπως, για παράδειγμα, ο Λάδωνας.
Σε συνδυασμό, φυσικά, με το σύνολο των αθλητικών δραστηριοτήτων (ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ) και των δραστηριοτήτων αναψυχής που οργανώνονται εκεί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση ενός μουσικού φεστιβάλ.
Στο ίδιο μήκος κύματος προωθούμε μελέτη για την αξιοποίηση του Δημοτικού Ξενώνα στη Δάφνη ενώ θεωρούμε κομβικής σημασίας τη σύνδεση του Τουρισμού με την Αγροδιατροφή, κάτι που θα δώσει παραπάνω αφορμές στους επισκέπτες να δουν από κοντά κάθε Δημοτική Ενότητα του Δήμου Καλαβρύτων.
Μέσω της ΟΧΕ προωθούμε το πρόγραμμα των “Πρώτυπων Χωριών” για τη Δάφνη και την ανάπτυξη δημοτικής συγκοινωνίας.
Για την τοπική οικονομία - απασχόληση των νέων, στην ΟΧΕ Καλαβρύτων-Αιγιάλειας-Ερυμάν-θου καταθέτουμε πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Στήριξης της Τοπικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο μεταξύ άλλων θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε νέους, σε επιχειρήσεις της περιοχής και σε ενδιαφερόμενους που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή για θέματα που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα.
Φίλες και Φίλοι,
Είναι το έργο, ο σχεδιασμός, η προσπάθεια, η διεκδίκηση και τελικά το αποτέλεσμα που μιλάνε για εμάς.
Είναι η καθαρή μας συνείδηση αλλά κι η καθαρή πραγματικότητα που λέει ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια δουλέψαμε, φέραμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας και καταφέραμε ο Δήμος Καλαβρύτων να κάνει πολλά και αποφασιστικά βήματα μπροστά.
Σ’ αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε και την επόμενη περίοδο.
Ο Δήμος μας έχει ήδη βάλει βάσεις πολύ στέρεες, τα θεμέλια που λέγαμε στην αρχή και τα οποία εγγυώνται μια σίγουρη και ασφαλή πορεία στο μέλλον, για εμάς και τα παιδιά μας.
Ασφαλώς και υπάρχουν ακόμα ελλείψεις.
Όμως, υπάρχει μια διαφορά. Μια μεγάλη διαφορά.
Άλλο τα προβλήματα που κάποιος τα προσπερνά και τα αγνοεί, που δεν δίνει σημασία κι άλλο εκείνος που καθημερινά έχει την αγωνία και αναζητά λύσεις ώστε να τ’ αντιμετωπίσει.
Εμείς ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία.
Σίγουρα, δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε να είμαστε από πλευράς υποδομών αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το βάζουμε κάτω.
Κι η απόδειξη είναι αυτό που είπα στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου στα Καλάβρυτα και θα το επαναλάβω και σήμερα:
Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δημοτική αρχή δεν φρόντισε να εξασφαλίσει και να «τρέξει» ταυτόχρονα έναν τέτοιο αριθμό έργων όπως αυτά που καταγράφονται και «τρέχουν» σήμερα στο Δήμο μας.
Έργα που δίνουν μεγάλη ώθηση στην περιοχή μας, την καθιστούν πρωταγωνίστρια και την κατατάσσουν στους τρεις πιο ελκυστικούς ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα σήμερα.
Έργα που έρχονται να βοηθήσουν όλο το Δήμο, να συντελέσουν στο στόχο μας που είναι να ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας, να υπάρξουν όχι μόνο περισσότερες αλλά και καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους μας.
Είναι έργα που μάς αφορούν όλους, σ’ όλες τις Δημοτικές Ενότητες, και απ’ τα οποία όλοι μας θα ωφεληθούμε στην καθημερινότητα μας, είτε ζει κανείς στην Δημοτική Ενότητα Παϊων, είτε στα Καλάβρυτα, στην Κλειτορία ή στην Αροανία.
Έργα όπως:
Η αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου μας, με 20,5 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ, που ήδη υλοποιείται και έρχεται να εκσυγχρονίσει εκ βάθρων τον πιο σημαντικό πυλώνα προσέλκυσης επισκεπτών -απ’ όλη τη χώρα αλλά και απ’ το εξωτερικό- κατά την χειμερινή περίοδο.
Κι όχι μόνο την χειμερινή περίοδο αλλά και το καλοκαίρι, όπως φάνηκε τον Ιούνιο που μας πέρασε με το Φεστιβάλ Χελμού και τους πάνω από 11.000 επισκέπτες που είχαμε.
Ένα Φεστιβάλ που συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον.
Αλλά και άλλα έργα, όπως:
Το Πλανητάριο «Κόσμος» και το Ανοικτό Θέατρο στην παλιά Μαθητική Εστία Καλαβρύτων, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του ρόλου και την παγκόσμια αναγνώριση του «Αρίσταρχου», ιδίως μετά την ένταξη του στο πρόγραμμα «Σκάι-λάιτ».
Όπως το Κέντρο Ιστορίας και Έρευνας που θα εγκατασταθεί στο παλιό Δημαρχείο Καλαβρύτων αλλά και παρεμφερείς δράσεις, με πρώτες την αξιοποίηση του παλιού Ειρηνοδικείου Κλειτορίας και του Ιστορικού -Διατηρητέου Σχολείου των Λουσών.
Έργα όπως η επέκταση του Οδοντωτού έως την Αγία Λαύρα, το οποίο έχει ήδη πάρει με ΦΕΚ τον χαρακτηρισμό «έργο εθνικής σημασίας». Ή ο αεροδιάδρομος προσγείωσης μικρών αεροσκαφών που έχει ήδη μελετητική ωριμότητα.
Φυσικά, όλα τα μεγάλα οδικά έργα που διεκδικούμε, όπως ο εκσυγχρονισμός της οδού Πούντας-Καλαβρύτων, της οδού Καλαβρύτων -Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας, της «111», της οδού Καλαβρύτων-Αιγίου μέσω Φτέρης, των οδών Καλάβρυτα-Λουσοί-Κλειτορία, Καλάβρυτα-Πριόλιθος-Ψωφίδα-Δάφνη κ.α.
Άλλα και παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας που έρχονται να ενισχύσουν τις δομές μας στην Παιδεία, στην Υγεία, στην κοινωνική πολιτική, όπως το νέο Νηπιαγωγείο Καλαβρύτων, οι νέοι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις στις οποίες κάναμε αναφορά νωρίτερα κ.α.
Όσα έγιναν, τα έργα που ολοκληρώθηκαν, μπορεί να τα δει κανείς - και να τ’ αξιολογήσει - στον αναλυτικό απολογισμό του έργου μας που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συνδυασμού μας.
Όπως εκεί θα δει και το πλήρες πρόγραμμα μας για την επόμενη περίοδο.
Θα ήθελα, όμως, κλείνοντας να μού επιτρέψετε έναν προσωπικό τόνο.
Αυτά τα τέσσερα χρόνια ανοίξαμε τις πόρτες του Δημαρχείου και του γραφείου του Δημάρχου σ’ όλους τους δημότες, λειτουργήσαμε ενωτικά και όχι διχαστικά, δείξαμε και εξακολουθούμε να δείχνουμε -κάθε μέρα και κάθε στιγμή- ότι εμείς δεν διαιρούμε και δεν διακρίνουμε.
Εμείς δεν χαράζουμε όχθες και στρατόπεδα.
Εμείς λειτουργούμε συνθετικά και με συναινέσεις.
Ξέρουμε ότι αν αυτός ο τόπος πέτυχε όσα πέτυχε έως σήμερα, το οφείλει πριν απ’ όλα στο γεγονός ότι ενώσαμε όλοι τις δυνάμεις μας προς την ίδια κατεύθυνση.
Αυτό κάναμε τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, αυτό θα κάνουμε και τώρα.
Αν υπάρχουν φωνές που πιστεύουν ότι η εποχή μας σήμερα επιτρέπει την πολυτέλεια των διχασμών, εμείς δεν θα τις ακούσουμε.
Αυτές οι φωνές θέλουν να γκρεμίσουν κι όχι να χτίσουν.
Είναι εκείνοι που ενοχλούνται που η δημοτική αρχή πέτυχε όσα πέτυχε.
Είναι εκείνοι που μπορεί να ήθελαν η περιοχή μας, αντί ν’ αναπτύσσεται να πηγαίνει προς τα πίσω.
Είναι οι ίδιοι που, έχοντας μάλλον μεγάλη φαντασία, εφευρίσκουν δήθεν προβλήματα ακόμα και στη λειτουργία του Συνεταιρισμού μας, ενός Συνεταιρισμού-πρότυπο για όλη την Ελλάδα και κύριας παραγωγικής «ατμομηχανής» του τόπου μας.
Ας τους κρίνουν οι δημότες.
Ας τους κρίνετε όλοι εσείς.
Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου θα πρέπει να πάρουν την απάντηση τους.
Και θα την πάρουν.
Εμείς, απ’ τις 9 Οκτωβρίου κιόλας -με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και προσπάθεια- θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.
Και ο δικός μας δρόμος είναι ένας.
Μπροστά και μόνο μπροστά, με όραμα, με θέληση κι αποφασιστικότητα να πάμε τον τόπο μας ακόμα καλύτερα και ακόμα ψηλότερα.
Να πάμε ψηλά τον Δήμο Καλαβρύτων, να πάμε ψηλά τη Δημοτική Ενότητα Παίων.
Αυτή η δημοτική αρχή, το έδειξε στην πράξη, ακούει, σέβεται, στηρίζει και φροντίζει τον δημότη.
Έδειξε ότι είναι δίπλα του σε κάθε στιγμή και σε κάθε περίσταση.
Έδειξε ότι τίμησε την εμπιστοσύνη του.
Και αυτό θα κάνει και στην επόμενη θητεία της.
Χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς αποκλεισμούς.
Πάμε για μεγάλη νίκη την άλλη Κυριακή.
Μια νίκη όχι μόνο του συνδυασμού μας, αλλά νίκη όλων των δημοτών και του Δήμου μας.
Σας Ευχαριστώ πολύ!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.