HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παπαδόπουλος από Τριπόταμα: "Ζούμε μαζί - Συνεχίζουμε μαζί για να πάμε τον τόπο μας ακόμα καλύτερα και ακόμα ψηλότερα" (ΦΩΤΟ)

Σε μια εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό, συγκέντρωση, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και εκ νέου υποψήφιος Θανάσης Παπαδόπουλος, μίλησε στα Τριπόταμα σή...



Σε μια εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό, συγκέντρωση, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και εκ νέου υποψήφιος Θανάσης Παπαδόπουλος, μίλησε στα Τριπόταμα σήμερα Κυριακή 1η Οκτωβρίου. Ο κ. Παπαδόπουλος, μίλησε για το έργο της δημοτικής αρχής και το αποτύπωμά της σε κάθε Δημοτική Κοινότητα. Αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για την νέα πενταετία ενώ έκανε αναφορές σε πρόσφατες δηλώσεις των αντιπάλλων τονίζοντας: "Μπορεί κάποιοι να ενοχλούνται που η δημοτική αρχή πέτυχε όσα πέτυχε. Μπορεί να ήθελαν η περιοχή μας, αντί ν’ αναπτύσσεται να πηγαίνει προς τα πίσω.
Είναι οι ίδιοι που, έχοντας μάλλον μεγάλη φαντασία, εφευρίσκουν δήθεν προβλήματα ακόμα και στη λειτουργία του Συνεταιρισμού μας, ενός Συνεταιρισμού-πρότυπο για όλη την Ελλάδα και κύριας παραγωγικής «ατμομηχανής» του τόπου μας."
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυσε τα σχέδιά του για την νέα πενταετία με ιδιαίτερες αναφορές στην Δ.Ε.Αροανίας, ενώ τόνισε οτι "Ζούμε μαζί - Συνεχίζουμε μαζί" αφήνοντας πάλι αιχμές για τους
αυτοδιοικητικούς αντιπάλους του. Κυρίες και Κύριοι,

Ολόκληρη η ομιλία του Θανάση Παπαδόπουλου:
  
Φίλες και Φίλοι,
Είναι διπλή σήμερα η χαρά μου που βρίσκομαι, που βρισκόμαστε εδώ στη Ψωφίδα.
Ο ένας λόγος είναι γιατί είμαστε ανάμεσα σε φίλους.
Ανάμεσα σ’ ανθρώπους με τους οποίους μάς συνδέουν πολλά και πάνω απ’ όλα η αμοιβαία εκτίμηση και η εμπιστοσύνη.
Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί βρισκόμαστε σε μια Δημοτική Ενότητα, στην Ενότητα Αροανίας, όπου το έργο και το αποτύπωμα της δημοτικής αρχής είναι ορατό σε κάθε Δημοτική Κοινότητα.
Ένα έργο που τηρουμένων των αναλογιών, των συνθηκών και των εφοδίων που είχαμε στα χέρια μας την τετραετία που πέρασε, έρχεται να καλύψει κενά χρόνων και να δώσει λύσεις και προοπτικές σε μια περιοχή που έχει όλες τις προϋποθέσεις να προχωρήσει με πολύ γρήγορο βηματισμό μπροστά.
Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για την σημερινή παρουσία σας εδώ, σάς ευχαριστώ γι’ αυτό το ζεστό καλωσόρισμα, για τη στήριξη σας και φυσικά για τη δύναμη που μάς δίνετε.
Χθες, περιοδεύσαμε στις περισσότερες Κοινότητες της Αροανίας.
Ξεκινώντας απ’ το Σοποτό, το Αγρίδι και το Δεσινό, τους Καμενιάνους και το Λεχούρι και αργότερο το Λειβάρτζι.
Σήμερα, πριν από λίγο είμασταν στην Ανάσταση και μετά από εδώ θα πάμε στα Αγράμπελα, στην Πλάκα και φυσικά στις Σειρές.
Όλες αυτές τις μέρες επισκεπτόμαστε κάθε Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Καλαβρύτων και κάθε οικισμό.
Και δεν το κάνουμε μόνο γιατί αυτό επιβάλλει η συνθήκη της προεκλογικής περιόδου.
Άλλωστε, αυτά τα χρόνια ο Δήμος, η δημοτική αρχή, κατά πρώτο λόγο μέσω των Αντιδημάρχων μας και των Προέδρων των Κοινοτήτων, δεν έλειψε ποτέ απ’ την Αροανία.
Ήταν καθημερινά εδώ, ήταν δίπλα στους δημότες, αντιμετωπίζοντας ή προσπαθώντας ν’ αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα και κάθε αίτημά τους στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
Κάνουμε αυτό τον κύκλο επισκέψεων όχι για να μιλήσουμε αλλά κυρίως για ν’ ακούσουμε.
Για ν’ ακούσουμε τη δική σας φωνή, τη γνώμη και την άποψη σας, τις ιδέες και τις προτάσεις σας, τον τρόπο που εσείς πιστεύετε ότι θα πρέπει να κινηθεί στο εξής η δημοτική αρχή ώστε το καλό αποτέλεσμα που είχαμε έως τώρα να το κάνουμε ακόμα καλύτερο στα χρόνια που έρχονται.
Και στα χρόνια που έρχονται η πολιτική μας θα κριθεί και θα βαθμολογηθεί απ’ το πόσο κοντά θα φτάσουμε στο μεγάλο στόχο, στη πιο ζωτική πρόκληση της επόμενης περιόδου.
Και ο στόχος αυτός είναι το πως θα ξαναζωντανέψουμε τα χωριά μας.
Το πως θα βάλουμε φρένο στη δημογραφική συρρίκνωση, στο πως θα δημιουργούμε -πάλι και πάλι, ξανά και ξανά -νέες ευκαιρίες, νέες προοπτικές, νέα αξιόπιστα δίκτυα υπηρεσιών αλλά και κίνητρα στην απασχόληση, στον πρωτογενή τομέα, στην επιχειρηματικότητα, στις υπηρεσίες, σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα και σε κάθε πυλώνα κοινωνικής πολιτικής, ώστε όλοι οι νέοι μας να μένουν εδώ και να μεγαλώνουν εδώ τα παιδιά τους.
Αυτό είναι το νέο μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας.
Να ξαναγεμίσει κόσμο η περιοχή, ν’ ανέβουν οι δημογραφικοί δείκτες, τώρα που επιτέλους έχουμε μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, τώρα που μέρα με τη μέρα πετυχαίνουμε μικρούς ή μεγαλύτερους στόχους που, όμως, όλοι μαζί αθροίζονται σ’ ένα μεγάλο και πολύ ενθαρρυντικό αποτέλεσμα.
Τώρα που ο Δήμος Καλαβρύτων, δικαιωματικά και με το σπαθί του, είναι πια σε θέση προτεραιότητας σε ό,τι αφορά έργα, παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις.
Αυτά τα τέσσερα χρόνια καταφέραμε να ξαναβάλουμε το Δήμο μας στο κάδρο της ανάπτυξης.
Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της πανδημίας και για όσους το ξεχνούν, θέλω να τούς θυμίσω πόσο μεγάλες ήταν οι δυσκολίες αυτές αλλά και οι περιορισμοί εκείνης της περιόδου.
Καταφέραμε, επίσης, να βγάλουμε εντελώς, να εξαιρέσουμε τον Δήμο απ’ την εξίσωση της ακρίβειας που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά απ’ τις αρχές του 2022 και μετά, και ιδίως σήμερα.
Δηλαδή, ενώ όλα αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ ο Δήμος κλήθηκε να πληρώνει τεράστια ποσά σε λειτουργικά κόστη, με πρώτες τις δαπάνες σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε καύσιμα -όπου ο καθένας μπορεί να καταλάβει και να υπολογίσει πόσο αυξήθηκαν- αυτές οι ανατιμήσεις δεν μετακυλήθηκαν στους δημότες.
Αυτές ήταν οι συνθήκες που αναγκαστήκαμε να λειτουργήσουμε την τετραετία που πέρασε.
Και το καλό αποτέλεσμα που πετύχαμε είχε μια πολύ απλή, πολύ δοκιμασμένη και αλάνθαστη συνταγή: Οξυμένα αντανακλαστικά ώστε να προστατεύσουμε τους δημότες μας, νοικοκύρεμα στα οικονομικά και ορθολογικές κατανομές, διεκδίκηση πόρων, μεθοδικότητα, επιμονή, σκληρή δουλειά και προσήλωση στο στόχο.
Περάσαμε την τρικυμία της πανδημίας με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες σε πανελλαδική κλίμακα και αυτός ήταν ο λόγος που πέρυσι ο Δήμος μας βραβεύτηκε σε πανελλήνιο διαγωνισμό.
Περνάμε τώρα και τον κάβο της ακρίβειας με μόνη έγνοια να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση στου δημότες.
Κι όχι μόνο αυτό.
Αλλά ολοκληρώσαμε έργα, διεκδικήσαμε έργα, δημοπρατήσαμε έργα, φέραμε εκδηλώσεις και μεγάλα γεγονότα, ώστε να μεγεθυνθεί ο πλούτος της περιοχής, ν’ αυξηθεί το εισόδημα των δημοτών, να κινηθεί αλυσιδωτά η τοπική οικονομία, απ’ την παραγωγή στο χωράφι και την κτηνοτροφία έως τον Τουρισμό και τις Υπηρεσίες.
Απαντήσαμε, δηλαδή, στην ακρίβεια και στην κακή οικονομική συγκυρία με επιθετικές κινήσεις.
Δεν μείναμε αδρανείς. Κάναμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα απ’ οτιδήποτε άλλο.
Σηκώσαμε τα μανίκια και δουλέψαμε.
Και όταν δουλεύει κανείς έχει σίγουρο και εγγυημένα καλό αποτέλεσμα.
Την επόμενη περίοδο -και πρέπει να το πω αυτό, είναι ευκαιρία να το πω αυτό σήμερα και στη Ψωφίδα- θα έχουμε ένα ακόμα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας.
Ένα εργαλείο που θα υπηρετήσει στοχευμένα και αποφασιστικά το στόχο της βελτίωσης των υποδομών, της λειτουργίας και της εικόνας των χωριών μας.
Είναι η ΟΧΕ, η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Καλαβρύτων, Αιγιάλειας και Ερυμάνθου, στην οποία ο Δήμος Καλαβρύτων έχει ήδη οριστεί ως Συντονιστής.
Πρόκειται για μια δέσμη σημαντικών έργων, με τοπικό χαρακτήρα, που θα αναζωογονήσει την περιοχή μας και θα δώσει νέες δυνατότητες.
Όχι μόνο στο κομμάτι που έχει να κάνει με την οικονομία και την παραγωγή αλλά κυρίως στο κομμάτι της καλυτέρευσης της ζωής όλων μας και κυρίως των νέων μας.
Στο πως θα βλέπουμε τη ζωή μας να βελτιώνεται, με αναπλάσεις, με δράσεις που θα ενισχύουν και θ’ αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε Κοινότητας και κάθε οικισμού, με έργα που θα υπηρετούν το περιβάλλον και την αειφορία της ανάπτυξης, με μια φράση ένα σχέδιο που θα το δούμε άμεσα να ξεδιπλώνεται και να υλοποιείται βήμα -βήμα και βήμα-βήμα να μας πηγαίνει στο Αύριο.
Επιτρέψτε μου, όμως, να έρθω λίγο στα δικά μας.
Σ’ αυτά που αφορούν στη Δημοτική Ενότητα Αροανίας.
Σ’ αυτά που έχουμε δρομολογήσει να γίνουν το επόμενο διάστημα.
Θα προσπαθήσω να τ’ αναφέρω σύντομα και κωδικοποιημένα.
Για την ύδρευση, ήδη «τρέχουμε» την επέκταση του Συστήματος Τηλεμετρίας στην Αροανία. Αυτό σημαίνει αυτόματος, 24ωρος και ψηφιακός ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος του νερού και η καλύτερη δυνατόν διαχείριση του, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη αναβάθμιση των υποδομών και τον έγκαιρο εντοπισμό βλαβών ή διαρροών στο δίκτυο.
Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ ώστε να φτάσουμε στην ωρίμανση αυτού του στόχου.
Και θα τον πετύχουμε.
Για την αποχέτευση, είναι βασική προτεραιότητα τ’ αποχετευτικά δίκτυα και ο Βιολογικός Καθαρισμός Τριποτάμων. Έργο με πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό πρόσημο.
Για τις αναπλάσεις, έχουμε ήδη εκπονήσει πλάνο, δηλαδή μελέτες και προϋπολογισμούς ύψους 560.000 ευρώ για έργα αναμόρφωσης στα Τριπόταμα, στις Σειρές, στο Λεχούρι, στ’ Αγράμπελα και στην Πλάκα.
Στον ηλεκτροφωτισμό, πέραν όλων των άλλων που έχουν γίνει όπως η αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας λαμπτήρες ΛΕΝΤ, η βασική μας επιδίωξη είναι να καταφέρουμε να δρομολογήσουμε την υπογειοποίηση των δικτύων στην Αροανία.
Δεν είναι εύκολο αλλά το διεκδικούμε, με προτεραιότητα στα Τριπόταμα.
Στην Καθαριότητα. Εδώ, όλοι το ξέρετε, είναι καθημερινός ο αγώνας μας να κρατάμε την περιοχή μας φροντισμένη και καθαρή. Και το καταφέρνουμε.
Στην Αροανία σχεδιάζουμε τη δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης. Επίσης, σταδιακά θα επεκταθεί εδώ το σύστημα διαχείρισης Βιοαποβλήτων όπως και το σύστημα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, μέσω της παροχής κινήτρων στους δημότες.
Ακόμα, ενισχύουμε τον εξοπλισμό στην Καθαριότητα, με την αγορά νέων οχημάτων.
Ήδη με ποσό 625.000 ευρώ που θα έρθει απ’ το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», σχεδιάζουμε την αγορά νέου, ηλεκτροκίνητου απορριμματοφόρου, ηλεκτρικού οχήματος για κλαδευτικές εργασίες και οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.
Τώρα, για το Διαδίκτυο και τις ψηφιακές υποδομές μας.
Θα πω ότι με 320.000 ευρώ αναβαθμίζουμε τα ψηφιακά συστήματα του Δήμου, κάτι που θα μειώσει χρόνους, αποστάσεις και ταλαιπωρίες και θα φέρει πολύ κοντά το Δήμο με τον δημότη του.
Κρατείστε, επίσης, ότι βασικός στόχος μας είναι, πολύ σύντομα, η παροχή δωρεάν Ίντερνετ σ’ όλο το Δήμο Καλαβρύτων, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την Ελλάς-Σατ.
Άλλωστε, με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, εξαιτίας του Τηλεσκοπίου μας, του «Αρίσταρχου» στο Χελμό, η συνεργασία μας είναι εδώ και πολλά χρόνια υποδειγματική, συστηματική, ανέφελη και με πολλά αμοιβαία οφέλη.
Για την εσωτερική οδοποιία έχουμε μια καθαρή εικόνα για έργα που πρέπει να πάρουν προτεραιότητα.
Ήδη έχουμε ένα πρώτο πόσο 200.000 ευρώ απ’ τη ΣΑΤΑ που όμως δεν επαρκεί και διεκδικούμε περισσότερα χρήματα ώστε να καλυφθούν οι περισσότερες δυνατόν απ’ τις ανάγκες μας.
Φυσικά, είναι περιττό να ειπωθεί ότι το επαρχιακό οδικό δίκτυο που διατρέχει σήμερα το Δήμο Καλαβρύτων είναι πεπαλαιωμένο, αναχρονιστικό και σε πολλά σημεία του επικίνδυνο.
Μέσα στις πρώτες και βασικές διεκδικήσεις μας είναι η αναβάθμιση της οδού «111», μέσω Ψωφίδας προς Τρίπολη και είναι ο δρόμος Καλάβρυτα-Πριόλιθος-Ψωφίδα.
Εδώ πρέπει να επισημάνω ακόμα ότι στην Ψωφίδα προχωρούμε στην ολοκλήρωση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας, κάτι που θα είναι πολύ χρήσιμο για τις επόμενες παρεμβάσεις μας.
Ενώ, με χρηματοδότηση από δημοτικούς πόρους επεκτείνουμε και το δίκτυο των Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων σε περισσότερα σημεία του Δήμου. Πρόσφατα δε ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση σημείων φόρτισης στα Καλάβρυτα, στην Κλειτορία, στη Δάφνη και φυσικά στη Ψωφίδα.
Για τις παιδικές χαρές, μέσα στην τετραετία που πέρασε παραδώσαμε σ’ όλο το Δήμο 14 νέους παιδότοπους, μεταξύ των οποίων στα Τριπόταμα, στο Λειβάρτζι και στο Αγρίδι.
Επίσης, μέσα στο επόμενο διάστημα προχωρούμε έργα επέκτασης του δικτύου παιδότοπων σ’ όλο το Δήμο αλλά και αναβάθμισης, με νέο εξοπλισμό, στους υφιστάμενους παιδότοπους σε κάθε Κοινότητα.
Για τα σχολεία, στη Δημοτική Ενότητα Αροανίας, ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική η συνεργασία που είχαμε με τις Σχολικές Επιτροπές και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.
Μέσα στο επόμενο διάστημα, στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Ψωφίδας θα δρομολογηθούν έργα εκτεταμένης ενεργειακής αναβάθμισης. Συνολικά δε στο Δήμο Καλαβρύτων η μελέτη μας για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολείων μας φτάνει σε προϋπολογισμό τα 1.879.000 ευρώ και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες.
Στην Κοινωνική Πολιτική που είναι τομέας με ιδιαίτερη σημασία και κρισιμότητα και όπου η προσοχή μας είναι σταθερά τεταμένη, ενισχύουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Διευρύνουμε -ακόμα περισσότερο- τις δράσεις του Κέντρου Κοινότητας σ’ όλες τις Δημοτικές Ενότητες, δρομολογούμε νέες δομές κοινωνικής στήριξης, όπως η δημιουργία Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενισχύουμε το ρόλο του Δήμου ως την πρώτη στάση κάθε ανάγκης για κάθε δημότη και για κάθε νοικοκυριό, μ’ έμφαση στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στον τομέα της εξυπηρέτησης των δημοτών, πέραν της αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών μας και μετά την ολοκλήρωση του έργου εκσυγχρονισμού του ΚΕΠ στη Δημοτική Ενότητα Αροανίας -με ποσό 43.200 ευρώ- επόμενο βήμα είναι οι εργασίες αναβάθμισης των οικημάτων που στεγάζουν Δημοτικές Υπηρεσίες σ’ όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
Θέλω εδώ να κάνω και μια ιδιαίτερη αναφορά.
Και να επισημάνω ότι στους κεντρικούς στόχους μας για την επόμενη μέρα στην Αροανία είναι φυσικά η ανάδειξη της Αρχαίας Ψωφίδας, ως μνημείου με ιδιαίτερο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά και ως στοιχείου που μπορεί να ενισχύσει αποφασιστικά την πολιτιστική και τουριστική φυσιογνωμία όλης της περιοχής.
Απ’ την άλλη πλευρά, έχουμε τη φυσική ομορφιά, τον περιβαλλοντικό πλούτο αυτής της περιοχής, της περιοχής Αροανίας, ως στοιχείου ανεκτίμητου και αναπόσπαστου στις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου μας.
Μάλιστα, έχουμε ήδη ετοιμάσει μελέτη για τη δημιουργία ενός οργανωμένου και ενιαίου δικτύου πεζοπορικών διαδρομών με προϋπολογισμό ύψους 1.800.000 ευρώ.
Ένα δίκτυο μήκους 330 χιλιομέτρων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα περνάει απ’ την Δημοτική Ενότητα Αροανίας και θα συνδέει σημεία, τόπους και προορισμούς με ιστορικό, πολιτιστικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον.
Είναι μια παρέμβαση που θα υπηρετήσει, πέραν όλων των άλλων, και το στόχο του Δήμου Καλαβρύτων για τη διασπορά και τη διάχυση των ωφελειών που προκύπτουν απ’ τον Τουρισμό και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες.
Με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και με γνώμονα την ορθολογική ανάδειξη και την προστασία του.
Στον Τουρισμό, φυσικά, οι δράσεις μας για την Αροανία εκτείνονται και ήδη υλοποιούνται σε πολλές κατευθύνσεις που ξεκινούν απ’ το Καγιάκ κι όλες τις δραστηριότητες άθλησης και αναψυχής στο βουνό και στο ποτάμι έως την προβολή δομών που εκπέμπουν το ιδιαίτερο τοπικό χρώμα αυτής της περιοχής και της παράδοσης της.
Όπως το Κέντρο Λαογραφίας και Λειβαρτζινής Παράδοσης, το οποίο μάλιστα επισκέφθηκε πρόσφατα και η αποστολή που ήρθε στα Καλάβρυτα απ’ την αδελφοποιημένη μ’ εμάς πόλη της Νεμέτσκα της Σλοβακίας, όπως το Λαογραφικό Μουσείο των Καμενιάνων ή ο Πύργος του Λεχουρίτη στο Λεχούρι.
Όμως, είναι ευκαιρία σήμερα να πω κι εδώ στη Ψωφίδα ότι στον Τουρισμό βασικός προσανατολισμός της δημοτικής αρχής μας είναι η δραστική ενίσχυση της αγροδιατροφής ως κεντρικού στοιχείου της τουριστικής φυσιογνωμίας του Δήμου Καλαβρύτων.
Τι σημαίνει αυτό;
Πολύ απλά ότι συνδέουμε τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς μας -σε κάθε Δημοτική Ενότητα- με τον Τουρισμό ώστε οι επισκέπτες να μην έρχονται μόνο για την Ιστορία, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και τις δραστηριότητες βουνού αλλά και για τις γεύσεις και τα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας κι έτσι να γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές τους.
Δημιουργούμε, δηλαδή, μια αλυσίδα που συμμετρικά κατανέμει τα οφέλη σ’ όλους.
Στο τομέα της άρδευσης, πολύ πρόσφατα, στις 19 Σεπτεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αρδευτικού έργου Τριποτάμων-Σειρών της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας.
Με ενδεικτικό προϋπολογισμό της συνολικής παρέμβασης τα 3.740.000 ευρώ.
Είναι ένα έργο τεράστιας σημασίας για την περιοχή -ένα απ’ τα μεγαλύτερα έργα που δρομολογήθηκαν ποτέ στην περιοχή μας- το οποίο στην υλοποίηση του θα περιλαμβάνει την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών μιας έκτασης 3.200 στρεμμάτων.
Στον τομέα της αγροτικής οδοποιίας που είναι επίσης εξαιρετικά κρίσιμος έχουμε ήδη σ’ εξέλιξη έργα 2,9 εκατομμυρίων ευρώ σ’ όλο το Δήμο, με χρήματα που εξασφαλίσαμε απ’ το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Στη Δημοτική Ενότητα Αροανίας έχουν ήδη ολοκληρωθεί νέες παρεμβάσεις αγροτικής οδοποιίας σε μήκος 4,5 χιλιομέτρων συνολικά.
Όμως εδώ -κι είναι ευκαιρία να το επαναλάβω και σήμερα- βασική επιδίωξη μας για την επόμενη περίοδο είναι, σ’ όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, να μην υπάρχει αγροτική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση χωρίς ρεύμα και χωρίς προσβάσιμο οδικό δίκτυο.
Είναι στόχος δύσκολος, που θέλει πολύ προσπάθεια και πολύ επιμονή και ο οποίος, όμως, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα τον πετύχουμε πολύ γρήγορα.
Φίλες και Φίλοι,
Η Δημοτική Ενότητα Αροανίας κάνει βήματα μπροστά.
Κερδίζει διαρκώς έδαφος απ’ τα χαμένα χρόνια.
Δεν είμαι εδώ για να πω ότι έγιναν όλα σ’ αυτή τη γεμάτη από απρόοπτα και πολλές αντιξοότητες τετραετία.
Έγιναν, όμως, πάρα πολλά.
Και θα γίνουν ακόμα περισσότερα.
Έχουμε φροντίσει για να γίνουν περισσότερα.

Εμείς δεν βλέπουμε μέσα από παραμορφωτικούς φακούς.
Δεν βαφτίζουμε τη μέρα νύχτα και το άσπρο μαύρο.
Εμείς μιλάμε πάντα ενωτικά, λειτουργούμε πάντα ενωτικά και με τη γλώσσα της ευθύνης, της συνέπειας και του σεβασμού στο δημότη.
Κι κυρίως μιλάμε με τη γλώσσα του έργου μας που είναι ο πιο αξιόπιστος κι αδιάψευστος μάρτυρας.
Ένα έργο που δίνει νέα πνοή, περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες σ’ όλο το Δήμο Καλαβρύτων, απ’ τα Καλάβρυτα έως την Ψωφίδα και απ’ την Κλειτορία έως το Πάος.
Είναι έργα που για χρόνια διεκδικούσαμε και που επιτέλους έχουν πάρει -ύστερα από πολύ δουλειά κι επιμονή- την οδό της υλοποίησης.
Τα έχω ήδη πει αυτά -την Τετάρτη που μάς πέρασε- στο Σκεπαστό και προχθές στη Δάφνη, όμως θέλω μια πολύ συνοπτική αναφορά να κάνω σήμερα κι εδώ στη Ψωφίδα.
Να πω, δηλαδή, τι έχουμε μπροστά μας ως επιστέγασμα της δουλειάς αυτών των τεσσάρων χρόνων.
Έχουμε πρώτον, το μεγαλύτερο έργο εκσυγχρονισμού που έγινε -απ’ την κατασκευή του- στο Χιονοδρομικό Κέντρο μας και το οποίο είναι ήδη σ’ εξέλιξη.
Ένα έργο 22,6 εκατομμυρίων ευρώ που θα κάνει το Χελμό το βουνό που πολύ σύντομα θα φιλοξενεί το πιο σύγχρονο Χιονοδρομικό Κέντρο στην Ελλάδα κι ένα απ’ τα πιο σύγχρονα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Και εδώ θα έχουμε πολύ γρήγορα ακόμα καλύτερα νέα.
Καθώς έχει ήδη χαρακτηριστεί -απ’ την Κυβερνητική Επιτροπή Μεγάλων Έργων- ως «έργο στρατηγικής σημασίας» η δεύτερη φάση αναβάθμισης του Χιονοδρομικού η οποία και θα εξοπλίσει το Κέντρο με χαρακτηριστικά δωδεκάμηνης λειτουργίας, δηλαδή μεταξύ των άλλων, με συστήματα τεχνητού χιονιού, με υποδομές νυχτερινού φωτισμού, με υποδομές και δίκτυα φιλοξενίας δραστηριοτήτων βουνού πέραν της χιονοδρομίας κ.α.
Δηλαδή, ένα πολυσύνθετο πρότζεκτ που το κόστος του αναμένεται να προσεγγίσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο έρχεται να ικανοποιήσει το όραμα που όλοι είχαμε -όλοι οι δημότες του Δήμου Καλαβρύτων- για το Χιονοδρομικό μας.
Δεν είναι εύκολες κατακτήσεις αυτές.
Κι όμως, είχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Αλλά δε σταματούμε εδώ. Έχουμε κι άλλα πολύ σημαντικά έργα.
Έργα όπως:
Το Πλανητάριο «Κόσμος» που θα στεγαστεί στη Μαθητική Εστία Καλαβρύτων, σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και με αναφορά και σύνδεση στον «Αρίσταρχο», στο Τηλεσκόπιο μας στην κορυφή του Χελμού.
Όπως το Ανοικτό Θέατρο στον περίβολο της Μαθητικής Εστίας, μια πρόταση που ήδη επεξεργαζόμαστε και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση.
Όπως το Κέντρο Ιστορίας και Έρευνας που θα φιλοξενηθεί στο παλιό Δημαρχείο της οδού Κηπουργού στα Καλάβρυτα και θα γίνει ένας νέος πόλος προσέλκυσης επισκεπτών όλο το χρόνο, με προϋπολογισμό 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως η επέκταση του Οδοντωτού στην Αγία Λαύρα, έργο που έχει ήδη πάρει ΦΕΚ κι έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικής σημασίας» αλλά και ο αεροδιάδρομος μικρών αεροσκαφών που έχει ήδη μελετητική ωριμότητα και έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε ν’ αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα ένα πρόβλημα που μάς καίει όλους.
Το αίτημα κι η ανάγκη εκσυγχρονισμού κι αναβάθμισης όλου του βασικού οδικού δικτύου προς την περιοχή μας, πέραν αυτών που είπαμε νωρίτερα για την Ενότητα Αροανίας.
Εδώ πιέζουμε, διεκδικούμε, ζητάμε γρήγορες λύσεις για το σύνολο των οδικών αξόνων.
Δεν θα πω κάτι καινούργιο.
Πούντας-Καλαβρύτων, «111», Καλάβρυτα-Πάτρα μέσω Χαλανδρίτσας, Καλάβρυτα-Φτέρη-Αίγιο, Καλάβρυτα-Λουσοί-Κλειτορία, Καλάβρυτα-Πριόλιθος-Ψωφίδα, όλοι οι δρόμοι είναι ξεχασμένοι σε μια άλλη εποχή κι ανακόπτουν την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής μας.
Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει.
Δεν είναι εύκολο.
Δεν πετάμε στα σύννεφα, δεν πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε όλα και σε λίγο χρόνο.
Όμως, έχουμε όλα τα επιχειρήματα κι όλες τις αλήθειες με το μέρος μας.
Άρα, έχουμε κι όλες τις προϋποθέσεις να πετύχουμε.
Μια κουβέντα για τις σημαντικές παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη τετραετία.
Για έργα, όπως η αναβάθμιση του οδικού δικτύου, του ηλεκτροφωτισμού, της ύδρευσης και της αποχέτευσης, της Καθαριότητας, όπως η ολοκλήρωση του νέου Δημαρχείου Καλαβρύτων, ασφαλώς το σύστημα Τηλεμετρίας για το νερό, η ολοκλήρωση του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου στα Καλάβρυτα, του Κέντρου Πληροφόρησης στο Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά, το Ειρηνοδικείο Κλειτορίας, η αναμόρφωση του Ηρώου μας στην Αγία Λαύρα -του μοναδικού σ’ όλη τη χώρα- και η θεαματική αναβάθμιση των εκδηλώσεων για την επέτειο του 1821 αλλά και των εκδηλώσεων μνήμης για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, σε συνδυασμό με το πολύ σημαντικό έργο ψηφιοποίησης του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που ήδη υλοποιείται αυτές τις μέρες, με προϋπολογισμό 337.000 ευρώ.
Αλλά και πολλά ακόμα, εξίσου σημαντικά και σπουδαία.
Δεν θα τ’ αναφέρω ονομαστικά για χάρη οικονομίας του χρόνου.
Μπορείτε, όμως, να τα δείτε όλα στην ιστοσελίδα του συνδυασμού μας, εκεί που έχει αναρτηθεί ένας κωδικοποιημένος απολογισμός των πεπραγμένων μας απ’ το 2019 και έως σήμερα.
Εκεί θα βρείτε μια πολύ κατατοπιστική σύνοψη των όσων έγιναν σ’ αυτή τη θητεία μας.
Και θα βρείτε ακόμα, σε ηλεκτρονική μορφή, και το αναλυτικό πρόγραμμα μας για την επόμενη περίοδο.
Φίλες και Φίλοι,
Μάς χωρίζει μια εβδομάδα απ’ τις δημοτικές εκλογές.
Και θέλω να πω ότι εμείς -στην Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών για το Δήμο Καλαβρύτων- δεν καταγγέλλουμε, δεν μηδενίζουμε και δεν μεμψιμοιρούμε.
Δεν έχουμε σημαία μας την άρνηση και την οπισθοδρόμηση.
Εμείς πορευθήκαμε και πορευόμαστε παλεύοντας καθημερινά για το σήμερα και κυρίως για το μέλλον.
Και κερδίζουμε. Και προχωράμε.
Αυτή είναι η δουλειά μας.
Μπορεί κάποιοι να ενοχλούνται που η δημοτική αρχή πέτυχε όσα πέτυχε.
Μπορεί να ήθελαν η περιοχή μας, αντί ν’ αναπτύσσεται να πηγαίνει προς τα πίσω.
Είναι οι ίδιοι που, έχοντας μάλλον μεγάλη φαντασία, εφευρίσκουν δήθεν προβλήματα ακόμα και στη λειτουργία του Συνεταιρισμού μας, ενός Συνεταιρισμού-πρότυπο για όλη την Ελλάδα και κύριας παραγωγικής «ατμομηχανής» του τόπου μας.
Ας τους κρίνουν οι δημότες.
Ας τους κρίνετε όλοι εσείς.

Εμείς, όσο εκείνοι θα ψάχνουν τρόπους να κάνουν -κατά κυριολεξία- το άσπρο μαύρο, θα μιλάμε για το μέλλον, θα σχεδιάζουμε το μέλλον, θα κάνουμε συνεχώς βήματα που θα δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή μας.
Και κυρίως στα νέα παιδιά.
Και γι’ αυτό παλεύουμε καθημερινά.
Να πάμε τον τόπο μας από το καλό επίπεδο στο οποίο είναι σήμερα σ’ ένα ακόμα καλύτερο.
Να πολλαπλασιάσουμε τις ευκαιρίες, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και το οικονομικό και παραγωγικό περιβάλλον που θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο πλούτο και εισόδημα στην περιοχή, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε κάθε δομή και δράση που αναφέρεται στην ποιότητα ζωής, στην κοινωνική πολιτική, στην Υγεία και σ’ όλα τα δημόσια αγαθά.
Κι αν υπάρχει ένα δίλημμα σ’ αυτές τις εκλογές είναι απολύτως ξεκάθαρο:
Θέλουμε ο Δήμος μας να συνεχίσει στην ίδια διαδρομή της σιγουριάς, της προόδου των σταθερών βημάτων και της νοικοκυροσύνης ή ψάχνουμε μια πορεία στο άγνωστο και στο ξένο;
Θέλουμε ένα Δήμο σπίτι και αποκούμπι για κάθε δημότη ή έναν Δήμο απρόσιτο, κλειστό και χωρίς πυξίδα που θα μάς γυρίσει χρόνια πίσω;
Είναι τόσο απλή και καθαρή η ερώτηση, όσο απλή και καθαρή είναι κι η απάντηση.
Και η απάντηση θα δοθεί, θα την δώσουμε όλοι μας, την άλλη Κυριακή στις 8 Οκτωβρίου.
Και θα είναι μια απάντηση ηχηρή, δυνατή και πεντακάθαρη.
Μια απάντηση που θα ενώνει και δεν θα διχάζει, μια εντολή που θα δείχνει το δρόμο.
Και ο δρόμος όλων μας είναι μπροστά και μόνο μπροστά, με όραμα, με θέληση κι αποφασιστικότητα να πάμε τον τόπο μας ακόμα καλύτερα και ακόμα ψηλότερα.
Να πάμε την Αροανία μας, ακόμα καλύτερα και ακόμα ψηλότερα.
Δεν είναι υπόσχεση.
Είναι η βεβαιότητα που έρχεται και για την οποία δουλέψαμε πολύ σκληρά τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Σας Ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.