HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κυρ. Μητσοτάκης: Στη λάθος πλευρά της ιστορίας ο Ερντογάν στον πόλεμο του Ισραήλ

Δεν είναι ακόμα αργά να συζητηθεί το μέλλον της Γάζας και να βρεθεί λύση, δήλωσε αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής ο πρωθυπουργός ...



Δεν είναι ακόμα αργά να συζητηθεί το μέλλον της Γάζας και να βρεθεί λύση, δήλωσε αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ετήσιο συνέδριο του Economist, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους «μία λύση μπορεί να υπάρξει, αυτή των δύο κρατών», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του και την εδαφική ακεραιότητά του.
«Δηλώσαμε το προφανές, το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες» τόνισε και επισήμανε για το ψήφισμα του ΟΗΕ πως η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συμπληρώσει: «προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή».
Ερωτηθείς αν υπάρχει χώρος για την ελληνική διπλωματική παρουσία στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήμασταν από τις τρεις χώρες της ΕΕ που μετείχαν στη Σύνοδο της Αιγύπτου, ενώ ο ίδιος επισκέφτηκε το Ισραήλ. «Έχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αλλά και καλές σχέσεις με χώρες της περιοχής«, τόνισε και υπογράμμισε πως «είμαστε αντικειμενικοί σε ό,τι αφορά στη συνολική μας πολιτική».
Μάλιστα διευκρίνισε πως αν γίνει εφικτό να σταλεί δια θαλάσσης ανθρωπιστική βοήθεια, η χώρα μας θα συμμετάσχει, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «δεν μιλάμε με τη Χαμάς, ούτε φιλοδοξούμε να το κάνουμε, γιατί την ορίζουμε ξεκάθαρα ως τρομοκρατική οργάνωση». «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και υπάρχει ανάγκη να ηττηθεί», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν μπορεί κανείς να φαντάζεται λύση της κρίσης, χωρίς μία στρατηγική ήττα της Χαμάς» και ότι «δεν είναι πολύ αργά να αρχίσουμε να συζητάμε το μέλλον της Γάζας και ποιος θα τη διοικήσει, εφόσον η Χαμάς δεν είναι πια στην εικόνα».
Στο ερώτημα εάν θα συνεχιστεί η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτό πρέπει να γίνει και πως είναι αναγκαίο να δοθεί ένα μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα ότι δεν θα παραμείνει μόνη η χώρα.
Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και το χαρακτήρισε κρίσιμο σημασίας στοιχείο για τη διασφάλιση της ελευθερίας.
«Πρέπει να διδαχθούμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και από την ένοπλη διένεξη στη Μέση Ανατολή, ώστε τα κράτη να έχουν τη στρατιωτική ικανότητα και δύναμη να υπερασπιστούν την εδαφική τους κυριαρχία», είπε και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι ανάγκη να δαπανά περισσότερους πόρους, για να υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά εδάφη.
«Η έννοια της στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε οι Ευρωπαίοι με σοβαρότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «η Ελλάδα δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ της για αμυντικούς σκοπούς». «Η άμυνα είναι κρίσιμης σημασίας», είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης.
Για στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σημείωσε ότι υπάρχει μια σημαντική αμυντική στρατιωτική συμφωνία, ενισχυμένες οικονομικές συνεργασίες σε πολλούς τομείς που καθιστούν τη σχέση αυτή ισχυρή.
Για την πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάστηκε περισσότερο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπογραμμίζοντας τις στενές σχέσεις που έχει η χώρα μας με την Ουάσινγκτον και την αναγνώριση, εκ μέρους της αμερικανικής διπλωματίας, του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας.
Στο πώς βλέπει η Ελλάδα τη συνεργασία με την Κίνα, είπε πως υπάρχει μια μεγάλη κινεζική επένδυση στη χώρα και εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία αυτή και με άλλες επενδύσεις, αναφέροντας το επικείμενο ταξίδι του στο τέλος της εβδομάδας στο Πεκίνο. Μίλησε και για τις ενέργειες της ΕΕ με τις οποίες επιδιώκει να ενισχύσει τον τομέα της τεχνολογίας σε επίπεδο ανταγωνιστικό έναντι της Κίνας.
Ως προς τον θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας θα προσπαθήσει να συμβάλει στη διατήρηση του θετικού μομέντουμ, σχολιάζοντας και τη στάση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ λέγοντας ότι «βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, όσο αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς».

ereportaz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ