Ο Σύνδεσμός Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ», συνεχίζει την πορεία του προς το αύριο μεταφέροντας αναμνήσεις απ’ το χθες, α...
Αυτά τα στοιχεία πάντα θα συνοδεύουν την δράση , την προσφορά και παρουσία μας σε κάθε έκφανση της ζωής, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Είναι εκείνα τα στοιχεία που μας ατσαλώνουν την θέληση να συνεχίσουμε προς το αύριο, παραμερίζοντας και αγνοώντας τις όποιες δυσκολίες της ζωής.
Μέσα σ’ όλα αυτά, καθώς και σ’ ένα πνεύμα συναδέλφωσης, αγάπης, αλληλεγγύης, εθελοντισμού, αλλά και προσφοράς, όλοι μαζί: Καμενιανίτες-Δροβολοβίτες και Δεσινιώτες, ας μοιραστούμε το φως του ήλιου που βγαίνει για να φωτίσει όλο τον κόσμο. Ας ανοίξουμε διάπλατα την ψυχή μας, να συνεχίσουμε αταλάντευτοι την προσφορά και την πορεία του Συνδέσμου μας στα δρώμενα του τόπου μας και στον πολιτισμό του, στα κατοπινά χρόνια.
Ας κάνουμε ακόμα καλύτερο τον τόπο μας, για μας και τις επερχόμενες γενιές. Ας δουλέψουμε όλοι συλλογικά με αίσθημα ευθύνης και αγάπης. Έτσι, μέσα σ’ όλα αυτά και μέσα στο πλαίσιο της συλλογικότητας εργάστηκαν και εργάζονται άνθρωποι απ’ τα χωριά μας μέχρι τώρα, αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα με την όποια τους ενέργεια που αποσκοπούσε και αποσκοπεί στο κοινό καλό.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο πνεύμα-ο Σύνδεσμός μας-θα συνεχίζει να υπάρχει, να προκόβει και να είναι μπροστάρης, όπως κατά γενική ομολογία στέκει μέχρι σήμερα στα δρώμενα του τόπου μας.
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
Ταξιδεύοντας στο παρελθόν μας αποκομίζουμε πολλά στοιχεία που μας δυναμώνουν τον βηματισμό, για να πορευτούμε προς το αύριο με αισιοδοξία. Στην παρούσα αναδρομή μας στην ανησυχητική αναζήτηση της πολιτιστικής διαδρομής του Συνδέσμου μας Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών, έχουμε πολλά να θυμηθούμε και να διδαχθούμε, οδεύοντας νοσταλγικά προς το αύριο. Ένα αύριο το οποίο συνοδεύει μια ερημοποιητική τάση της υπαίθρου. Τα ορεινά χωριά της πατρίδας μας και τα δικά μας, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, τώρα ψυχορραγούν κι εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε το καντήλι αναμμένο για να φωτίζει και να συντροφεύει την αέναη περιπλάνησή μας προς το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζουμε και την ιδρυτική πορεία του Συνδέσμου μας που ξεκίνησε ενεργά πενήντα χρόνια πριν.
Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1960 γίνεται προσπάθεια ίδρυσης του Συλλόγου των χωριών μας η οποία δεν ευοδώνεται, καθότι στο διάστημα αυτό οι έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και ο ερχομός της δικτατορίας δεν αφήνουν και πολλές προοπτικές για τούτο. Όμως η προσπάθεια αυτή ξαναέρχεται στο προσκήνιο λίγο πριν την πτώση της δικτατορίας και αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι διαμένοντες στην Αθήνα Καμενιανίτες και Δροβολοβίτες (κυρίως Καμενιανίτες), μετά από συζητήσεις, προβληματισμούς και διεργασίες – καθότι και οι δρόμοι σταματούσαν έξω απ’ τα χωριά με συνέπεια πέραν των άλλων, να δυσκολεύεται η πραγματοποίηση έργων ηλεκτροδότησης – προχώρησαν δυναμικότερα στην προσπάθεια υλοποίησης του στόχου της αρχικής ιδέας, να ιδρύσουν ένα σύλλογο που να καλύπτει τους απανταχού ευρισκομένους από τα χωριά Καμενιανίτες και Δροβολοβίτες αλλά και Δεσινιώτες. Όμως οι Δεσινιώτες δεν ακολούθησαν τότε για διάφορους λόγους αυτή την προσπάθεια. Βέβαια η ένταξή τους πολύ αργότερα-το έτος 2003- έγινε γεγονός βαδίζοντας μαζί και αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Τότε ήταν που μεταφέρθηκε και η έδρα του Συνδέσμου μας στους Καμενιάνους.
Πρωτοπόροι σε αυτή την αρχική ιδέα ίδρυσης του Συλλόγου ήταν: οι Ιωάννης Κ. Καλογερόπουλος, Γεώργιος Δ. Καλογερόπουλος ( Γάκος), Παπαγιάννης Αντωνόπουλος, Αθανάσιος Σταθακόπουλος, Θεόδωρος Νικ. Διδάχος, Χαράλαμπος Κων. Αθανασόπουλος, Κανέλος Κων. Αθανασόπουλος, Ανδρέας Χ. Νικολόπουλος, Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, Χαράλαμπος Α. Αθανασόπουλος, Χρήστος Καλογερόπουλος, Θεόδωρος Λάμπος και πολλοί νέοι τότε των Καμενιάνων οι οποίοι συγκεντρώθηκαν ως τα πρώτα 20 ιδρυτικά μέλη, (τα οποία ο Σύνδεσμος μας βράβευσε προ πενταετίας). Αυτοί με τη νομική συνδρομή του Καμενιανίτη δικηγόρου Αθανασίου Σταθακοπούλου, προχώρησαν στην ίδρυση του συλλόγου με την ονομασία Σύνδεσμος Καμενιανιτών και Δροβολοβιτών Καλαβρύτων με έδρα την Αθήνα και την έγκριση του καταστατικού από τα ιδρυτικά μέλη την 1η Ιουνίου 1973.
Εκλέχθηκε προσωρινή διοικούσα επιτροπή, με πρόεδρο τον αείμνηστο Ιωάννη Κ. Καλογερόπουλο (του Κούντουρου) και κατέθεσε το καταστατικό στο πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο το ενέκρινε με την αριθ. 1255/28-5-1974 απόφασή του και δημοσιεύθηκε με την αριθ. 4405/1-9-1974 όμοιά του.
Ακολούθησαν εκλογές και εξελέγη επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με πρώτο πρόεδρο τον Πρωτοπρ. Ιωάννη Αντωνόπουλο. Σημειώνεται ότι τις πρώτες αυτές εκλογές-που έγιναν στο Πνευματικό Κέντρο του Αγ. Στυλιανού Γκύζη-παρακολούθησε και ο γράφων Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, γνωρίζοντας από κοντά την παλιά εκείνη φουρνιά των Καμενιανιτών.
Στα κατοπινά χρόνια ο Σύνδεσμος μας ανέπτυξε έντονη πνευματική-πολιτιστική πρωτοπόρα δράση, με πλούσιες εκδηλώσεις. Τα γνωστά σε όλους Καμενιάνεια, την Γιορτή Παιδείας που ξέφευγε απ’ τα όρια των χωριών μας, καθότι σ αυτήν βραβεύονταν και συνεχίζουν να βραβεύονται οι αριστεύσαντες μαθητές του Γυμνασίου Ψωφίδος. Αποκορύφωμα ήταν στη συνέχεια, η ίδρυση και λειτουργία του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Καμενιάνων στο πρώην Δημοτικό Σχολείο, το έτος 1999, και το οποίο είναι το αρχαιότερο στην περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων. Αργότερα προστέθηκαν και άλλες δράσεις, όπως ο εθελοντισμός, γιορτή του περιβάλλοντος, αξιοποίηση των ιστορικών στοιχείων, κατασκευή υποδομών εξωραϊσμού και άλλα, που κατέστησαν τον Σύλλογο μας μεταξύ των πρωτοπόρων του τόπου μας κατά γενική ομολογία.
Σε ένδειξη σεβασμού, ευγνωμοσύνης αλλά και μεταλαμπάδευσης των ωφελημάτων της συλλογικότητας, συνεχίζουμε την πορεία μας εορτάζοντας πανηγυρικά τα πενηντάχρονα του Συνδέσμου μας, συγχαίροντας και ευγνωμονώντας τους ιδρυτές, τους διατελέσαντες προέδρους, τα εκάστοτε μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και τα μέλη του Συνδέσμου μας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, ζώντες και τεθνεώτες. Δημιουργήσαμε με αγάπη για τούτο αναμνηστικό δίπλωμα, το οποίο παρουσιάζουμε εδώ, ενώ η επίσημη παρουσίασή του στα μέλη και τους φίλους, θα γίνει στην Γενική μας Συνέλευση και την κοπή της πίτας, την Κυριακή 14-1-2024 ώρα 10.30 στην Αθήνα και στην αίθουσα της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως (Πατησίων 121, 2ος όροφος), σε όλους τους παρευρισκομένους. Χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά. Ευχόμαστε και στα εκατόχρονα για τους επιγενόμενους του Συνδέσμου μας.
Για το Δ. Σ. ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.