HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σώπασε το κλαρίνο του Μπρουκλόγιαννη - Καλάβρυτα και Γορτυνία θρηνούν την απώλεια ενός από τους τελευταίους μεγάλους της Παραδοσιακής μουσικής

Η βόρεια Πελοπόννησος ιδιαίτερα και οι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν αυθεντικά βιώματα, θρηνούν την απώλεια ενός από τους τελευταίους μεγάλ...



Η βόρεια Πελοπόννησος ιδιαίτερα και οι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν αυθεντικά βιώματα, θρηνούν την απώλεια ενός από τους τελευταίους μεγάλους της Παραδοσιακής μουσικής, του κλαρινίστα Γιάννη Μπουλογιάννη από τη Μυγδαλιά (Γλανιτσά) Γορτυνίας (απέναντι στη Δάφνη Καλαβρύτων) που έφυγε την 18 Ιανουαρίου 2024, σε ηλικία 90 ετών για την αιωνιότητα.

Τον Γιάννη Μπρουκλόγιαννη τον είχε συνδέσει όλος ο πληθυσμός της περιοχής Γορτυνίας και Καλαβρύτων με μεγάλες στιγμές της ζωής του και χιλιάδες αναμνήσεις, γάμους, βαπτίσεις, αρραβώνες και εκατοντάδες γλέντια και πανηγύρια στην άγονη γραμμή της βόρειας Πελοποννήσου που υπηρέτησε πάνω από 60 χρόνια.
Μέχρι τη δεκαετία του ’60 στην Αρκαδία και την ορεινή Αχαΐα, δεν υπήρχε κάποιος άλλος επαγγελματίας κλαρινίστας. Όλοι ήταν τριτοκλασάτοι ερασιτέχνες που παράλληλα με τις αγροτικές δουλειές τους έπαιζαν και κάποιο όργανο και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του χωριού τους.
Ο Γιάννης για την εποχή του ήταν μια σκάλα πιο πάνω και πάντα με καλό συγκρότημα. Για πολλά χρόνια είχε μόνιμο τραγουδιστή το Νίκο Τράγκα από του Νάσια και μαζί γύρισαν επί σαράντα χρόνια όλον το Μοριά. Στενή συνεργασία για πολλά χρόνια είχε και με την συμπατριώτισσά του τραγουδίστρια Μαρίνα Πολυχρονοπούλου
Ο Γιάννης Μπρουκλόγιαννης με το Νίκο Τράγκα σε πανυγήρι
Γεννήθηκε το 1935 στην Aμυγδαλιά Γορτυνίας -ένα χωριό που έχει βγάλει πολλούς τραγουδιστές και οργανοπαίχτες- και το πραγματικό του όνομα είναι Γιάννης Πολύδωρας.
Ξεκίνησε από πολύ μικρός το όργανο παίρνοντας μαθήματα από έναν ντόπιο κλαρινίστα, τον Mαλαπέρδα, ο οποίος είχε ζήσει στην Aμερική και τον έλεγαν “μπρούκλη”.
Aπ’ αυτήν τη συναστροφή κληρονόμησε ο Γιάννης το παρατσούκλι “Mπρουκλόγιαννης”.
Kοντά στον Mαλαπέρδα ο Γιάννης έκανε τα πρώτα του βήματα, αλλά αργότερα πήγε στην Aθήνα και πήρε συστηματικά μαθήματα από τον Bασίλη Mπατζή. Oλοκληρωμένος πλέον μουσικός ο Mπρουκλόγιαννης κατέκτησε την περιοχή της Aρκαδίας και των Kαλαβρύτων. Έχει συνεργαστεί αρκετά με τον Στάθη Kάβουρα και τη Φιλιώ Πυργάκη.
Έχει γράψει δεκάδες πασίγνωστα τραγούδια, όπως το πασίγνωστο “Γύραν τα ελατόκλαρα”, «δεν τα τρώγες δεν τα’ πινες καημένε μου Βασίλη» και επίσης το “Ένας αετός τριγύριζε άιντε χρυσέ μ, αετέ σε κλέφτικα λημέρια” αφιερωμένο στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και περιγράφει την επιστροφή του από τη Ζάκυνθο.
H πρώτη φορά που έλαβε μέρος σε φωνοληψία ο Mπρουκλόγιαννης ήταν γύρω στο 1968, που έγραψε δισκάκια με τον τραγουδιστή Nίκο Tράγκα.
Ένα τραγούδι δε, το καγκέλι “Πέρασα απ’ την Tριπολιτσά”, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, είναι σύνθεση του Γιάννη Mπρουκλόγιαννη.
Έκτοτε έχει ηχογραφήσει πολλά τραγούδια με τη Φιλιώ Πυργάκη το Nίκο Tράγκα τον Γιώργο Mπέκιο τον Γιάννη Σιέττο κ.α
Ο Μπρουκλόγιαννης είχε μεγάλη αγάπη για την ύπαιθρο και ελάχιστα δούλεψε στα Αθηναϊκά μαγαζιά, είχε τόσο πολλές δουλειές στα μέρη του που δεν χρειάστηκε να εργαστεί στην Αθήνα.
Παρότι δεν ήταν ο μεγάλος σολίστας ήταν μοναδικός και περιζήτητος στην Αρκαδία και στα Καλαβρυτοχώρια και πληρωνόταν αδρά! Είχε μεγάλες συμπάθειες και γνωριμίες και επικράτησε ολοκληρωτικά στην περιοχή του.
Ιστορικά θα μείνουν τα πανηγύρια κυρίως στα Φίλια και στην περιοχή της Δάφνης που είχε σχεδόν την αποκλειστικότητα με τη Φιλιώ Πυργάκη.
Η κηδεία του δημοφιλούς μουσικού έγινε σήμερα Σάββατο (20 Ιανουαρίου) στην γενέτειρά του με την παρουσία πολλών μουσικών και τραγουδιστών που τον συνόδευσαν με δικά του τραγούδια στην τελευταία του κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ