HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Έρχεται νόμος για τα αυθαίρετα

Σημαντικό νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, το περιβάλλον, την δόμηση και τα αυθαίρετα παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον ...



Σημαντικό νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, το περιβάλλον, την δόμηση και τα αυθαίρετα παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαρά.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ότι «όλη η επικράτεια θα αποκτήσει σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια. Με μια σημαντική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 400 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης δρομολογείται η κατάρτιση ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων που θα ορίζουν τις χρήσεις γης και φυσικά τις προστατευόμενες περιοχές. Θα οριοθετηθούν είπε οικισμοί με συντελεστές δόμησης σε 800 κοινότητες.
Διευθετείται και το χρόνιο πρόβλημα του χαρακτηρισμού δημοτικών δρόμων.
Για την αντιμετώπιση της παράνομης δόμησης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία. Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι με τη χρήση της τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο όποιο αυθαίρετο χτίζεται στην επικράτεια. Είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο καθώς απελευθερώνει τη νόμιμη δόμηση σε όλη την επικράτεια, τονώνει τις επισκευές και απεγκλωβίζει χιλιάδες πολίτες από ένα γκρίζο περιβάλλον αβεβαιότητας δίνοντας προοπτική και πρόσθετη αξία στις περιουσίες τους. Όλα αυτά θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και απαράβατη προεταραιότητα τον σεβασμό του περιβάλλοντος.
Όπως ανέφερε ο κ. Ταγαράς:
-Η ύπαρξη της οδού για την εξυπηρέτηση των ακινήτων θα πρέπει να διακρίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977.
-Οι δρόμοι στους οποίους τα συγκεκριμένα οικόπεδα έχουν «πρόσωπο» θα πρέπει να είναι συγκεκριμένου πλάτους (πιθανώς άνω των 3,5 μέτρων). Μάλιστα θα πρέπει να συνδέονται με διεθνή, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών και να έχει διανοιχθεί με απόφαση κρατικού οργάνου ή να είναι καταχωρημένη στα κτηματολογικά βιβλία με την ένδειξη «Ειδική Έκταση» ή να έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες οδοστρωσίας από αρμόδια αρχή ή οργανισμό, ή να διέρχεται απ’ αυτήν δίκτυο κοινής ωφελείας.
-Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώνουν ειδικό τίμημα (περιβαλλοντικό ισοδύναμο) για την έκδοση οικοδομικής άδειας, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί αργότερα με υπουργική απόφαση και θα κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του οποίου τα κονδύλια θα διατίθενται αποκλειστικά για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, στους δήμους όπου θα βρίσκονται τα συγκεκριμένα ακίνητα.
Η ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση θα είναι μεταβατική έως ότου ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός για όλη την ελληνική επικράτεια που θα καθορίζει με ακρίβεια, για κάθε περιοχή, τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης.
Δημιουργείται ένα πλαίσιο βάσει του οποίου καταρχάς θα εντοπίζονται άμεσα οι νέες αυθαίρετες κατασκευές σε όλη τη χώρα, ιδίως σε παράκτιες και τουριστικές περιοχές, μέσω αεροφωτογραφιών, drones για σάρωση από αέρος των πολεοδομικών παρανομιών και συστήματος τεχνητής νοημοσύνης.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι αρμοδιότητες για τις κατεδαφίσεις θα περάσουν στην Κεντρική Διοίκηση, ενώ, όπως σημειώνει ο κ. Ταγαράς, θα δημιουργηθούν μεικτά κλιμάκια στο πρότυπο της Μυκόνου από υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών και της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, αλλά και συναρμόδιων υπηρεσιών.
Πιθανώς σε πρώτη φάση να επιτραπεί τακτοποίηση αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5 τα οποία «εξυπηρετούν σκοπούς δημοσίου συμφέροντος», προκειμένου να μπορούν να εντάσσονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα, να χρηματοδοτούνται σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανάγκη στατικής ενίσχυσης κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.