HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Ψαλίδι» στο νέο «δικαστικό χάρτη» με Ενιαία στάση Περιφέρειας, Δήμων, Δικηγορικών Συλλόγων και εργαζομένων

Ενιαία στάση αντίδρασης Περιφερειακού Συμβουλίου, Δικηγορικών Συλλόγων και Δήμων στην «αποψίλωση» των δικαστικών υποθέσεων και περιφερειακών...




Ενιαία στάση αντίδρασης Περιφερειακού Συμβουλίου, Δικηγορικών Συλλόγων και Δήμων στην «αποψίλωση» των δικαστικών υποθέσεων και περιφερειακών δομών της Δικαιοσύνης στην Δυτική Ελλάδα
Μπροστά στο κύμα δυσαρέσκειας εκ μέρους των νομικών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αφορμή το «ξήλωμα» και υποβάθμιση Εφετείων, Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων -και στη Δυτική Ελλάδα- ο Νεκτάριος Φαρμάκης κάλεσε εκτάκτως χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο με εισήγηση την απόρριψη, στο σύνολό της, της πρότασης του Υπουργείου Δικαιοσύνης για αλλαγές στον ‘δικαστικό χάρτη’ της χώρας.
Κατά την εισήγησή του χθες ο κ. Φαρμάκης τάθηκε υπέρ ενός κοινού ψηφίσματος Περιφέρειας, Περιφερειακού Συμβουλίου, Δικηγοριών Συλλόγων και τοπικών Δημοτικών αρχών με την οποία θα ζητείται να μην πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο χωροταξικό της δικαιοσύνης, χωρίς διάλογο και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αντιδράσεις των τοπικών αρχών.
«Να προσαρμοστεί το σχέδιο αυτό στην τοπική πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «η ανάγκη συνεννόησης δεν φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον όσον αφορά στον δικαστικό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας. Συνηγορεί δε προς τούτο η ρητή αντίθεση των δικηγορικών συλλόγων, αλλά και η στάση των συλλογικών οργάνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης» ενώ «ουδόλως φαίνεται να υπολογίζεται το αυξανόμενο κόστος των πολιτών για μεγαλύτερες μετακινήσεις για να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμα τους να αποταθούν στον φυσικό τους δικαστή».

Η αντιπολίτευση
Από τη «Νέα Δυτική Ελλάδα» ο επικεφαλής Σπύρος Σκιαδαρέσης, αφού υπενθύμισε πως η παράταξη κατέθεσε από τις 8 Ιανουαρίου σχετική επερώτηση προκαλώντας τη συζήτηση του σοβαρού αυτού θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο» τόνισε ότι «η Περιφέρειά μας πλήττεται καίρια από μια τέτοια μεταρρύθμιση, αφού κινδυνεύουν να καταργηθούν τόσο το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, όσο και μια σειρά Πρωτοδικείων (Αγρινίου, Αιγίου, Καλαβρύτων, Αμαλιάδας), αλλά και πλήθος Ειρηνοδικείων (Βάλτου, Ναυπάκτου, Ακράτας, Δύμης, Αρήνης, Γαστούνης, Ολυμπίων, κλπ.). «Η παράταξή μας συντάσσεται με τις τοπικές κοινωνίες και το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για ακώλυτη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, χωρίς να απαιτούνται εμπόδια και τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις» κατέληξε.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου υποστήριξε ότι «η θέση μας είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου, ενώ ως προς την συγχώνευση Ειρηνοδικείων, θεωρούμε ότι θα πρέπει να προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων των αρμοδίων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν».
«Στην πανδημία συζητούσαμε στο συμβούλιο για τον ακαδημαϊκό χάρτη και την κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων στις πόλεις της περιφέρειας, όπου χάσαμε παταγωδώς. Το ίδιο θα συμβεί, δυστυχώς, και με την επερχόμενη αλλαγή του υγειονομικού χάρτη, που προβλέπει το κλείσιμο νοσοκομείων και άλλων δομών δημόσιας Υγείας, σε βάρος των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας» σύμφωνα με τον κ. Καρπέτα.
 
Ηχηρές παρεμβάσεις Δήμου Καλαβρύτων, Δικηγορικού Συλλόγου και εργαζομένων
Τα Καλάβρυτα «πρωταγωνίστησαν» στη συνεδρίαση με τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων και τους εκπροσώπους των δήμων να επαναλαμβάνουν τις αντιρρήσεις για την υποβάθμιση των Πρωτοδικείων και την κατάργηση των Ειρηνοδικείων σε Ακράτα,  και Καλάβρυτα (συγχώνευση).
«Εμπεριστατωμένη μελέτη, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, για το κατά πόσο αυτός ο νέος ‘δικαστικός χάρτης’ θα συνδράμει στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης στη χώρα» ζήτησε ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή τη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, χωρίς να ληφθεί η υπόψη η ορεινότητα και το δυσπρόσιτο πολλών περιοχών της περιφέρειας.
«Το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων πρέπει να παραμείνει κανονικό, όχι Περιφερειακό. Δεν γίνεται να αποδεχθούμε να δώσουμε έναν μεταβατικό χαρακτήρα στην απονομή της δικαιοσύνη, στην Περιφέρεια ώστε να υποβιβαστούν άμεσα ή σταδιακά» σχολίασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων Ανδρέας Οικονόμου.
Παρεμβάσεις έκαναν και οι εργαζόμενοι με ανάλογες τοποθετήσεις του Προέδρου του Συλλόγου εργαζομένων κ. Γιάννη Δαφαλιά και του Προϊστάμενο Διεύθυνσης της Γραμματείας του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων κ. Παναγιώτη Γιουρμετάκη
 
Αιγιάλεια
«Χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τις αναγκαίες υποδομές, θέλουμε να μεταφέρουμε τις υποθέσεις στην Πάτρα!» σχολίασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, επισημαίνοντας ότι, άλλα έλεγε το Υπουργείο και άλλα το σχέδιο που διέρρευσε πρόσφατα. Ουσιαστικά ο κ. Μπέσκος μίλησε για «παγίδα» που στήθηκε «με υποσχέσεις και σχέδιο άλλο από αυτό που μας έλεγε ο Υπουργός».
Το Πρωτοδικείο Αιγίου, με 3.000 υποθέσεις, είναι στα πρώτα τρία της χώρας σε αναλογία υποθέσεων και αναλογούντων δικαστών, με 166 ευρώ κόστος εκδίκασης κάθε υπόθεσης, χαμηλότερο από το μέσο κόστος μιας εκδίκασης στην Πάτρα, υποστήριξε.
«Είναι αντίφαση να μιλάμε για επιτάχυνση της δικαιοσύνης και μείωση του λειτουργικού κόστους ενώ στην έκθεση που έχει στα χέρια της Κυβέρνηση και με τις αποφάσεις που λαμβάνονται, τα κόστη θα μεγαλώσουν!» υποστήριξε ο κ. Μπέσκος. Επισημαίνοντας, ιδιαίτερα για τις τριμελείς συνθέσεις του Πρωτοδικείου ότι, η μεταφορά των υποθέσεων στην Πάτρα, θα διπλασιάζει το χρόνο έκδοσης των αποφάσεων!
Στην ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία «μεταφέρει και τη βούληση των δημοτών μας» να μην γίνει δεκτό το πόρισμα του Υπουργείου αναφέρθηκε η Μαρία Ιατροπούλου, Αντιδήμαρχος Αιγιαλείας και προϊστάμενη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου. «Δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία υποβάθμιση της περιοχής» ανέφερε ακόμη ζητώντας «να λάβουν θέση και οι βουλευτές»

ρεπορταζ Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος - Νίκος Κυριαζής 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.