Στον ιδιαίτερο ρόλο της Ιερά Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου ως «ιερό προσκύνημα της Ορθοδοξίας που κάθε χρόνο ελκύει χιλιάδες επισκέπτες απ’ τη...
Το Συνέδριο οργανώνεται απ’ την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη κ.κ. Ιερώνυμου από κοινού με το Studium Historicorum Ecclesiasticorum του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με θέμα «Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά Οδοί».
Περισσότεροι από 30 έγκριτοι θεολόγοι απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στις εργασίες του Συνεδρίου που φιλοξενούνται στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων.
Στον χαιρετισμό του προς τους συνέδρους ο Δήμαρχος Καλαβρύτων σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στο Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων, σ’ αυτό το μνημείο- σύμβολο της Ορθοδοξίας που το εκτόπισμα και η ακτινοβολία του υπερβαίνουν κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, φυλάσσεται ένας απ’ τους σπουδαιότερους πνευματικούς θησαυρούς του Χριστιανισμού, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας η οποία, κατά την παράδοση, λέγεται ότι έχει την ευλογία και της ίδιας της Υπεραγίας Θεοτόκου.
«Η εικόνα είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και εκτιμάται ότι φιλοτεχνήθηκε μόλις πενήντα χρόνια μετά τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Δεν μιλάμε δηλαδή μόνο για ένα πολύτιμο θρησκευτικό κειμήλιο αλλά και για ένα στοιχείο σύμφυτο με τη Γέννηση της ίδιας της Ορθοδοξίας, για έναν ισχυρό δεσμό που συνδέει το Φως εκείνης της περιόδου με το σήμερα αλλά και με το πάντα», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Προσθέτοντας ότι «είμαστε περήφανοι που αυτός ο πνευματικός και εκκλησιαστικός θησαυρός βρίσκεται στο μοναστήρι μας, σαν μια διαχρονική πηγή προστασίας, πίστης και ευλογίας».
Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος έκανε στον χαιρετισμό του μια συνοπτική ιστορική αναφορά στις επιθέσεις που σε διάφορες ιστορικές περιόδους δεχόταν το Μέγα Σπήλαιο χωρίς ωστόσο ποτέ καμία απειλή να φτάσει έως την θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελιστή Λουκά.
«Ακόμα και τον Δεκέμβριο του 1943, όταν αυτή η περιοχή έγινε ο τόπος που συντελέστηκε το μεγαλύτερο και το πιο αποτρόπαιο έγκλημα των Γερμανών ναζί στην Ελλάδα της Κατοχής, στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου οι κατακτητές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την εικόνα της Παναγίας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων.
Και πρόσθεσε ότι η Ιστορία έχει γράψει ότι στο μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, λίγες μόνο μέρες πριν το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, στις 8 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί κατακτητές οδηγούν στο θάνατο 16 επισκέπτες και μοναχούς τους οποίους κατακρημνίζουν απ’ το βράχο ενώ άλλοι δέκα μοναχοί εκτελούνται στη θέση «Σταυρός». Οι Γερμανοί έβαλαν φωτιά στο Μοναστήρι, έκαψαν ό,τι είχε απομείνει απ’ τη φωτιά του 1934 αλλά την εικόνα της Παναγίας δεν κατάφεραν να την βρουν.
«Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν τη δύναμη της Θείας Χάρης, εξηγούν γιατί το Μέγα Σπήλαιο είναι ένα ιερό προσκύνημα της Ορθοδοξίας που κάθε χρόνο ελκύει χιλιάδες επισκέπτες απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναρίθμητους προσκυνητές που εδώ βρίσκουν μια πραγματική πνευματική όαση και ένα δυνατό σύνδεσμο με την Πίστη και την Αγάπη», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο Άγιος και Ένδοξος Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς υπήρξε ο πρώτος αγιογράφος και η εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας μια απ’ τις τρεις πρώτες εικόνες της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο ίδιος φιλοτέχνησε και τις πρώτες αγιογραφίες των Αγίων Αποστόλων, το δε Ευαγγέλιο και το Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων που συνέγραψε θεωρούνται η πρώτη και ακριβέστερη πηγή της Ορθόδοξης Εικονογραφίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.