HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πίεση για ρευστότητα στη συνάντηση Συνεταιρισμών με Πρωθυπουργό

Μέτρα όπως το πολυδιαφημισμένο 5.2 για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, το οποίο προϋποθέτει σοβαρές αποταμιεύσεις από πλευράς κτηνοτ...



Μέτρα όπως το πολυδιαφημισμένο 5.2 για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, το οποίο προϋποθέτει σοβαρές αποταμιεύσεις από πλευράς κτηνοτρόφων προκειμένου να υλοποιηθούν, δύσκολα μπορούν να σταθούν και να επιταχύνουν την παραγωγική ανάταση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφές επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των συλλογικών σχημάτων της Θεσσαλίας.
To μήνυμα των συνεταιριστών ως προς την ρευστότητα ήταν άμεσο, με τους ίδιους να υποστηρίζουν ότι οι έως τώρα προσπάθειες είναι μάλλον αδύναμες.
Με τη συζήτηση στη συνέχεια να μεταφέρεται στις επικείμενες δομικές αλλαγές της ΚΑΠ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επανέρχεται στις 19 προτάσεις για την αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη συνάντηση, υποστήριξε πως πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στους επαγγελματίες αγρότες σε όλα τα καθεστώτα της ΚΑΠ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, διαβεβαίωσε πως θεωρεί πυλώνα ανάπτυξης του αγροτικού τομέα του συνεταιρισμούς και στάθηκε ανοιχτός σε προτάσεις ώστε η πρόταση αυτή να γίνει πιο συγκεκριμένη ενόψει της τροποποίησης που γίνεται με ορίζοντα τις ευρωεκλογές.
Η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού
«Όπως βλέπετε, οι συναντήσεις και οι συσκέψεις για τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, και ειδικά τα θέματα της Θεσσαλίας, είναι συχνές και θέλαμε να δώσουμε συνέχεια στην προηγούμενη συζήτησή μας για να συζητήσουμε λίγο πιο αναλυτικά και να ακούσουμε τις απόψεις των θεσμικών εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα.
Όπως είστε συγκεντρωμένες και συγκεντρωμένοι σήμερα σε αυτό το τραπέζι, δεν θα επαναλάβω εισαγωγικά αυτά τα οποία είπαμε και την προηγούμενη φορά, να σταθώ μόνο σε δύο σημεία τα οποία νομίζω ότι έχουν ένα ενδιαφέρον και χάριν της επικαιρότητας: δρομολογήθηκε η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει να μπορούμε να προσφέρουμε χαμηλού κόστους ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Είναι μία σημαντική παρέμβαση η οποία, αν μη τι άλλο, εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για έναν σημαντικό συντελεστή κόστους για πολλούς από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.
Tο δεύτερο το οποίο θέλω να τονίσω και νομίζω ότι είναι και επίκαιρο: λαμβάνοντας υπόψιν το πού βρισκόμαστε στον ευρύτερο εκλογικό κύκλο, σε τρεις μήνες από τώρα, κάτι λιγότερο από τρεις μήνες, θα έχουμε ευρωεκλογές και ένα από τα σημαντικά ζητήματα τα οποία θα κληθούμε να συζητήσουμε στις ευρωεκλογές θα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Η άποψη η δική μας είναι πολύ σαφής και διατυπωμένη και σε επίπεδο Υπουργού: χρειάζονται παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και άμεσες παρεμβάσεις. Ήδη, το Υπουργείο έχει καταθέσει μία σειρά από σκέψεις στο Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τα εργαλεία της ΚΑΠ.
Αλλά ενδεχομένως θα χρειαστεί και μια πιο ουσιαστική μεσομακροπρόθεσμη συζήτηση, η οποία πιθανώς να φτάσει και στο δικό μας το επίπεδο, για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούμε την πράσινη μετάβαση και τι σημαίνει αυτό για τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα.
Να τονίσω επίσης, τελειώνοντας, πόση σημασία αποδίδουμε -και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο εκφράζεται και σε αυτό το τραπέζι- στη γενικότερη συνεργασία στον πρωτογενή τομέα.
Ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε στηρίξει τα συνεργατικά σχήματα μέσα από μια σειρά από φορολογικά και άλλα κίνητρα και επενδύουμε και στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία και σε αυτή την ποιοτική μετάπτωση του πρωτογενούς μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος μπορεί πραγματικά να είναι ανταγωνιστικός, καινοτόμος και εξαγωγικός, έτσι ώστε η αξία η οποία δημιουργείται, ειδικά όσον αφορά στις εξαγωγές μας, να μπορεί να παραμένει στη χώρα και να την καρπώνονται όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής και της μεταποιητικής αλυσίδας. Σταματώ εδώ, και πάλι καλώς ήρθατε και είμαστε στη διάθεσή σας να ακούσουμε τις σκέψεις σας».
Νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Θεσσαλίας – Παρούσα και η ΕΘΕΑΣ

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δρομολογήθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης «να μπορούμε να προσφέρουμε χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε επίπεδο δεκαετίας».
«Ενα από τα σημαντικά ζητήματα που θα κληθούμε να συζητήσουμε στις ευρωεκλογές είναι το τι θα γίνει με την ΚΑΠ. Η δική μας άποψη είναι ότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και ήδη το υπουργείο έχει καταθέσει μια σειρά από σκέψεις στο συμβούλιο υπουργών. Ενδεχομένως να χρειαστεί μια πιο ουσιαστική μεσομακροπρόθεση συζήτηση, η οποία ίσως φτάσει και στο δικό μας επίπεδο, για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούμε την πράσινη μετάβαση και τι σημαίνει αυτό για τις υποχρεώσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη αξία στα συνεργατικά σχήματα στον πρωτογενή τομέα. «Τα έχουμε στηρίξει μέσα από φορολογικά και άλλα κίνητρα. Επενδύουμε και στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία, έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να είναι ανταγωνιστικός, καινοτόμος και εξαγωγικός. Ετσι ώστε η αξία που δημιουργείται, ειδικά όσον αφορά τις εξαγωγές μας, να μπορεί να παραμένει στη χώρα και την καρπώνονται όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας», κατέληξε.
Νέα σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε χώρα, σήμερα, Παρασκευή (15/03) στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους Αγροτικών Συνεταιρισμών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Παρών στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Παύλος Σατολιάς, ενώ από την πλευρά των Αγροτικών Φορέων και Συνεταιρισμών παρευρέθηκαν οι κ.κ. Χρήστος Σουλιώτης, Γιώργος Μηλιώνης, Αθανάσιος Καραΐσκος, Χρήστος Τσιτσιρίγγος, Παναγιώτης Καλφούντζος, Στέφανος Διακομής, Ιωάννης Κράββαρης, Ιωάννης Κίτσιος, Χρήστος Τασιούλας, Κωνσταντίνος Αλεξίου, Νίκος Μπαλάσκας και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Μόσχος Κορασίδης.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. αναφέρθηκε στα έντονα προβλήματα των αγροτών και των Συνεταιρισμών και ειδικότερα στα σημαντικά θέματα της Θεσσαλίας, που ήταν και βασικό αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης. Ο κ. Σατολιάς ζήτησε την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων, ούτως ώστε να υπάρξει στοιχειώδης ρευστότητα για την επανέναρξη των καλλιεργητικών εργασιών ενόψει των ανοιξιάτικων σπορών. Εξίσου σημαντικά είναι τα ζητήματα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων και κάθε μορφής πάγιων εγκαταστάσεων και μόνιμου φυτικού κεφαλαίου, που υπέστησαν ζημιές.
Όσο αφορά τη δημοσιοποίηση της μελέτης από την ολλανδική εταιρεία, η ΕΘ.ΕΑ.Σ. αναφέρθηκε στη δική της μελέτη και ότι θα συμμετάσχει στο δημόσιο διάλογο μέσω των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση για την αντιπλημμυρική προστασία, την εξοικονόμηση νερού άρδευσης, καθώς και το σωστό μείγμα καλλιεργειών και εκτροφών για να διατηρηθεί παραγωγικός ο πρωτογενής τομέας της Θεσσαλίας. Η εικόνα στην Κάρλα από μόνη της προϋποθέτει ένα θέμα άμεσων απαντήσεων, τόσο για την αποκατάσταση των εδαφών και την απομάκρυνση των νερών, όσο και για την αποζημίωση του πραγματικού εισοδήματος, που χάνουν οι πλημμυροπαθείς, ώστε να μην εγκαταλείψουν την περιοχή.
Συνεχίζοντας, ο κ. Σατολιάς αναφέρθηκε στην πιο πρόσφατη συνάντηση του Προεδρείου της ΕΘ.Ε.Α.Σ. με τον πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκαν μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα. Ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς έθεσε ξανά επί τάπητος το θέμα του αυξημένου κόστους παραγωγής, που επηρεάζει τους αγρότες και δη την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τόνισε δε, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, πως κατατέθηκαν από την ΕΘ.Ε.Α.Σ. προτάσεις επί πέντε κρίσιμων θεμάτων, τόσο προς τον πρωθυπουργό, όσο και προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, που αφορούν τα κάτωθι:
Προτάσεις βελτίωσης και απλοποίησης της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 – Τεκμηριωμένες θέσεις για την αξιοποίηση των ενισχύσεων και τη στήριξη της παραγωγής.
Ανάγκες Αγροτικών Συνεταιρισμών σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ – Κατανομή 50 ΜW στο πλαίσιο του μέτρου «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι»
Κόκκινα Δάνεια – Συνεργασία της ΕΘ.Ε.Α.Σ. με τον υπουργό Επικρατείας, κ. Μάκη Βορίδη για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος που απασχολεί παραγωγικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
Προτάσεις της ΕΘ.Ε.Α.Σ. για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά αγροτικών προϊόντων και τροφίμων – Προστασία των παραγωγών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, τη νοθεία των ΠΟΠ προϊόντων, καθώς και τις ελληνοποιήσεις.
Πρόνοια για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου.
Ταυτόχρονα, σε διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, τον λόγο έλαβαν οι Πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών, μελών της ΕΘΕΑΣ, οι οποίοι ανέπτυξαν τα επιμέρους θέματα, τόσο των αποζημιώσεων και της έλλειψης ρευστότητας, όσο και των ειδικών παρεμβάσεων συγκεκριμένων περιοχών.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη
«Οι συναντήσεις και οι συσκέψεις για τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και ειδικά τα θέματα της Θεσσαλίας, είναι συχνές και θέλαμε να δώσουμε συνέχεια στην προηγούμενη συζήτησή μας για να συζητήσουμε λίγο πιο αναλυτικά και να ακούσουμε τις απόψεις των θεσμικών εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα» είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες: «δρομολογήθηκε η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει να μπορούμε να προσφέρουμε χαμηλού κόστους ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Είναι μία σημαντική παρέμβαση η οποία, αν μη τι άλλο, εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για έναν σημαντικό συντελεστή κόστους για πολλούς από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μιλώντας για την ΚΑΠ, δήλωσε: «Χρειάζονται παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και άμεσες παρεμβάσεις. Ήδη, το υπουργείο έχει καταθέσει μία σειρά από σκέψεις στο Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τα εργαλεία».
«Έχουμε στηρίξει τα συνεργατικά σχήματα μέσα από μια σειρά από φορολογικά και άλλα κίνητρα και επενδύουμε και στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία και σε αυτή την ποιοτική μετάπτωση του πρωτογενούς μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος μπορεί πραγματικά να είναι ανταγωνιστικός, καινοτόμος και εξαγωγικός, έτσι ώστε η αξία η οποία δημιουργείται, ειδικά όσον αφορά στις εξαγωγές μας, να μπορεί να παραμένει στη χώρα και να την καρπώνονται όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής και της μεταποιητικής αλυσίδας» κατέληξε.
Στη σύσκεψη μετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Υπουργός Υποδομών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,κ. Γιώργος Στρατάκος.
Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο Αντιπρόεδρος, κ. Γιάννης Κουρδής.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, οι κ.κ. Παύλος Σατολιάς και Χρήστος Σουλιώτης σε δηλώσεις τους στον Τύπο αναφέρθηκαν ότι από πλευράς της ΕΘ.Ε.Α.Σ. αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα, που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία, όπως η έλλειψη ρευστότητας, η καταβολή αποζημιώσεων, η καθυστέρηση καταβολής ενισχύσεων. Αναμένουν την πρόοδο όλων των θεμάτων, καθώς έχει μεσολαβήσει σημαντικό χρονικό διάστημα και πλέον χρειάζεται ουσιαστική και πραγματική πρόοδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ