Των Θ. Λουλούδη και Κλεομένη Κωστόπουλου Πολιτιστικό τουρισμό έχουμε όταν βασικό κίνητρο του επισκέπτη είναι να βιώσει την κουλτούρα του πρ...
Πολιτιστικό τουρισμό έχουμε όταν βασικό κίνητρο του επισκέπτη είναι να βιώσει την κουλτούρα του προορισμού. Σημαντικότερη εκδοχή του είναι ο τουρισμός πόλεων (City Breaks). Άλλοι τομείς είναι η πολιτιστική κληρονομιά, ο ήλιος και η θάλασσα, η πολιτιστική θεματική διαδρομή (π.χ. αρχιτεκτονική, τοπικά αξιοθέατα κ.α.), οι πολιτιστικές εκδηλώσεις (π.χ. φεστιβάλ, θέατρο, μουσική, εικαστικά, καρναβάλι, κινηματογράφος, χορός, λαογραφία κ.α.), ο συνεδριακός τουρισμός, ο ναυτικός τουρισμός, ο γαμήλιος τουρισμός, ο κινηματογραφικός τουρισμός κ.α..
Η πλέον αναπτυσσόμενη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός που για κάθε 1€ επένδυση αποδίδει έως και 3,44€. Ο πολιτιστικός τουρισμός, που πανευρωπαϊκά έχει την ισχυρότερη ανάπτυξη (40-50% του συνολικού τουρισμού), για την Ελλάδα δυστυχώς αποτελεί ένα αναξιοποίητο κεφάλαιο. Παρότι διαθέσουμε πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, εν τούτοις, δεν κατέχει τη θέση που του αντιστοιχεί στις «προϊοντικές» αγορές του σύγχρονου πολιτιστικού τουρισμού. Η Ελλάδα είναι 5η χώρα παγκοσμίως ως προς τον ισχυρότερο τουρισμό, τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός στον τομέα «ήλιος και θάλασσα», ωστόσο, βρίσκεται εκτός δεκάδας σε ό,τι αφορά τον πολιτισμικό τουρισμό. Η Αχαΐα βρίσκεται σε ακόμη πιο δυσάρεστη θέση σε ό,τι αφορά την τουριστική ανάπτυξη, ενώ ο πολιτιστικός τουρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος.
Για αυτούς τους λόγους η παράταξη μας, συνέστησε ομάδα πολιτισμού με στόχο τον συντονισμό, τη διαβούλευση και την εισήγηση προτάσεων πολιτικών πολιτισμού, όπως η «πράσινη», οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη του πολιτισμού, υπό την σκέπη του Επιμελητηρίου. Παράλληλη επιδίωξη μας είναι η καταγραφή, η αρχειοθέτηση και η χαρτογράφηση του πολιτισμικού δυναμικού της Αχαΐας. Η επένδυση στην καινοτομία, το περιβάλλον και την ψηφιακή μετάβαση στον πολιτισμό. Εν τέλει η ανάπτυξη ενός σύγχρονου πολιτιστικού τουρισμού. Κατά την προεκλογική περίοδο θα συζητήσουμε με όλους τους συναφείς κλάδους και θα παράγουμε πρόγραμμα ώστε να υλοποιηθεί μετά τις επερχόμενες εκλογές. Ειδικότερα οι σκοποί της ομάδας μας είναι:
Η δημιουργία πολιτισμικών πολιτικών και προϊόντων πολιτισμού στην Αχαΐα σύμφωνα με την παγκόσμια, την ευρωπαϊκή και την εθνική κατεύθυνση για την ανάπτυξη και την πρόοδο της τοπικής οικονομίας.
Η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στα μέλη του επιμελητήριου για τη βιωσιμότητα, την εξωστρέφεια, τη συμπερίληψη, την προσβασιμότητα και την εκπαίδευση μέσω του πολιτισμού.
Η ενσωμάτωση και ενεργοποίηση των τοπικών φορέων πολιτισμού και της νεολαίας.
Η δημιουργία σύγχρονης και βιώσιμης πολιτισμικής ταυτότητας για την Αχαΐα.
Ορισμένες από τις προτάσεις μας είναι:
Δημιουργία ψηφιακού μητρώου φορέων, επιχειρήσεων πολιτισμού και καλλιτεχνών υπό την σκέπη του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
Αρχειοθέτηση και χαρτογράφηση του πολιτισμικού και καλλιτεχνικού δυναμικού της Αχαΐας. Δημιουργία πλατφόρμας μητρώου φορέων (δημόσιων, δημοτικών, ιδιωτικών και ατομικών) πολιτισμού και καλλιτεχνών της Αχαΐας.
Συνέργειες με το ΥΠ.ΠΟ., την ΠΔΕ, τους Δήμους Αχαΐας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, φορείς πολιτισμού, και τον πολιτιστικό επιχειρηματικό κλάδο. Διαβούλευση, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και προτάσεις ώστε να συγκροτηθούν πολιτικές πολιτισμού. Να αξιοποιηθούν άμεσα, χρηματοδοτικά εργαλεία σε πολιτισμικές δράσεις με προϋποθέσεις ανάπτυξης βάση των πολιτικών πολιτισμού που θα έχουν παραχθεί. Μακροπρόθεσμα σχέδια σε βάθος δεκαετίας (ανταγωνιστικοί χώροι πολιτισμού, πανεπιστημιακές σχολές Τεχνών και πολιτισμού όπως Σχολή Καλών Τεχνών, Κρατική Σχολή Κινηματογράφου, Μουσικής, Χορού, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Πολυμορφικό πολιτιστικό κέντρο).
Διατομεακές συνέργειες με επιχειρήσεις-μέλη του επιμελητηρίου, συγγενείς επαγγελματικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η τεχνολογία, τα τοπικά προϊόντα, η γαστρονομία, τα παραδοσιακά επαγγέλματα, η αγροδιατροφή κ.α..
Δημιουργία και ανάδειξη πολιτισμικών δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με υφιστάμενες αλλά και «φρέσκιες», δημιουργικές ιδέες για την καθιέρωση μιας σύγχρονης ανταγωνιστικής πολιτισμικής ταυτότητας για την Αχαΐα.
Δημιουργία σύγχρονου ψηφιακού πολιτιστικού χάρτη Αχαΐας.
Παγκόσμια και πανευρωπαϊκή προβολή του πολιτιστικού χάρτη της Αχαΐας.
Δημιουργία σύγχρονου και βιώσιμου Hub πολιτισμού υπό την σκέπη του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
Εθνικά και πανευρωπαϊκά, η Αχαΐα βρίσκεται στο ναδίρ του πολιτιστικού τουρισμού και της ανάδειξης του πολιτισμικού δυναμικού της. Σήμερα υπάρχει η ανάγκη να συνενώσει, να ενδυναμώσει και να αναδείξει τις κατακερματισμένες πολιτισμικές της δράσεις με σκοπό την οργανωμένη προβολή τους, και στόχο την οικονομική, πνευματική και ψυχική ευημερία των πολιτών της.
Ο Θ. Λουλούδης είναι επικεφαλής της παράταξης «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» και ο Κλεομένης Κωστόπουλος συντονιστής της ομάδας «Πολιτισμός και Οικονομία» της παράταξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.