Το θέμα της εκπόνησης των «Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης» στο σύνολο της χώρας τέθηκε επί τάπητος από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και...
Στη διάρκεια κλειστής συνάντησης που προηγήθηκε της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στα γραφεία του Α.Γ.Σ, ο Λευτέρης Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι το ΥπΑ.Α&Τ επικεντρώνει στην προσπάθεια να προχωρήσουν «Οικολογικά Σχήματα» ενώ εξήγησε και την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και το Ταμείο Αποζημιώσεων για άμεση ανακούφιση των παραγωγών που πλήττονται από φυσικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Για το θέμα των «Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης» είχε προηγηθεί παρέμβαση από τον πολιτευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θέμη Μπάκα για το πρόστιμο των 283 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας (DG AGRI) της Ε.Ε. «μπλόκαρε» πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την περίοδο 2020-2022 και προτείνει την επιβολή προστίμου στη χώρα μας 260 εκατ. ευρώ στρεμματικές ενισχύσεις και την συνδεδεμένη στήριξη για τα ζώα και 23 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι αποστέλλει επιστολή και στους 13 Περιφερειάρχες με την οποία τους ζητεί να δηλώσουν αν προτίθενται ή όχι να αναλάβουν τη διαδικασία εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, με στόχο να δοθεί άμεση λύση στο μείζον αυτό ζήτημα που λιμνάζει και προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, δεν έπραξε όσα έπρεπε για να εφαρμόσει το νόμο, αφού ουδέποτε συνέταξε και προχώρησε τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου και των Περιφερειών. Η εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν είναι απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά κανονιστική υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ» απάντησε την Τετάρτη το ΥπΑ.Α&Τ. Ο Υπουργός αναφερόμενος από τα Καλάβρυτα στις περικοπές με τις επιδοτήσεις μέσω της ΚΑΠ επισήμανε ότι «δεν πρέπει να χαθεί ούτε ευρώ» καθώς η Ε.Ε. έχει ζητήσει επιστροφή 450 εκατ. ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων!
Στην επιστολή προς την Π.Δ.Ε. ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι «μέχρι τις 31-12-2025 εκπονούνται, υποβάλλονται και εγκρίνονται τα Διαχειριστικά Σχέδια των βοσκήσιμων γαιών και αμέσως μετά θα είναι αδύνατη «κάθε ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης».
Κυρώσεις
Σημειώνεται ότι η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης δεν είναι απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά κανονιστική υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ, προκειμένου να δίδει τις επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών. Η μέχρι τώρα μη συμμόρφωση, έχει φέρει την χώρα σε δυσχερή θέση και ελλοχεύει τον κίνδυνο κυρώσεων.
Ήδη έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ για λόγους που σχετίζονται με το πώς διαχειρίζεται η χώρα μας τους βοσκοτόπους. Η μη ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης οδήγησε στα πρόστιμα αυτά.
Επιπτώσεις
Παράλληλα χωρίς την ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν είναι δυνατή η διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως:
– η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας,
– βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές,
– η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα
– δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή.
Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τη βοσκή παράλληλες χρήσεις και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση και απρόσκοπτη αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες βόσκησης των ποιμνίων. Η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων.
Νομοθεσία
Για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας, με την τρέχουσα νομοθεσία, το ΥπΑΑΤ, αναθέτει την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες υποχρεούνται να αναρτήσουν τη διακήρυξη τους εντός ενός μήνα από την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης.
Σε αντίθετη περίπτωση, την ευθύνη ανάρτησης, καθώς και τη διαδικασία εκπόνησης και σύναψης σύμβασης, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χωρίς την έγκριση της Δασικής Αρχής, όπως απαιτείται σήμερα.
Παράλληλα, μέχρι τις 31.12.2025 εκπονούνται, υποβάλλονται και εγκρίνονται τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών της χώρας. Μετά την προθεσμία αυτή δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για την εν λόγω έκταση, χωρίς την ύπαρξη και εφαρμογή εγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης.
Αναθεώρηση της ΚΑΠ
Αναφερόμενος και στο θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ που αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα κατά τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, εστίασε στις συζητήσεις που ξεκινούν σε επίπεδο υπουργών για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού της Ε.Ε. για αποζημιώσεις εξαιτίας των φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη ξεκινά μια προσπάθεια αναθεώρησης της ΚΑΠ από κοινού με Γαλλία και Σλοβενία, με μια πρόταση προκειμένου να διατίθεται πλέον το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.
Η κλιματική αλλαγή του 2023 επηρέασε το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, λάδι, κρασί, σταφίδα, επιτραπέζιο σταφύλι με τους αγρότες να κατεβαίνουν στα… μπλόκα ζητώντας άμεση αποζημίωση για τη χαμένη σοδειά.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε από τα Καλάβρυτα και για την ένταξη περισσότερων νέων αγροτών στις επιδοτήσεις του Π.Α.Α. 2021-2027 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη ξεκινά μια προσπάθεια αναθεώρησης της ΚΑΠ από κοινού με Γαλλία και Σλοβενία, με μια πρόταση προκειμένου να διατίθεται πλέον το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.
Η κλιματική αλλαγή του 2023 επηρέασε το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, λάδι, κρασί, σταφίδα, επιτραπέζιο σταφύλι με τους αγρότες να κατεβαίνουν στα… μπλόκα ζητώντας άμεση αποζημίωση για τη χαμένη σοδειά.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε από τα Καλάβρυτα και για την ένταξη περισσότερων νέων αγροτών στις επιδοτήσεις του Π.Α.Α. 2021-2027 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.