Μια επίσκεψη ουσίας η οποία δεν περιορίστηκε στα ζητήματα που κυριαρχούν πλέον στην πολιτική επικαιρότητα, ενόψει των ευρωεκλογών, ήταν αυτ...
Στη διάρκεια της ομιλίας του νωρίς το μεσημέρι στον κεντρικό πεζόδρομο των Καλαβρύτων στο καφέ "Mondana", ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για τρία σημαντικά σχέδια της τάξης των 22 εκατ. ευρώ, την έναρξη της μελέτης για πλήρη ανακατασκευή του δρόμου Πούντα Καλάβρυτα, τη νέα επένδυση μετατροπής του Χιονοδρομικού Κέντρου στα Καλάβρυτα σε προορισμό τεσσάρων εποχών αλλά και το Πλανητάριο και Συνεδριακό Κέντρο στην πρώην Μαθητική Εστία των Καλαβρύτων. Τέλος αναφέρθηκε και στο έργο αποκατάστασης της ασφάλειας της κίνησης του Οδοντωτού και την, όσο το δυνατόν ταχύτερη, επιστροφή του τρένου στις ράγες μετά τις πρόσφατες καταστροφές.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του ως εν ενεργεία Πρωθυπουργού στα Καλάβρυτα με τον κ. Μητσοτάκη να αποτίει τον απαραίτητο φόρο τιμής, επισκεπτόμενος το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αλλά και τον Τόπο Εκτέλεσης κατά την θηριωδία των Ναζί την 13/12/1943 όπου και κατέθεσε στεφάνι.
«Ορεινός δήμος, πρότυπο ανάπτυξης»
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού έθεσε δημογραφικό ως κομβικό ζήτημα για όλη την επαρχία επισημαίνοντας ότι «ιδιαίτερα για την περιοχή μας η δημογραφική συρρίκνωση έχει μεγαλύτερη ένταση και ισχυρό αντίκτυπο», υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να γίνει πράξη το στρατηγικό σχέδιο για την ορεινότητα με τα ειδικά κίνητρα που αυτή η κυβέρνηση εισηγήθηκε πρέπει να πάρει άμεσα τον δρόμο για τη Βουλή…«Ο δήμος έχει ως βασικό πρόβλημα και αυτό ζητάμε από εσάς, την οδική μας σύνδεση Διακοπτό – Καλάβρυτα με μια διευθέτηση της χάραξης για να λύσουμε ορισμένα εσωτερικά προβλήματα με την προσβασιμότητα σε οικισμούς» ανέφερε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας στον πρωθυπουργό ότι το αίτημα είναι συγκεκριμένο και αφορά αρχικά την χρηματοδότηση της μελέτης που υπολογίζεται σε 2 εκατ. ευρώ.
Για το Χιονοδρομικό αναφέρθηκε στη νέα φάση της επένδυσης με την πρόταση των 10 εκατ. ευρώ που μπαίνει, από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να μετατραπεί ο Χελμός σε προορισμό 12 μηνών.
Η τόνωση της επισκεψιμότητας στην περιοχή είναι, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, βασικός άξονας για την αξιοποίηση και προώθηση των τοπικών προϊόντων και της κτηνοτροφίας.
Για τον Οδοντωτό ανέφερε ότι λειτουργεί εδώ και 128 χρόνια και επεσήμανε ότι υπάρχει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αλλά και την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να επιστρέψει με ασφάλεια στις ράγες «και να φέρει τον πολύ κόσμο πάλι στα Καλάβρυτα» όπως εξήγησε. «Ένας ορεινός δήμος, πρότυπης τουριστικής ανάπτυξης τεσσάρων εποχών είναι το όραμά μας» συμπλήρωσε ο δήμαρχος.
Για το Χιονοδρομικό αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη επένδυση που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ της τάξης των 21 εκατ. ευρώ και η οποία ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι αναφερόμενος στο γεγονός ότι, «από μόνη της, αυτή τη επένδυση, αλλάζει τελείως την όψη του Χιονοδρομικού, αυξάνοντας σημαντικά τη δυναμικότητά του και καθιστώντας το ένα από τα κορυφαία, αν όχι το κορυφαίο».
Για το σχέδιο των 10 εκατ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι «θα δούμε μαζί την Υπουργό (κα Κεφαλογιάννη) τι δυνατότητες συμπληρωματικής επένδυσης μπορεί να έχουμε για το Χιονοδρομικό των Καλαβρύτων και το λέω αυτό διότι μοιράζομαι μαζί σας και με αυτούς τους εξαιρετικούς ανθρώπους που το διοικούν ότι δεν βλέπουμε μόνο το βουνό ως Χιονοδρομικό Κέντρο και δεν μπορεί να δουλεύει μόνο τέσσερις μήνες το χρόνο… Η εγκατάσταση αυτή και η δομή της πρέπει να αξιοποιείται όλο το χρόνο».
«Η δυνατότητα μετατροπής των Καλαβρύτων σε προορισμό γι 12 μήνες το χρόνο απαιτεί πράγματι μια σημαντική επένδυση την οποία είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίζουμε» δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός. Ο οποίος δεσμεύθηκε επίσης ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρούμε τα χρήματα άμεσα και για το δρόμο για να ξεκινήσει η μελέτη». Δηλώνοντας μάλιστα διατεθειμένος να εξετάσει και το επιπλέον κόστος που μπορεί να έχει μια αλλαγή χάραξης της σημερινής όδευσης της Πούντας Καλαβρύτων.
«Η μελέτη είναι στα χέρια μας για να μπορούμε να μελετήσουμε πλέον και πηγές χρηματοδότησης, είναι ένα έργο οραματικό και μπορώ να δω την προστιθέμενη αξία» ανέφερε για την αξιοποίηση της πρώην Μαθητικής Εστίασης των Καλαβρύτων ως Πλανητάριο και ως σύγχρονο συνεδριακό εκπαιδευτικό αλλά και μαθητικό κέντρο με την γνωστή πρόβλεψη και για ανοιχτό θέατρο στον περιβάλλοντα χώρο.
Για το Χιονοδρομικό αναφέρθηκε στη νέα φάση της επένδυσης με την πρόταση των 10 εκατ. ευρώ που μπαίνει, από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να μετατραπεί ο Χελμός σε προορισμό 12 μηνών.
Η τόνωση της επισκεψιμότητας στην περιοχή είναι, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, βασικός άξονας για την αξιοποίηση και προώθηση των τοπικών προϊόντων και της κτηνοτροφίας.
Για τον Οδοντωτό ανέφερε ότι λειτουργεί εδώ και 128 χρόνια και επεσήμανε ότι υπάρχει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αλλά και την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να επιστρέψει με ασφάλεια στις ράγες «και να φέρει τον πολύ κόσμο πάλι στα Καλάβρυτα» όπως εξήγησε. «Ένας ορεινός δήμος, πρότυπης τουριστικής ανάπτυξης τεσσάρων εποχών είναι το όραμά μας» συμπλήρωσε ο δήμαρχος.
Τα κύρια θέματα που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό απ’ τον Δήμαρχο Καλαβρύτων
Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Καλάβρυτα την Τρίτη 2 Απρίλιου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλο έθεσε υπόψη του μια σειρά ζητημάτων που διεκδικεί ο Δήμος Καλαβρύτων σημειώνοντας την ανάγκη η Ελληνική Κυβέρνηση να συνδράμει στην υλοποίηση τους.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι να διεκδικεί και να συνεργάζεται με στόχο την ευημερία των δημοτών, την ποιότητα ζωής, την ανάπτυξη και τη διαρκή προσαρμογή ενός Δήμου στο σύνολο των προκλήσεων και των αναγκών που συνοδεύουν κάθε εποχή.
Μεταξύ των άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε στον κ. Μητσοτάκη ζητήματα όπως:
Για την αναστροφή της δημογραφικής συρρίκνωσης των ορεινών περιοχών την ανάγκη υλοποίησης Στρατηγικού Σχεδίου για την Ορεινότητα με συγκεκριμένες στοχεύσεις. Απ’ την ενίσχυση της Απασχόλησης, τα φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα έως την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση του Τουρισμού όλο το χρόνο, τη θωράκιση όλων των δομών Υγείας και Παιδείας, τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, την βελτίωση των υποδομών (οδικών, ψηφιακών κ.α.), το σύνολο δηλαδή των τομέων πολιτικής που επηρεάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων μιας ορεινής περιοχής.
Για την οδική πρόσβαση του Δήμου επεσήμανε ότι ολόκληρη η περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων έχει μεγάλο πρόβλημα με το οδικό δίκτυο, δηλαδή με τους άξονες που συνδέουν το Δήμο με τις άλλες περιοχές.
Και στάθηκε ιδιαίτερα στον εκσυγχρονισμό της σύνδεσης του Δήμου Καλαβρύτων με την Ολυμπία Οδό, μέσω της οδού Πούντας -Καλαβρύτων. Έναν οδικό άξονα που χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες και ο οποίος παρουσιάζει πολύ μεγάλη επικινδυνότητα. «Εδώ χρειάζεται ταχύτητα στις αποφάσεις και εξασφάλιση όλων των πόρων για άμεσα έργα που θα μηδενίσουν την επικινδυνότητα του δρόμου. Σε πρώτη φάση είναι αναγκαία η δρομολόγηση μελέτης ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ ώστε στο συντομότερο δυνατό χρόνο και φτάσουμε στο σημείο της υλοποίησης κάθε παρέμβασης που θα θεωρηθεί αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό της οδού», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Για το Χιονοδρομικό υπενθύμισε ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σ’ εξέλιξη το έργο εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού του Κέντρου, ύψους 22,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα έργο που υλοποιείται με πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όμως χρειάζονται και άλλα βήματα.Η Περιφέρεια έχει κάνει πρόταση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για το Χιονοδρομικό Κέντρο, στο σκέλος των Εθνικών Έργων Στρατηγικής Σημασίας και έχει ληφθεί και σχετική απόφαση απ’ την Κυβερνητική Επιτροπή Μεγάλων Έργων.
Σκοπός είναι η μετατροπή του Χιονοδρομικού Κέντρου σε πόλο έλξης επισκεπτών όλο το χρόνο, επεσήμανε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων. Και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και άλλοι στόχοι μας, όπως:
- Το ετήσιο Φεστιβάλ Βουνού στο Χελμό που ξεκίνησε πέρυσι στο Χιονοδρομικό -τον Ιούνιο- με πολύ μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων απ’ όλη την Ελλάδα.
- Το αίτημα που έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Τουρισμού για την μετατροπή του Χιονοδρομικού σ’ ένα Πολυθεματικό Πάρκο Τεσσάρων Εποχών, με παρεμβάσεις ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.
- Επίσης, ένας άλλος στόχος είναι η προσέλκυση επιστημόνων και Συνεδρίων εξαιτίας του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το Τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στο Χελμό, το μεγαλύτερο Τηλεσκόπιο στα Βαλκάνια και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Έχει ήδη αποφασιστεί η ανέγερση Πλανηταρίου (στην πρώην Μαθητική Εστία Καλαβρύτων). Μια υποδομή που θα συμβάλλει στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στα σχολεία αλλά και στο ευρύτερο κοινό και θα συνδέσει την περιοχή μας με τον «Αρίσταρχο» και την διεθνή επιστημονική του αναγνώριση.
- Η ενίσχυση ολόκληρης της περιοχής του Δήμου Καλαβρύτων ως πρότυπου τουριστικού προορισμού 365 μέρες το χρόνο.
Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας Σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου στα Καλάβρυτα επισημαίνοντας ότι αναγκαίο ν’ αναφερθεί ότι ο Δήμος Καλαβρύτων παρά την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής, δηλαδή το ιστορικό και θρησκευτικό βάρος της, τους αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς θησαυρούς της, το Χιονοδρομικό, το Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, τα Σπήλαια των Λιμνών, το Φαράγγι του Βουραϊκού, τον Λάδωνα, παρ’ όλα αυτά δεν διαθέτει ένα σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο που θα καλύπτει τις ανάγκες του συνεδριακού Τουρισμού. Η ανάγκη αυτή μπορεί να καλυφθεί με την αξιοποίηση, επίσης, μέρους των εγκαταστάσεων της πρώην Μαθητικής Εστίας, εμβαδού 3.500 τετραγωνικών μέτρων.
Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει ολοκληρώσει την απαιτούμενη μελέτη, ύψους 300.000 ευρώ, την οποία και χρηματοδότησε. Εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι να εξασφαλιστούν οι πόροι, ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του έργου.
Για τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο τέθηκε το ζήτημα των πρόσφατων προβλημάτων στη γραμμή. Με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα δρομολόγια να έχουν σταματήσει. Και αυτή η αναστολή των δρομολογίων, κάθε μέρα που περνάει, προκαλεί τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στην περιοχή.
Είναι επιτακτική η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης έργων ώστε ν’ αποκατασταθεί η πλήρης ασφάλεια της σιδηροδρομικής γραμμής, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος θέτοντας στη συνέχεια και το ζήτημα της επέκτασης του Οδοντωτού, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον προς την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας.
Για το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την αυτονόητη ανάγκη της διατήρησης του ως βασικής δομής εξυπηρέτησης των πολιτών.
Για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων ο Δήμαρχος Καλαβρύτων ανέφερε ότι στην περιοχή βρίσκονται δυο απ’ τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Ο Αρχαίος Κλείτορας, κοντά στην Κλειτορία και η Αρχαία Ψωφίδα κοντά στα Τριπόταμα. Υπογραμμίζοντας ότι είναι μεγάλες οι προσπάθειες που έχουν προηγηθεί ώστε αυτά τα δυο πολύ σημαντικά κέντρα της Αρχαιότητας, τμήματα της Αρχαίας Αζανίας, να έρθουν στο φως στο σύνολο τους. Μια τέτοια προοπτική θα ενισχύσει την τουριστική και πολιτιστική φυσιογνωμία των Δημοτικών Ενοτήτων Κλειτορίας και Αροανίας και φυσικά θα αποτελέσει και μια έμπρακτη εκπλήρωση του χρέους μας στην Ιστορία και στον Πολιτισμό της περιοχής.
Για τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι είναι Συνεταιρισμός -πρότυπο που επενδύει στην ποιότητα, στην παράδοση και στην υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων του.
Ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι μεγάλος οικονομικός αιμοδότης για όλη την περιοχή και ένας απ’ τους πυλώνες που έχουν βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια του τόπου. Ο Συνεταιρισμός σήμερα απασχολεί 150 άτομα προσωπικό και εξυπηρετεί 1.300 κτηνοτρόφους. Όμως, για την εξυπηρέτηση της κτηνοτροφικής και αγροτικής παραγωγής όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος- είναι αναγκαία η δρομολόγηση δυο πολύ σημαντικών έργων άρδευσης, συνολικής κάλυψης 15.000 στρεμμάτων, στην περιοχή του Λάδωνα και του Σειραίου ποταμού. Οι πόροι δε, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, μπορούν να προέλθουν από τομεακά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για τις γερμανικές οφειλές ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το ζήτημα παραμένει ανοικτό και κυρίαρχο. Και όπως ανέφερε εδώ συντελέστηκε το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου, η μεγαλύτερη θηριωδία των γερμανικών δυνάμεων Κατοχής στην Ελλάδα και αυτό το έγκλημα -81 χρόνια μετά- δεν έχει ακόμη τιμωρηθεί. Οι υπαίτιοι δεν έχουν καταβάλει τις οφειλές τους. Και το χρέος τους αυτό, χρέος νομικό, ιστορικό, πολιτικό και ηθικό παραμένει τεράστιο, διαρκές και απαράγραπτο. Τόσο προς την πατρίδα, με αφορμή το Κατοχικό Δάνειο και την κλοπή των Αρχαιολογικών και Πολιτιστικών Θησαυρών, όσο και προς τους ήρωες μας, τα θύματα και τους απογόνους τους.
«Αξιοποιείται για να λειτουργεί όλο το χρόνο»
«Ο δήμαρχος έχει αποδείξει ότι στέκεται πάνω στα προβλήματα του τόπου, μπορεί και διεκδικεί και πάνω απ όλα μπορεί και κάνει έργα και παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη ζωή των δημοτικών» ανέφερε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας την άριστη συνεργασία που υπάρχει και με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη ο οποίος τον συνόδευσε στη χθεσινή περιοδεία. Για το Χιονοδρομικό αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη επένδυση που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ της τάξης των 21 εκατ. ευρώ και η οποία ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι αναφερόμενος στο γεγονός ότι, «από μόνη της, αυτή τη επένδυση, αλλάζει τελείως την όψη του Χιονοδρομικού, αυξάνοντας σημαντικά τη δυναμικότητά του και καθιστώντας το ένα από τα κορυφαία, αν όχι το κορυφαίο».
Για το σχέδιο των 10 εκατ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι «θα δούμε μαζί την Υπουργό (κα Κεφαλογιάννη) τι δυνατότητες συμπληρωματικής επένδυσης μπορεί να έχουμε για το Χιονοδρομικό των Καλαβρύτων και το λέω αυτό διότι μοιράζομαι μαζί σας και με αυτούς τους εξαιρετικούς ανθρώπους που το διοικούν ότι δεν βλέπουμε μόνο το βουνό ως Χιονοδρομικό Κέντρο και δεν μπορεί να δουλεύει μόνο τέσσερις μήνες το χρόνο… Η εγκατάσταση αυτή και η δομή της πρέπει να αξιοποιείται όλο το χρόνο».
«Η δυνατότητα μετατροπής των Καλαβρύτων σε προορισμό γι 12 μήνες το χρόνο απαιτεί πράγματι μια σημαντική επένδυση την οποία είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίζουμε» δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός. Ο οποίος δεσμεύθηκε επίσης ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρούμε τα χρήματα άμεσα και για το δρόμο για να ξεκινήσει η μελέτη». Δηλώνοντας μάλιστα διατεθειμένος να εξετάσει και το επιπλέον κόστος που μπορεί να έχει μια αλλαγή χάραξης της σημερινής όδευσης της Πούντας Καλαβρύτων.
«Η μελέτη είναι στα χέρια μας για να μπορούμε να μελετήσουμε πλέον και πηγές χρηματοδότησης, είναι ένα έργο οραματικό και μπορώ να δω την προστιθέμενη αξία» ανέφερε για την αξιοποίηση της πρώην Μαθητικής Εστίασης των Καλαβρύτων ως Πλανητάριο και ως σύγχρονο συνεδριακό εκπαιδευτικό αλλά και μαθητικό κέντρο με την γνωστή πρόβλεψη και για ανοιχτό θέατρο στον περιβάλλοντα χώρο.
Επίσκεψη σε Cavino και ΑΓΣ Καλαβρύτων
Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του έδωσε έμφαση στον αγροτουρισμό, ξεκινώντας το πρωί την επίσκεψη από το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο της Οινοποιητικής Cavinο όπου ξεναγήθηκε με την Όλγα Κεφαλογιάννη και πολλά μέλη της συνοδείας του.
Το μεσημέρι συμμετείχε σε σύσκεψη στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό (ΑΓΣ) Καλαβρύτων παρουσία του Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος είχε και κατ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρος του Α.Γ.Σ. και της ΕΘΕΑΣ Παύλο Σατολιά παρόντων των μελών του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού.
«Πρέπει να στηριχθεί και να βρει μιμητές και αλλού διότι έχετε απόδειξε εδώ πως μια σύγχρονη συνεταιριστική οργάνωση με πρότυπα λειτουργίας και σκέψη ως επιχείρηση και όχι με όρους λειτουργίας συνεταιρισμών άλλης δεκαετίας, μπορεί να δημιουργήσει σημαντική προστιθέμενη αξία, πρωτίστως για τους κτηνοτρόφους με τις τιμές του γάλακτος ψηλά και ένα τυροκομικό προϊόν που αποτελεί ναυαρχίδα του πρωτογενούς τομέα που προστατεύεται κα πρέπει να έχει την αντίστοιχη ποιότητα και σωστό branding» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για τον ΑΓΣ και τη γνωστή ‘Φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων’.
Την ομιλία του Πρωθυπουργού στον κεντρικό πεζόδρομο χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Καλαβρύτων της ΝΔ Νίκος Τσάμης κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «να συνεχίσετε και να επιταχύνετε το βήμα σας για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχετε δρομολογήσει και που αποτελούν τη μοναδική προοπτική για την πατρίδα μας».
Στο Μέγα Σπήλαιο
Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε και την Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Ξεναγήθηκε στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής και στο Καθολικό όπου πρόσφατα άνοιξε πάλι μετά από δυόμισι χρόνια επίπονων εργασιών το εξαιρετικά σημαντικό έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών που έφερε στο φως σημαντικά τεκμήρια. Μαζί τους και η Αναστασία Κουμούση, δρ. Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.