Ο εκδότης της εφημερίδας "Πελοπόννησος", γνωστός και πετυχημένος επιχειρηματίας Θεόδωρος Λουλούδης, έχει ήδη από καιρό ανακοινώσει...
Ο εκδότης της εφημερίδας "Πελοπόννησος", γνωστός και πετυχημένος επιχειρηματίας Θεόδωρος Λουλούδης, έχει ήδη από καιρό ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Επιμελητηρίου Αχαΐας στις επερχόμενες εκλογές του 2024, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής».
Ο κ. Λουλούδης μιλά στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS και στον δημοσιογράφο Νίκος Κυριαζή
· ΕΡ: Κύριε Λουλούδη ποια είναι η εικόνα που έχετε για τα Καλάβρυτα ως υποψήφιος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας; Σας ερωτώ γιατί πέραν των άλλων είστε και ερευνητής που καταγράφει εδώ και πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία.
ΑΠ: Ο Δήμος Καλαβρύτων, έχει δυο πλευρές: η μια ευημερεί ως τουριστικός προορισμό με τον Οδοντωτό, το Χιονοδρομικό, τον Αρίσταρχο, το Σπήλαιο Καστριών και η άλλη που αφορά κυρίως τις 66 Κοινότητες και τα 130 χωριά, υστερεί και είναι σε φθίνουσα πορεία. Έχει σημασία να υπογραμμίσω ότι και οι δυο αυτές πλευρές χρειάζεται να αναπτυχθούν και μάλιστα άμεσα.· ΕΡ: Ποια θα μπορούσε να είναι η συμβολή του Επιμελητηρίου Αχαΐας απέναντι στα προβλήματα και στην ανάπτυξη που χρειάζεται ο Δήμος Καλαβρύτων;
ΑΠ: Κάθε Δήμος πρέπει να έχει λειτουργική αυτονομία ώστε να προωθεί τα μικρά αλλά και μεγάλα έργα που χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι εργάζονται γι αυτόν επιστήμονες που μπορούν να προχωρούν σε μελέτες ή και να αξιολογούν μελέτες. Ο Δήμος Καλαβρύτων δεν έχει ούτε οικονομολόγο. Με 30 μόλις στελέχη και μόνο έναν πολιτικό μηχανικό είναι αναγκασμένος για τα πάντα να απευθύνεται αλλού. Εδώ έρχεται λοιπόν το Επιμελητήριο που μπορεί και πρέπει να του παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση του μέσα από έρευνες. Να τον ενημερώνει για προγράμματα επιδοτήσεων στα οποία μπορεί να υπαχθεί. Να τους συντάσσει μελέτες για αναγκαία έργα. Να τον συμβουλεύει για συνεργασίες που εξετάζει. Το Επιμελητήριο πρέπει να είναι ο κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη του Δήμου. Άλλωστε και νομοθετικά, αυτή είναι η δουλειά του Επιμελητηρίου.
· ΕΡ: Με βάση όσα λέτε τι πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη του Δήμου Καλαβρύτων;
ΑΠ: Όπως σας είπα έχουμε δυο πλευρές, την ευημερούσα και την φθίνουσα. Ας δούμε πρώτα την ευημερούσα. Ο Οδοντωτός πρέπει να περάσει 100% στον Δήμο. Με έξοδα μόλις 500.000 ευρώ τον χρόνο αλλά με 280.000 εισιτήρια είναι φανερό ότι πρόκειται για μια υγιή δραστηριότητα με την οποία θα εξαλειφθούν φαινόμενα όπως λίγα δρομολόγια, πολύμηνες διακοπές κ.α. Υπάρχουν και μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης του, ώστε ο Οδοντωτός να γίνει μια δυναμική επιχείρηση υψηλής προβολής του τόπου.
· ΕΡ: Αντίστοιχη πρόταση έχετε και για το Χιονοδρομικό μας;
Ναι. Το Χιονοδρομικό να γίνει 12μηνος προορισμός. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Περιπτώσεις όπως τουριστικά θέρετρα στις Άλπεις μας έχουν δείξει ότι με μια εμπεριστατωμένη μελέτη ανάπτυξης, χιονοδρομικά κέντρα έχουν μετατραπεί σε τουριστικές μονάδες πλήρους λειτουργίας και μάλιστα με έσοδα κατά την θερινή περίοδο μεγαλύτερα από αυτά που αποφέρει η μονάδα λειτουργούσα ως αμιγώς χιονοδρομικό κέντρο. Δραστηριότητες όπως το ποδήλατο πλαγιάς, οι πίστες Dry Slops (Σκι σε στεγνή πίστα), πάρκα δραστηριοτήτων και περιπέτειας και πολλές ακόμα παρεμβάσεις εκτίναξαν την επισκεψιμότητα την θερινή περίοδο της ευρύτερης περιοχής βοηθώντας την τοπική κοινωνία και τις παραδοσιακές επιχειρήσεις, περιοχές που το καλοκαίρι ερημώνανε καθώς δεν υπήρχαν ούτε θέσεις εργασίας και οι ντόπιοι, θύματα της εσωτερικής μετανάστευσης, αναζητούσαν εργασία σε αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές.
· ΕΡ: Για την ίδια την πόλη των Καλαβρύτων τι έχετε να πείτε;
ΑΠ: Η πόλη είναι όμορφη και σε πολλά θέματα έχει προχωρήσει. Θα πρέπει να συνεχίσει στις αναπλάσεις, στην επέκταση του φυσικού αερίου, τις καινοτομίες για την έξυπνη πόλη. Εδώ όμως πρέπει να αναφέρουμε και τον δρόμο Πούντα - Καλάβρυτα. Όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορεί να γίνει ένας καινούργιος δρόμος, πρέπει όμως να μελετηθεί σε ποια σημεία θα βελτιωθεί ώστε να γίνει απολύτως ασφαλής και πιο γρήγορος.
· ΕΡ: Πριν περάσουμε στην εξωστρέφεια που χρειάζεται ο Δήμος πείτε μας για την φθίνουσα πλευρά του Δήμου.
ΑΠ: Πρώτο πρόβλημα το ξεχασμένο οδικό δίκτυο. Δεν έχει γίνει έργο εδώ και 50 - 60 χρόνια αυτό είναι εντυπωσιακό. Χωρίς δρόμους δεν μπορείς να σχεδιάσεις τα σπουδαία. Μιλάμε για εγκατάλειψη. Σκεφθείτε την ανάγκη αναβάθμισης της οδικής σύνδεσης με τα αξιοθέατα της περιοχής και θα καταλάβετε. Ακόμη και την μετακίνηση προς την αγροτική ή κτηνοτροφική εργασία.
Στη συνέχεια πρέπει να δούμε πως κάθε χωριό θα αποκτήσει πάλι ζωή. Συμφωνώ με τον Δήμαρχο Θ. Παπαδόπουλος για μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία που θα εξυπηρετούν κατοίκους και επισκέπτες. Ο Συνταξιούχος να πάει στο φαρμακείο. Ο μαθητής στο σχολείο. Επίσης θα πρέπει να ανοίξουμε σε κάθε χωριό το καφενείο του πληρώνοντας το ρεύμα του. Να ανοίξουν πάλι. Το ελληνικό χωριό το χαρακτηρίζουν η Εκκλησία, το καφενείο και η ομάδα του. Πόσα από τα χωριά των Καλαβρύτων έχουν αυτά τα τρία; Εδώ έχουμε πανέμορφα χωριά που δεν έχουν εύκολο δρόμο και όταν φτάνεις δεν βλέπεις ανθρώπους διότι το καφενείο είναι κλειστό.
· ΕΡ: Πως μπορεί να προωθηθεί λοιπόν η ανάπτυξη του Δήμου Καλαβρύτων;
ΑΠ: Απαιτείται μια συνολική προσπάθεια που να αφορά και το τελευταίο χωριό. Ο χαρακτήρας της περιοχής προσφέρεται για ανάπτυξη θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού, αλλά χρειάζεται σχεδιασμός σε όλα. Η περιοχή να προβάλλει οργανωμένα ένα δυνατό brand. Η στρατηγική του brand και της προώθησης της περιοχής πρέπει να σχεδιαστεί και να επανεξετάζεται τακτικά, για να ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ο Δήμος πρέπει να συμμετέχει σε αποστολές σε εκθέσεις τουρισμού που διοργανώνει ο ΕΟΤ και η Περιφέρεια. Ο Δήμος και οι φορείς της περιοχής μπορούν να καταγράψουν το πολιτιστικό προϊόν και να το διαθέσουν οργανωμένα (πχ. μέσα από ένα διεθνές ετήσιο φεστιβάλ) προσδίδοντας επιπλέον δυναμική στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Πολύ πετυχημένο παράδειγμα το Helmos Mountain Festival.
· ΕΡ: Μιλάτε μόνο για το τι πρέπει να κάνουμε εμείς. Η κεντρική εξουσία δεν πρέπει να συνδράμει;
ΑΠ: Πολλαπλώς. Όχι μόνο να αποδέχεται και να ενισχύει ένα - ένα τα αιτήματα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας αλλά να εκπονήσει και ένα σχέδιο αντίστοιχο αυτού της Βόρειας Εύβοιας όπου όπως έχει πει ο πρωθυπουργός είναι ένα μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Στην Εύβοια με κρατική φροντίδα και συμμετοχή μεγάλων χορηγών. γίνονται διεθνή φεστιβάλ, μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και σημαντικά έργα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Ακόμη και πλήρη ενίσχυση των υποδομών, δρόμοι, λιμάνια κ.α..
Όμως θα επαναλάβω σθεναρά ότι για να γίνουν όλα τα παραπάνω και σωστά και γρήγορα, μεγάλη ευθύνη έχει το Επιμελητήριο Αχαΐας. Οφείλει να συστρατευτεί δίπλα στον Δήμο και να του προσφέρει την τεχνογνωσία που δεν έχει. Ο Δήμος Καλαβρύτων έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Μπορεί να ενισχύσει τουριστικά και οικονομικά όλη την Αχαΐα όχι μόνο τον τόπο του. Δικαιούται την ανάπτυξη που του αξίζει και πρέπει να είμαστε συνοδοιπόροι μαζί του.
Σύντομο βιογραφικό του Θεόδωρου Λουλούδη
Ο κ. Θεόδωρος Λουλούδης, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967. Είναι παντρεμένος με την Μάγδα Οικονόμου και έχουν τρία παιδιά. Έχει σπουδές Marketing (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) .
Έχει εργαστεί σε εταιρείες marketing research και έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης Οργανισμών όπως (Δήμοι Πατρέων και Δύμης, Π.Δ.Ε., ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας, Ι.ΝΕ. Γ.Σ.Ε.Ε. κ.α.).
Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά και έχει πάρει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημοσκοπήσεις, την βιβλιογραφία και την ιστορική δημογραφία. Έχει συγγραφική δραστηριότητα. Οι σημαντικότερες εκδόσεις: «Το mystery shopping», εκδόσεις Παπασωτηρίου 2001, «Αχαϊκή Ορθόδοξη βιβλιογραφία», Εκδόσεις Ιεράς Μητρόπολης Πατρών 2009 και «Αχαΐα: Οικιστές, Οικισμοί, Αυτοδιοίκηση» Εκδόσεις Νομαρχίας Αχαΐας 2010.
Το 1993 σύστησε την εταιρεία Ερευνών Αγοράς & Μελετών με την επωνυμία «Data Research and Consulting» (Μέλος ΣΕΔΕΑ, ΣΕΣΜΑ, ESOMAR κλπ. Βλέπε www.datarc.gr) η οποία αποτελεί την βάση των επιχειρήσεων του μέχρι σήμερα.
Από το 2011 είναι ο εκδότης και διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», η οποία παράλληλα διαθέτει εκδοτικό οίκο, εταιρεία διοργάνωσης event και συνεδρίων και πολλές άλλες δράσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.