9 Μαΐου γιορτάζουμε τον Άγιο Νικόλαο τον νέο. Ο Άγιος Νικόλαος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα Στ’ του Σοφού (886-912). Επειδή διακρ...
9 Μαΐου γιορτάζουμε τον Άγιο Νικόλαο τον νέο. Ο Άγιος Νικόλαος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα Στ’ του Σοφού (886-912). Επειδή διακρινόταν για την ανδρεία και τις ικανότητές του, διορίστηκε από τον αυτοκράτορα επικεφαλής του στρατιωτικού σώματος της Λάρισας. Σε μια αραβική επιδρομή του έτους 901 ή 902 έκρινε σκόπιμο να εγκαταλείψει τη Λάρισα και κατέφυγε μαζί με τους στρατιώτες του στο όρος Τέρναβον. Στη μάχη που ακολούθησε οι Βυζαντινοί ηττήθηκαν από τους Άραβες. Οι σύντροφοι του Νικολάου συνελήφθησαν όλοι και μαρτύρησαν. Ο Νικόλαος κατόρθωσε να γλιτώσει και να διαφύγει στα Βούναινα της Λάρισας. Οι Άραβες, όμως, κατόρθωσαν να τον βρουν και τον πίεσαν να αρνηθεί τον Χριστό. Ο Νικόλαος δεν ενέδωσε στις πιέσεις τους και τότε οι διώκτες του τον θανάτωσαν (9 Μαΐου 901 ή 902). Αρκετό χρόνο μετά το θάνατο του ο δούκας της Θεσσαλονίκης Ευφημιανός, ενώ εδέετο προ της σορού του Αγίου Αχιλλίου, του υπεδείχθει με όραμα να μεταβεί στα Βούναινα, όπου ήταν θαμμένο το λείψανο του μάρτυρος Νικολάου. Ο Ευφημιανός πήγε στα Βούναινα, βρήκε το λείψανο του Αγίου Νικολάου και έχτισε ναό προς τιμή του μάρτυρα.
H μνήμη τού Αγίου Νικολάου του Οσιομάρτυρος τιμάται στις 9 Μαΐου και σε αυτόν είναι αφιερωμένα 12 εκκλησάκια σε Αιγιάλεια και Καλάβρυτα, (Πυργάκι, Καλάβρυτα, Λεύκα, διασταύρωση προς Χιονοδρομικό Κέντρο, Κούτελη, Λεχούρι, Τριπόταμα, Σοπωτό, Κέρτεζη, Λευκάσιο, Βλασία, Κραστικοί). Επίσης, οστά του υπάρχουν στο Μέγα Σπήλαιο και τα Αραχωβίτικα.από το πέρασμά του Αγίου ενώ ιερά λείψανά Του υπάρχουν στις Ιερές Μονές Αγίας Λαύρας, Μεγάλου Σπηλαίου και Παμμεγίστων Ταξιαρχών καθώς και στο Επισκοπείο Αιγίου.
Ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις θεωρείται προστάτης από δερματικές παθήσεις, ενώ η λατρεία του έχει συνδεθεί με τις φτελιές. Η φτελιά είναι ένα δέντρο που σε περιόδους λειψυδρίας, στις αρχές Μαΐου, εκκρίνει ερυθρωπό κόμμι που μοιάζει με αίμα. Το κόμμι από την φτελιά από την οποία θεωρείται ότι κρεμάστηκε και βασανίστηκε ο Άγιος Νικόλαος στα Βούνενα Λαρίσης, η λαϊκή λατρεία το θεωρεί θεραπευτικό και οι πιστοί το συλλέγουν ως φυλακτό ή ιαματικό. Παλιότερα συμμετείχαν ιερείς στην συγκομιδή του, χρησιμοποιώντας μικρές αντλίες. Όμως, τουλάχιστον κατά την τελευταία δοξολογία της μνήμης του Αγίου στα Βούνενα, τον Μάιο του 2022, την «αφαίμαξη» της φτελιάς είχαν αναλάβει άνδρες τσιγγάνοι, με τους ιερωμένους να ιερουργούν μέσα και έξω από τον παρακείμενο ναό, αποστασιοποιημένοι έως και αδιάφοροι για την συλλογή των χυμών του δέντρου.
Από τις εκδόσεις τής Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας «Βιβλίο και Εικόνα» κυκλοφορεί το βιβλίο του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Χρήστου Τσάκαλου, Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιγίου, με τίτλο «Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος ο εν Βουναίνοις».
Η συγκεκριμένη έκδοση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου, επιθυμώντας να καταστήσει γνωστό στους πιστούς της περιοχής (και όχι μόνο) τον Νεομάρτυρα Νικόλαο τον εν Βουναίνοις, η μνήμη του οποίου τιμάται την 9η Μαΐου.
Το βιβλίο περιέχει τον βίο του Νεομάρτυρος, λεπτομερή αναφορά στα εξωκκλήσια και τα παρεκκλήσια της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων που εορτάζουν τη μνήμη Του, διηγήσεις θαυμάτων του Αγίου από πιστούς της περιοχής, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Το βιβλίο θα διατίθεται δωρεάν από το βιβλιοπωλείο τής Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Βιβλίο και Εικόνα» (Ερμού 21, Αίγιο), καθώς και από τους Ιερούς Ναούς στους οποίους ανήκουν τα εξωκλήσια και παρεκκλήσια που είναι αφιερωμένα στη μνήμη τού Αγίου Νικολάου του Νέου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.