HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Τάκη Βαρβιτσιώτη στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης

Την 15η Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου των Καλαβρύτων η συνεδρίαση της Επιτροπής για την Τουριστική Ανάπ...



Την 15η Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου των Καλαβρύτων η συνεδρίαση της Επιτροπής για την Τουριστική Ανάπτυξη, υπό την προεδρία του αρμόδιου αντιδημάρχου, κ. Τάκη Βαρβιτσιώτη.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν οι γενικοί άξονες και οι στρατηγικές που θα ακολουθήσει η επιτροπή στην πορεία των εργασιών της ενώ συμφωνήθηκε και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την περαιτέρω προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων που θα τεθούν προς συζήτηση στην συνεδρίαση του Ιουνίου. Κάθε μέλος της επιτροπής παρουσίασε τις απόψεις και θέσεις του, με στόχο την βελτίωση του κοινού στόχου να προωθηθεί η τουριστική κίνηση στην περιοχή των Καλαβρύτων.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Βαρβιτσιώτης στην εισήγησή του ανέφερε: 
Αγαπητά μέλη της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Καλαβρύτων,
Θα ήθελα να παρουσιάσω μια σειρά προτάσεων που πιστεύω πως μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας των Καλαβρύτων. Αυτή η ανάπτυξη αποτελεί καίριο παράγοντα για την οικονομική ευημερία και την προβολή του τόπου μας ως έναν εμβληματικό και ανερχόμενο τουριστικό προορισμό.
Η περιοχή μας, σε όλο τον Δήμο των Καλαβρύτων, αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για τον τουρισμό, με την ποικιλία της φύσης της, τον πολιτιστικό πλούτο και τις παραδόσεις της.
Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά κάποιοι άξονες επί των οποίων μπορούν αν εξειδικευτούν προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής:
I. Ανάδειξη των Φυσικών Ιδιαίτερης Ομορφιάς τοπίων και Μνημείων της Φύσης: Τα Καλάβρυτα προσφέρουν μοναδικά τοπία, όπως το φαράγγι του Βουραϊκού και οι καταρράκτες της Βλασίας, οι Πηγές του Αροάνιου και του Λάδωνα, τα Οροπέδια των Λουσών, ο Ξερόκαμπος, ο Χελμός και τα ορεινά βοσκοτόπια.
II. Εξειδικευμένες Αθλητικές Δραστηριότητες: Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, ιππασία, rafting, canyoning και σκι. Η ανάπτυξη υποδομών και εγκαταστάσεων για αυτές τις δραστηριότητες θα ενισχύσει τον φυσιολατρικό αθλητικό τουρισμό.
III. Ιδιαίτερη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η περιοχή μας έχει μια πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων μοναστηριών και μνημείων. Οργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων για την προβολή αυτής της κληρονομιάς μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματική.
IV. Ξεχωριστή Γαστρονομία: Η τοπική γαστρονομία είναι μοναδική και αξίζει να προωθηθεί. Η δημιουργία γαστρονομικών διαδρομών και γευστικών εκδηλώσεων θα προσελκύσει τους λάτρεις της καλής διατροφής.
V. Ιδανικό μέρος για Αγροτουρισμό: Η προώθηση του αγροτουρισμού μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες μια ευκαιρία να εξοικειωθούν με την αγροτική ζωή και τις τοπικές παραδόσεις.
VI. Αειφορικός Τουρισμός: Η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων που σέβονται το περιβάλλον και χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προωθήσει έναν βιώσιμο τουρισμό προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις και ευαισθησίες.
VII. Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές εκδρομές μπορεί να ενθαρρύνει την επίσκεψη νέων και να τους εκπαιδεύσει για τη σημασία της διατήρησης της φύσης και του πολιτισμού.
VIII. Σύγχρονη ματιά στην Προώθηση μέσω των Κοινωνικών Δικτύων: Η χρήση των κοινωνικών μέσων και των ψηφιακών πλατφορμών για την προώθηση της περιοχής μπορεί να επιτρέψει στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τις ομορφιές και τις δραστηριότητες που προσφέρονται.
Η συνδυασμένη εφαρμογή αυτών των ιδεών και προτάσεων θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αειφορική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των Καλαβρύτων, ενισχύοντας τον τοπικό πολιτισμό και την οικονομία.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΙΔΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΞΟΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ :
1. Ετήσια Έκθεση Αγροτουρισμού και Οικολογικού Τουρισμού: Προτείνω την οργάνωση και δημιουργία τριημέρης ετήσιας έκθεσης στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου Λουσών με θέμα «Ετήσια Έκθεση Αγροτουρισμού και Οικολογικού Τουρισμού Ορεινών Περιοχών», όπου θα προωθούνται επίσης τοπικοί παραγωγοί και προϊόντα αποκλειστικά της περιοχής, σε συνδυασμό με μουσικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.
2. Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και Ανάδειξης του Φαραγγιού του Βουραϊκού και των άλλων Μνημείων της Φύσης: Προτείνεται τελευταία έντονα η δημιουργία ενός ειδικού φορέα που θα αναλαμβάνει τη διαχείριση και την προώθηση του φαραγγιού του Βουραϊκού ως τουριστικού αξιοθέατου.
Ο φορέας θα μπορεί να αναλάβει
α. Την αξιοποίηση του Οδοντωτού σιδηροδρόμου
β. την ανάπτυξη μονοπατιών, παρατηρητηρίων και πληροφοριακών σημείων για τους επισκέπτες.
γ. Την ανάδειξη στο κλήμα Παυσανία
δ. Την ανάδειξη στις πηγές του Λάδωνα, Ερυμάνθου και Αροάνειου
ε. Την ανάδειξη των δραστηριοτήτων Ναυταθλητιμού στο Λάδωνα
στ. Την ανάπτυξη αναρριχητικού τουρισμού στο πεδίο του Μεγάλου Σπηλαίου
3. Συνεργασία με το Χιονοδρομικό Κέντρο: Προτείνω την ενίσχυση της συνεργασίας των επιχειρήσεων και του Επιμελητήριου, με το χιονοδρομικό κέντρο με σκοπό την ανάπτυξη συνδυαστικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που θα προσελκύσουν τουρίστες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όπως το Φεστιβάλ του Χελμού και άλλα που μπορεί να γίνουν.
4. Προώθηση του Αγροτουρισμού και των Τοπικών Προϊόντων: Η προώθηση των αγροτικών εμπειριών, όπως η συμμετοχή σε εργασίες αγροκτηματικής ζωής και η επίσκεψη σε τοπικές φάρμες και αμπελώνες, μπορεί να προσελκύσει τουρίστες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα τα σύγχρονα μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα. Πρέπει να δημιουργήσουμε πακέτα με ποιότητα και ελκυστικότητα σε συνεργασία με παραγωγούς και επιχειρήσεις εστίασης και διαμονής της περιοχής μας.
5. Δημιουργία Ψηφιακής Πλατφόρμας για Τουριστική Ανάδειξη: Η πλατφόρμα Discover Kalavrita έχει ήδη σημαντική επιτυχία. Πρέπει να εξελιχθεί σε περσότερο ανοιχτή προσβασιμότητα και αλληλεπίδραση. Η δημιουργία ψηφιακών μονοπατιών π.χ. με ενημέρωση για τα ειδικά σημεία ενδιαφέροντος και πληροφοριακών σημείων μπορεί να ενθαρρύνει τον τουρισμό της φύσης μέσω των κοινωνικών μέσων και των ψηφιακών πλατφορμών.
6. Προώθηση Τοπικών Εκδηλώσεων: Εστιάζοντας στην ανάδειξη των τοπικών ιστορικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, μπορούμε να δημιουργήσουμε ευρύτερο ενδιαφέρον και ανταπόκριση. Με την ανάδειξη και ενίσχυση των ετήσιων πανηγυριών π.χ. σε χωριά και κομβικά σημεία αναφοράς του Δήμου μας.
7. Ανάδειξη Φυσικών Ομορφιών και Ιστορικής Κληρονομιάς: Επικέντρωση στην ανάδειξη των φυσικών ομορφιών και του πολιτιστικού πλούτου, συμπεριλαμβανομένων των μνημείων του παρελθόντος. Στήριξη διοργάνωσης θεματικών συνεδρίων για ιστορικές περιόδους και ανάδειξη των αντίστοιχων μνημείων και της ιστορικότητας τους.
8. Προώθηση Εναλλακτικών Τουριστικών Δραστηριοτήτων: Ανάπτυξη και προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο φυσιολατρικός και ο αστρονομικός τουρισμός (αξιοποίηση ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ), εκμεταλλευόμενοι τα επιστημονικά και πολιτιστικά κεφάλαια και υποδομές της περιοχής.
9. Ανάπτυξη Υποδομών για Πεζοπορία και Ορεινό Ποδηλατικό Τουρισμό: Επιπλέον ανάδειξη μονοπατιών πεζοπορίας και διαδρομών ορεινού ποδηλάτου για να ενισχυθεί η φυσική δραστηριότητα και να προσελκύουν λάτρεις της περιπέτειας.
10. Ανάπτυξη Γαστρονομικού Τουρισμού: Προώθηση της τοπικής γαστρονομίας μέσω γαστρονομικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων με ανάδειξη των τοπικών επώνυμων προϊόντων π.χ. φέτας σε συνεργασία με συνεταιρισμό και επαγγελματίες. Μπορεί ετσινα ενισχύσει την κουλτούρα της περιοχής και να προσελκύσει φίλους της γαστρονομίας.
11. Προώθηση του Οικολογικού Τουρισμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης: Ανάπτυξη οικολογικών δραστηριοτήτων που μπορεί να προσελκύουν τουρίστες που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της φύσης και την αειφορία.
12. Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές εκδρομές που μπορεί να ενισχύσουν την εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών και να προωθήσουν την εκπαιδευτική τουριστική ανάπτυξη.
Τα όσα ανέφερα αποτελούν έναυσμα για τη συζήτηση και όχι πρόγραμμα.
Αυτές οι προτάσεις προορίζονται να στηρίξουν την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών όλου του Δήμου Καλαβρύτων, με βάση τη βιωσιμότητα και την ανάδειξη της διαφοροποίησης των τουριστικών προϊόντων και εμπειριών, προσελκύοντας διαφορετικά είδη ταξιδιωτών και προσφέροντας μια πλούσια και ποικίλη εμπειρία για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.
Ελπίζω ότι αυτές οι ιδέες θα συνεισφέρουν στη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων για το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.