Το κεφάλαιο της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, χρήζει προσοχής καθώς έχει προβλήματα, με το μεγαλύτερο να είναι πως συρρικώνεται. Σύμφων...
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat η συνολική αξία του γεωργικού κλάδου της χώρας μειώθηκε το 2023 σε σχέση με το 2022 κατά 5,2%.
Μιλώντας μάλιστα μόνο για φυτική παραγωγή, η αξία της μειώθηκε κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2022). Σίγουρα έπαιξαν μεγάλο ρόλο οι φυσικές καταστροφές σε Θεσσαλία και Έβρο, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν αλλά και οι γεωπολιτικές αναταράξεις. Αλλά, το ζητούμενο είναι η αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας και ακόμα και χωρίς έκτακτα προβλήματα, είμαστε πίσω.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει πολύ απαιτητικούς στόχους μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέχρι το 2050 από όλες τις οικονομικές της δραστηριότητες. Στην αγροτική παραγωγή αυτές οι πολιτικές ενσωματώνονται στη στρατηγική «από το χωράφι στο πιάτο (from Farm to Fork)» που περιορίζει δραστικά τη χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και συμβατικών μορφών ενέργειας.
Αρα, η λύση μπορεί να έρθει μόνο από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή. Ψηφιακές λύσεις – αισθητήρες και πρωτόκολλα – που μειώνουν το κόστος παραγωγής και αυξάνουν την αποδοτικότητα χρήσης των πόρων. (έδαφος, νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενέργεια).
Στην Ελλάδα, όλο και περισσότεροι αγρότες αρχίζουν να εφαρμόζουν μεθόδους ευφυούς γεωργίας για να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να αυξήσουν την απόδοσή τους και υπάρχουν φορείς που τους βοηθούν να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες, όπως το smart agro hub, μια σύμπραξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με εταιρείες αγροτεχνολογίας. Στο πειραματικό του αγρόκτημα στην Αλίαρτο γίνονται ηδη πειράματα σε καλλιέργειες και δοκιμάζονται καινοτόμες καλλιεργητικές ιδέες.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.