HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μη αποδοχή ορίου ανοχής σε φυτοφάρμακο σε εισαγόμενο ρύζι

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και στο πλαίσιο των δράσεών του για την ενίσχυση της εξωστρέφ...



Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και στο πλαίσιο των δράσεών του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα, γίνεται προσπάθεια να σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ασιατικού ρυζιού που περιέχουν τη δραστική ουσία τρικυκλαζόλη. Έτσι μπαίνει τέλος στις ολέθριες συνέπειες για τους Έλληνες αγρότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις παραγωγής με την ΕΕ .
Η τρικυκλαζόλη είναι ένα απαγορευμένο μυκητοκτόνο στην Ε.Ε. από το 2016, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που εξάγουν ρύζι στην Ευρώπη (άνω του 86 % των εισαγωγών το 2022).
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την αύξηση του ανώτατου ορίου καταλοίπων (MRL) για την τρικυκλαζόλη στο εισαγόμενο ρύζι. Η αλλαγή αυτή θα επέφερε πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς ρυζιού, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των παραγωγών τρίτων χωρών.
Ο Έλληνας υπουργός υποστηριζόμενος από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία και στο πλαίσιο των δράσεων του στο EUMED 9, κατόρθωσε να δημιουργήσει «ειδική πλειοψηφία» και έτσι να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει πίσω τον καταστροφικό κανονισμό.
Όπως είπε ο Έλληνας Υπουργός, η οποιαδήποτε αυξημένη ανοχή αυτού του φυτοφαρμάκου αποκλειστικά για εισαγόμενο ρύζι θα έδειχνε ασυνέπεια των πολιτικών της ΕΕ απέναντι στον στόχο για μείωση της παρουσίας φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και κυρίως θα παραβίαζε την αρχή της αμοιβαιότητας των κανόνων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρυζιού της Ευρώπης (αντιπροσωπεύει το 30% της παραγωγής της ΕΕ) με πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες και τύπους ρυζιού που ενισχύουν τον ρόλο της αναφορικά με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Παράλληλα μέσω της αξιοποίησης συγκεκριμένου τύπου εδαφών συμβάλλει στη διατήρηση σημαντικών υγροτόπων της Χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.