HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι Δασοκομάντος της 6ης ΕΜΟΔΕ στις πλαγιές της Γουμένισσας Καλαβρύτων σε εντυπωσιακές επιχειρήσεις (ΦΩΤΟ)

Συμπλήρωσε τα 2 χρόνια ζωής το σώμα των Δασοκομάντος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (ΕΜΟΔΕ - Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) και ήδη έχει κ...



Συμπλήρωσε τα 2 χρόνια ζωής το σώμα των Δασοκομάντος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (ΕΜΟΔΕ - Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) και ήδη έχει κάνει την διαφορά στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η δράση τους στα πεδία πυρκαγιών εντυπωσιακή όσο και αποτελεσματική. Φτάνουν σε χρόνο "0" με αερομεταφορά, προσγειώνονται μέσα στις εστίες και καταπολεμούν τις πυρκαγιές στην "καρδιά" τους, εκεί που δύσκολα μπορούν να επιχειρήσουν τα οχήματα της πυροσβεστικής η τα εναέρια μέσα. Μπαίνουν σε χαράδρες, ανεβαίνουν σε δύσβατα σημεία και είναι κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή πυρός βοηθώντας καταλυτικά τις υπόλοιπες δυνάμεις.
Στα δύο αυτά χρόνια τους έχουμε ζήσει σε αρκετά περιστατικά, ορισμένα από τα οποία φαίνονται "εύκολα" αλλά αν δεν καταπολεμηθεί η πυρκαγιά στην έναρξή της τα πράγματα γίνονται δύσκολα έως καταστροφικά.
Στην τελευταία πυρκαγιά στην Γουμένισσα από την στιγμή που δόθηκε η εντολή στην 6η ΕΜΟΔΕ Πάτρας να μεταβούν στο σημείο πέρασαν 7 μόλις λεπτά να προσγειωθούν στο σημείο της πυρκαγιάς. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε και η ομάδα βγήκε με πλήρη εξοπλισμό και έπεσε στις φλόγες. Το ελικόπτερο δεν έμεινε μόνο στην μεταφορά αφού αμέσως έγινε πλήρωση με νερό από την δεξαμενή της Αγίας Λαύρας και άρχισε άκρως στοχευμένες ρίψεις.
Να πούμε, βέβαια οτι στην συγκεκριμένη πυρκαγιά της Γουμένισσας Καλαβρύτων, που ξέσπασε στα όρια του χωριού με μεγάλο κίνδυνο για σπίτια και περιουσίες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων, είχε προλάβει με άμεσο συντονισμό και άμεση επέμβαση να δράση καταλυτικά.

Ποια είναι η αποστολή των Δασοκομάντο
Αποστολή των δασοκομάντος, είναι η συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, η υποστήριξη κατά την διενέργεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και η χρήση ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου, καθώς επίσης και η συνδρομή στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές.
Οι δασοκομάντος είναι σε συνεχή συνεργασία με τα δασαρχεία και με την επιστημονική υποστήριξη των δασολόγων ενώ δεν ενεργούν μόνο την ώρα της κρίσης. Πρόκειται για ένα σώμα που κατά βάση είναι αερομεταφερόμενο, σε διαρκή κίνηση, το οποίο όμως ενεργεί όλο το χρόνο και όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού.
Αερομεταφερόμενες ομάδες Ε/Π οι οποίες απαρτίζονται από επτά (07) έως δώδεκα (12) στελέχη. Οι ομάδες της ΕΜΟΔΕ στελεχώνονται από στελέχη με τις παρακάτω ειδικότητες, αφού λάβουν αντίστοιχη εκπαίδευση:
Χειριστής αλυσοπρίονου και βοηθός αυτού.
Πυροσβέστες που φέρουν πυρσό (drip torch) για τις επιχειρήσεις αντιπύρ-κατάκαυσης.
Παρατηρητής ομάδας.
Πυροσβέστες που φέρουν χειρωνακτικά εργαλεία και επινώτιους πυροσβεστήρες.
Παραϊατρικός.
Υπεύθυνος φόρτωσης/εκφόρτωσης ελικοπτέρου (Ε/Π) με δίχτυα μεταφοράς εξοπλισμού.

Οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) της Πυροσβεστικής δημιουργήθηκαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 στην Αττική και στην Εύβοια και τη διαπίστωση τότε ότι οι δυνάμεις κατάσβεσης δεν είχαν δυνατότητα δράσης μέσα στο δάσος, κοντά στο μέτωπο. Οι γραμμές άμυνας στήνονταν κυρίως σε δρόμους, σε σημεία όπου μπορούσαν να προσεγγίσουν τα οχήματα. Μέχρι να φθάσει, όμως, σε εκείνους η φωτιά, είχε ήδη αποκτήσει τόση δυναμική που ήταν ακόμη πιο δύσκολη η αντιμετώπισή της.
Φέτος ο αριθμός των μελών των ΕΜΟΔΕ, των αποκαλούμενων και δασοκομάντος, έχει σχεδόν διπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 1.200 άτομα πανελλαδικά

Δείτε φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις της 6ης ΕΜΟΔΕ στην Γουμένισσα Καλαβρύτων στην πυρκαγιά του Σαββάτου 15 Ιουνίου 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.