HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Γυναικομαστία: Συμπτώματα και θεραπευτική επέμβαση – όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

  Η γυναικομαστία είναι μια κατάσταση με εμφανή συμπτώματα, καθώς προκαλεί τη διεύρυνση του ιστού του ανδρικού μαστού , συνήθως λόγω ορμονι...

 


Η γυναικομαστία είναι μια κατάσταση με εμφανή συμπτώματα, καθώς προκαλεί τη διεύρυνση του ιστού του ανδρικού μαστού, συνήθως λόγω ορμονικής ανισορροπίας. Μπορεί να επηρεάσει τον ένα ή και τους δύο μαστούς, μερικές φορές ανομοιόμορφα, και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Εκτός από τα εμφανή σωματικά συμπτώματα, η γυναικομαστία έχει και σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις, καθώς μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση ενός άνδρα με αποτέλεσμα να αποφεύγει ορισμένες σωματικές δραστηριότητες ή στενές επαφές λόγω της εικόνας του στήθους του. Σε τέτοιες περιπτώσεις και αφού αντιμετωπιστεί ο παθογενής παράγοντας που την προκάλεσε, η επέμβαση για τη γυναικομαστία είναι συνήθως η ενδεδειγμένη πρακτική.

Πώς και γιατί εμφανίζεται

Τα συμπτώματα της γυναικομαστίας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και τον τύπο της πάθησης. Υπάρχουν τέσσερις βαθμοί γυναικομαστίας, που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρή, και βοηθούν τους γιατρούς να προσδιορίσουν την καταλληλότερη αντιμετώπιση.

Τα κοινά συμπτώματα της γυναικομαστίας είναι:

         Πρησμένος μαστικός ιστός

         Ευαισθησία στο στήθος

         Πόνος μαζί με οίδημα

         Έκκριση από την θηλή

         Σκληρό εξόγκωμα

         Βαθουλώματα στο στήθος

Τα αίτια της γυναικομαστίας σχετίζονται με την ισορροπία μεταξύ των ορμονών τεστοστερόνης και οιστρογόνων. Η τεστοστερόνη ελέγχει τα ανδρικά χαρακτηριστικά όπως η μυϊκή μάζα και οι τρίχες του σώματος, ενώ τα οιστρογόνα ελέγχουν τα γυναικεία χαρακτηριστικά όπως η ανάπτυξη του μαστού. Όταν το επίπεδο της τεστοστερόνης πέφτει ή το επίπεδο των οιστρογόνων αυξάνεται, μπορεί να εμφανιστεί γυναικομαστία.



Πώς αντιμετωπίζεται

Οι θεραπευτικές επιλογές για τη γυναικομαστία εξαρτώνται από την αιτία, τη διάρκεια και την έκταση της πάθησης. Σε πολλές περιπτώσεις, η γυναικομαστία θα υποχωρήσει από μόνη της μέσα σε έξι μήνες έως τρία χρόνια από την αντιμετώπιση της αιτίας που την προκάλεσε. Ωστόσο, εάν η κατάσταση επιμένει ή προκαλεί σημαντική ενόχληση, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή. Η επέμβαση για τη γυναικομαστία περιλαμβάνει την αφαίρεση του υπερβολικού ιστού του μαστού, του λίπους και του δέρματος.

Υπάρχουν δύο κύριες τεχνικές για τη χειρουργική επέμβαση γυναικομαστίας:

         Λιποαναρρόφηση, η οποία χρησιμοποιεί ένα λεπτό σωλήνα για να απορροφήσει το υπερβολικό λίπος από το στήθος

         Εκτομή ιστού, η οποία χρησιμοποιεί ένα νυστέρι για να κόψει τον πλεονάζοντα αδενικό ιστό και το δέρμα

Η επιλογή της τεχνικής εξαρτάται από τον βαθμό, το μέγεθος και το σχήμα του μαστού, καθώς και από την ελαστικότητα του δέρματος και τη θέση της θηλής. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μία έως δύο ώρες. Ο χρόνος αποκατάστασης διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να ξαναρχίσουν οι κανονικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.