HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καμενιάνοι: Κατασκευαστικά Έργα Πολιτιστικής Αναβάθμισης και Εξωραϊσμού

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης Ο διακαής πόθος μας για το καλό, κορυφώνει την προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξης του τόπου μ...



Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης
Ο διακαής πόθος μας για το καλό, κορυφώνει την προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξης του τόπου μας, μέσα από διαρκείς δράσεις που σκοπό έχουν την αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό των χωριών μας, με πνευματικά και πολιτιστικά έργα και με πρωτόγνωρες δράσεις όλων των φορέων. Αλλά και εκείνες των ευγενών συμπολιτών μας, που έχουν δημιουργήσει-ειδικότερα τη φετινή χρονιά, αλλά και παλαιότερα-με τις πάμπολλες χορηγίες τους ένα τεράστιο πλέγμα κατασκευαστικών θαυμάτων για τα δεδομένα της εποχής μας.
Αντιστεκόμαστε αγαπητοί μου στην φθορά, στον αφανισμό και στην υποτέλεια, με δράσεις, που κύρια χαρακτηριστικά έχουν το σεβασμό στις παραδόσεις, με αγάπη στον τόπο και στις αξίες μας, καθώς και την ιστορικότητα μας, που φαίνεται διάχυτη στα πολιτιστικά μνημεία και τις υποδομές, των οποίων είμαστε κληρονόμοι και εμπνέουν διαχρονικά και μεγαλόπνοα το ατομικό και συλλογικό μας υπόβαθρο.
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε κοντά μας ανθρώπους συνετούς, υπεύθυνους και δημιουργικούς συμπολίτες, που σέβονται τα χαρίσματα της φύσης που μας μοίρασε απλόχερα ο Δημιουργός, αλλά κι εκείνα της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, έργα των χειρών των προγόνων μας.
Εν προκειμένω μιλούμε σε πρώτο στάδιο για κατασκευαστικά έργα στους Καμενιάνους. Όμως οι δράσεις μας θα συνεχίζονται και ευρύτερα στα άλλα όμορα χωριά μας Δροβολοβό και Δεσινό, με σκέψεις οράματα και δημιουργίες, αντάξιες του παρελθόντος και του παρόντος τους.
Μετά τα όσα πολλά και σπουδαία σας παρουσιάσαμε το τελευταίο διάστημα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να θέσουμε σε γνώση σας και τα τελευταία έργα μας που αναβάθμισαν ακόμη περισσότερο τις υποδομές και τα μνημειακά μας κατάλοιπα-δημιουργίες παλαιότερων εποχών-στα οποία ο πανδαμάτωρ χρόνος προσπαθούσε να δημιουργήσει σημάδια φθοράς.
Αναλυτικότερα: Έγιναν το τελευταίο διάστημα βελτιωτικές-κατασκευαστικές παρεμβάσεις στο περιβάλλοντα χώρο του κοιμητηρίου, και κάτωθεν αυτού - όπου και το Ιστορικό Αλώνι του Ξενοχρήστου - προς ανάπλαση και αναβάθμισή του, που αποτελεί ευρύτερα και την εικόνα του χωριού μας. Στον ίδιο χώρο που προαναφερόμαστε υψώθηκε η πρώτη επαναστατική σημαία των Καμενιάνων από τον οπλαρχηγό Ξενοχρήστο Καμενιανίτη, κατά τον Αλωνάρη του 1820.
Κατασκευάστηκαν εκεί, σε μεγάλη έκταση κλιμακωτά πέτρινες κερκίδες, που πέραν των άλλων συμβάλλουν και στην διαχρονική αντιστήριξη του κοιμητηριακού περιτοιχίσματος. Όμως η χρήση τους είναι πολλαπλή, καθότι στα δύο παραπλήσια αλώνια, οι χώροι τους ενδείκνυνται αμφιθεατρικά και γενικότερα για πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων και πολλών άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Εδώ οι χορηγοί ήταν πέραν του ενός καθότι το έργο αυτό είναι μεγάλο σε μέγεθος και σε κάλος. Θεωρείται σκόπιμο να αναφερθούν τα ονόματα όλων, που κυρίως αποτελούν και συγγενείς μας εξ’ αίματος: Ο Γ. Μάξιμος Ιβηρίτης-Νικολόπουλος, η Νικολίτσα Νικολοπούλου-Παναγοπούλου, η Αγγελική Διον. Νικολοπούλου-Σπύρου, ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου μας Γεώργιος Δημ. Φωτόπουλος, καθώς και ο Ανδρέας Βασ. Νικολόπουλος. Επίσης ακόμη και ο γράφων Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, που παράλληλα εργάζεται ασταμάτητα, επιβλέπει και καθοδηγεί στην εκτέλεση όλων των έργων.
Παράλληλα πρέπει να τονίσουμε και την επιπρόσθετη-ευγενική χορηγία του πάντα πολλά προσφέροντος στους ναούς και σε υποδομές του χωριού μας, Ανδρέα Βασ. Νικολόπουλου. Με δική του πρόσφατη χορηγία αναστηλώθηκε ο τοίχος του παρακείμενου δεύτερου αλωνιού που είχε καταρρεύσει. Ήταν ένα έργο αναστηλωτικό μείζονος σημασίας. Τον ευχαριστούμε θερμότατα.
Τέλος κλείνοντας θέλω να αναφερθώ και σε έναν ακόμη εξαίρετο χορηγό του χωριού μας, που στηρίζει πάντα τις συλλογικές μας προσπάθειες πολλαπλά. Πρόκειται για τον Χρήστο Νικ. Καλογερόπουλο, ο οποίος προσέφερε χρηματικό ποσό για δράσεις προστασίας και διαφύλαξης των θρησκευτικών μας υποδομών, των λατρευτικών και άλλων δημοσίων χώρων. Τον ευχαριστούμε θερμά.
Εκτιμώντας και τιμώντας της ρίζες του και τις συλλογικές προσπάθειες, ένας εκ των μονίμων χορηγών του Συνδέσμου μας προσέφερε στον Σύλλογό μας ενα σημαντικό χρηματικό ποσό - όπως κάθε χρόνο-για την ενίσχυση πραγματοποίησης των πολιτιστικών δράσεων μας. Είναι ο αξιαγάπητος και σεμνός συμπατριώτης μας Κώστας Γιαννάκη Παπαπαναγιώτου!! Τον ευχαριστούμε!!!Ευχαριστούμε θερμότατα όλους τους προαναφερόμενους και ευχόμαστε ο Μεγαλοδύναμος να μεγεθύνει και να πλουταίνει τα έργα των χειρών τους και των οικογενειών τους.
Υ.Γ. Σύντομα θα σας ανακοινώσουμε και άλλα έργα με ιδιωτικές χορηγίες και προσφορές, για τα οποία δεν υπάρχει τελειωμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

EURO 2024 - Highlights