HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

D-Day: Η Ευρώπη τίμησε τα 80 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Στη Νορμανδία βρέθηκαν την Πέμπτη παγκόσμιοι ηγέτες ώστε να παραστούν στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο από την Απόβαση στη Νορμανδία. Η ν...



Στη Νορμανδία βρέθηκαν την Πέμπτη παγκόσμιοι ηγέτες ώστε να παραστούν στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο από την Απόβαση στη Νορμανδία. Η νίκη των Συμμάχων είχε καθοριστική σημασία για την τελική επικράτησή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παρουσία είκοσι αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, 4.500 καλεσμένων, αλλά και με τιμώμενα πρόσωπα τους περίπου 200 βετεράνους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση, ξεκίνησαν το πρωί οι εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώθηκαν το απόγευμα στην παραλία Όμαχα.
Παρόντες μεταξύ άλλων, ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα το πρωί επισκέφτηκε το ναυπηγείο του ομίλου Naval, στη Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες Belharra.
Στις εκδηλώσεις παρεβρέθηκαν επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι -ο οποίος καταχειροκροτήθηκε μπαίνοντας στον χώρο-, η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Πάβελ, ο βασιλιάς Κάρολος της 
Βρετανίας, ο μέγας δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος, ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Ντέιβιντ Χέρλι, ενώ ο βασιλιάς της Νορβηγίας έστειλε τον διάδοχο πρίγκιπα Χάακον.
Τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία ήταν δρακόντεια με τον οικοδεσπότη των εκδηλώσεων, Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να υποδέχεται χαμογελαστός τους επίσημους προσκεκλημένους.
Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν μια ιστορική αναδρομή πάνω στην οικοδόμηση της ειρήνης και της Ευρώπης, ενώ η αυλαία του διεθνούς εορτασμού έπεσε με την ομιλία του Γάλλου προέδρου και την αεροπορική επίδειξη όλων των τύπων αεροσκαφών της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Μακρόν: Ευγνωμοσύνη σε όσους πολέμησαν στην απόβαση της Νορμανδίας
Στην ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «άνδρες που αψήφησαν τα πάντα απελευθέρωσαν τη γη μας», μπροστά σε μια ακτή «που ίσως ήταν το τελευταίο πράγμα που θα έβλεπαν στη ζωή τους». Την ημέρα εκείνη «είδαμε την αρχή αφού που φάνταζε αδύνατο».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αντίσταση των Γάλλων ανταρτών κατά των Γερμανών και στη συνεργασία των ανταρτών με τις συμμαχικές δυνάμεις, ενώ εκτενείς ήταν οι αναφορές του και στις προσωπικές ιστορίες στρατιωτών που πολέμησαν κατά την απόβαση.
Οι 150.000 άνθρωποι που αποβιβάστηκαν στη Γαλλία κατά την D-Day «δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα και δεν είχαν την ίδια σημαία και στολή», αλλά μοιράζονταν «την αποφασιστικότητα να απελευθερώσουν την Ευρώπη από την ναζιστική τυραννία». «Τους σκεφτόμαστε με τεράστια ευγνωμοσύνη», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.