Με την συμμετοχή δεκάδων συνέδρων, καθηγητών και εκπροσώπων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 13 Ιουνίου στα Καλά...
Το Συνέδριο διοργανώνεται απ’ την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ως διαχειριστής του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού -Βουραϊκού, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ελληνικό Forum Γεωπάρκων και με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Καλαβρύτων και τον Δήμο Αιγιαλείας. Το θέμα του Συνεδρίου φέτος είναι «Γεωπάρκα και Γεω-ιστορίες».
Στόχοι του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου των Γεωπάρκων στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσα από την προώθηση του γεω-τουρισμού, την έρευνα και την εκπαίδευση, η προβολή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου αλλά και η ανταλλαγή καλών πρακτικών.
«Στο Συνέδριο έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα Γεωπάρκα και τις Γεω-Ιστορίες, να συζητήσουμε και ν’ ανταλλάξουμε καλές πρακτικές ανάμεσα στις Μονάδες Διαχείρισης και για το πως θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε ένα υψηλότερο επίπεδο ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης γύρω απ’ την πιεστική και κατεπείγουσα ανάγκη της προστασίας των Γεωπάρκων», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.
Οι σύνεδροι κατά την παραμονή τους στην περιοχή θα επισκεφθούν, μεταξύ άλλων, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το Σπήλαιο Λιμνών στα Καστριά, τη Λίμνη Τσιβλού, τα Ύδατα Στυγός, τους Αρχαίους Λουσούς κ.α.
Επίσης, κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν -μέσα από κατάλληλες θεματικές- οι δράσεις των Γεωπάρκων που αφορούν στην προστασία και διαχείριση της γεωποικιλότητας, στην αλληλεπίδραση της με την βιοποικιλότητα και στη σχέση τους με τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τον Τουρισμό αλλά και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής.
Στο Συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, εκπρόσωποι του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της UNESCO, επιστήμονες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας κ.α.
Στην σημερινή πανηγυρική έναρξη κεντρικός ομιλιτής ήταν καθηγητής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων κ. Νίκος Ζούρος με θέμα "Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Το Παγκόσμιο ∆ίκτυο Γεωπάρκων – 20 Χρόνια δράσης για την ανάδειξη και αξιοποίηση της γεωλογικής κληρονομιάς"
Χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, η προϊστάμενη της Μονάδας Διαχείρισης Ελένη Κουμούτσου, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Δήμου Αιγιαλείας κ. Νικόλαος Καραΐσκος, ο καθηγητής Παν/μίου Πατρών, Γρηγόρης Ιατρού, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Περιβάλλοντος Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβρέθηκαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Καλαβρύτων κ. Παναγιώτης Βαρβιτσιώτης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Αιγιαλείας κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η διευθύντρια της "Αχαΐα Αναπτυξιακής" κ. Ηρώ Τσιμπρή, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Κύπρου, οι εκπρόσωποι των Εθνικών Επιτροπών UNESCO Ελλάδας και Κύπρου ο Πρόεδρος του ΓΓΝ, ο Αντισυντονιστής του ΕΓΝ, οι Συντονιστές του Hellenic Geopark Forum, οι Εκπρόσωποι 10 Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO καθώς και εκπρόσωποι από επίδοξους Γεωπάρκους, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα, Εταιρείες Τοπικής Ανάπτυξης και Συνεργάτες Γεωπάρκων
Την εναρκτήρια εκδήλωσε πλαισίωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων υπό την Διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Γιώργου Μπαμπαράκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.