HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σε «ομηρία» οι αγρότες – Όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς για το κλειστό ΟΣΔΕ 2024 και τις λανθασμένες πληρωμές

Στον αέρα βρίσκονται οι πληρωμές των ενισχύσεων, καθώς η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επιτρέπει την πλήρη λειτουργία της κυβερνητικής πλατφόρμα...



Στον αέρα βρίσκονται οι πληρωμές των ενισχύσεων, καθώς η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επιτρέπει την πλήρη λειτουργία της κυβερνητικής πλατφόρμας για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, όπως έχει τονίσει η ΕΘΕΑΣ μέσα από παρεμβάσεις και επιστολές της προς τον Οργανισμό.
Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΘΕΑΣ, Παύλου Σατολιά
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) κ. Παύλος Σατολιάς σε δηλώσεις του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», σχολίασε τα όσα καταγγέλλονται για τις πληρωμές: «Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πήγαν καλά και αυτό είναι απόρροια της κακής λειτουργίας του Οργανισμού», σημειώνει.
Ενίσχυση 13,9 εκατ. σε αγρότη…
Ενδεικτικών των λανθασμένων τρόπων πληρωμών των ενισχύσεων, είναι και η αποκάλυψη που κάνει στον ΟΤ ο κ. Σατολιάς: «Υπάρχει ΑΦΜ αγρότη σε περιοχή της Πελοποννήσου στον οποίο πληρώθηκε πριν από λίγες μέρες με ποσό 13,9 εκατ. ευρώ… Πιθανότατα πρόκειται περί λάθους. Αλλά αυτά τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τεχνικού συμβούλου που αδυνατεί να προχωρήσει σε νέες τεχνολογίες μας ανησυχούν ως προς το μέλλον των πληρωμών των αγροτών».
Τα δεσμευμένα ΑΦΜ
Στον κ. Σατολιά ετέθησαν και οι καταγγελίες που γίνονται σχετικά με τα «σφάλματα» στις πληρωμές του Ιουλίου του 2023 και σύμφωνα με αυτές ο λανθασμένος υπολογισμός υπέκρυπτε την προσπάθεια να πληρωθούν δεσμευμένα αγροτικά ΑΦΜ: «Αναφέρεστε σε 16.000 ΑΦΜ, κάποια από τα οποία αδίκως βρίσκονται σε ομηρία και θα πρέπει να αποδεσμευτούν τα ποσά. Υπάρχουν, όμως, και ΑΦΜ τα οποία πληρώνονται σε βάρος των πραγματικών αγροτών. Η θέση μας είναι καθαρή: Όχι μόνο να μην πληρωθούν αλλά αυτές οι περιπτώσεις να παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη». «Πρέπει τα χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν σε αυτόν που παράγει» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ.
Στον αέρα οι πληρωμές για το 2024
Πέραν, αυτών, όμως ο αγροτικός κόσμος ανησυχεί και για τις πληρωμές του 2024. Όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ, η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων στο ΟΣΔΕ δεν έχει ακόμη ανοίξει στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων. Λειτουργεί για τις on line αιτήσεις ενίσχυσης των αγροτών σε περιβάλλον gov.gr, αλλά για τα ΚΥΔ αν και είναι ίδια ακριβώς τεχνολογία το άνοιγμά της παραμένει μπλοκαρισμένο…Γεγονός, που έχει επισημάνει και η ΕΘΕΑΣ μέσω των παρεμβάσεών της.
«Το πιο σηΑμαντικό είναι πως έχουμε μπει στον Ιούλιο και δεν έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για τα ΚΥΔ. Από τους 650.000 αγρότες, μόνο οι 2500 υπέβαλαν δηλώσεις και πρόκειται για παραγωγούς που έκαναν μόνοι τους τις αιτήσεις», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Σατολιάς και συνεχίζει: «Όσο καθυστερεί το άνοιγμα, τόσο λιγότερος χρόνος απομένει για την υποβολή των δηλώσεων. Εντελώς αδικαιολόγητα η πλατφόρμα δεν ανοίγει στα ΚΥΔ. Έτσι, με δεδομένο ότι τον Οκτώβριο θα πρέπει γίνει η πρώτη πληρωμή των ενισχύσεων, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία πληρωμών. Και αυτό επειδή όταν υποβληθούν οι δηλώσεις θα πρέπει να γίνει έλεγχος, διορθώσεις πριν την καταβολή των ενισχύσεων».
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ υπογραμμίζει: «Εμείς σαν αγρότες δεν μας ενδιαφέρει η πολιτεία ποιον τεχνικό σύμβουλο θα επιλέξει. Ωστόσο, οφείλει να εφαρμόζει κριτήρια αξιοπιστίας. Ποια αξιοπιστία υπάρχει με τέτοια σφάλματα που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι οι αγρότες; Εμείς θέλουμε λειτουργικό σύστημα όπως δηλαδή δουλεύει στο gov.gr. Οι δηλώσεις πρέπει να μείνουν σε αυτό το περιβάλλον που είναι δημόσιο και διαφανές και όχι στα χέρια κάποιου ιδιώτη…».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.