HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Ζωγραφικής και Κεραμικής της κυρίας Ξένιας Αραπάκη

Πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 15 Ιουλίου τα εγκαίνια της έκθεσης της Ξένιας Αραπάκη στο "Πέτρινο" της κεντρικής πλατείας Καλαβρύτω...



Πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 15 Ιουλίου τα εγκαίνια της έκθεσης της Ξένιας Αραπάκη στο "Πέτρινο" της κεντρικής πλατείας Καλαβρύτων. Πρόκειται για μια "αναδρομική έκθεση" που συνδυάζει το κεραμικό της έργο με το έργο της στη ζωγραφική αναδεικνύοντας τα κοινά σημεία στις δυο αυτές εκφάνσεις της τέχνης της. Η σπουδαία καλλιτέχνης παρουσιάζει από τη μια μεριά, το σχέδιο της που έχει πάντα μια γλυπτική διάθεση και την ώθησε να καταπιαστεί με τον πηλό και τον γύψο αλλά και να δώσει όγκο και κίνηση στη ζωγραφική σύνθεση και από την άλλη μεριά, τη χρωματική παλέτα της η οποία εκμεταλλεύεται μια περιορισμένη γκάμα καθαρών χρωμάτων, από τα γαιώδη έως στις παρυφές του λευκού, για να αναδείξει τις αφαιρετικές συνθέσεις της στη ζωγραφική καθώς και την αφοσίωση της στην αφαίρεση παράλληλα με μια υπόσχεση λειτουργίας τους σκοπού στις κεραμικές φόρμες. Σημείο αναφοράς της διάδοσης του έργου της στο ευρύ κοινό αποτελεί η δημιουργία Εργαστηρίου Κεραμικής στην Κέρτεζη, φωτογραφικά και εικαστικά ενθύμια του οποίου θα παρουσιαστούν στην έκθεση».
Η Ξένια Αραπάκη φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Γ. Μαυροειδή, Π. Τέτση και Δ. Μυταρά και απέκτησε τα πτυχία της Ζωγραφικής, της Κεραμικής και των Θεωρητικών Σπουδών. Εκπόνησε Διδακτορικό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, μίλησε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ενώ χαιρετισμός απεύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Κερτεζιτών κ. Χασαποπούλου., παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Τάκη Βαρβιτσιώτη, της Γενικής Γραμματέως του Δήμου κας Δημητρακοπούλου, της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρύτων κας Μάρθας Γουρζέλα, με τον Αντιπρόεδρο κ. Λεωνίδα Μπαχά, του Αντιπροέδρου του Σκακιστικού κ. Παναγόπουλου και πολλών συμπατριωτών.
Η έκθεση της θα φιλοξενηθεί στο Πέτρινο Κτίριο στα Καλάβρυτα, από τις 15 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου με ώρες λειτουργίας 11 π.μ. έως 2 μ.μ. και 6 μ.μ. έως 9 μ.μ..


Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος ανέφερε:

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της έκθεσης Ζωγραφικής και Κεραμικής της κυρίας Ξένιας Αραπάκη και ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας απόψε εδώ.
Και πριν απ’ όλους θα ήθελα να μού επιτρέψετε να ευχαριστήσω τη δημιουργό.
Να ευχαριστήσω την κυρία Αραπάκη που με τα έργα και τις ιδέες της -έργα και ιδέες που αποτυπώνονται στις εικαστικές απεικονίσεις που από σήμερα φιλοξενούνται σ’ αυτό το χώρο - συμμετέχει φέτος στο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024» του Δήμου Καλάβρυτων και μάς δίνει έτσι την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον τρόπο που η Τέχνη γίνεται φορέας και μέσο ώστε να μεταδοθούν συναισθήματα, να εκφραστούν ανησυχίες και προβληματισμοί αλλά και να ξαναέρθουν στο φως μνήμες.
Η κυρία Αραπάκη έχει στενούς δεσμούς με την περιοχή μας.
Έχει δεσμούς με την Κέρτεζη, αναφέρει την Κέρτεζη και το Εργαστήριο Κεραμικής σε κάθε δημόσια αναφορά της και έτσι συστηματικά συνδέει το εικαστικό έργο της με το Δήμο Καλαβρύτων.
Ένα έργο αναγνωρισμένο, έργο που διακρίνεται από μια ιδιαίτερη αισθητική αντίληψη, διακρίνεται από συγκεκριμένα εικαστικά μέσα και από τεχνικές που τελικά οικοδομούν μια ξεχωριστή καλλιτεχνική ταυτότητα.
Η Ξένια Αραπάκη είχε την τύχη να έχει πολύ σπουδαίους δασκάλους, κάτι που εξηγεί τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίχθηκε η μετέπειτα πολύ σημαντική πορεία και διαδρομή της.
Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας πλάι στον Δημήτρη Μυταρά, πλάι στον Παναγιώτη Τσέτση, πλάι σε μεγάλα ονόματα που μέσα απ’ το έργο και τη διδασκαλία τους έδωσαν υπόσταση και φυσιογνωμία στη μοντέρνα ελληνική ζωγραφική.
Η Ξένια Αραπάκη απέκτησε πτυχίο Ζωγραφικής, πτυχίο Κεραμικής και Θεωρητικών Σπουδών και στη συνέχεια, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έκανε το διδακτορικό της στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.
Είναι γνωστό σε όλους ότι στη συνέχεια -κι όπως αναφέρει στο βιογραφικό της- δίδαξε ως εκπαιδευτικός μαθήματα εικαστικής παιδείας στο ελληνικό δημόσιο σχολείο ενώ κι ως σχολικός σύμβουλος ανέπτυξε πολύπλευρο επιμορφωτικό έργο.
Η Ξένια Αραπάκη υπηρέτησε με αφοσίωση, με πίστη και συνέπεια το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο διδάσκοντας αλλά και πραγματοποιώντας έρευνα στον τομέα της Διδακτικής των Εικαστικών τεχνών για την οποία μάλιστα έχει γράψει κι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.
Η ίδια λέει ότι το εικαστικό της έργο εδράζεται σε δυο πυλώνες.
Στην τέχνη της Ζωγραφικής και στην Κεραμική Τέχνη.
Τέχνες που είναι ίσως οι πιο εκφραστικές και έχουν πανάρχαιες και πολύμορφες καταβολές.
Και έχει αξία να επισημάνουμε ότι συνολικά το έργο της κυρίας Αραπάκη -επηρεασμένο απ’ τον πρώτο δάσκαλο της Βρασίδα Βλαχόπουλο- έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, είναι ένα έργο που αναφέρεται στην ένταση των ανθρώπινων συναισθημάτων, στην προσωπική εμπειρία και στη συγκίνηση.
Θα ήθελα να κρατήσουμε μια φράση που η κυρία Αραπάκη έχει πει σε μια ραδιοφωνική της συνέντευξη.
Η φράση της που όταν αναφέρεται στη νέα γενιά λέει ότι «τα παιδιά διψούν να μάθουν» και ότι πολλά απ’ αυτά έχουν μια απόσταση απ’ τις εικαστικές τέχνες αλλά θέλουν πολύ να έρθουν κοντά τους.
Αυτό ακριβώς θέλουμε να υπηρετήσουμε κι εμείς με την έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε και η οποία έως τις 9 Αυγούστου θα φιλοξενείται σ’ αυτή την αίθουσα.
Και με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας στον Δήμο Καλαβρύτων, που χωρίς ωράριο αλλά με πολλή έμπνευση, με πολλή επιμονή, με πολύ δουλειά και με διαρκή αγωνία ώστε όλα να πάνε καλά, δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους ώστε αυτό το καλοκαίρι τα Καλάβρυτα κυριολεκτικά να πρωταγωνιστούν στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Δυτικής Ελλάδας.
Και το καταφέρνουμε.
Και απόδειξη είναι η έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε αλλά και όσα έχουμε μπροστά μας όλο τον υπόλοιπο Ιούλιο και όλο τον Αύγουστο.
Απόψε έχουμε τα εγκαίνια της έκθεσης της Ξένιας Αραπάκη.
Στις 27 Ιουλίου θα έχουμε το σεμινάριο «Οι αθέατες μορφές του έργου ζωγραφικής» με συντονιστή τον καθηγητή Γιώργο Νικολάου, Πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών και με ομιλητές την Γεωργία Χρόνη, την Ξένια Αραπάκη και τον Δημήτρη Κολιόπουλο.
Και στις 3 Αυγούστου θα έχουμε εδώ την εκδήλωση με τίτλο «Ενθύμιο του Εργαστηρίου Κεραμικής της Κέρτεζης: 25 χρόνια μετά» και συνομιλία των μαθητών του Εργαστηρίου με το κοινό.
Με τις σκέψεις αυτές, θέλω και πάλι να ευχαριστήσω θερμά την κυρία Ξένια Αραπάκη, να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέδραμαν στην σημερινή εκδήλωση και με μια φράση να πω ότι είναι χαρά μας που μια απ’ τις πιο σημαντικές εικαστικές δημιουργούς της εποχής μας έχει στην προμετωπίδα του έργου της την Κέρτεζη και τον Δήμο Καλαβρύτων.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.