HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Θανάσης Κανελλόπουλος για τον Απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

Ανακοίνωση εξέδωσε O Επικεφαλής της Παράταξης της μειοψηφίας και Δημοτικός Σύμβουλος, Θανάσης Κανελλόπουλος, σχετικά με τον Απολογισμό των π...



Ανακοίνωση εξέδωσε O Επικεφαλής της Παράταξης της μειοψηφίας και Δημοτικός Σύμβουλος, Θανάσης Κανελλόπουλος, σχετικά με τον Απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος Δημοτικής δράσης έτους 2023.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
Την Παρασκευή 28-06-2024, πραγματοποιήθηκε Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση της Δημοτικής Αρχής που είχε ως αντικείμενο «Τον Απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος Δημοτικής δράσης έτους 2023».
Κατά τη Συνεδρίαση αυτή ο Δήμαρχος σε μια πολύωρη «κουραστική» ενημέρωση για τον Απολογισμό των πεπραγμένων του παρελθόντος έτους κατέληξε ότι «ο απολογισμός του 2023 ήταν κάτι παραπάνω από θετικός!!!!». Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τη μη πραγματοποίηση βασικών για την καθημερινότητα των δημοτών έργων υποδομής και ανάπτυξης του Δήμου, που ο ίδιος παραδέχθηκε, με τη δικαιολογία του περιορισμού της χρηματοδότησης και των οικονομικών πόρων του Δήμου, και ουδέν συγκεκριμένο ανέφερε για τη δημιουργία ιδίων πόρων. Τα όσα ανακριβή, αντιφατικά και εντελώς παραπλανητικά ανέφερε ο κ. Δήμαρχος κατά τον Απολογισμό και επισημοποίησε με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε αυθημερόν, μπορεί να τα διαπιστώσει κάθε Δημότης σε όποια Δημοτική Κοινότητα διαμένει αλλά και κάθε καλόπιστος τρίτος που επισκέπτεται τον Δήμο Καλαβρύτων.
Από την πλευρά της Παράταξής μας, μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που τέθηκαν για τον Επικεφαλής και τους Δημοτικούς Συμβούλους της μειοψηφίας σε αντίθεση με την άνεση χρόνου που είχε ο κ. Δήμαρχος, επισημάνθηκαν σημαντικές παραλείψεις, αστοχίες και αποτυχίες στον τρόπο δράσης και διοίκησης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία στην πλειοψηφία της απαρτίζει και την τρέχουσα Δημοτική Αρχή. Συνοπτικά, αναφερθήκαμε στα κάτωθι ζητήματα:
Καταρχάς, ο τρόπος διοίκησης δεν στηρίζεται στην αρχή «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν», αλλά αντίθετα η αντιμετώπιση των εκάστοτε ζητημάτων γίνεται ευκαιριακά, «κατόπιν εορτής». Για παράδειγμα, ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την θερινή περίοδο είναι η πυροπροστασία. Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε όλως αορίστως στην «ύπαρξη σχεδιασμού». Πλην όμως, δεν αναπτύχθηκε ένας συγκροτημένος και στρατηγικός σχεδιασμός με προληπτικά μέτρα (π.χ. διάνοιξη κοινοτικών οδών, κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού, επαρκή εξοπλισμό και σαφείς οδηγίες για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης).
Αντίστοιχος είναι και ο τρόπος δράσης στον τουρισμό. Και σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή, η Δημοτική Αρχή το έτος 2023 ενήργησε χωρίς ένα συνεκτικό και στρατηγικά σχεδιασμένο τουριστικό πλάνο, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, να βελτιώσει τις υποδομές και να προωθήσουμε αποτελεσματικά τον τόπο μας. Το Φεστιβάλ του Χελμού, που κατά κόρον έκανε επίκληση ο κ. Δήμαρχος, είναι μια σημαντική εκδήλωση για την τουριστική αναβάθμιση του τόπου, πλην όμως, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε μόνο σε ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται μια φορά το έτος, αλλά πρέπει να αναζητούμε συνεχώς νέους τρόπους ανάπτυξης του τουρισμού και προσέλκυσης επισκεπτών στα Καλάβρυτα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, δηλαδή εναλλακτικές μορφές τουρισμού που είναι «άγνωστες» για την παρελθούσα και την παρούσα Δημοτική Αρχή.
Επιπλέον, αναφορικά με τη λειτουργία του Δήμου τόσο το 2023 αλλά και το τρέχον έτος επισημάνθηκε έλλειψη παρακολούθησης και τήρησης των νέων νόμων και των κανονισμών, αδυναμία στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις και τις προσδοκίες των συναλλασσομένων. Με άλλα λόγια, αποτελεί δυστυχώς συχνό φαινόμενο οι δημότες να εκφράζουν παράπονα για την επίλυση των προβλημάτων που θέτουν στη Δημοτική Αρχή και τις Υπηρεσίες του Δήμου, λόγω του τρόπου Διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου.
Περαιτέρω, τα έργα που παρουσιάστηκαν στον Απολογισμό τα οποία αξιολόγησε θετικά!!!! ο κ. Δήμαρχός, είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία και οι πολίτες των Καλαβρύτων. Τονίστηκε δε η άνιση κατανομή των πόρων και των προσπαθειών ανάπτυξης και αναβάθμισης μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων και Κοινοτήτων του Δήμου μας, είτε πρόκειται για έργα υποδομών (π.χ. δρόμοι, πλατείες κλπ) είτε για πολιτιστικά έργα (π.χ. ιστορικά κέντρα) είτε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οδοποιία στα επιμέρους χωριά, στα οποία αγροτικοί δρόμου αρμοδιότητας του Δήμου και απαραίτητοι για την εκτέλεση των αγροτικών και κτηνοτροφικών εργασιών των κατοίκων έχουν αποκλειστεί και δασωθεί χωρίς καμία μέριμνα εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.
Παράλληλα, αναφερθήκαμε στο ζήτημα της υγείας, για το οποίο δεν έγινε καθόλου λόγος εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και το οποίο, εμπίπτει μεν στην υγειονομική περιφέρεια, αλλά είναι απαραίτητο τόσο για τους μονίμως διαμένοντες όσο και για τους επισκέπτες, καθώς η έλλειψη βασικών δομών υγειονομικής περίθαλψης λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επισκέπτες. Στον τομέα αυτό αναδείχθηκε ότι ο Δήμος επέδειξε πλήρη αδιαφορία και ουδεμία προσπάθεια εγένετο μεθοδευμένα και με στρατηγικό σχέδιο για να δημιουργηθούν μονάδες παροχής υγειονομικής περίθαλψης και πρώτων βοηθειών σε όλο το Δήμο.
Περαιτέρω, επισημάνθηκε ότι δεν αντιμετωπίστηκαν βασικοί τομείς της καθημερινότητας, οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις και έχουν αρνητική επίδραση τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ειδικότερα, στον τομέα της οδοποιίας οι δρόμοι σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες των Καλαβρύτων χρήζουν άμεσης συντήρησης και αναβάθμισης, καθώς η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου δυσχεραίνει την καθημερινή ζωή των πολιτών και αποτελεί εμπόδιο για την ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών. Στον τομέα της ύδρευσης, ο Δήμος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που αφορούν το δίκτυο υδροδότησης, με διαρροές και ανεπαρκή παροχή νερού σε πολλές περιοχές. Στον τομέα της καθαριότητας, δεν υπάρχει στοιχειώδης σχεδιασμός και υποδομές στη διαχείριση απορριμμάτων. Περαιτέρω, ο Δήμος και οι Υπηρεσίες του δεν συμβαδίζουν με τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, που επιτάσσει την άμεση προσαρμογή όλων των φορέων στις μεταρρυθμίσεις της τεχνολογικής εξέλιξης με σκοπό την υπερκέραση της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.
Επιπλέον, επισημάνθηκε η συνειδητή επιλογή του Δήμου, είτε πρόκειται για έργα είτε για επιλογή προσωπικού, στις απευθείας αναθέσεις, που παραβιάζουν τις αρχές της αναλογικότητας, της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της παροχής ίσων ευκαιριών στους πολίτες, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η εύρυθμη και σύννομη λειτουργία του Δήμου.
Τέλος, τονίστηκε ότι ο Επικεφαλής και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, επιδιώκοντας πάντα το καλύτερο για τον τόπο και τους κατοίκους του, με συγκεκριμένες προτάσεις και καθημερινό και τεκμηριωμένο έλεγχο, από πλευράς νομιμότητας και ουσίας, των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής. Θα επιμείνουμε στη θεμελιώδη αρχή μας ότι είναι αναγκαία η αλλαγή στον τρόπο σκέψης και δράσης του Δήμου. Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε δίπλα στους συνδημότες μας, να ακούμε τις ανησυχίες τους και να προωθούμε προτάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας.
O Επικεφαλής της Παράταξης της μειοψηφίας
και Δημοτικός Σύμβουλος,
Θανάσης Κανελλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

EURO 2024 - Highlights