HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καστριά: Τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης και Ενημέρωσης του Σπηλαίου των Λιμνών (ΦΩΤΟ)

Με μια λαμπρή εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου εγκαινιάστηκε στα Καστριά Καλαβρύτων το Κέντρο Πληροφόρησης και Ενημέρωσης του Σπηλαίου των Λι...



Με μια λαμπρή εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου εγκαινιάστηκε στα Καστριά Καλαβρύτων το Κέντρο Πληροφόρησης και Ενημέρωσης του Σπηλαίου των Λιμνών. Μια δομή στην οποία αποτυπώνεται σε κάθε πτυχή της η πολύπλευρη εικόνα ενός φυσικού και γεωλογικού μνημείου με παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε με Αγιασμό απ’ τον Πρωτοσύγκελο Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιάλειας π. Ιωακείμ Βενιανάκη.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί απ’ τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο και εκπροσώπους φορέων, η δε κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έγινε απ’ τον Καθηγητή Ιατρικής και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Γεώργιο Χρούσο. Στη συνέχεια οι παριστάμενοι ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Ενημέρωσης και Πληροφόρησης και ακολούθησε μουσική εκδήλωση.
Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το Σπήλαιο των Λιμνών, αυτό το αριστούργημα της Φύσης, κάθε χρόνο φέρνει στα Καστριά, στη Δημοτική Ενότητα Κλειτορίας και σ’ όλο το Δήμο περισσότερους από 60.000 επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό».
Και σημείωσε ότι τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης συμπίπτουν φέτος και με την συμπλήρωση 60 χρόνων από τότε που για πρώτη φόρα ήρθε στο φως η μοναδικότητα του Σπηλαίου.
Όπως επεσήμανε «η αξιοποίηση του Σπηλαίου των Λιμνών ξεκίνησε το 1981 απ’ τον ΕΟΤ και το πρώτο τμήμα του άνοιξε για το κοινό το 1990. Σήμερα το Σπήλαιο είναι επισκέψιμο με μια διαμορφωμένη διαδρομή εσωτερικής περιήγησης η οποία εκτείνεται σε μήκος 500 μέτρων καλύπτοντας μόνο το 25% της συνολικής επιφάνειας που έχει έως τώρα αποκαλυφθεί. Παρ’ όλα αυτά ο επισκέπτης απ’ την πρώτη επαφή του με το χώρο αντιλαμβάνεται ότι εδώ συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο. Αισθάνεται δέος, καταλαβαίνει ότι ζει μια εμπειρία ζωής, βλέπει από κοντά τη σοφία και το μεγαλείο της Φύσης αλλά και τον τρόπο που οι Επιστήμες αξιολογούν, μελετούν και εξηγούν αυτό το φυσικό Έργο Τέχνης».
Να σημειωθεί ότι το έργο με τίτλο «Προμήθεια, μεταφορά κι εγκατάσταση εκθεσιακού και λοιπού εξοπλισμού του Κέντρου Πληροφόρησης του Σπηλαίου Λιμνών του Δήμου Καλαβρύτων» βγήκε σε Ανοικτό Δημόσιο Διαγωνισμό τον Μάρτιο του 2020. Με προϋπολογισμό 334.341 ευρώ, με πόρους απ’ το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και αναθέτουσα αρχή τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Σπηλαίου των Λιμνών.
Ο κ. Παπαδόπουλος στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε επίσης και στο πρόσφατο 5ο Συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων ΟΥΝΕΣΚΟ Ελλάδας και Κύπρου. Επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου οι αναφορές στο Σπήλαιο των Λιμνών ήταν συνεχείς απ’ όλους σχεδόν τους ομιλητές και όπως υπογράμμισε «αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που έρχεται να υπογραμμίσει το τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον για τα Καστριά αλλά και το αίσθημα που εξακολουθεί να προξενεί στους σύγχρονους ερευνητές. Άλλωστε τα Σπήλαια είναι ανοιχτά βιβλία πληροφοριών που μάς μεταδίδουν γνώση για τις ανατροπές στο φυσικό περιβάλλον και τις αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες».
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και στο πρώην Τουριστικό Περίπτερο στα Καλάβρυτα το οποίο ανακαινίσθηκε πρόσφατα -με δαπάνη 180.000 ευρώ από πόρους ΕΣΠΑ- κι έγινε ξανά λειτουργικό ώστε να μετατραπεί σε Κέντρο Πληροφόρησης και Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης. «Σκοπός είναι οι επισκέπτες να ενημερώνονται για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής μας και να επισκέπτονται, γεώτοπους, πεζοπορικά μονοπάτια, γεωλογικά και φυσικά μνημεία σ’ όλο το Δήμο όπως είναι το Σπήλαιο των Λιμνών, το Φαράγγι του Βουραϊκού, ο Χελμός και πολλά άλλα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων.
Να σημειωθεί ότι η μόνιμη έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Ενημέρωσης του Σπηλαίου των Λιμνών Καστριών σχεδιάστηκε στη βάση όλων των αρχών της σύγχρονης Μουσειολογίας.
Το Σπήλαιο των Λιμνών προσεγγίζεται σφαιρικά, ως γεωλογική γεωμορφή, ως αρχαιολογική και παλαιοντολογική θέση, ως τόπος έρευνας, εξερεύνησης και τουριστικής ανάδειξης αλλά κυρίως ως τμήμα του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού-Βουραϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

EURO 2024 - Highlights