HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Και όμως το όνομα "Καλάβρυτα" στον Άρη με την σφραγίδα Καλαβρυτινής Ερευνήτριας της NASA

Μια σπουδαία είδηση για τα Καλάβρυτα, διαβάσαμε στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" με τίτλο "Τα Καλάβρυτα...



Μια σπουδαία είδηση για τα Καλάβρυτα, διαβάσαμε στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" με τίτλο "Τα Καλάβρυτα στον Άρη".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ονομασία "Καλάβρυτα" δόθηκε σε περιοχή του Άρη. Πιο συγκεκριμένα η εξερεύνηση του Άρη από το Rover Curiosity της NASA δεν περιορίζεται μόνο στην επιστημονική ανάλυση του πλανήτη. Μια από τις ενδιαφέρουσες πτυχές της αποστολής είναι η χρήση ονομάτων από την Γη για να ονοματοδοτηθούν περιοχές και χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του Άρη. Ένα από αυτά τα ονόματα προέρχεται από την ιστορική πόλη των Καλαβρύτων στην Ελλάδα.
Το Τετράγωνο "Καλάβρυτα" στον Άρη
Περιοχές με ονόματα από Καλάβρυτα στον πλανήτη Αρη (Sols 3866-3867: Welcome to Kalavryta)


Περιοχές με ονόματα από Καλάβρυτα στον πλανήτη Αρη (Sols 3866-3867: Welcome to Kalavryta)
Το Curiosity, πριν καν προσγειωθεί στον Άρη, σχεδίασε και οριοθέτησε διάφορα "τετράγωνα (quads) " (quads) μέσα στον κρατήρα Gale, καθένα με έκταση περίπου 1,3 χιλιομέτρων.
Η περιοχή Galle είναι ένας κρατήρας στον Άρη . Βρίσκεται στο ανατολικό χείλος της τεράστιας κρουστικής λεκάνης Argyre Planitia. Είναι γνωστός επίσης και ως ο «κρατήρας του χαρούμενου προσώπου» επειδή δυο στρογγυλά βουνά και μια οροσειρά σχηματίζουν μια εικόνα από το δορυφόρο σαν ένα χαμογελαστό πρόσωπο . Ο σχηματισμός φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά από το Viking Orbiter 1 .


Αυτά τα τετράγωνα (quads) έχουν σημαντικά γεωλογικά χαρακτηριστικά που μοιάζουν με τη Γή. Οι αστρονόμοι της NASA έχουν δώσει μερικά ονόματα από μικρές πόλεις που έχουν παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά. Έτσι, κάθε φορά που το Rover μετακινείται σε ένα νέο τετράγωνο, αρχίζει να χρησιμοποιεί τα νέα ονόματα που έχουν οριστεί για εκείνη την περιοχή.
Στην περίπτωση της πόλης των Καλαβρύτων, το αντίστοιχο τετράγωνο ονομάστηκε "Kalavryta Quad". Τα Καλάβρυτα, βρίσκονται σε μια περιοχή που περιλαμβάνει 40 μοναδικά γεωλογικά σημεία, όπως σπήλαια, καρστικές πηγές, ποτάμια, αλπικές λίμνες και απολιθώματα.
Αυτή η γεωλογική ποικιλομορφία των Καλαβρύτων και της γύρω περιοχής ενέπνευσε την ονομασία του συγκεκριμένου τετραγωνικού στον Άρη, το οποίο διαθέτει μεγάλη ποικιλομορφία γεωλογικών σχηματισμών.
Εξερεύνηση του Kalavryta Quad
Κατά τη διάρκεια των σχεδίων εξερεύνησης, το Rover Curiosity προσγειώθηκε στην καθορισμένη περιοχή και μπήκε επιτυχώς στο Kalavryta Quad (3866-3867). Η επιτυχία έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα της NASA να χρησιμοποιήσει νέα ονόματα και να ορίσει μικρότερες περιοχές, μέσα στην περιοχή Kalavryta Quad, με τα ονόματα "Kastria Spring," "Feneos," "Niamata," και "Kerpini.".
Δραστηριότητες στο Kalavryta Quad
Στις πρώτες δύο περιοχές (sols) που περιλάμβαναν το Kalavryta Quad, το Curiosity πραγματοποίησε διάφορες επιστημονικές δραστηριότητες:
• Sol 1: Το Rover ολοκλήρωσε αναλύσεις με τα εργαλεία ChemCam και Mastcam στους στόχους "Feneos". Ακολούθησαν αναλύσεις DAN και περιβαλλοντικές δραστηριότητες, με το Rover Curiosity να καθαρίζει τον στόχο "Kastria Spring" και να εκτελεί αναλύσεις με τα εργαλεία MAHLI και APXS. Επίσης, το ρόβερ δημιούργησε ένα μωσαϊκό MAHLI του στόχου "Feneos".
• Sol 2: Το Curiosity επικεντρώθηκε σε επιπλέον δραστηριότητες απεικόνισης, με λήψη εικόνων από Mastcam στους στόχους "Niamata," "Kerpini," και "Kastria Spring," πριν και μετά την ανάλυση με το λέιζερ ChemCam. Στη συνέχεια, το Rover προχώρησε σε μια νέα διαδρομή και απέκτησε τις απαραίτητες εικόνες μετά την οδήγηση για επόμενες δραστηριότητες.
Η ονομασία των περιοχών στον Άρη με ονόματα από τη Γη, όπως τα Καλάβρυτα, δεν είναι μόνο ένας τρόπος να τιμήσει η NASA τις γεωλογικές και πολιτιστικές κληρονομιές μας, αλλά και να γίνει η εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη πιο οικεία και κατανοητή. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της NASA συνεχίζουν να αντλούν έμπνευση από την Γη για να κατανοήσουν καλύτερα τον Άρη, ενώ παράλληλα τιμούν τις πλούσιες γεωλογικές και πολιτιστικές μας κληρονομιές.

Μια Καλαβρυτινή επιστήμονας πίσω απ όλα αυτά
Σίγουρα όλο αυτό, δεν ήταν τυχαίο και είμασταν σίγουροι πως πίσω απ΄όλα αυτά κάποιο Καλαβρυτινό "χέρι" η μάλλον μυαλό  βρισκόταν. 
Και πράγματι έτσι είναι. Μετά το δημοσίευμα επικοινώνησε μαζί μας ο κ. Νίκος Δημητρακόπουλος ο οποίος ζεί μόνιμα στην Αριζόνα της Αμερικής και είναι υιός του Σωτήριου Δημητρακόπουλου δικηγόρου Καλαβρύτων και της Φωτεινής Δημητακοπούλου που διετέλεσε καθηγήτρια φιλολογίας στο Γυμνάσιο Καλαβρύτων, και αργότερα υπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης και Λυκειάρχης στα Καλάβρυτα. 
Όπως μας αποκάλυψε πίσω από την εξαιρετικά σημαντική ιστορία της ονοματοδοσίας περιοχής του Άρη με το "Καλάβρυτα" είναι η κόρη του Φωτεινή Δημητρακοπούλου. Η λαμπρή επιστήμονας κάνει το  Διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιo του Νεου Μεξικού, και είναι μέλος μιάς από τις επιστημονικές ομάδες που εξερευνούν την γεωλογική μορφή του Αρη, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που συλλέγει και αναλύει το Curiosity Rover. Η Φωτεινή σαν μέλος μιας από τις ομάδες που κάνουν έρευνα για τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του Άρη, είχε την ευκαιρία να ονομάσει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό σημείων όπου το Curiosity Rover κάνει εξερευνήσεις. 
Μιλώντας στο kalavrytanews.com ο κ. Δημητρακόπουλος μα λέει: "Η Φωτεινή αγαπάει πολύ τα Καλάβρυτα και γενικά την Ελλάδα και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τοπωνύμια από την περιοχή των Καλαβρύτων αλλά και από άλλα μερη της Ελλάδας. Ετσι το όνομα των Καλαβρύτων και των άλλων περιοχών που πρότεινε η Φωτεινή θα παραμείνει για πάντα στα επιστημονικά αρχεία που έχουν σχέση με την έρευνα του Curiosity Rover στον Άρη!

Περισσότερα στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ"




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.